به گزارش مشرق، خبرگزاري مهر در گزارشي نوشت: در نهايت شب گذشته بود که "عمر سليمان" معاون مبارک از برکناري رئيس جمهور 30 سال اخير در مصر خبر داد و در اظهاراتي که کاملا خشم و نگراني در آن موج مي زد اختيارات امور مملکتي را به شوراي عالي نيروهاي مسلح واگذار کرد.
اين هرگز آن تصميمي نبود که مبارک و سليمان گرفته بودند، آنان رويايي ديگر در سر مي پروراندند. اما تحليلها بر اين مبنا قرار دارد که تظاهرات مردم و محاصره اصلي ترين مقرهاي حکومتي، ارتش مصر را وادار کرده است که به رژيم مبارک دستور کناره گيري فوري از قدرت را بدهد.
بر اين اساس، در چهره عمر سليمان در زمان قرائت بيانيه اخير (برکناري مبارک) کاملا مشخص بود که وي هرگز با ميل خود دست به اين اقدام نزده است. در واقع عمر سليمان مامور به کاري شده بود که سالها رژيم مبارک از وقوع آن فرار مي کرد. اينها لحظات تاريخي بودند که در خاطره مردم جهان و به ويژه مصر قرنها ثبت خواهد شد.
شب گذشته اعلام شد که "شوراي عالي نيروهاي مسلح" پس از سقوط مبارک که متشکل از نظاميان بلندپايه مصر است اداره امور مملکتي در مصر را برعهده گرفته، در اينجا در نظر داريم نگاهي به اعضاي اين شورا و برخي جزئيات از فعاليتهاي آنها در گذشته داشته باشيم.
ژنرال طنطاوي
طنطاوي وزير دفاع 76 ساله مصر است که پس از برکناري مبارک رياست شوراي عالي نيروهاي مسلح را برعهده گرفته و از وي هم اکنون به عنوان جانشين مبارک ياد مي کنند.
وي روز گذشته پس از برکناري مبارک به جمع مردم رفت و در جشن شادي آنان مشارکت کرد. طنطاوي در اکتبر 1935 به دنيا آمد و در سال 1956 به نيروهاي مسلح پيوست. وي در اين سالها پس از نشان دادن لياقت بالاترين نشان شجاعت ارتش مصر را دريافت کرد.
وي در سال 1975 به عنوان وابسته نظامي مصر در پاکستان و سپس افغانستان حضور داشته است.
طنطاوي درجه ارتشبدي داشته و از سال 2005 وزير دفاع و فرمانده کل نيروهاي مسلح مصر است. وي در سه جنگ سالهاي 1956، 1967 و 1973 عليه رژيم اسرائيل مشارکت داشته است.
سپهبد سامي عنان
"سامي عنان" 63 ساله هم اکنون فرمانده ستاد مشترک ارتش مصر است. وي در جنگ 1973 مصر با رژيم صهيونيستي مشارکت داشت. وي فرماندهي يگان موشکي ارتش مصر را در سال 1981 عهده دار شد.
اين نظامي با تجربه مصري در جنگ فرسايشي مصر با اسرائيل نيز که به پيروزي مصر در سال 1973 منجر شد حضور داشت.
عنان دوره هاي آموزش هوايي را در روسيه گذرانده است و از سال 2001 تا 2005 فرمانده نيروي هوايي ارتش مصر بود.
سپهبد محمود حافظ
"رضا محمود حافظ" سال 55 ساله است و هم اکنون فرمانده نيروي هوايي مصر است و سپهبد حافظ در سال 1972 از دانشکده هوايي فارغ التحصيل شد و در جنگ 1973 با اسرائيل حضور داشت.
حافظ نيز برخي از آموزشهاي ويژه هوايي را در آمريکا گذارند و از سال 2008 تا کنون فرمانده نيروي هوايي شده است. نيروي هوايي مصر با داشتن 569 فروند جنگنده و 149 فروند بالگرد بزرگترين حجم تسليحات دفاع هوايي را در خاورميانه و آفريقا دارد.
نيروي هوايي مصر 17 پادگان اصلي دارد و چهارمين استفاده کننده از جنگنده هاي اف 16 آمريکا در جهان است.
سپهبد عبدالعزيز سيف الدين
اين ژنرال 52 ساله از سال 2005 تا 2008 فرماندهي نيروي هوايي مصر را بر عهده داشته است. سپهبد سيف الدين در جنگ فرسايشي و جنگ سال 1973 با اسرائيل مشارکت داشت.
از مناصب وي مي توان به فرماندهي يگان موشکي ارتش در سال 1988 و فرماندهي يگان دفاع هوايي در سال 1995 اشاره کرد.
سپهبد محمد حسين مميش
وي از سال 2007 تا کنون فرماندهي نيروي دريايي مصر را عهده دار است. البته نيروي دريايي مصر کوچک ترين بخش ارتش مصر محسوب مي شود و تنها مسئوليت حفاظت از نوار ساحلي اين کشور را بر عهده دارد.
نوار ساحلي مصر 2000 کيلومتر طول دارد که از درياي مديترانه تا درياي سرخ امتداد دارد. البته نيروي دريايي مصر ماموريت حفاظت از کانال سوئز از مهمترين تنگه هاي تجاري جهان را هم بر عهده دارد.
البته نظامياني که در بالا به آنها اشاره شد اعضاي ارشد شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر هستند و اين شورا اعضاي ديگري هم دارد که مراتب داراي درجه و تجربيات کمتري هستند.
گمانه زنيها؛ شايد طنطاوي رئيس جمهور شود
پس از انتخاب ارتشبد طنطاوي به عنوان رئيس شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر، پشتوانه نظامي و تجربيات متعددش باعث شد گمانه زنيها درباره اينکه در انتخابات رياست جمهوري شرکت مي کند بالا رفت.
اما تحليلگران معتقدند اين ژنرال کارکشته تنها از حمايت نظاميان دون پايه ارتش مصر بهره مند است و در ميان مقامات بلندپايه جايگاهي ندارد. البته اين گمانه زنيها درباره احتمال حضور طنطاوي در انتخابات رياست جمهوري زماني تقويت مي شود که بدانيم وي روز گذشته پس از برکناري مبارک در جمع مردم مصر در قاهره حاضر شد و خود را در شادي آنان شريک نشان داد.
بر اين اساس، تظاهرات کنندگان مصري براي وي غريو شادي سر دادند و طنطاوي نيز در پاسخ براي آنها دست تکان داد. اين ژنرال پس از برکناري مبارک بالاترين مقام را در مصر عهده دار شده است.
نکته اي درباره طنطاوي در ويکي ليکس؛ او با تغيير مخالف است
اخيرا در اسناد ويکي ليکس نيز که به سال 2008 (زمان وزارت طنطاوي بازمي گردد) به اين مسئله اشاره شده بود که طنطاوي ژنرالي متين و خوش برخورد بوده، اما در عين کهنسال و مقاوم در برابر تغييرات است.
بر اساس اين اسناد حسني مبارک و طنطاوي بر ثبات رژيم و حفظ شرايط کنوني مصر (در سال 2008) تا آخرين روز حضور خود تاکيد دارند.
ويکي ليکس در ادامه با اشاره به شخصيت و تفکرات مبارک و طنطاوي بر اين مسئله تاکيد مي ورزد که اين دو ظرفيت اتخاذ تصميماتي متفاوت و غير منتظره را ندارند.