سعید جلیلی در جواب سوال دانشجویی که از او پرسیده بود، «تفاوت آخرین متن توافق‌شده شما با 1+5 با متن توافق‌شده اخیر با دکتر ظریف در ژنو چیست؟» در توضیحاتی مفصل، به بیان روند مدیریت پرونده هسته‎ای در 6 سال گذشته پرداخت تا بتواند به این پرسش بصورت دقیق پاسخ دهد.

ایران چگونه تعلیق کامل برنامه هسته ای را به چرخش 19 هزار سانترفیوژ تبدیل کند؟
به گزارش مشرق، دکتر سعید جلیلی نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، ابتدای بهمن ماه در جریان سفر به استان خوزستان، با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز، به بیان نکات قابل توجهی پیرامون مسائل جاری روز و موضوعات سیاست خارجی پرداخت.

در بخش پرسش و پاسخ این نشست، دکتر جلیلی در جواب سوال دانشجویی که از او پرسیده بود، «تفاوت آخرین متن توافق‌شده شما با 1+5 با متن توافق‌شده اخیر با دکتر ظریف در ژنو چیست؟» در توضیحاتی مفصل، به بیان روند مدیریت پرونده هسته‎ای در 6 سال گذشته پرداخت تا بتواند به این پرسش بصورت دقیق پاسخ دهد.

سخنان دکتر جلیلی که در واقع تشریح روند توافقات و اظهارات طرفین در 6 سال گذشته بود از آنجا می‎تواند قابل توجه و اهمیت باشد که در ماه‎های گذشته با هدف کاهش انتقادات از توافقنامه ژنو، تلاش شد تا روند 6 سال گذشته به گونه متفاوتی در رسانه‎ها بازنمایی شده و اینگونه وانمود شود که در این سال‎ها اساسا کنش خاصی در عرصه دیپلماسی هسته‎ای صورت نگرفته است.

این رفتار رسانه‎ای که  عمدتا با استناد به سخنان علی اکبر ولایتی در مناظره‎های تلویزیونی مبنی بر «قرائت بیانیه در گفتگوها با 1+5 بجای مذاکره» سامان گرفته بود، حجم قابل توجهی از اخبار سیاست خارجی کشور را به خود اختصاص داده است.

دکتر جلیلی سخنان خود به این نکته نیز اشاره و در چند بخش تصریح کرده است که اگر صرفا بیانیه در مذاکرات قرائت می‎شد، دستاوردهای مذکور چگونه قابل حصول بوده است؟

آنچه در ادامه می‎خوانید، متن کامل این پرسش و پاسخ و توضحیات دکتر جلیلی است که برای اولین بار منتشر شده است:

روندی که در گفتگوهای 1+5 دنبال کردیم، این گونه بود. در مناسباتی که بین ایران و آژانس بود، آنها بارها بیان می‌کردند ایران مشکلات جدی دارد. آخرین توافقی که در دوره جناب آقای لاریجانی با آژانس صورت گرفت این بود که قدرت‌ها ادعا می‌کردند بین ایران و آژانس ابهامات، اشکلات و مشکلات زیادی وجود دارد و به ایران بی‌اعتماد هستیم و در سال 82 بر اساس این تحلیل‌ها این ادعا را بر کشور تحمیل کردند و موجب شد حدود دو سال و نیم فعالیت‌هایمان را به حالت تعلیق دربیاوریم.

ایران چگونه تعلیق کامل برنامه هسته ای را به چرخش 19 هزار سانترفیوژ تبدیل کند؟

توافق مهم ایران و آژانس در سال 86

در تابستان 86 گفتیم شما می‌گویید مشکلات و سئوالات زیادی وجود دارند. ما همه اینها را حل می‌کنیم، ولی حق ندارید بر این مبنا حق ما را تضعیف یا تکالیف بیشتری را بر ما تحمیل کنید. می‌گفتند شما این کار را نمی‌کنید، می‌گفتیم شما چه کار دارید؟ مرجع این کار آژانس است و ما با آژانس می‌نشینیم و هر چه مشکل هست حل می‌کنیم، البته اگر سئوالات شما در چهارچوب قوانین آژانس بودند و فراتر از آن نبودند.

این صحبت‌ها منجر به توافقی شد که در سال 86 امضا شد و ما به آژانس گفتیم هر مسئله‌ای را که می‌گویید باقی مانده است بگویید تا حل کنیم. قدرت‌ها می‌گفتند هزاران سئوال مطرح هستند و آژانس کلاً به شش مسئله و سئوال رسید و گفت ما به عنوان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای با ایران شش مسئله بیشتر نداریم. به قول خودشان Outstanding issues. گفتند از نظر ما آنچه که مسئله باقی مانده شش مورد است. گفتیم همه شش تا را برای شما حل می‌کنیم.

این توافق‌نامه امضا و پس از امضای آن مسئولیت آقای لاریجانی عوض شود. قرار شد آن شش مسئله را طی هجده ماه حل کنیم و جمهوری اسلامی ایران توانست با ادله فنی و بحث‌های بسیار دقیق حقوقی در ظرف شش ماه هر شش مسئله را حل کند و آژانس برای هر شش مسئله به ما نامه داد که این مسائل از نظر ما حل شده‌اند و در اسفند سال 86 آقای البرادعی، مدیرکل آژانس در گزارشی نوشت که شش مسئله حل شده‌اند.

صدور قطعنامه 4 روز پس از گزارش مثبت آژانس درباره ایران

می‌خواهم مناسباتی را که بر جهان حاکم هست در اینجا تبیین کنم. اینها ادعا کرده بودند هزاران مسئله وجود دارد و آژانس به این نتیجه رسید که شش مسئله بیشتر نیست و بعد هم تأکید کرد هر شش مسئله حل شده است، در حالی که آژانس دوستان ما که نبودند و به اصطلاح خودشان بیشتر هم با آنها بودند، اما در ده اسفند 86 رسماً نامه داد که این مشکلات حل شده‌اند.

در گزارش مدیرکل هم در اینترنت و هم در سایت آژانس بین‌المللی انرژی می‌توانید ملاحظه کنید. به نظر شما واکنش طبیعی به این گزارش چه باید باشد؟ حداقل آن شش کشور که قدرت‌های مطرح هستند باید بگویند این شش تا که حل شد، برویم بهانه جدیدی را پیدا کنیم.

آقای البرادعی در 10 اسفند این گزارش را داد و در 14 اسفند قطعنامه علیه ما صادر شد که چرا حل کردید؟ بحثم این است که کسی را که خواب است می‌شود بیدار کرد، اما کسی را که خودش را به خواب می‌زند نمی‌شود بیدار کرد. درست چهار روز پس از آن که آژانس وابسته به سازمان ملل می‌گوید مسائل حل شدند، سازمان ملل علیه ایران قطعنامه صادر می‌کند. بعد گفتند باید مذاکرات صورت بگیرد و آقای سولانا به ایران آمد. ما پرسیدیم گفتگو برای چه چیزی باید صورت بگیرد؟ شما گفتید نگران هستید و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم که گفته است جای نگرانی نیست و مسائل حل شده‌اند. شما شش قدرت هستید و جمهوری اسلامی هم یک قدرت است و می‌توانیم بنشینیم در باره نقاط مشترک برای همکاری گفتگو کنیم. ما یک بسته پیشنهادی را ارائه کردیم و گفتیم در باره این موضوعات می‌توانیم صحبت کنیم، اما بخش انرژی هسته‌ای که حل شده است. در مورد خلع سلاح، عدم اشاعه، استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای که دیگر صحبتی نمانده است و طبق گزارش مدیرکل آژانس این موضوعات حل شده‌اند. آنها متقابلاً یک بسته دادند. گفتیم ما یک بسته ارائه داده‌ایم و شما هم یک بسته ارائه داده‌اید. فرهنگ گفتگو و مذاکره اقتضا می‌کند بر اساس مشترکات گفتگو کنیم.

چشم طمع آمریکا به فتنه 88 و هدفمندی یارانه ها

به گزارش رجانیوز، دکتر سعید جلیلی پس از اشاره به تدوین بسته های گفتگو از سوی ایران و 1+5 در سال 87 به بررسی تاثیر انتخابات بر مذاکرات هسته ای پرداخت:

بعد از این که این موضوع شکل گرفت، اینها در سال 88 منتظر نتیجه انتخابات ماندند. در تیرماه 87 بسته پیشنهادی‌مان را دادیم و اینها گفتند حالا باید بررسی کنیم و روند کار متوقف شد. منتظر بودند ببینند انتخابات در امریکا و ایران چه می‌شود.

انتخابات در ایران برای ما ظرفیت بزرگی را ایجاد می‌کرد و جمهوریت نظام را به رخ می‌کشید. بعد از انتخابات می‌توانستیم وارد عرصه دفاع از منافع ملی شویم.

شرایط فتنه که پیش آمد، اینها دو باره به طمع افتادند و فکر کردند به بهانه فتنه می‌توانند فشارهایی را بر ما تحمیل کنند. یک مدت که از فتنه گذشت و دیدند خبری نیست، گفتگوهای دور بعد در مهر 88 شروع شد.

 در آنجا مسئله اورانیوم غنی‌شده 20 درصد مطرح شد. ما گفتیم امروز اورانویم 5/3 درصد را تولید می‌کنیم و به اورانیوم 20 درصد هم نیاز داریم. اگر به ما می‌فروشید که هیچ، وگرنه تولید می‌کنیم.

در آن زمان بحث توسعه اقتصادی مطرح شد و بحث جراحی بزرگی به اسم هدفمندی یارانه‌ها که امیدوار بودند یک بحران اجتماعی عظیمی را درست کند و آنها منتظر نتایج این طرح بودند و لذا مذاکرات را متوقف ساختند. اینها دیدند این طرح با موفقیت پیاده شد و دور سوم مذاکرات را مطرح کردند.

استانبول 1 آغاز تغییر نگاه غرب به ایران در مذاکرات

در دور سوم به این نتیجه رسیدند که روی نقاط مشترک، و نه برای تحمیل نظر یک طرف به طرف دیگر گفتگو صورت بگیرد که شد استانبول 1. در استانبول 1 یکی از بحث‌های ما این بود که چرا گفتگوها همیشه باید در اروپا باشد و چرا همیشه جا را شما تعیین می‌کنید؟

آنها وقتی دیدند مذاکرات به نفعشان نیست، قبل از استانبول 1 مطرح کردند ایران تحت فشار پای گفتگو آمده است.

 ما گفتیم اگر این مذاکرات برای همکاری مشترک است، پس چرا دارید علیه کشور ما اقدامات خصمانه، تحریم‌ها و قطعنامه‌ها را انجام می‌دهید و اول باید تکلیف اینها روشن شود. در محیط خصمانه که نمی‌شود همکاری را دنبال کرد و ادله آوردیم.

این که بعضی‌ها گفته‌اند اینها در آنجا سخنرانی می‌کردند، خلاف واقع است و هر دور گفتگوهای ما پنج شش ساعت طول می‌کشید. تمام ادله حقوقی را آوردیم که چرا می‌گوییم قطعنامه‌ها غیرقانونی هستند. این بر اساس حقوق بین‌الملل خود آنها ادله حقوقی دارد که تحریم‌ها به لحاظ ماهیت و روندی که طی شده است غیرقانونی هستند و مفصلاً این موضوع را توضیح دادیم و ثابت کردیم در قطعنامه صادرشده هیچ‌یک از ادله حقوق بین‌الملل رعایت نشده‌اند.آنها در این باره پاسخی نداشتند.

مغلطه اشتون چگونه دست 5+1 را رو کرد

سعید جلیلی در ادامه افزود: گاهی جلسات تا نیمه شب طول می‌کشید و فردای آن یکمرتبه گفتگوها را قطع می‌کردند و خانم اشتون گفت اگر این مسیر را ادامه بدهید به نتیجه نمی‌رسیم.

ما گفتیم کجای این بحث غلط است؟ ما 20 ساعت است داریم برای شما ادله می‌آوریم و نمی‌پذیرید. ایشان گفت گوشی تلفن‌های ما باز است، هر وقت نظرتان عوض شد به ما اطلاع بدهید و بعد هم گفتگوها را قطع کردند.

سپس در مصاحبه مطبوعاتی گفت ایران برای گفتگوها پیش‌شرط می‌گذارد. من گفتم شما که گفتید ایران تحت فشار تحریم‌ها پای گفتگو آمده است. چطور کسی که تحت فشار پای میز مذاکره آمده است، حالا پیش‌شرط می‌گذارد؟ ایشان گفتگوها را قطع کرد. همان‌هایی که به ما گفتند تلفن‌های ما باز هستند و هر وقت نظرتان عوض شد با ما تماس بگیرید، کمتر از یک ماه بعد خود خانم اشتون نامه نوشت و گفت بیایید گفتگوها را ادامه بدهیم و بعد هم دو نامه دیگر که همه آنها موجودند.

یخ مذاکرات در بغداد آب می شود

این روند طی و منجر به گفتگوهای استانبول 2 شد. در آنجا این بحث را مطرح کردیم که اگر می‌خواهید مسیر گفتگوها ادامه یابد، باید گام‌ها برای همکاری متوازن و متقابل باشند. اینها گفتند می‌رویم و بررسی می‌کنیم و گفتگوهای بعدی در بغداد بود.

در گفتگوهای بغداد شاید چندین دور گفتگو کردیم. دوستان می‌گویند اینها یک بیانیه می‌خواندند و می‌آمدند. خواندن یک بیانیه 20، 25 ساعت طول می‌کشد؟ بعد از بحث‌های مفصلی که شد آنها در بغداد پیشنهادهایی را در سه فاز مطرح کردند.

ما گفتیم به‌خصوص فاز دوم و سوم برخلاف مبانی‌ای است که بحث می‌کنیم. بحثی که حقوق کشور ما را نادیده بگیرد و یا تکالیف اضافی‌ای را برای ما تحمیل کند از نظر ما پذیرفته شده نیست. جمهوری اسلامی ایران هم مثل هر کشور دیگری عضو NPT و دارای حقوق و تکالیفی است. نه حق کمتری را می‌پذیرد و نه تکلیف بیشتری را.

اگر حق بیشتری می‌خواستیم شما بگویید و اگر تکلیفمان را کمتر انجام دادیم همین طور، ولی اگر تکلیف بیشتر یا حقوق کمتری را خواستید بر ما تحمیل کنید، بر اساس چه منطقی باید بپذیریم؟ گفتند می‌رویم و بررسی می‌کنیم.

خلع سلاح 1+5 در مسکو

بعد گفتند شما پیشنهادتان را بیاورید و باید قضیه را جامع حل کنیم. در مسکو یک طرح جامع را بردیم و گفتیم حاضریم در باره این طرح در پنج محور مفصل بحث کنیم و آن پنج محور را مطرح کردیم.

یکی از طرف‌های مذاکره بعداً به ما گفت شما با این کارتان تقریباً جمع ما را خلع سلاح کردید. بحث‌ها را خیلی دقیق و جامع ارائه دادید و روی پاورپوینت گذاشتید و در پنج محور تمام بحث را ارائه کردید. همان زمان این طرح را روی اینترنت هم گذاشتیم. دوستانی می‌گویند می‌رفتیم سخنرانی می‌کردیم و بیانیه می‌دادیم. خوب است مراجعه کنند و ببینند.

ما می‌گفتیم به این حرف‌ها کاملاً اعتقاد داریم و این طرح را قابل دفاع می‌دانیم و همه جامعه جهانی هم می‌توانند مراجعه کنند و ببینند لذا طرح را روی اینترنت گذاشتیم و منتشر کردیم.

تعدیل مواضع غربی ها در آلماتی 1 و 2

باز اینها گفتند می‌رویم و بررسی می‌کنیم. بررسی‌شان هشت ماه طول کشید و منجر شد به آلماتی 1.

در آلماتی 1 طرح ما در مسکو موجب شد از سه فازی که در بغداد مطرح کرده بودند، دو فاز را کم کنند و فقط فاز 1 را آوردند که مربوط به بحث فردو بود و مباحثی در آنجا مطرح می‌شد. در آنجا پرسیدیم شما این بحث را در چه چهارچوبی قرار می‌دهید؟ در آنجا دوستان ما شبانه‌روز کار و این سئوال را مطرح کردند که پیشنهادی که شما می‌گویید در طرح جامعی که در مسکو دادیم، در یک بخش از این پازل قرار می‌گیرد، تکلیف بقیه آن چه می‌شود؟

قرار شد در آلماتی 2 روی این موضوع بحث کنیم. در آلماتی 2 این بحث انجام شد. ما مطرح کردیم اگر می‌گویید همکاری و گام‌های متقابل و متوازن، تمام بحث ما بر سر همین توازن است.

اگر قرار شود گام ما را شما تعریف کنید و گام خودتان را هم خودتان تعریف کنید و بعد بگویید اگر پذیرفته شد، مذاکرات خوب است و اگر پذیرفته نشد، بد است، این که دیگر اسمش مذاکره نیست، این می‌شود دیکته.

 در مذاکره طرفین در چهارچوبی که حقوقشان رعایت شود و حقوق کسی مورد تعرض قرار نگیرد، با هم گفتگو می‌کنند و برای اعتمادسازی مثلاً می‌شود این کارها را کرد.

روز اول گفتگوها چندین ساعت طول کشیدند و آنها هیچ پاسخ منطقی‌ای نداشتند به ما بدهند. فردا آمدند و گفتند ما دچار سوءتفاهم شده‌ایم که باید 100 متر جلو بیاییم و شما فقط پنج متر جلو می‌آیید. این که منطقی نیست. گفتیم این طور نیست. اگر قرار است گام‌ها متوازن باشند، ما پنج متر جلو می‌آییم، شما هم پنج متر جلو بیایید و حقوق ما باید به رسمیت شناخته شود.

 من گفتم اختیارات کاملی دارم و می‌توانیم یک هفته هم شده است بنشینیم و روی جزئیات هم بحث کنیم. سخنرانی نمی‌کردیم و Lecture نمی‌دادیم. نماینده یکی از کشورها به نماینده‌ای که داشت با ما بحث می‌کرد یادداشت داد که بحث را ادامه نده. گفتم ادامه بدهید. خودشان خندیدند. گفتم پس چرا ادامه نمی‌دهید؟

 خانم اشتون گفت پس اجازه بدهید مشورت کنیم. گفتیم مشورت کنید. رفت و برگشت و گفت باید برای مشورت به پایتخت‌هایمان برویم. در مصاحبه مطبوعاتی هم گفت قرار شد مشورت کنیم و من ظرف چند روز اطلاع می‌دهم که این چند روز شد 40 روز و بعد هم منتظر انتخابات 92 شدند و بعد از انتخابات مسیری را که می‌دانید دنبال شد. عرضم این است که آنچه که در آنجا مطرح شد این بود که اگر می‌خواهیم گامی را برداریم باید متوازن، متقابل و در چهارچوب حقوق قانونی ما باشد و هیچ حقی از کشور و ملت ما ضایع نشود.

و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 57
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    متاسفانه نمیشه باور کرد!!!!!!!!!!!!مثل قبل!!!!!!!!!
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    آدمی که خودش رو به خواب میزنه نمیشه بیدار کرد ناشناس مثل قبل
  • جان فدایی ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    1 0
    جلیلی دوست داریم یه دونه ای خدا حفظت کنه برای نظام جمهوری اسلامی
  • ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 1
    آقای دکتر سعید جلیلی عزیز اینها همه فلسفه بود.شما چه راحت از خودتان وبرنامه تان دفاع کردید اما دکتر روحانی مانند شما توانست دفاع کنه؟بله دفاع کرد اما زمان انتخابات.از صحبتهای اگه من هم جای طرف مقابل بودم خوب چوب لا چرخ میذاشتم .شما نبایدازموضع بر حق واونا ذو باطل حساب کنید.برار عزیزم .ما شما رو دوست داریم.اما فقط خوتان را نه یاران پایداری را. کوچک شما دانشجو
  • محمد مهدی ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    به هر حال نتیجه ی همه ی این کار هارو فخیمه داره به هدر میده....نفرین بر بیعت با شکم..
  • ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    جلیلی دوست داریم، مرگ بر منافق
  • ناشناس ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    تعدیل مواضع؟اونها که می خواستند صادرات نفت رو به صفر بشکه در روز برسونند.باید جلوی قعطنامه ها علیه ملت گرفته میشد.همه هم میدونند که فقط مردم عادی از این قطعنامه ها متضرضرمیشدند.کسانی که قدرت وثروت داشتند از این قطعنامه ها باکی نداشتند ولی ملت چی؟نباید به فکر توده های مردم بود؟
  • ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    حیف شد...رسیده بودیم به جایی که دیگر نمی توانستند عزت ما را زیر سوال ببرند...حیف
  • ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    تو همه ایران فقط یک نفر بلده مذاکره کنه اون هم فقط و فقط جناب دکتر ولایتیه دیگه! مگه اینو نمیدونستید؟ حالا فهمیدید نباید بیانیه میدادید و سخنرانی می کردید؟ باید یه جورایی راضی به تعلیق میشدید تا به شما بگن مذاکره کننده شجاع !!!!!!!!!
  • ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    قطره قطره آبی که با زحمت تمام جمع شده بود رو با یک ضربه گوشه پایشان بر زمین ریختند..... من ازشان نمی گذرم و امیدوارم خدا هم از آنها نگذرد....
  • ایران اسلامی ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    آن مرد با داس آمد
  • گمنام 313 ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    100 قدم , 100 قدم....25 قدم , 25 قدم.... دکتر کجایی که ببینی این اعتدالیون "باسواد" حتی شمردن بلد نیست... حتی نمیدونن 5
  • علیرضا ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    عزیزم برعکس این دولت تمام توافق نامه ها موجود هستش و میتونی با یه سرچ کوتاه همه رو پیدا کنی.تا اینجاش رو راهنمایی کردم باور کردن یا نکردنش با خودته
  • ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    یه اس ام اس اومده بود: می گن جلیلی رو اگه برا آزادی پنج تا سرباز گروگانی بفرستن، بعد از چند بار رفت و آمد میاد می گه که ما با اونا بحث کردیم، منطق ما قوی تر بود، اونا زیر بار نرفتن! چند رو بعد هم گروگان ها شهید می شن! عزیز من معلومه که اونا زیر بار نمی رن و منطقی نیستن. شما هنرتون تو مذاکره چی بوده؟
  • ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    توصيه‌هاي مقام معظم رهبري به تيم مذاكره كننده - در مذاكرات آتي سطح مطالبات خودتان را بالا ببريد 2- لزوم تقويت تيم مذاكره كننده از نظر فني و حقوقي 3- لازم است توافقنامه مورد نقد قرار گيرد 4- نبايد توافقنامه را پيروزي بزرگ دانست
  • ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    روحاني به ظريف پيام داده بود كه دست خالي از ژنو نبايد برگرديد و بايد حتما يك دستاوردي قبل از 100 روز داشته باشيم. بنابراين ديپلمات‌ها در شرايط بسيار بدي قرار گرفتند كه در عين اين‌كه دست‌شان خالي بود بايد يك دستاوردي هم مي‌داشتند. مقام معظم‌رهبري اشكالات مهم در توافقنامه را ناشي از عجله يا شرايط ميداني دانستند.
  • دیده بان ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه دارد به موارد زیر دسترسی داشته باشد: · کارگاه‌های مونتاژ سانتریفیوژ[4] · کارگاه‌های تولید چرخنده سانتریفیوژ و تأسیسات ذخیره سازی؛ · معادن و شرکت‌های نورد اورانیوم. معلومه چه خبره ؟؟؟؟؟!!!!!!1
  • سعید ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    از92هم که هرچی خانم اشتون گفت ظریف خندید بعد هم تعطیل شد دانشمندان رفتن هوا خوری
  • ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    حقیقت برای شما دردناک است شما خودتون بخواب زدید.
  • ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    واقعا جامع و کامل و همچنین منطقی بود.... امیدوارم هر کس برای استحکام این نظام قدمی بر می دارد اجرش را هم در این دنیا و هم در آخرت صد چندان بگیرد. یاحق
  • ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    به دل بد راه ندین با خندیدن بیشتر انشاالله حل میشه
  • ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    شما چه کاره ای که اینها رو میگی!؟ آقا بارها فرموده من نقل قول خصوصی ندارم، هرچه که هست از طریق دفتر منتشر می شود
  • طهمورث ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    سلام گذشت تاريخ و قضاوت آيندگان - بدون هرگونه گرايش حزبي و جناحي - روشن خواهد كرد كه كدام تيم طبق اصل عزت ، اقتدار و مصلحت نظام و مردم غيور ايران مذاكره نمودند و كدام تيم بر مبناي ....
  • فریبا ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    تو یکی می خوای باور کن می خوای نکن وقتی سرتون به سنگ خورد باورتون می شه
  • علیرضا ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    بخوان مذاکره کنن کل نیرو زمینی سپاه رو تعطیل میکنن تا اعتمادسازی بشه. بعدش هم که یکی یکی شهید شدن میگن روح توافق نامه مورد نوازش قرار گرفت. همین که حاضر شدن گامها متوازن باشن برای شروع کافی بود.فعلا که این دولت خیلی داره هنرنمایی میکنه
  • گمنام 313 ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    چرا نظرم نصفه درج شده؟
  • حامد ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    اگر طرف مقابل منطق نداره پس چطوری این دولت مذاکره کرده به نتیجه هم رسیده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • محسن ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    1- - پیشنهادتان به جای واژه سبد کالا چیست؟ -زنبیل کالا -سلّه کالا -پاکت کالا -سطل کالا 2-به گفته فضا نوردان ناسا دو خط سفید در روی کره زمین دیده شده است، درباره این خطوط کدام گزینه صحیح‌تر است؟ -دیوار چین -صف سبد کالا -مرتاض‌های کفن پوش خواستار سبد کالا در هند -دیوار چین و صف سبد کالا 3-وزیری در گفت و گو با یک شبکه تلوزیونی آلمانی درباره آزادی رهنورد، کروبی و موسوی گفت: «آزادی آنها از وعده‌های رئیس‌جمهور منتخب، حسن روحانی بوده است؛ وی گفت که رئیس‌جمهور ایران تعهد کرده است که این شخصیت‌های معترض از حصر آزاد شوند و او به تعهد خود وفادار است». این یعنی چی؟ -این مسئله را کم سوادها نمی‌فهمن که! افراطی‌ها می‌فهمن! -یعنی «گدا رو بهش رو بدیم پا به محراب میذاره». -یعنی 88 فتنه کشک داشتیم -همه موارد و بیشتر 4- تلاش دانشمندانِ ایرانی برای رسیدن به اورانیوم 20 درصد برای چه اهدافی بود؟ -هدف بزرگِ به باد دادن توسط «آن مرد که آمد». -برای استفاده در روح مذاکرات ژنو. -برای تناول کیک زرد توسط گروه 5+1. -برای تولید برخی رادیو ایزوتوپ‌های مورد نیاز کشور در پزشکی، صنعت و کشاورزی 5- فیلم نامه «هیس کم سوادها انتقاد نمی‌کنند» بر اساس کدام واقعیت سیاسی نوشته شده است؟ - «کم سواد؟» در واقع یک پرسش عربی هست و هیچ ربطی به گروهک‌ها و سیاست ندارد! -اخیراً یک گروهکِ فعال به نام «کم سواد» مطابق با موازین و شئون اسلامی در ایران شکل گرفته است. -اینکه رئیس جمهور روحانی گفته: «انتقاد بر توافق نامه ژنو فقط کار کم سوادهاست» -تنها یک فیلم تخیلی می‌باشد. 6- در شرایطی که روح توافق نامه در «جهنم» به سر می‌برد، جسم مذاکرات کجاست؟ -برزخ (در گورستانِ تاریخ) -با توجه به گفته ظریف «حتی اگر استیضاح شوم حاضر نیستم بگم» پس به ما مربوط نمی‌شود. - شما سبد کالات رو گرفتی که از این سوال‌ها می‌پرسی؟ - همه چیز در پی نوشت مفاد قرار داد نهفته است، دل خوش سیری چند! 7-تدبیر دولت در چیست؟ -افزودن سبد کالا به کانون گرم خانواده -گوش سپردن به یاوه گویی‌های زبان درازهایی امثال شرمن که از سوء تغذیه رنج می‌برند. (به گفته قدیانی: سبد کالا تقدیم عجوزه کنیم تا از لاغری مفرط نجات یابد) -تشخیص این مسئله که کمک رسانی به سرما زدگان تنها کار دولت نیست! -منتقدین به تدبیر، را همراه با صهیونیست‌ها می‌دانند. 8- باتوجه به این شعار دولت تدبیر و امید، امید کجا می‌باشد؟ -امید به آمریکا و از قرار معلوم کاخ سفید سفر کرده است. -امید جایی نرفته فقط ما نمی‌دانیم کجاست! -امید در معاهده ژنو به طرف مقابل اهدا شده است. -درون موشک بالستیک بود 9- علت قرار گرفتن برنج هندی(خارجی) در سبد کالا چیست؟ - به گفته یکی، به علت بسته بندی نامناسب برنج ایرانی! -همانطور که هندی‌ها این نوع برنج را به اَنعام خود می‌دهند، ایشان به قشرِ نیازمندِ مردم اِنعام می‌دهد! -دانه‌های برنج خارجی بیشتر ری می‌کند؛ این یک تدبیر اقتصادی است! -تو چه دانی برنجای وارداتی چه کسی، در انبارهاش باد کرده بوده! 10-دیپلماسی صدقه‌ای یعنی چه؟ -دیپلماسی است که از صدقه سر بعضیاست. -مربوط به قسط اول می‌‍شود. -در حاشیه گزینه‌های زیر میز است. -از تدابیر کمیته امداد... است.
  • بیخیال ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    وضع امنیتی در 6سال دوره کار ایشان بسیار بهتر و آرامتر از این 6 ماه نا امنی حضور دولت اعتدال است ؛کشته شدن سربازان در مرز و گروگانگیری ها از شروع دولت هنرمند یازدهم دوباره کلید خورد این رو یادت باشه بد نیست.
  • مهدی ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    شما یکم به حافظه تاریخ رجوع کن که عبدالمالک ریگی و کی گرفت و طرح ونقشه بی نقصش برای کی بود.
  • حميد ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    سلام عزيز ناشناس اين تيم مذاكره كننده اگه برند براي آزادي گروگانها اولش محرمانه است بعدش معلوم ميشه توافق كردند فرماندهان اين گروگانها را تحويل دشمن بدهند و پادگانشون دوربين مدار بسته داشته باشه تا اونها تنش زدايي بشن دو روز بعد هم گروگانها و فرماندهان كه خودشون جلجلو به اختيار تحويا دادند به دشمن شهيد ميشند و در عوض يك درصد ديه اينها رو به كشور برر مي گرداند و اين ميشود پيروزي بزرگ...
  • محمد ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    هنرشون این بود که درب انرژی هسته ای ما تخته نشد کاری که اگر رهبری برن کنار این دولت تدبیر؟ و امید! از ترس آمریکایی ها انجامش می ده
  • محمد ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    حقیقت چیست؟ اگر حقیقت تعطیل شدن انرژی هسته ای است ما داریم می بینیم. شما چرا فکر می کنی بدون تعقل هر کاری که دولت ریش پروفسوری ها می کنه باید قبول کنی؟ خدا عقل داده برا فکر کردن می شه شما بگی تو مذاکره ما جز تحقیر شدن چی گرفتیم؟ می شه بگی چرا تهدیدات آمریکا بیشتر شده دلیلش این نیست که طرف مقابلش رو ترسو دیده؟ بازم بپرسم؟
  • ممل ۰۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    یه ام ام اس برام قراره بیاد!!! هنرمند خیلی با حالی...دوستان شما که خیلی هنر دارن چه گلی بسر ما زدن..؟؟؟!!! اینکه همهچی رو بدی و طرف و راضی کنی هنره؟؟؟؟؟!!!!
  • ممل ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    اینا هنر مندن داداش...کارشون درسته...حتی گرگی مثل آمریکا رو هم دوست دارن راضی کرنن
  • ممل ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    هنرمندان نمی میرند!!!!
  • ممل ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    خیلی با حالی دستت درد نکنه!!
  • ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    هنرش مقاومت بوده
  • احسان ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    الان چن تا دانشمند رو اخراج کردن واسه چی جلیلی انشالا هرچه زودتر برگردی
  • مسعود ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    من از طرفداران آقای جلیلی هستم ولی معتقدم ایشان اگر در آن زمان اطلاع رسانی شفاف می کردند هم به نفع نظام بود وهم الان دهان سازش کاران بسته میشد ولی متاسفانه این کار را نکردند حتی الان هم کلی گویی می کنند فاز 1 فاز2 و... این درست نیست.
  • ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    گردیده پایمان تدبیرمان! لنگ شد سهم ما تحقیر و غم برخیز سرهنگ با یک سبد تحقیر ما را خرد کردند گوش فلک پر از شعار "برد" کردند بردند،آری آبروی کشورم را دادند دست غم گلوی کشورم را چون چرخهای هسته ای را باز کردند جلادها زنجیر سگها باز کردند(آمریکایی ها) بستند با ما ترکمانچای دگر را دارند بر لب می کشند از ما جگر را ای کاش اینک این کلیدت خرد گردد سهمیه ی ما لااقل یک برد گردد گر چه ندارم من دلی خوش از تو ای مرد حالم بهم خورد از"کلید" محمود برگرد
  • ۰۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    تو بیداری الان ؟
  • ۰۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    مسلما از مذاکره کننده های باسواد فعلی هنردمندتر نیستند!!؟؟!! واقعا بستن این قرارداد ژنو(بخوانید ترکمن چای) هنر می خواست
  • ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    چرا منفی می دید؟ این حرف درسته . jalili is a rigid man این رو اون وری ها گفتن. سیاست با خشکی پیش نمی ره.
  • حق گو ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    مطمئن باشیددراینده نزدیک ظریف مجبورمیشه کمتربخنده.
  • ریحانه ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    آیا هنر در مذاکره این است که هر چی در آستین داری رو کنی و بعد بگی بفرمایید.
  • خاک پای مدافعان حرم بی بی ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    کجایی ای بزرگ مرد که اعتدلال و اصلاحات گند زد به همه چیز
  • ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    بر عکس تروریست ها را دست بسته به ایران می آورد مثل عبدالمالک ریگی
  • ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    سایت مشرق ! نظرات منتقدان را که در آنها ادب رعایت شده است درج کن - نگران نباش رسوا نمی شوی
  • ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    ما جلوتر از آقایی خودمان حرف نمی زنیم رهبر ما امام خامنه ای گفت من به این مذاکرات زیاد خوش بین نیستم ولی از این حرکت حمایت کرد انشالله این مذاکرات به سود ایران باشه ولی من خودم زیاد خوش بین نیست اما حمایت از دولت آقایی روحانی می کنم من خودم طرفدار آقایی جلیلی بودم
  • ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    نمي شود باور كرد يا نمي خواهم باور كنم ياو همان مثل خوابيده و خود به خواب زده ايكاش اينها را در مباحث انتخاباتي يا قبل از آن مطرح مي كرديد آقاي جليلي
  • رهگذر ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    0 0
    احسنت. امروز همه ما پشت پرچم ولی فقیه مصمم و یکپارچه تا افق پیروزی می‌رویم. به فرمان امام(ره): "همه ید واحده باشید". فرمانده امروزمان امام خامنه‌ای است. همانطور که سرباز حکمت عقب نشینی تاکتیکی را درست نمی‌داند، ولی با اعتماد به فرمانده‌اش این کار را انجام می‌دهد.
  • ناصر ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    حیف کم مونده بود همه به بالاترین حد واردات از چین برسیم بابک جان هم داشت کاسبی شو میکرد خیلی حیف شد
  • MojICiviL ۰۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    راه رفتن بین حق باطل معنیش دوری از افراط تفریط نیست این جمله از بهترین جملهای بود که در زندگیم شنیدم
  • امید ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    0 0
    مهمترین پیروزی این دور مذاکرات هسته ای با همه ایراداتش این بود که چشم نسل جوانی که میخوان اینده کشور رو بسازن به دشمنی دشمن باز کرد .امریکا باید حداقل ده سال کار کنه تا بتونه این ذهنیت منفی رو از ذهن جوان ایرانی پاک کنه. اول باید از بیرون نا امید میشدیم تا به فکر نیروهای داخلی می افتادیم. حضرت اقا همیشه اینده رو میبینن.امید وار باشید و افتخار کنید که چنین رهبر فرزانه ای داریم
  • ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    واقعا که قدر نشناسید روحانی و تیم بسیار توانمندش تمام توانشون رو برا نجات ایران و ایرانی گذاشتن ولی شماها از کسایی تعریف میکنید که کشور رو تا لبه پرتگاه برده بودند امثال جلیلیها که هیچی از دیپلماسی نمیدونن
  • گلپور ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    الانم مردن!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس