در شرايطي که بريتانيا درگير انواع و اقسام چالشهاي مالي و اقتصادي است، فوتبال انگلستان با ولخرجي هاي جنون آميز جدايي خود از واقعيات اقتصادي جامعه را ثابت کرد.

به گزارش مشرق به نقل از BBC، باشگاههاي فوتبال انگلستان در جريان نقل و انتقال و خريد بازيکنان جديد در ماه ژانويه که نيمي از آن فقط ظرف 24 ساعت انجام شد، بيش از 210 ميليون پوند هزينه کرده و رکورد بيشترين هزينه در بازار فوتبال انگلستان که با رقم 175 ميليون پوند مربوط به سال 2008 بود را شکستند.
دو مورد از اين نقل و انتقالها (انتقال تورس از ليورپول به چلسي و اندي کارول از نيوکاسل به ليورپول) رکوردي در باشگاههاي بريتانيايي به شمار مي رود. در فاصله چند ساعت در بعد از ظهر روز دوشنبه، باشگاهي که سابقا خود را به احتياط مالي و پرورش استعدادهاي جوان و ارزان قيمت متعهد مي دانست مثل بانکداري که در دوره رونق اقتصادي ولخرجي مي کند سرکيسه را شل کرد.
باشگاه چلسي که اعلام کرد در سال گذشته تقريبا 70 ميليون پوند ضرر کرده است در همان روز خود را آماده مي کرد که براي خريد يک بازيکن جديد 50 ميليون پوند بپردازد.
آن همه وعده و وعيد در مورد پرهيز از خريد و نقل او انتقالهاي پر هزينه چه شد؟
فرناندو تورس، مهاجم اسپانيايي، يکي از بهترين مهاجمان فوتبال جهان است. در سن 26 سالگي او هنوز سالهاي زيادي را در پيش روي دارد و همه به او حق مي دهند که پس از مدتهاي طولاني از بي ثباتي در باشگاه ليورپول بخواهد اين باشگاه را ترک کند.
از آن طرف براي باشگاه چلسي نيز که در دوره اخير به جاي خريد بازيکن هاي جديد پول فراواني را صرف اخراج مربيان و پرداخت پاداش آنها کرده، خريد فرناندو تورس براي حفظ و بهبود موقعيت خود در ليگ برتر فوتبال انگلستان و ليگ قهرماني باشگاههاي اروپا کاملا منطقي به نظر مي رسد.
پيتر کنينون، مديرعامل قبلي باشگاه چلسي زماني وعده داده بود که تا سال 2010 خرج و دخل باشگاه را يکسان کند. اما خبر مربوط به ضرر مالي هنگفت چلسي که روز دوشنبه اعلام شد ثابت کرد که هنوز تا رسيدن به آن حالت فاصله زيادي باقي است.
با توجه به نزديک شدن زمان تصويب مقررات جديد يوفا که "بازي جوانمردانه اقتصادي" نام دارد و هدف آن متعادل کردن ميزان خريد باشگاههاي ثروتمند در مقابل درآمد آنهاست، قرار بود که باشگاههاي بزرگ رفتار خود را تغيير دهند.
ژانويه سال گذشته نيز باشگاه چلسي پس از اولين هزينه 30 ميليون پوندي خود چنين مدعي شد که دوران جديد صرفه جويي آغاز شده و اين باشگاه از اين به بعد فقط به اندازه درآمدش هزينه خواهد کرد.
طبق مقررات جديد که به زودي تصويب خواهد شد عدم تعادل در درآمد و هزينه هاي هر باشگاه به حذف آن تيم از رقابت هاي اروپايي در سال 2015 منجر خواهد شد و مسلما هيچ باشگاهي در انگلستان نمي خواهد چنين هزينه اي را بپردازد.
با توجه به اينکه درآمد چلسي از قراردادهاي تجاري و تبليغاتي تقريبا به حد خود رسيده است و محل ديگري براي کسب درآمد در افق ديده نمي شود، رومن آبروماوويچ، مالک باشگاه چلسي از کجا مي خواهد اين پول را بياورد
از ميان تمام باشگاههاي بزرگ انگلستان فقط آرسنال و تاتنهام در حال حاضر واجد اين شرايط هستند. بقيه باشگاههاي بزرگ يا ثروتمند يعني چلسي، منچسترسيتي، ليورپول و منچستريونايتد همگي در سال گذشته ضررهاي مالي هنگفتي داشتند.
باشگاه منچستر يونايتد البته ممکن است مدعي شود که بخش عمده اين ضرر به خاطر هزينه سنگين مربوط به بهره و نرخ تبادل ارزي است که اين باشگاه در يک معامله بزرگ متحمل شده است.
بسياري از کارشناسان معتقدند که اين آخرين شانس باشگاههاي بزرگ براي خريدهاي پر هزينه است. صاحبان باشگاه منچستر سيتي مي گويند که 200 ميليون پوندي که از زمان خريد اين باشگاه هزينه شده پايان يک برنامه دو ساله براي تجديد قواي کلي باشگاه بوده است.
زماني که باشگاه منچستر سيتي نيز به جرگه بزرگان ليگ برتر بپيوندد از طريق کسب جايگاه بهتري در رقابت هاي اروپايي خواهد توانست بخش عمده هزينه هاي خود را جبران کند. در آن حالت قراردادهاي بزرگ حمايت مالي – تبليغاتي و درآمدهاي خورد و ريز ديگري نصيب اين باشگاه خواهد شد.
اما براي تمام باشگاههاي طراز اول اروپا کار به اين سادگي نخواهد بود. طبق مقررات جديد اتحاديه فوتبال باشگاه اروپا تمام مبلغي که براي خريد يک بازيکن جديد پرداخت مي شود بايد در طول دوران بازي همان بازيکن براي باشگاه کسب و جبران شود. بنابراين براي باشگاهي مثل چلسي که براي خريد يک بازيکن جديد چک 50 ميليون پوندي مي کشد اينطور نخواهد بود که در پايان اين فصل دفتر دخل و خرج را ببندد و دوباره از نو شروع کند.
باشگاه چلسي فقط براي جبران هزينه خريد تورس بايد سالانه 10 ميليون پوند کسب و جبران کند
در مورد فرناندو تورس و قرارداد پنج ساله او با چلسي بايد اينطور حساب کرد که غير از پرداخت دستمزد اين بازيکن، باشگاه چلسي فقط براي جبران هزينه خريد وي بايد سالانه 10 ميليون پوند کسب و جبران کند.
با توجه به اينکه درآمد چلسي از قراردادهاي تجاري و تبليغاتي تقريبا به حد خود رسيده است و محل ديگري براي کسب درآمد در افق ديده نمي شود، رومن آبروماوويچ، مالک باشگاه چلسي از کجا مي خواهد اين پول را بياورد.
آيا او و امثال او فکر مي کنند که اتحاديه فوتبال اروپا در مرحله اجراي مقررات جديد جا خواهد زد. فراموش نکنيم که بدون بازيکناني مثل فرناندو تورس، ليگ برتر در انگلستان يا ليگ باشگاه هاي اروپا معناي خود را از دست مي دهد و يوفا نيز بخشي از سهم خود را از محل فروش تلويزيوني مسابقات خواهد باخت.
اما يک چنين ديدگاههايي عزم ميشل پلاتيني، رئيس يوفا را دست کم مي گيرند. از نظر پلاتيني وضعيت مالي ناسالم باشگاههاي بزرگ که يا بدهکارند و يا صاحبان ثروتمند آنها مرتب به آنها پول تزريق مي کنند نمي تواند ادامه يابد.
شايد پلاتيني اميدوار بود که باشگاههاي انگليسي اين پيام را به خوبي دريافته و از رويارويي پرهيزکنند. اما اگر از ولخرجي هاي ديوانه وار روز دوشنبه بتوان فقط يک درس گرفت اين است که براي برخي از باشگاهها آنچه هم اکنون اتفاق مي افتد بسيار مهمتر از آن چيزي است که ممکن است چند سال ديگر روي دهد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس