برخي اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي بيش از يک سال است که در جلسات اين شورا حضور نيافته‌اند.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، شوراي عالي انقلاب فرهنگي 19 آذر 63 با پيام امام خميني(ره) به‎صورت رسمي تأسيس شد.

مهمترين اهداف اين شورا از زمان تاسيس تاکنون، گسترش و نفوذ فرهنگ اسلامي در شئون جامعه و تقويت انقلاب فرهنگي و اعتلاي فرهنگ عمومي، تزکيه محيط‌هاي علمي و فرهنگي از افکار مادي و نفي مظاهر و آثار غربزدگي از فضاي فرهنگي جامعه، تحول دانشگاه‌ها، مدارس و مراکز فرهنگي و هنري براساس فرهنگ صحيح اسلامي، گسترش و تقويت هر چه بيشتر آنها براي تربيت متخصصان متعهد، اسلام‌شناسان متخصص، مغزهاي متفکر و وطن‌خواه، نيروهاي فعال و ماهر، استادان، مربيان و معلمان معتقد به اسلام و استقلال کشور، تعميم سواد، تقويت و بسط روح تفکر و علم‌آموزي و تحقيق و استفاده از دستاوردها و تجارب مفيد دانش بشري براي نيل به استقلال علمي و فرهنگي، حفظ و احيا و معرفي آثار و مآثر اسلامي و ملي و نشر افکار و آثار فرهنگي انقلاب اسلامي، ايجاد و تحکيم روابط فرهنگي با کشورهاي ديگر به ويژه با ملل اسلامي بوده است.

به طور کلي وظايفي محوله به شوراي عالي انقلاب فرهنگي را مي‌توان در 3 حوزه سياست‌گذاري، تدوين ضوابط و نظارت تقسيم‌بندي کرد؛ تهيه و تدوين سياست‌ها و طرح‌هاي راهبردي کشور در زمينه‌هاي مختلف فرهنگي از جمله در حوزه‌هاي زنان، تبليغات، اطلاع‌رساني، چاپ و نشر، بي‌سوادي، دانشگاه‌ها، برقراري روابط علمي و پژوهشي و فرهنگي با ساير کشورها، همکاري حوزه و دانشگاه، فعاليت‌هاي ديني و معنوي، تهاجم فرهنگي و ساير حوزه‌هاي فرهنگي مربوطه از جمله وظايف سياست‌گذاري اين شورا محسوب مي‌شود.

همچنين تعيين ضوابط تأسيس مراکز علمي و آموزشي و نيز ضوابط گزينش مديران و استادان و دانشجويان از ديگر وظايف اين شورا است، ضمن اينکه بررسي و تحليل شرايط فرهنگي ايران و جهان، بررسي الگوهاي توسعه و پيامدهاي فرهنگي آن، بررسي وضع فرهنگ و آموزش کشور و نيز نظارت بر اجراي مصوبات شورا از جمله وظايف نظارتي شوراي عالي انقلاب فرهنگي محسوب مي‌شود.

بر اساس اين گزارش، اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي به دو دسته اعضاي حقيقي و حقوقي تقسيم مي‌شوند که در حال حاضر محمود احمدي‌نژاد رئيس جمهوري به عنوان رئيس شورا، آيت‌الله صادق آملي لاريجاني رئيس قوه قضائيه، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي، سيد عزت‌الله ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما، سيد مهدي خاموشي رئيس سازمان تبليغات اسلامي، کبري خزعلي رئيس شوراي فرهنگي و اجتماعي زنان، عبدالله جاسبي رئيس دانشگاه آزاد، غلامعلي حداد عادل رئيس کمسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي، علي عباسپور تهراني‌ فرد رئيس کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي، حسينعلي شهرياري رئيس کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي، کامران دانشجو وزير علوم، تحقيقات و فناوري، مرضيه وحيد دستجردي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، محمد محمديان رئيس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‌ها، محمدحسين يادگاري رئيس جهاد دانشگاهي، حميدرضا حاجي‌بابايي وزير آموزش و پرورش و محمد عزيزي معاون برنامه‌ريزي و راهبردي رياست جمهوري از اعضاي حقوقي اين شورا هستند.

همچنين علي لاريجاني، محمدرضا مخبر دزفولي، محمدعلي کي‌نژاد، محسن قمي، احمد جنتي، غلامعلي حداد عادل، علي‌اکبر رشاد، احمد احمدي، عليرضا صدر حسيني، حسن حبيبي، علي‌اکبر ولايتي، ايرج فاضل، علي شريعتمداري، رضا داوري اردکاني، حسن رحيم‌پور ازغدي، مهدي گلشني، ميرحسين موسوي، محمدرضا عارف، صادق واعظ‌زاده، منصور کبگانيان، حسين کچوئيان و محمود محمدي عراقي به عنوان اعضاي حقيقي اين شورا شناخته مي‌شوند.

