نویسنده نطق رئیس‌جمهور محترم با موضع‌گیری سطحی خود نشان داد نه تنها آشنایی با فضای فکری دانشگاهی حداقل در این زمینه را ندارد بلکه از مباحث مطرح شده در حوزه‌های علوم دینی نیز بی‌خبر است.

به گزارش مشرق - سعی کردیم با گذشت چند روز از سخنرانی آقای روحانی در جمع اساتید نمونه کشور نگاهی به سخنان ایشان بیندازیم به این امید که کمی از فضای احساسی فاصله بگیریم تا مبادا رئیس‌جمهور محترم انتقاد و دیدگاه ارائه شده در این نوشته را هجمه‌ای سیاسی و جناحی تلقی کنند. بر این اساس در ادامه قصد داریم تنها به دو جمله از سخنرانی ایشان بپردازیم و چشم بر اظهارات دیگر ببندیم و امیدوارانه بیندیشیم که در ادامه سخنرانی ایشان خطای دیگری تکرار نشده است. متأسفانه این دو جمله از نطق آقای روحانی در میان اساتید نمونه کشور، عمیقا حاکی از عدم مطالعه و آگاهی نویسنده نطق رئیس‌جمهور محترم از مباحث روز پیرامون علم‌ورزی و فلسفه علم است:

«مبانی علم در هر علم و دانشی پایه علم است. مبانی و پایه‌های اسلامی و مسیحی و یهودی نداریم. علم پایه‌هایش جهانی است. جغرافیا نمی‌شناسد، یک بخش متُد ]روش[  است که متُد ]روش[ هم جهانی است.» (حسن روحانی، 14 اردیبهشت 1393)
شاید این عبارت را بتوان صورت خلاصه شده‌ای از سخنان زیر دانست:
جامعه‌شناسی و فلسفه اسلامی نداریم، نه تنها جامعه‌شناسی اسلامی نداریم، جامعه‌شناسی مسیحی و مارکسیستی هم نداریم؛ یعنی وقتی گفتیم تعریف و ماهیت و موضوع علم واحد است در حقیقت به تعریف و موضوع علم در قبال ایدئولوژی‌ها استقلال بخشیده‌ایم. این معنای بین‌المللی بودن و هویت جمعی داشتن علم است. بدان معنا که علم هر جا باشد یکی است... بخش روش‌ها هم در علوم فارغ‌ از مکتب است. (عبدالکریم سروش، 10 خرداد 1374؛ سخنرانی در انجمن جامعه‌شناسان)

نقطه مشترک در این دو تعبیر، خنثی و فارغ از ارزش نشان دادن علم است که با تعبیر جهانی بودن علم نیز بیان می‌شود در صورتی که مخدوش بودن گزاره اول در دوران معاصر امری پذیرفته شده است و از طرفی به هیچ عنوان شرط جهانشمولی علم تلقی نمی‌شود. به عبارت دیگر امروزه و در قرن 21، اینچنین نسخه‌برداری از آراء دهه هفتاد روشنفکری که نظراتش صرفا تکرار فضای فکری اروپای قرن 19 و 20 بود، ارتجاعی مضاعف است. این دیدگاه خام در پیرامون علم، سال‌هاست که حتی از جانب غربیان نیز متروک مانده تا جایی که شخصی همچون حسین نصر می‌گوید: بسیاری از طرفداران اطاعت کورکورانه از علم و فناوری غربی به جای آنکه از دیدگاه اسلامی به نقد نظام ارزشی ضمنی در علم غربی بپردازند، چنین ادعا می‌کنند که این نظام فارغ  از ارزش است. آنان با این ادعا ناآگاهی خود را از نسل کاملی از فیلسوفان و منتقدان غربی برملا می‌سازند که با استدلال‌های انکارناپذیر این واقعیت را نشان داده‌اند که علم غربی، همانند دیگر علوم مبتنی بر نظام ارزشی مخصوص و جهان‌بینی خاصی است.
 (The Islamic Worldview and Modern Science, 1998)

اشاره نصر به بخش عظیمی از فیلسوفان معاصر غربی است، افرادی نظیر کوهن، لاکاتوش، فایرابند، کواین و... که به دقت نقش‌آفرینی تعلقات نفسانی و نظام ارزشی عالمان را در شکل‌گیری علوم مختلف بررسی کرده‌اند. برای نمونه فایرابند پیرامون روش علمی‌ای که در نطق رئیس جمهور و سخنرانی عبدالکریم سروش به یک شکل مورد ادعا قرار گرفته است می‌نویسد:
هیچ روش‌شناسی علمی وجود ندارد که بتواند علم را از همه چیزهای دیگر متمایز سازد. علم صرفا یکی از ایدئولوژی های متعددی است که جامعه را به پیش می‌راند و باید با آن همان رفتاری را داشت که با سایر ایدئولوژی‌ها. (How to defend society against Science, 1981, pp157-167)
در حالی که حتی فیلسوفان معاصر غربی نیز نظرات پیشینیان خود را کنار گذاشته و اینچنین نظام ارزشی و علمی را در هم تنیده می‌بینند. با کمال تأسف در سخنرانی رئیس‌جمهور محترم آمده: مبانی علم در هر علم و دانشی پایه علم است. مبانی و پایه‌های اسلامی و مسیحی و یهودی نداریم.

نویسنده نطق رئیس‌جمهور محترم می‌توانست نگاهی هر چند گذرا به مباحث دانشگاهی در این حوزه بیندازد تا حداقل متوجه باشد که در سال 1998 همایشی تحت عنوان «علم در زمینه خداباورانه» در کانادا برگزار شد. برگزاری چنین همایشی یعنی ایده علم دینی تنها مختص به جهان اسلام نیست. اگرچه به نظر می‌رسد برخی از مشاوران و دولتمردان نظرات اندیشمندان غربی را بیشتر ترجیح می‌دهند و با کلام آنها اقناع بیشتری حاصل می‌کنند اما مسلما نیازی به پیمودن چنین راه طولانی برای درک این مطلب نبود. نویسنده نطق آقای روحانی می‌توانست با رجوع به صاحب‌نظران و اساتید دانشگاهی ایران نیز شناخت روشنی از حوزه علم پیدا کند تا چنین بی‌محابا به اظهارنظر نپردازد و رأی به جهانی بودن علم که در چارچوب فکری ارائه شده ایشان همان تعبیر خنثی بودن علم است، ندهد. در این زمینه مراجعه به نظرات و دیدگاه‌های دکتر مهدی گلشنی می‌توانست راهگشا باشد. دکتر گلشنی می‌نویسد:
علم امروز یک هویت خنثای فارغ از ارزش‌ها و پیش‌فرض‌های متافیزیکی نیست و لذا اخذ آن در صورتی که به این باورهای ارزشی و فلسفی توجه شایسته نشود، در بهترین حالت نتیجه‌ای جز آنچه که در غرب به دست آمده است در بر نخواهد داشت. (از علم سکولار تا علم دینی، 1390، ص9)

دکتر گلشنی به خوبی متوجه است که اگر بنا باشد همچون متن سخنرانی رئیس‌جمهور و چارچوب فکری ارائه شده در آن، علم را جهانی و بدون پایه‌های اسلامی و مسیحی و یهودی بدانیم، ناچار خواهیم بود نظرات هویل - اختر فیزیکدان معاصر - و هاوکینگ- کیهان‌شناس شهیر انگلیسی - را هم تحت عنوان علم جهانی و خنثی (بدون نظام ارزشی) بپذیریم و در نتیجه ضمن انکار خداوند، معاد را هم افسانه بخوانیم. درست به همین دلیل است که آقای گلشنی تأکید می‌کند:
کسانی که از نزدیک ناظر یا دست‌اندر کار امور علمی نیستند، همه آنچه را که در کتاب‌های علمی آمده است، یا دانشمندان از آن صحبت می‌کنند، واقعا یافته‌های علم می‌دانند و آنها را امور قطعی تلقی می‌کنند و از نقشی که ایدئولوژی‌ها و گرایش‌های فلسفی در کاوش علمی و تفسیر داده‌‌های تجربی ایفا کرده و می‌کنند، غفلت دارند. (علم دینی، 1390، ص 53) هیچ دانشی فارغ از  قضاوت‌های ارزشی نیست و تفاوت بین علوم انسانی و طبیعی تنها در شدت و ضعف قضیه است. (از علم سکولار تا علم دینی، 1390، ص170)

تذکر این نکته را لازم  می‌دانم که وقتی به نظام ارزشی تنیده شده در علوم تجربی اشاره می‌کنیم پر واضح است که نقش چنین نظام ارزشی‌ای در علوم اجتماعی و انسانی به مراتب بیشتر خواهد بود. همچنان که دکتر سعید زیباکلام نیز این مطلب را با بیان دیگری تکرار می‌کند و معتقد است:
عالمان نه تنها در حوزه‌های بکر و بی‌سابقه که در بدو پیدایش تمام علوم ناگزیر از توسل به معارف و باورهایی هستند که در جامعه پیرامون خود می‌یابند؛ و این معارف و بینش‌ها چیزی جز آراء  و باورهای عرفی و عمومی جامعه‌ای که عالمان در آن می‌زیند و می‌اندیشند نیست. (سعید زیباکلام، تعلقات و تقویم دینی علوم، 1386)

نویسنده نطق رئیس‌جمهور محترم با موضع‌گیری سطحی خود نشان داد نه تنها آشنایی با فضای فکری دانشگاهی حداقل در این زمینه را ندارد بلکه از مباحث مطرح شده در حوزه‌های علوم دینی نیز بی‌خبر است. چرا که دیدگاه علماء و اندیشمندانی چون آیت‌الله جوادی آملی را کاملا نادیده گرفته است:
باید پذیرفت که هر علمی فلسفه علم خاص خود را دارد (فلسفه مضاف) و هر فلسفه علمی، برخاسته از نگرش خاص فلسفی است ( فلسفه مطلق) لذا کم‌کم به این نکته می‌رسیم که اساسا  چیزی  به نام علم سکولار و خنثی و بی‌طرف نداریم، بلکه علم از دو حال خارج نیست: یا الهی است یا الحادی. (منزلت عقل در هندسه معرفت دینی، 1390، ص130)

مواردی از این دست در میان نظرات متفکران جهان اسلام و حتی غرب متعدد یافت می‌شود. می‌گویند خداوند دو گوش و دو چشم و یک دهان به ما عطا کرد تا بیشتر ببینیم و بشنویم و کمتر صحبت کنیم. بنابراین شاید بهتر باشد این متن را با یک پیشنهاد مطالعاتی به پایان برسانیم؛ دکتر زیباکلام در ابتدای ترجمه خود از کتاب ساختار انقلاب‌های علمی توماس کوهن آورده است.
تقدیم به عالمان حوزوی و دانشگاهی‌ای که متفطن عمق جریان ارزشی-بینشی بنیانی مدرنیسم معاصر شده‌اند و دل در گرو کتاب‌الله و عترت رسول‌الله(ص) دارند و خواهان حفظ و حراست عالمانه قلب کم و بیش «سلیم» خود از سیانتیزم ]علم‌زدگی[ هستند. (ساختار انقلاب‌های علمی، 1389، ص شش)

با توجه به ایام برگزاری نمایشگاه کتاب، خواندن این کتاب و کتاب‌های دیگری از این دست برای نویسندگان نطق رئیس‌جمهور و اطرافیان ایشان که ممکن است گاهی در تهیه و تنظیم سخنان آقای روحانی نقش داشته باشند، لازم و حتی واجب به نظر می‌رسد.

*سید عبدالحسین هاشمی-کیهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 61
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 23
  • ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    آبو باید بریزیم اونجایی که سوخته. معلومه حرفی خوبی زده که شماها سوختید..خوشم اومد از این رییس جمهور
  • حاج احمد ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    منم یادتون باشه سال قبل گفتم که نویسندگان متون سخنرانی های اقای شیخ حسن روحانی بیسوادند
  • منیره ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    افرین به اون عزیزانی که سحنان رئیس جمهور رو اینگونه تحلیل میکنند ممنون بابت این روشنگری امید واریم در سخنرانی های بعدیشون بیشتر تامل بفرمایند
  • ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    باشه به روحانی میگم بیاد از نویسندگان مشرق کمک بگیره علی الخصوص که با مطلبی که درباره سمت خدا نوشتند محبوبیت فزاینده ای کسب کردند خخخخخخخخخخخخخخخ
  • ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    از کجا فهمیدید نویسنده دارند؟ روحانیون معمولا خودشون صحبت می کنند.
  • ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    از کجا فهمیدید نویسنده دارند؟ روحانیون معمولا خودشون صحبت می کنند.
  • حاج احمد ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    از کی امریکایی ها هم حق نظر دارن؟1
  • ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    معلومه حرفی زده اند که جوابی برایش ندارید و اینگونه صحبت می کنید
  • ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    این چه ربطی داشت به اون؟
  • ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    سروش - پیوندتان مبارک!
  • علی ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    مشرق من موندم . چرا بعد از چند روز اونم نقد مینیویسین ؟ همه ی خبرگزاری ها متن سخن رانی رو همون روز میزنن .شما بعد از چند روز نقد میکنین ؟ امیدوارم این فضای نقد بعد از دوره روحانی هم ادامه داشته باشه !
  • ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    سخنان روحانی خیلی دلچسب تر از آقا محمود شما و افراطی هاست ، انگار یادتون رفته
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    ما دور بعدی انتخابات به هیچ جناحی رای نخواهیم داد زیرا ثابت شد که اصولگرا و اصلاح طلب همه اش نیرنگ است
  • ناشناس ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    روحانی دوست داریم
  • ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    نویسنده مقاله به جای استدلال ادعای خود را تکرار کرده است با نقل قول از این و آن نمبتوان بر مطلبی استدلال کرد هرچند نقل قول از بزرگانی چون آقای جوادی آملی باشد ، سخن رییس جمهور درست است چون مدعیان علم اسلامی ( به جز فقه و اصول و کلام) کلمه ای تاکنون تولید نکرده اند
  • ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    اصلا روحانی نویسنده داره؟ تا حالا ندیدم خطبای روحانی نویسنده داشته باشند. حالا هرچی هم که باشه از احمدی بهتره
  • ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    این طاغوت زده ها تازه دارن میگن علم فاقد ارزش است و اسلامی و غیر اسلامی تدارد واقعا عقب مانده اند.
  • فواد ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    این ادبیات بهتر از آن کسی که میگفت آن ....لولو برد
  • مسعود ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    گيريم كه نويسنده نطق ,فرد كم اطلاع و يا مغرضي باشد,آيا كسي كه در مقام رييس جمهور ايران آنهم با مدرك دكتري و آنهم در لباس روحانيت ,قرار دارد بايد هر متني را كه دستش دادند بخواند؟؟!! دو دليل براي اين كار آقاي روحاني مي توان ارائه داد: دليل اول اينه كه ايشان اشراف زيادي بر مسائل روز مملكت اعم از اقتصادي و فرهنگي و سياسي ندارد و هرچه را كه مشاوران و نطق نويسان بگويند يا به دستش بدهند مي خواند وتكرار مي كندو متوجه درستي يا نادرستي نوشته ها و گفته هايش نيست.دليل دوم هم اينه كه ايشان با اطلاع قبلي از تراوشات فكري زيردستانش ,همنوا و همجهت با اين افراد ,چنين اظهارنظرهايي مي كند و نطقهاي نوشته شده توسط اينها را كاملا" قبول دارد. در هر دوصورت براي نظام اسلامي صورت خوشي ندارد.
  • ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    تازه نویسنده داره واینجوری حرف میزنه
  • ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    واقعا هم طاغوت زده اند نمی بینند که علم ودانش فقط مختص مسلمانان انهم از نوع شیعه است و بقیه ابنا بشری جاهل اند.
  • ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    چه ربطی داره
  • ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    بحث بر سر فارغ بودن علم از هر اندیشه ای است که غلط است
  • ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    آقای روحانی. بیا از همان نویسندگان سخنرانی احمدی نژاد استفاده که تو هر محفل بین المللی سخنرانی میکرد نصف جمعیت یا بیشتر وسطش بلند میشدند میرفتند!
  • بهار ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    فقط به میزان نزدیکی افراد به سخنان رهبری رای میدهیم وبس.
  • امیر تبریز اوغلی ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    فعلا دارن اب هم مذاکره میکنن.نداریم بریزیم
  • ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    خخخخخخخخ باحال گفتی
  • ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    قرصاتو نشسته خوردی
  • ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    سید حمید روحانی منظورته؟
  • ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    فقط سید حمید روحانی
  • امین الاسلام ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    اینگونه توجه به سخنان یک رجل سیاسی واقعا دست مریضاد داره حقا باید ازر رییس جمهور محترم توضیح خواسته شود نکند نطقهای ایشون را هم کسی شبیه همون مشاور(نمای) کراواتی برکنار شده تهیه میکنه؟؟!!
  • ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    نخیر مطالب کیهان عمیق و صحیح و غیر سطحیند!!!!
  • ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    متاسفانه این ادبیات دولته همش با عصبانیت مردم را بیسواد و جیب زن و غیره خواندن است کمی عمل و اجرا و برطرف کردن مشکلات را مردم میخواهند نه بر باد دادن اهداف ملی و رکود و لغو برنامه های منتقدان و بیسواد دانستن و خفه کردن منتقدان و برپایی جشن وسرمایه های انچنانی وزیران وو ......مردم بهترین قاضی و مشرق هم انشالله منتشر میکنه
  • ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    عوضش صادق با مردم بفکر ودلسوز مردم بود و به اونها توهین نمیکرد که هیچ نمیزاشت استکبار بهشون توهین کنه
  • ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    بابا خودتون کشتید با این اسلام آمریکاییتون انقدر به این حاشیه رنگ دادید که اصل کار از دستتون رفته کو اصل جمهوری اسلامیتون کدومش داره درست اجرا میشه خودتونم میدونید که دارید سیاه نمایی می کنید خدا عاقبتتون رو به خیر کنه که سر مردمو گرم این مزخرفات کردید و سر خودتون تو کدوم آخوره الله اعلم کاش مرد باشید و نظر مخالفتون رو انتشار بدید
  • ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    بسيار عالی از قديم گفته‌اند: «هر چه داری، بده يک تجربه بخر» امثال حسن روحانی که مورد حمايت همه احزاب بودند، تجربه‌ای تلخ اما مفيد و موثر برای ملت ايران است تا بدانند اصلاح طلب و اصولگرا صرفا بدنبال منافع خويش است و در انتخابهای بعدی ان شاء الله بيشتر دقت کنند
  • ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    کجاش بهتره؟ چندتا از امتيازاتش رو بگو تا ما بدونيم
  • ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    اين ... رو هم لولو خواهد برد حالا زياد عجله نکن، فعلا اول راه است البته تا آخر راه هم ان شاء الله فاصله زيادی ندارد
  • ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    چون دکتر رک و راست حرف میزد ...از قدیم گفتن حقیقت تلخه !!!! مثلا همون مجری تو نیویورک که داشت از حرفای دکتر اتیش میگرفت ...به خاطر احمقانه بودن حرفاش نبود ....به خاطر این بود که حرفاش داشت تا اعماق وجودشونو میسوزوند
  • ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    کی هست ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • حميد ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    مشرق جان ريس جمهور هر مدلي كه صحبت كنه تو به دنبال بهانه ميگردي.
  • علی ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    بابا دست مریزاد مشرق. احسنت. جامعه ما به شدت نیازمند این تحلیل هاست. و اگر نه التقاط رو تو جامعه و بین جوانها ذره ذره وارد میکنن. ممنونم.
  • رحیم ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۴
    0 0
    خوبه آقای روحانی آقای دکترسروش را مشاور فرهنگی خودش بکند
  • ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    اشتباه منفی دادم ایشان عالم و مومن و فرهیخته هستند
  • مسعود ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    این نقد کاملا علمی است.
  • افشین تهران ۰۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    اینو دیگه از کدام قوطی در اوردی.؟
  • افشین تهران ۰۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    بجای اینکه بفکر مشکلات اقتصادی مردم باشند و درد مردم را چاره کنند دنبال سیاسی کاری و مغلته بازی هستند و بس.اخه مردم مگه با نگاه سیاسی به این دولت رای دادند؟قرار بود در 100روز معجزه ای در راه باشد که نشد .هنوز هم دلار3350 تومان است و هر روز بر مشکلات ما اضافه میشود و مسئولین بدنبال حرفهایی هستند که یکی هم بدرد مردم نمیخورد.در بحث برد برد هم که تغییری برای مردم حاصل نشد .انرژِی هم که یکشبه دو برابر شد و هنوز هم باگذشت 9ماه همه تقصیرها بگردن دولت قبلیست.حتی 5تا5تا سکه دادنها هم گناه دولت قبلیست!!!!حالا هی قصه بخورید و یا تعریف کنید که مشاوران خوب یا بد مینویسند.
  • ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    آفرین
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    خود طرف کم عمق و سطحی بوده نه نویسنده هاش!!!!
  • حسن ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    بنده خدا اول متن را یکبار بخوان بعد اظهار نظر کن چرا که این طور که شما پیش می روید به جای خطرناکی ختم می شود و عقل به کنار می رود. متن نوشته شده حاوی نکات خوبی بود ولی ایکاش بیش از این دقیق نوشته می شد حتی اگر طولانی می شد چرا که امروز نیاز به تحلیل های جامع و دقیق داریم تا کلی و کوتاه گویی ولی در کل خوب بود
  • ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    روحانی دوستت داریم
  • ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ناشناس ۱۹:۲۳ 1500لایک داره این کامنت
  • ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ناشناس با پرچم آمریکا ! اینطور که پیداست بدجور سوختی اون آب رو واسه ...نگه دار ...وقتی منطق نداری مجبور نیستی بلغور کنی ...
  • ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ناشناس ! مطالبش عمیق هستند که شما تندورها فحاشی می کنید ...
  • سعید ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    اگه می تونی جواب منطقی بده و اگه نه هم که ......شو آمریکایی به درد نخور
  • مرگ بر خاتمی ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ما هرد چقدر افر اطی باشیم جنایت و خیانت کار نیستیم ...آشوب طلب نیستیم
  • ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ناشناس دوم ! از یمن وجود خائنینی چون شما بوده که به این علم و تکنولوژی رسیدن ...
  • ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ادبیات ممد سوروس چی ؟
  • ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    فعلا که غربی ها انتخاب روحانی رو غیر دموکراتیک خوندن و هر روز هم به ورزا توهین می کنن ! عجب رویی دارین شما !
  • ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    0 0
    ناشناس سوم :از کوردلی وتعصب کور کورانه شماکه هرکس موافق کم فهمی شما نباشه خیانتکاره وطبق قران از روی ترس همیشه حالت تهاجمی دارید ناشناس دوم
  • هادی علوی ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۶
    0 0
    چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند یکی از مباحثی که مطح شده و با دلائلی برهانی اثبات شده است و شواهدی قطعی بر آن از آیات وروایات ذکر شده است آنکه منشاء بسیاری از علو م و معرف بشری از طریق وحی است و تا زمان حضرت بقیه الله تمام لوم و معارفی که بشر به آن دسترسی پیدا می کند دو علم از بیست و هفت علم است که بیست و پنج علم آنهم از علوم ناب بدست حضرت ولی عصر رونمائی می شود چیزی که در مخیله بشری خطور نکرده ونمی کند و بدان عقول کامل می شود رزقنا الله بجاه محمد و ال محمد باید گفت انانی که نگاه به غرب و دست آورد های علمی مشوب و مخلوط از درست و نادرست و حق و باطل انان دارند مصداق این شعرتد که : انچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس