به گزارش مشرق به نقل از مهر، دکتر حسين بلندي امروز شنبه در نشست خبري با اشاره به کاربردهاي ماهواره در علوم مختلف افزود: فناوري ماهواره در حوزههايي چون بازسازي و توسعه پس از بحرانهاي طبيعي، کشاورزي، توسعه حقوق فضا، تسهيل حمل و نقل فضايي و همچنين در حوزههاي تصويربرداري، مخابرات و ارسال و دريافت پيام کاربرد دارد.
وي همچنين به سابقه فعاليتهاي فضايي کشور اشاره کرد و اظهار داشت: در سال 84 با ايجاد سازمان فضايي ماهواره سينا با همکاري يک ثالث طراحي و ساخته شد و متعاقب اين عمل مسئوليت بخشي از طراحيها و ساخت ماهوارههاي بومي به دانشگاهها و مراکز پژوهشي واگذار شد.
رئيس مرکز تحقيقات ماهوارهاي دانشگاه علم و صنعت به واگذاري طراحي و ساخت ماهواره نويد و ظفر به اين دانشگاه اشاره کرد و خاطرنشان کرد: پس از به ثمر نرسيدن همکاري ايران با ساير کشورها در خصوص طراحي و ساخت ماهواره، تحقيق در اين زمينه به دانشگاهها واگذار شد که در اين زمينه دو ماهواره نويد و ظفر در دانشگاه علم و صنعت طراحي شدند.
وي با اشاره به برنامههاي اين دانشگاه در خصوص طراحي ماهواره يادآور شد: در اين راستا اقدام به طراحي جزئيات ماهواره و نمونههاي اوليه شد که با توجه به تجربياتي که در اين راستا به دست آمد نمونه مهندسي اين دو ماهواره ساخته شد.
بلندي همچنين به ويژگيهاي دو ماهواره نويد و ظفر اشاره کرد و افزود: ماهواره نويد داراي دوربين تصويربرداري است که پس از قرار گرفتن در مدار 250 تا 357 کيلومتري زمين اولين پيام خود را با عنوان "يا مهدي (عج)" به ايستگاههاي زميني ارسال خواهد کرد. دقت اين دوربين 400 متر است و طول عمر تجهيزاتي ماهواره ملي نويد 5/1 سال است.
وي همچنين انرژي مورد نياز اين ماهواره را از سلولهاي خورشيدي دانست و گفت: به منظور تامين انرژي ماهواره نويد از سلولهاي خورشيدي استفاده مي شود اما زماني که ماهواره در سايه قرار ميگيرد از انرژي باتريها استفاده خواهد شد. اين ماهواره در 6 ماهه اول سال 91 به فضا پرتاب ميشود.
بلندي همچنين به ويژگيهاي ماهواره ظفر اشاره و اضافه کرد: اين ماهواره با پرتابگر ايراني و بومي به فضا پرتاب خواهد شد و قرار است در مدار دايرهاي حرکت کند. وزن اين ماهواره 90 کيلوگرم است و داراي طول عمر تجهيزاتي 5/1 سال است.
وي با بيان اينکه در ماهواره ظفر 4 دوربين رنگي نصب شده است، يادآور شد: اين دوربينها با وضوح 80 متري اقدام به تصويربرداري از سطح زمين مي کنند که دقت سيستم کنترل تعيين وضعيت ماهواره ظفر نسبت به نويد 300 درصد پيشرفت داشته است.
رئيس مرکز تحقيقات ماهوارهاي دانشگاه علم و صنعت از پرتاب اين ماهواره در سال 91 خبر داد و گفت: ابعاد اين ماهواره 63 سانتيمتر در 63 سانتيمتر در 80 سانتيمتر است و طيف نوري آن رنگي است. پايدارسازي ماهواره ظفر سه محوره است و دقت کنترل آن نيز يک درجه است. نرخ ارسال تصاوير در ماهواره ظفر نسبت به ماهواره نويد 15 برابر ارتقاء يافته است.
فناوريهاي بومي شده از طريق دو ماهواره نويد و ظفر
دکتر بلندي با تاکيد بر دستيابي اين محققان به کليه زيرسيستمهاي دو ماهواره ظفر و نويد خاطرنشان کرد: با اجراي دو پروژه ماهواره نويد و ظفر به کليه فناوريهاي زيرسيستم اين دو ماهواره شامل زيرسيستم سازه، حرارت، انرژي، تصويربرداري، زيرسيستم محموله ذخيره و ارسال، الکترونيک روي بورد دست پيدا کرديم.
وي ادامه داد: در بخشهاي مهمي چون شبيه ساز خورشيد براي کاليبره کردن، نمونه پروازي حسگر خورشيدي و مغناطيسي، شبيه ساز در حلقه براي سيستم کنترل در وضعيت و تصويربرداري و همچنين سيستم انرژي و ذخيره آن به خودکفايي رسيديم و آماده ارائه خدمات به ساير بخشها هستيم.
کاربردهاي ديتاي دو ماهواره نويد و ظفر
رئيس مرکز تحقيقات ماهواره اي دانشگاه علم و صنعت به کاربردهاي تصاوير و دادههاي دو ماهواره نويد و ظفر اشاره کرد و افزود: تصاوير ارائه شده از طريق دو ماهواره ظفر و نويد مي تواند در پايش ذخاير نفت، معادن، بررسي جنگلها، زمينهاي شور و قليايي، بررسي امراض و آفات و استفاده از تصاوير در جهت بررسي بحرانهاي طبيعي به کار برده ميشود.