اين اعضا که بر اساس حکم رهبر معظم انقلاب در ارديبهشت 1386 براي ماموريتي 3 ساله انتخاب و معرفي شده بودند، در حال حاضر در پايان دوره ماموريت خود هستند، يعني شوراي عالي انقلاب فرهنگي اکنون در انتظار حکم اعضاي جديد خود است و در همين زمينه اخبار متعددي از ايجاد تغييرات جديد در ترکيب اعضاي اين شورا به گوش مي‌رسد.

بر اساس اين گزارش، قرار است ترکيب جديد اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي بعد از تغيير ساحتار اين شورا معرفي شود، ضمن اينکه در ميان اعضاي جديد شوراي عالي انقلاب فرهنگي تعدادي از شخصيت‌هاي برجسته‌ علمي و فرهنگي به عنوان عضو افتخاري و بدون حق رأي حضور خواهند داشت که به نظر مي‌رسد حضور چنين افرادي علاوه بر افزودن به غناي مباحث مطروحه در شورا، کمک شاياني در تصميم‌سازي‌هاي آتي شوراي عالي انقلاب فرهنگي خواهد داشت.

با اين حال در طي سال‌ها و ماه‌هاي گذشته اخبار مختلفي از کم‌کاري و حضور کم‌رنگ برخي از اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي در جلسات اين شورا به گوش مي‌رسيد؛ در همين زمينه برخي اعضا چون عليرضا صدر حسيني و احمد احمدي در اکثر جلسات يک سال گذشته شورا حضور نداشته و عملا تنها نامشان در ميان اعضاي شورا وجود دارد.

حسن حبيبي هم يکي ديگر از اعضاي اين شورا است که البته به دليل کسالت و بيماري چندين ماه در بيمارستان بستري بود و اکنون نيز به سختي توان حرکت دارد.

برخي از اعضاي ديگر نيز به دلايلي چون مشعله زياد و مسئوليت‌هاي متعدد اجرايي، عملا فرصتي براي حضور در جلسات شورا نداشته و حتي اگر در جلسات هم حاضر شوند، تنها يک حضور فيزيکي بوده که تاثيري در تصميم‌گيري‌ها و تصميم‌سازي‌هاي شورا نداشته است.

البته استعفاي حسن رحيم‌پور ازغدي از شوراي عالي انقلاب فرهنگي که به گفته يک منبع آگاه به دليل همين مشغله فراوان کاري بوده است، در هفته‌هاي گذشته واکنش‌هاي رسانه‌اي زيادي در کشور به دنبال داشت، هرچند که هنوز پذيرش يا عدم پذيرش استعفاي رحيم‌پور ازغدي اعلام نشده است.

در کنار اين مسائل بايد يادآوري کرد که شوراي عالي انقلاب فرهنگي در جلسه 13 آبان سال جاري، بنا به پيشنهاد کميسيون مشورتي اين شورا، موادي از اساسنامه فرهنگستان‌هاي هنر، علوم، علوم پزشکي و زبان و ادب فارسي را اصلاح کرد تا بر اساس آن افراد پيشنهادي براي عضويت در فرهنگستان‌ها به معرفي اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي و يا خود فرهنگستان مربوط و تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي براساس ضوابط و معيارهاي علمي مصوب انتخاب شوند.

پس از اين اصلاح اساسنامه، اولين گام با تغيير رئيس فرهنگستان علوم پزشکي برداشته شد و محمدرضا مرندي با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي در جلسه 17 آذر ماه، به جاي ايرج فاضل در رياست اين فرهنگستان جاي گرفت، ميرحسين موسوي نيز بر همين اساس رياست از فرهنگستان هنر برکنار شد و جاي خود را به علي معلم دامغاني داد.

بر اساس اين گزارش، به جز ايرج فاضل و ميرحسين موسوي که با برکناري از رياست فرهنگستان‌هاي علوم پزشکي و هنر، عملا در جلسات شوراي عالي انقلاب فرهنگي حاضر نمي‌شوند، غيبت برخي از ديگر اعضاي اين شورا همراه با شائبه‌ها و مباحث مختلفي بوده است، اما با توجه به کم‌کاري برخي از اين اعضا و اخباري که در خصوص تغيير ساختار شوراي عالي انقلاب فرهنگي و احتمال عدم حضور آنها در ترکيب جديد به گوش مي‌رسد، به نظر مي‌رسد که اين افراد پيش دستي کرده و خود زمينه‌هاي خروجشان از ترکيب اين شورا را فراهم مي‌کنند.

يادآور مي‌شود که محمدرضا مخبر دزفولي دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز در در اردوي جهاد اکبر9 اتحاديه انجمن‌هاي اسلامي دانشجويان مستقل دانشگاه‌هاي سراسر کشور که در مشهد مقدس برگزار شد، در پاسخ به پرسشي در خصوص عملکرد شوراي عالي انقلاب فرهنگي با بيان اينکه بنده مسئول فراز و فرود شورا نيستم که بگويم در اين سي سال گذشته اگر کمبود و کاستي بوده است ما بايد پاسخگو باشيم، اظهار داشت: ما هم مطالباتي داشتيم و بنده براي اين مطالبه 4 سال است که دبير شورا شده‌ام اما اين را مي‌خواهم بگويم که از لحاظ علمي و آموزش و تحقيق ما توانستيم مقداري سازماندهي کنيم.

وي با بيان اينکه ترکيب شورا مورد نظر رهبر معظم انقلاب است، افزود: سال گذشته برخي از دوستان پيشنهاد کردند که ترکيب شورا تغيير کند و رهبري فرمودند؛ خير و دلايلي براي آن ذکر فرمودند و تاکيد داشتند که "اين را ببريد کارآمدترش کنيد. "

دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي يادآور شد: در سال 84 که بنده دبير شوراي انقلاب فرهنگي شدم، در ديدار با رهبري، ايشان فرمودند که بهترين آدم‌هايي که مي‌شناختم را در اين شورا قرار داده‌ام و آقا سال 86 هم همين را گفتند.

مخبر دزفولي با بيان اينکه من و دوستانم جزو منتقدين بوديم و اعتقاد داشتيم بايد تحولاتي ايجاد شود، گفت: ممکن است از خود بنده هم بپرسيد که اين ساختار را چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟ و بنده هم ايراداتي بگيرم اما در صحنه عمل بايد گفت، اختيارات لازم در اختيار شورا نيست.

وي اضافه کرد: به طور مثال مجلس استيضاح و تصويب بودجه‌هاي سالانه را در اختيار دارد و هرگاه دولت‌ها و سازمان‌هاي اجتماعي به درستي عمل نکنند، مي‌تواند جلوي اين کار را بگيرد اما چنين اختياراتي در شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيست.

وي در ادامه سخنان خود با بيان اينکه 4 سال قبل مقام معظم رهبري پيوستي داشتند که رسانه‌اي نشد و محرمانه بود، ابلاغش به بنده هم هشت بند داشت، اظهار داشت: يکي از بندهاي اين ابلاغيه داراي سه مسئوليت اصلي شامل نقشه علمي کشور، مهندسي فرهنگي و تحول و نوسازي نظام آموزشي است و در بندهاي ديگر موارد ديگري را هم فرموده بودند.

مخبر دزفولي افزود: نقشه علمي کشور در حال حاضر که بنده با شما صحبت مي‌کنم، تمام شده است و در اختيار رئيس جمهور قرار گرفته و اکنون ابلاغ مي‌شود.

وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: حضرت آقا در سال 86 ضمن تشکر از اعضا با اشاره به مسئوليت سنگين شورا فرمودند "از زحمات دوستان عزيز تشکر مي‌کنم، مسئوليت سنگيني را بر دوش گرفته‌ايد، خوشبختانه شورا در اداي اين مسئوليت آن طور که احساس مي‌شود جدي است... آن مرکزي که شما دنبالش مي‌گرديد همين جاست، ما جاي ديگري نداريم، نمي‌توانيم هم جاي ديگري درست کنيم؛ همين جا را به شکل کامل فعال کنيد که البته الآن خوشبختانه شورا از گذشته فعال‌تر است و در همان جهتي که مورد نظر هست تصميم‌گيري مي‌کند. "

مخبر دزفولي گفت: من نمي‌گويم ما توانستيم تمام صحبت‌هاي آقا را انجام دهيم؛ حتما نقص داريم، حتما نسبت به آن چيزي که ايشان در نظرشان است فاصله داريم اما ما در آن جهت حرکت مي‌کنيم.

دبير شواي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: اين اشکال است؛ مثلا وقتي ما طرح پيوست فرهنگي را تهيه مي‌کنيم چندين ماه بايد منتظر باشيم که جلسه 2 هفته يکبار تشکيل شود؛ همين نقشه علمي کشور از اول سال 89 تا اواخر آبان سال 89 هر 2 هفته در آن موقعيت هر هفته برگزار مي‌شد اما اين کافي نيست.

مخبر دزفولي با بيان اينکه اگر قرار است اين شورا ستاد فرمان فرهنگي و علمي کشور باشد بايد جلسات هفته‌اي 2 يا 3 مرتبه و به صورت مستمر برگزار شود، خاظرنشان کرد: ما در ستاد و در دبيرخانه کار کارشناسي فراوان انجام مي‌دهيم و امکان آن نيست که 2 هفته يکبار موضوعي در دستور کار قرار بگيرد.

وي در پايان با بيان اينکه دبيرخانه شورا اسناد مهم و تأثيرگذار حوزه علم و فرهنگ کشور را آماده کرده است، گفت: تصور شما از شوراي عالي انقلاب فرهنگي اجرا کردن که نيست؛ اين نهاد، نهادي سياست گذار است؛ بنا هم بر اين نيست که کارهايي که در وزارت علوم انجام مي‌شود را ما نيز انجام دهيم، يا در هر يک از وزارتخانه‌هاي ديگر؛ ما صرفا مي‌توانيم سياستي را ابلاغ و آن را پيگيري کنيم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس