در آمريکا شاهد آن هستيم که سالانه 800 هزار نفر به علت بيماري‌هاي قلبي ناشي از استعمال سيگار مي‌ميرند و روزانه يک هزار و 80 نفر در اثر تماشاي فيلم‌هايي که مبلغ غيرمستقيم دخانيات هستند سيگاري مي‌شوند.

عضو شوراي سياستگذاري سلامت صدا و سيما گفت: در آمريکا شاهد آن هستيم که سالانه 800 هزار نفر به علت بيماري‌هاي قلبي ناشي از استعمال سيگار مي‌ميرند و روزانه يک هزار و 80 نفر در اثر تماشاي فيلم‌هايي که مبلغ غيرمستقيم دخانيات هستند سيگاري مي‌شوند.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، بخش دوم نخستين همايش «رسانه، اعتياد و سلامت اجتماعي» عصر امروز با رويکرد «اعتياد و سلامت اجتماعي در آينه سينما» با حضور گلاره مستشاري (روان‌پزشک و کارشناس کاهش آسيب دفتر مقابله با جرم مواد مخدر سازمان ملل) و مجيد خليفه سلطاني (عضو شوراي سياستگذاري سلامت صدا و سيما) برگزار شد.
در اين همايش مجيد خليفه سلطاني اظهار داشت: اگر جرقه برگزاري اينگونه همايش‌ها 15 سال پيش زده مي‌شد، شايد اکنون ما شاهد نتيجه اين عملکرد بوديم ولي اگر اين اقدام نيز مستدام و مستمر باشد باز هم جاي اميدواري دارد.
وي با بيان اين که دخانيات جزئي از اعتياد است نه جداي از آن، افزود: در آمريکا شاهد آن هستيم که سالانه 800 هزار نفر به علت بيماري‌هاي قلبي ناشي از استعمال سيگار مي‌ميرند و روزانه يک هزار و 80 نفر در اثر تماشاي فيلم‌هايي که مبلغ غيرمستقيم دخانيات هستند سيگاري مي‌شوند و شش هزار کودک سالانه در معرض تبليغات نامحسوس دخانيات در انيميشن‌ها قرار دارند.
عضو شوراي سياستگذاري سلامت صدا و سيما عنوان کرد: البته قدرت مافياي شرکت‌هاي دخانياتي در نمايش صحنه‌هاي سراسر استعمال مواد مخدر را نمي‌توان ناديده گرفت؛ گرچه مشکلات انعکاسي سيگار در سينما، خيلي پررنگ‌تر از صدا و سيما است.
در ادامه گلاره مستشاري با اشاره به گزارش‌هاي پخش شده از شبکه‌هاي سراسري در خصوص استعمال مواد مخدر بيان داشت: در اينگونه برنامه‌ها با شطرنجي کردن چهره فرد مصرف‌کننده، صرف‌نظر از احترام به حقوق فردي او، يک نوع هويت‌زدايي صورت مي‌گيرد و در حقيقت صورت مسئله پاک مي‌شود؛ اين در حالي است که در بسياري از مواقع معتادان با همانندسازي به اين مرحله نمي‌رسند بلکه با اين پيام شروع مي‌کنند که «ما مصرف مي‌کنيم اما معتاد نمي‌شويم».
کارشناس کاهش آسيب دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل در ادامه افزود: پخش اين فيلم‌ها و برنامه‌ها و نقد آنها هيچ کمکي در جهت پيشگيري اوليه از معضل اعتياد نخواهد داشت.
وي در ادامه در مورد درست يا نادرست بودن طرح بيماري ايدز در سريال «کلانتر» عنوان کرد: مطرح شدن بيماري ايدز در سريال «کلانتر» به واقع دچار نقص بوده و جز چند مورد، ساير اطلاعات داده شده درباره اين بيماري اشتباه است.
مستشاري افزود: در اين سريال به خوبي مشخص است که هيچ مشاوره‌اي صورت نگرفته است؛ گرچه نبايد از لحاظ ساختاري و محتوايي ارزش اين سريال را زير سؤال برد.
وي در ادامه ضمن اشاره به فيلم سينمايي «خون‌بازي» و موفقيت چشمگير آن گفت: اين فيلم از لحاظ گروه مخاطبان و اشراف در موضوع و استفاده درست از تحقيقات ميداني در اجرايي کردن طرح اعتياد يک زن از طبقه بالاي جامعه، جاي تأمل دارد.
کارشناس کاهش آسيب دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل در ادامه افزود: اگر دنبال راه‌حل باشيم و بدانيم در بازار‌يابي رسانه، نقش سلامت به عنوان يک کالا چگونه بايد در اولويت قرار گيرد، بي‌شک حتي بدون داشتن مثلث‌ و مربع‌هاي عشقي در درام‌ها مي‌‌توانيم موضوع سلامت و اعتياد را به چالش بکشيم.
بعد از سخنان مستشاري، خليفه‌سلطاني عضو شوراي سياستگذاري سلامت صدا و سيما افزود: بر اساس آخرين تحقيقات، 75 درصد از مردم اطلاعات خود را از صدا و سيما مي‌گيرند؛ در سريال «تب سرد» در مورد ايدز و اعتياد تغيير تعريف سلامت از بهداشت فردي به توانمندي آحاد جامعه، به وضوح ديده مي‌‌شود.
وي در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به اين که رسانه از سه عنصر پيام، ساختار و مخاطب تشکيل شده است بايد متخصصان بهداشتي درباره آماده‌سازي بار محتوايي به عنصر پيام در رسانه مشارکت داشته باشند تا بتواند خوراک فکري مناسبي به کارگردانان و فيلمسازان بدهند و در نتيجه انواع ساختار‌ها باعث جذب مخاطب و همچنين گفتن حرفي تأمل برانگيز با بازخورد فراگير براي جامعه باشد.
خليفه‌سلطاني در ادامه افزود: رسانه فقط يک آنتن است و معضلات جامعه آنقدر زياد است که پوشش همه آنها يا حتي يکي از آنها مثل اعتياد با همه ابعاد مرتبط، بدون نقص در انعکاس از عهده صدا و سيما خارج است و اگر ضد و نقيض گويي متخصصين علمي حل شود و کميته‌اي تشکيل شود تا روانشناسان و افراد علمي يک اصول و سياستگذاري خاص را به فيلمسازان ارائه کند، شايد مشکل خوراک ذهني و معضل انعکاس اعتياد در رسانه ملي حل شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس