کد خبر 284959
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۰:۴۹

چرا اسلام، سگ را نجس مي‌داند؟ آیا در آيات و روايات و متون ديني، علت نجاست سگ بيان شده است؟ برخی افراد در اين حکم، شک و شبهه‌اي ندارند و تنها از "فلسفه نجاست سگ" سؤال مي‌کنند و مي‌خواهند بدانند آيا در اسلام، فقط "حکم نجاست سگ" بيان شده يا علاوه بر اين، به فلسفه اين حکم نيز اشاره شده است؟

مشرق - مسأله نجاست سگ، يکي از مسائل فقهي اسلام است که در جامعه امروزي، اطلاع از چگونگي آن براي بسياري حائز اهميت است. عده‌اي از سر کنجکاوي مي خواهند بدانند که: چرا اسلام سگ را نجس مي‌داند؟ و در کدام آيات يا روايات از متون ديني ما، علت نجاست سگ بيان شده است؟ برخی افراد در اين حکم، شک و شبهه‌اي ندارند و تنها از "فلسفه نجاست سگ" سؤال مي‌کنند و مي‌خواهند بدانند آيا در اسلام، فقط "حکم نجاست سگ" بيان شده يا علاوه بر اين، به فلسفه اين حکم نيز اشاره شده است؟

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

عده اي نيز دم از حقوق حيوانات مي زنند و حکم نجاست را بر خلاف حقوق سگ مي دانند!، از نگاه آنان سگ يک حيوان با وفا است و همين را دليلي براي طهارتش مي دانند. علاوه بر اين از کوچک ترين دستاويزها براي اثبات سليقه شان استفاده مي کنند:

- مگر مي شود سگ با اين وفاداريش نجس باشد؟

- در قرآن و روايات از نجاست سگ سخني به ميان نيامده است!؟

- قرآن با نام بردن از سگ اصحاب کهف، از اين حيوان تمجيد کرده است!

- حضرت علي(ع) مردم را به يادگيري ده خصلت ارزنده سگ و به کار بستن اين خصائص در زندگي توصيه فرموده‌اند!

- و ...

حال آنکه معلوم نيست نام بردن از سگ اصحاب کهف در قرآن چه ربطي به نجاست يا طهارت سگ دارد؟ وفاداري سگ و مفيد بودنش، چه ربطي به عدم نجاست او دارد؟ و چگونه مي‌توان از سخن اميرالمومنين(ع) پي به طهارت سگ برد؟

اگر چنين باشد، آيا مي توان سخن پيامبر(ص)، که بدعت‌گزاران را سگان دوزخ(1) مي داند، دليلي بر نجاست سگ گرفت؟! آيا اين‌گونه سخن گفتن صحيح است؟

همان‌طور که ملاحظه فرموديد، برخورد سليقه‌اي با مسائل و ربط دادن همه چيز براي اثبات سليقه شخصي، بخصوص براي کساني که صلاحيت اظهار نظر در مسائل شرعي را ندارند تا جايي پيش مي رود که در اصل و اساس مسأله‌اي تشکيک مي‌کنند.

اگر مفيد بودن و وفادار بودن سگ براي حکم به طهارتش کافي باشد، پس خون که حيات انسان با کمبود آن در خطر مي‌افتد، نبايد نجس باشد؟ آيا کسي در فوايد و نياز انسان به خون و همچنين در نجس بودن آن شک دارد؟ آيا به بهانه اينکه انسان اشرف مخلوقات هست، مي‌توان نجاست خون او را انکار کرد؟

ما فعلاً قصد پرداختن به اين سخنان را نداريم و در ضمن مباحث پيش رو به پاسخ آن ها اشاره خواهيم کرد.

در اين نوشتار با جست‌وجو در منابع اسلامي از جمله قرآن و روايات معصومين عليهم السلام و ... در پي يافتن ادله اين حکم خواهيم بود، پس از آن به چند مسأله که فرع بر مساله نجاست سگ است، خواهيم پرداخت.

مسائلي از قبيل نجاست انواع سگ، خريد و فروش آن، نگهداري سگ در خانه، حقوق سگ به عنوان يک حيوان، فلسفه نجاست سگ در اسلام و در نهايت پاسخ به چند سوال.

امّا لازم است قبل از آن، مفهوم و معناي «نجس» بخصوص در اصطلاح فقهي آن، مورد بررسي قرار گيرد و سپس اصل مساله را دنبال کنيم:

مفهوم نجس

واژه «نـجـس» از نـظر لغت شناسان به معناى کثيفى، ناپاکى، ضدطهارت، ضد نظافت و به معناي پليدى آمده است (2).

بهترين تعريف لغوي از راغب اصفهانى است که نجس را به معناي پليدي ظاهري و باطني مي داند، او مى نويسد: « النجاسة القذارة و ذلک ضربان: ضرب يدرک بالحاسة وضرب يدرک بالبصيرة ... » نجاست، قذارت وکثيفى است که بردو نوع مي باشد:

1- آنکه با حواس انسان قابل درک است.

2- آنکه با ديده بصيرت درک مي شود.

يعني گاهي نجس دانستن چيزي بخاطر پليدي باطني آنست و تاثير منفي بر روح و روان انسان مي گذارد. راغب اصفهاني در ادامه براي معناي دوم، مصداقي را ذکر کرده و مي گويد: « والثاني : وصف الله تعالى به المشرکين فقال: (إِنَّمَا الْمُشْرِکُونَ نَجَسٌ)(3) ... : خداوند تعالي مشرکان را به آن توصيف کرده و فرموده : (مشرکان نجس هستند) »(4)

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

نجس در اصطلاح فقهي

در فقه اسلامي «نجس» به شيئي گفته مي شود که بخاطر شدّت پليدي بايد از آن دوري و اجتناب کرد، و نحوه اجتناب و دوري از آن را شرع بيان کرده است مثلا: آبي که با عين نجاست برخورد کرده، قابل نوشيدن نيست و نمي توان با آن، وضو و غسل گرفت؛ و با لباسي که نجس شده، نمي توان نماز خواند و ... .

پس نجس در فقه يعني: شيئي که داراي شدّت پليدي است که بايد به نحوي خاص، از آن دوري کرد؛ و نحوه اجتناب از آن را شرع مشخص مي کند. يا به عبارتي ديگر نجاست چيزي است که به کار بردن آن در نماز و طواف و تغذيه، به دو جهت حرام مي باشد: يکي شدّت پليدي که در آن هست و ديگري دستور به دوري و اجتناب از آن.

لفظ «نجس» با ظهور خود و تبادر، بر اين معنا دلالت دارد. شـيـخ طـوسى،(5) طبرسى،(6) آية اللّه حکيم،(7) راوندى،(8) ميرزا محمد مـشـهـدى(9) و فـخـر رازى (10) در تفسير «نجس» گفته اند: کلمه «نجس» نزد ما معناى روشنى دارد و آن نجاست فقهى است. (11)

عده اي نيز معتقدند پس از ظهور اسلام، کثرت استعمال لفظ نجس در اين معنا به گونه اي بوده که سبب ثبوت حقيقت شرعيه شده است، يعني هرگاه پس از اسلام اين لفظ بدون قرينه بکار رود همين معناي فقهي از آن برداشت مي شود نه معناي لغوي. (چنانکه واژه صلاة با اينکه قبل از اسلام به معناي دعا بود، پس از اسلام به معناي حرکات خاصي که نماز نام دارد، بکار مي رود.) لازم به ذکر است، علاوه بر ابن زهره(12) و راوندى(13) که مدعى حقيقت شرعيّه در اين باره هستند، شيخ انصارى نيز مى نويسد: در وجود معناى حقيقت شرعيه براي لفظ «نجس» جاى شک ندارد . حال که چنين است روشن مي شودکه، اگر واژه نجس در متن روايات آمد به کداميک از اين دو معنا خواهد بود:

- پليدي تنها (معناي لغوي) يا،

- پليدي خاصّي که بايد به نحوي خاص از آن دوري شود. (معناي فقهي)

علاوه بر اين، تعابير ديگري نيز هستند که شارع با آنها معناي نجاست فقهي را، قصد مي کند. بعضي از اين تعابير عبارتند از:

«لاتشرب منه، لاتتوضاء منه، لاتصل فيه، يجتنب عنه، اذا اصابه يدک مع الرطوبه فطهّره، صب عليه الماء و(14)... :

منوش از آن، وضو مگير از آن، در آن نماز مگذار، از آن اجتناب کن، هرگاه دست مرطوبت آن را لمس کرد تطهير کن، بر آن آب بريز و...»

نتيجه اينکه، هرگاه واژه «نجس» و «تعابير مرادف آن» در متون اسلامي بکار رفت، معناي فقهي نجاست مدّ نظر است.

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

نجاست سگ در قرآن

پيش از اين گفتيم يکي از سوالات مطرح در مساله نجاست سگ، اينست که : آيا در قرآن که کاملترين کتاب آسماني است به نجاست سگ اشاره اي شده است يا نه؟

در قرآن کريم در سه مورد از سگ سخن گفته شده که عبارتند از:

1- ماجراي سگ اصحاب کهف: خداوند در سوره کهف در مورد سگ اصحاب کهف چنين مي فرمايد:

«... سگشان بر آستانه ي غار دو دست‏خود را دراز کرده بود.»(15) «... وَکَلْبُهُم بَاسِطٌ ذِرَاعَيْهِ بِالْوَصِيدِ ...» (16)

در اين آيه هيچ گونه اشاره اي به طهارت و نجاست سگ نشده است، نهايت استفاده اي که از اين آيه مي شود، اينست که:

- اصحاب کهف سگ نگهباني را همراه داشتند.

- سگ در دهانه غار، يعني محلي غير از محلّ استراحت اصحاب کهف آرميده بود(بِالْوَصِيدِ).(17)

تنها نکته قابل توجه در اينجا، مساله همراه داشتن سگ است که در ذيل عنوان «نگهداري سگ در خانه» به آن خواهيم پرداخت. (که نگهداري سگ نگهبان اشکالي ندارد.)

2- ماجراي بلعم باعورا: خداوند در سوره اعراف، بلعم باعورا را به سگ تشبيه کرده ‏است و چنين مي فرمايد: «فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ اَلْکَلْبِ إِنْ تَحْمِلْ عَلَيْهِ يَلْهَثْ أَوْ تَتْرُکْهُ يَلْهَثْ» (18)

سخن از يک عالم دانشمند است که ابتدا در مسير حق بود، به گونه‏اى که کسى انتظار انحراف او را نداشت. سرانجام دنياپرستى و پيروى از هواى نفس او را به سقوط کشاند. به نحوى که تشبيه به سگ شده است. اما چرا به سگ تشبيه شده؟ زيرا او بر اثر شدت هواپرستى و چسبيدن به لذات جهان ماده، يک حال عطشِ نامحدود به خود گرفته که همواره دنبال دنياپرستى مى ‏رود نه به خاطر نياز و احتياج بلکه به شکل بيمارگونه‏اى همچون يک «سگ هار» که بر اثر بيمارى هارى، حالت عطش کاذب به او دست مى‏دهد و در هيچ حال سيراب نمى ‏شود.(19)

در اين آيه نيز نه سخن از طهارت سگ است و نه سخن از نجاست آن آمده است.

نکته قابل توجه اينست که: اگر در آيه قبل، ذکر سگ اصحاب کهف دليلي بر تمجيد و طهارت او باشد، اين آيه نيز به وجود نوعي مزمت و پستي در سگ دلالت دارد که سبب شده خداوند حالت يک عالم هواپرست را به آن تشبيه کند و مي توان از آن بر نجاست سگ استناد کرد! امّا حقيقت اينست که هر دو سخن، سست و باطلند .

3- حکم صيد سگ شکارچي: خداوند در ابتداي سوره مائده مي فرمايد:

«يَسْأَلُونَکَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ قُلْ أُحِلَّ لَکُمُ الطَّيِّبَاتُ وَمَا عَلَّمْتُمْ مِنَ الْجَوَارِحِ مُکَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمَّا عَلَّمَکُمُ اللَّهُ فَکُلُوا مِمَّا أَمْسَکْنَ عَلَيْکُمْ وَاذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ ...»(20)

از تو سؤال مى‏کنند چه چيزهايى براى آنها حلال شده است؟ بگو : آنچه پاکيزه است ، براى شما حلال گرديده ؛ و (نيز) صيد حيوانات شکارى و سگ‏هاى تربيت يافته ... .

در اين آيه سخن از حلال بودن گوشت حيواني است که توسط سگ شکاري صيد شده است نه نجاست يا طهارت سگ. هرچند دلالت بر قابل استفاده بودن صيدي که توسط سگ شکاري انجام شده دارد و در روايات نيز آمده است که اين صيد را مي توان پس از شستن محل تماس سگ استفاده کرد.

اين سه آيه تنها مواردي بودند که در آن سخن از سگ به ميان آمده، امّا در آن نه اشاره به طهارت سگ شده نه نجاست آن. حال که ثابت شد قرآن دلالتي بر نجاست و طهارت سگ ندارد، آيا مي توان نتيجه گرفت که پس سگ نجس نيست؟

آيا همه احکام بايد در قرآن ذکر شده باشند؟

آيا مي توان حکمي را فقط بخاطر عدم ذکر آن در قرآن انکار کرد؟(21)

آيا حرام بودن گوشت سگ در قرآن ذکر شده است؟

آيا کسي در حرام بودن گوشت سگ شک دارد؟ با اينکه در سوره انعام(22) محرمات فقط چهار موردند: 1- مردار(مَيْتَة) 2- خون(دَماً مَسْفُوحاً) 3- گوشت خوک(لَحْمَ خِنزيرٍ) 4- و حيواني‌ که‌ براي‌ بت‌ها ذبح‌ شده‌ باشد.( أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ). گوشت‌ سگ‌ که‌ از اين‌ها نيست‌، پس‌ طبق‌ اين‌ آيه‌ اگر ذبحش‌ کنيم‌ حلال‌ است‌!(23) بنابراين منکران نجاست سگ بايد خوردن گوشت سگ را نيز به ناچار حلال بدانند با اينکه همه، آن را حرام مي دانند.

پاسخ اينست که:

اولاً: قرآن کريم در احکام فقهي معمولا به کليات بسنده کرده است . به عبارتي ديگر قرآن همچون قانون اساسي است که فروع قوانين مدني، حقوقي، جزائي و ... را در آن نمي توان يافت.

ثانياً: تبيين و تفسير آن را به پيامبر اکرم (ص) و به دنبال آن، امامان معصوم (ع) سپرده است، «وَ أَنْزَلْنَا إِلَيْکَ الذِّکْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ»(24) يعني اي پيامبر ما ذکر بر تو نازل کرديم تا براي مردم آنچه را بر ايشان نازل شد (قرآن) تبيين و تفسير نمايي و خود قرآن دستور داده که علاوه بر آنچه خداوند در قرآن بيان فرموده، از سخنان پيامبر(ص) و امامان(ع) اطاعت کنيم:«وَ مَا آَتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ مَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا»(25) يعني اي مردم هر چه را رسول الله(ص) به شما دستور داد ، اجرا کنيد و هر چه را نهي کرد باز ايستيد.

اگر پيامبر اکرم (ص) مى فرمايند: «إِنِّي تَارِکٌ فِيکُمُ الثَّقَلَيْنِ کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيْتِي»(26) ، من دو چيز گرانبها را در ميان شما به امانت مى گذارم که اين دو از هم جدا نمى شوند «إِنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا أَبَداً»، اگر به هر دوى آنها تمسک کرديد هلاک نمى شويد. سرّ اين فرمايش پيامبر اکرم (صلّى الله عليه وآله وسلّم) اين است که تمام آنچه ما به آن احتياج داريم در نصّ و ظاهر قرآن نيامده است و ما بايد در کنار قرآن روايات پيامبر(ص) و ائمه(ع) را در نظر بگيريم. اما اگر گفتيم يکى را قبول داريم، اگر گفتيم «حَسبُنا کِتابُ الله»، و عترت را رها کرديم، ضمانتى براى هدايت ما نخواهد بود. اين دو چيز را بايد با هم داشته باشيم تا بتوانيم به هدايت برسيم.(27)

خلاصه اينکه براي به دست آوردن حکم شرعي، قرآن يکي از منابع استنباط احکام الهي مي باشد، علاوه بر کتاب آسماني ما، روايات معصومين(ع) يکي ديگر از منابع است که اگر حکمي در قرآن ذکر نشده بود بايد به اين روايات رجوع شود.

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

نجاست سگ در روايات

عمده دليل براي حکم به نجاست سگ، روايات مي باشند. احاديث زيادي در اين باره وارد شده است بطوري که در کتاب ارزشمند وسائل الشيعه و بحارالانوار ، ابواب مختلفي در اين رابطه وجود دارد با عناوين : «بَابُ نَجَاسَة سُؤْرِ الْکَلْبِ وَ الْخِنْزِيرِ»، «بَابُ طَهَارَة عَرَقِ جَمِيعِ الدَّوَابِّ وَ أَبْدَانِهَا وَ مَا يَخْرُجُ مِنْ مَنَاخِرِهَا وَ أَفْوَاهِهَا إِلَّا الْکَلْبَ وَ الْخِنْزِيرَ»، «بَابُ نَجَاسَة الْکَلْبِ وَ لَوْ سَلُوقِيّاً»، «بَابُ جَوَازِ لُبْسِ جِلْدِ مَا لَا يُؤْکَلُ لَحْمُهُ مَعَ الذَّکَاة وَ شَعْرِهِ وَ وَبَرِهِ وَ صُوفِهِ وَ الِانْتِفَاعِ بِهَا فِي غَيْرِ الصَّلَاة إِلَّا الْکَلْبَ وَ الْخِنْزِيرَ وَ جَوَازِ الصَّلَاة فِي جَمِيعِ الْجُلُودِ إِلَّا مَا نُهِيَ عَنْهُ»، «بَابُ کَرَاهَة اتِّخَاذِ کَلْبٍ فِي الدَّارِ إِلَّا أَنْ يَکُونَ کَلْبَ صَيْدٍ أَوْ مَاشِيَة أَوْ يُضْطَرَّ إِلَيْهِ أَوْ يُغْلَقَ دُونَهُ الْبَابُ»، «بَابُ تَحْرِيمِ بَيْعِ الْکِلَابِ إِلَّا کَلْبَ الصَّيْدِ وَ کَلْبَ الْمَاشِيَة وَ الْحَائِطِ وَ جَوَازِ بَيْعِ الْهِرِّ وَ الدَّوَابِّ» و ...

هر يک از ابواب فوق، رواياتي را در بر دارد که بيان کننده نجاست سگ اند . کسي که از علوم ديني کمترين اطلاعي داشته باشد با ديدن عنوان اين ابواب يقين به حکم نجاست سگ در اسلام مي کند چه رسد به اينکه روايات هر باب را مطالعه و بررسي کند.

رواياتي که از پيامبر (ص) و امامان معصوم (ع) دربار نجاست سگ به ما رسيده اند، دو گونه مي باشند:

دسته نخست: رواياتي که به صراحت در آن واژه نجس آمده است. مانند:

1- «سَأَلَ عُذَافِرٌ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع) وَ أَنَا عِنْدَهُ عَنْ سُؤْرِ السِّنَّوْرِ وَ الشَّاة وَ الْبَقَرَة وَ الْبَعِيرِ وَ الْحِمَارِ وَ الْفَرَسِ وَ الْبَغْلِ وَ السِّبَاعِ، يُشْرَبُ مِنْهُ أَوْ يُتَوَضَّأُ مِنْهُ؟ فَقَالَ: نَعَمِ، اشْرَبْ مِنْهُ وَ تَوَضَّأْ. قَالَ قُلْتُ لَهُ: الْکَلْبُ؟ قَالَ: لَا. قُلْتُ: أَ لَيْسَ هُوَ سَبُعٌ؟ قَالَ: لَا وَ اللَّهِ إِنَّهُ نَجَسٌ؟ لَا وَ اللَّهِ إِنَّهُ نَجَسٌ.»(28)

عذافر از امام صادق(ع) از نوشيدن و وضو گرفتن با پس مانده آبي که بعضي از حيوانات (سنور، گوسفند، گاو، شتر ، الاغ ، اسب، استر و درندگان) نوشيده اند، سوال کرد. امام فرمود: بنوش و وضو بگير. سپس از سگ سوال کردم. امام فرمود: نه. پرسيدم: آيا او يک درنده (مثل ديگر درندگان) نيست؟ فرمود: نه به خدا، او نجس است. نه به خدا، او نجس است.

2- «عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي يَعْفُورٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: إِنَّ اللَّهَ لَمْ يَخْلُقْ خَلْقاً أَنْجَسَ مِنَ الْکَلْبِ(29).»

عبدالله بن ابي يعفور از امام صادق(ع) نقل مي کند: همانا خداوند نيافريد خلقي را که نجس تر از سگ باشد.

3- «عَنِ الْفَضْلِ أَبِي الْعَبَّاسِ، قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنْ فَضْلِ الْهِرَّة وَ الشَّاة وَ الْبَقَرَة وَ الْإِبِلِ وَ الْحِمَارِ وَ الْخَيْلِ وَ الْبِغَالِ وَ الْوَحْشِ وَ السِّبَاعِ، فَلَمْ أَتْرُکْ شَيْئاً إِلَّا سَأَلْتُهُ عَنْهُ؛ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِهِ؛ حَتَّى انْتَهَيْتُ إِلَى الْکَلْبِ، فَقَالَ رِجْسٌ نِجْسٌ.»(30)

فضلمي گويد از امام صادق(ع) از پس مانده حيوانات (گربه ، گوسفند، گاو، شتر،...) سوال کردم؛ و امام فرمود: اشکالي ندارد. تا اينکه از سگ سوال کردم؛ و امام فرمود: پليد و نجس است.

4- «سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنِ الْکَلْبِ؛ فَقَالَ: رِجْسٌ نِجْسٌ، لَا يُتَوَضَّأْ بِفَضْلِهِ، وَ اصْبُبْ ذَلِکَ الْمَاءَ وَ اغْسِلْهُ بِالتُّرَابِ أَوَّلَ مَرَّة ثُمَّ بِالْمَاءِ.(31)

راوي حکم سگ را از امام صادق (ع) سؤال کرد، حضرت فرمود: پليد و نجس است، از اضافه آبي که آشاميده نبايد وضو گرفته شود، آن آب را بريز و (ظرف) را بار اول با خاک و سپس با آب بشوى.»

5- «عَنْ مُعَاوِيَة بْنِ شُرَيْحٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) فِي حَدِيثٍ أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ سُؤْرِ الْکَلْبِ يُشْرَبُ مِنْهُ أَوْ يُتَوَضَّأُ؟ قَالَ: لَا؛ قُلْتُ أَ لَيْسَ سَبُعٌ؟ قَالَ: لَا وَ اللَّهِ إِنَّهُ نَجَسٌ، لَا وَ اللَّهِ إِنَّهُ نَجَسٌ.(32)

ابن شريح، حکم نيم خورده سگ را از امام صادق(ع) پرسيد که آيا مى توان از آن نوشيد يا با آن وضو گرفت؟ حضرت فرمود: نه، راوى پرسيد: آيا او يک درنده (مثل ديگر درندگان) نيست؟ فرمود: نه، به خدا سوگند، او نجس است. نه، به خدا سوگند، او نجس است.»

6- «عَنْ أَبِي سَهْلٍ الْقُرَشِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنْ لَحْمِ الْکَلْبِ؛ فَقَالَ هُوَ مَسْخٌ. قُلْتُ: هُوَ حَرَامٌ؟ قَالَ: هُوَ نَجَسٌ؛ أُعِيدُهَا عَلَيْهِ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ، کُلَّ ذَلِکَ يَقُولُ هُوَ نَجَسٌ.(33)

ابي سهل مي گويد از امام صادق(ع) درباره گوشت سگ سؤال کردم، حضرت فرمود: از حيوانات مسخ شده است. گفتم آيا حرام است؟ امام فرمود: نجس است. سه مرتبه اين سوال را تکرار کردم و هر سه بار امام فرمود: نجس است.»

و مواردي ديگر .

همانطور که در بحث لغوي گذشت، با وجود حقيقت شرعيه براي واژه نجس، اين دسته از روايات براي اثبات حکم نجاست سگ کفايت مي کنند، و به صراحت بيانگر آن هستند.

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

دسته دوم: رواياتي که واژه نجس در آنها ذکر نشده، امّا با قرائن موجود در آن، نجاست سگ اثبات مي شود. در اين روايات، روش برخورد با سگ همانند روش بر خورد با نجاسات ديگر، بيان شده است. مانند:

1- «عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْکَلْبِ‏ يَشْرَبُ مِنَ الْإِنَاءِ، قَالَ: اغْسِلِ الْإِنَاءَ .(34)

ابن مسلم مي گويد از امام صادق(ع) سوال کردم: اگر سگي از ظرفي آب بياشامد وظيفه چيست؟ آن حضرت فرمود: لازم است ظرف را بشوئيد.»

2- «عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ إِذَا وَلَغَ الْکَلْبُ فِي الْإِنَاءِ فَصُبَّهُ.(35)

امام صادق(ع) فرمود: هرگاه سگ از ظرفي آب خورد، آن آب را دور بريز.»

3- «عَنْ أَبِي بَصِيرٍ، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع)، قَالَ‏: لَيْسَ بِفَضْلِ السِّنَّوْرِ بَأْسٌ أَنْ يُتَوَضَّأَ مِنْهُ وَ يُشْرَبَ؛ وَ لَا يُشْرَبُ سُؤْرُ الْکَلْبِ إِلَّا أَنْ يَکُونَ حَوْضاً کَبِيراً يُسْتَقَى مِنْهُ.(36)

ابي بصير از امام صادق(ع) نقل مي کند: نيم خورده سنور را مي توان نوشيد و با آن وضو گرفت، و نيم خورده سگ را نمي توان نوشيد مگر از حوض بزرگي آب خورده باشد.»

4- «عَنِ الْفَضْلِ أَبِي الْعَبَّاسِ، قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ(ع): إِنْ‏ أَصَابَ ثَوْبَکَ مِنَ الْکَلْبِ رُطُوبَة فَاغْسِلْهُ ... .(37)

فضل از امام صادق(ع) نقل مي کند: هرگاه رطوبتي از سگ به لباس شما برخورد کرد، پس آنرا بشوي.»

5- «عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنِ الْکَلْبِ يُصِيبُ شَيْئاً (مِنْ جَسَدِ الرَّجُلِ)، قَالَ: يَغْسِلُ الْمَکَانَ الَّذِي أَصَابَهُ.»(38)

محمد بن مسلم از امام صادق (ع) در مورد سگي که خودش را به بدن مردي ماليده است، سوال کرد. حضرت فرمود: محل تماس سگ را بشويد.

6- «عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنِ الْکَلْبِ السَّلُوقِيِّ فَقَالَ إِذَا مَسِسْتَهُ فَاغْسِلْ يَدَکَ.(39)

محمد بن مسلم مي گويد: از امام صادق(ع) در مورد سگ سلوقي(40) سوال کردم؛ حضرت فرمود: چنانچه او را لمس کرده اي، دستت را بشوي.»

7- «عَنْ عَلِيٍّ (ع)... قَالَ: تَنَزَّهُوا عَنْ قُرْبِ الْکِلَابِ، فَمَنْ أَصَابَ الْکَلْبَ وَ هُوَ رَطْبٌ فَلْيَغْسِلْهُ؛ وَ إِنْ کَانَ جَافّاً فَلْيَنْضِحْ ثَوْبَهُ بِالْمَاءِ.(41)

حضرت علي (ع) فرمود: از نزديک شدن به سگ ها بپرهيزيد؛ و کسي که سگ مرطوبي را لمس کرد، ـ لباسش را ـ بشويد و چنانچه سگ خشک بود، بر لباسش آب بپاشد.»

و مواردي ديگر.

همانطور که ملاحظه مي کنيد در احـاديـث بالا، حکم عدم جواز آشاميدن و وضـو گرفتن از نيم خورده سگ به صراحت بيان شده است، که قرينه اي بر نجاست سگ است. به بيان ساده تر: در اين دسته از روايات حکم نجاست سگ آمده است بدون اينکه لفظ نجس، ذکر شده باشد، و اين حکم با تعابير ديگري بيان شده است.

در نتيجه براي اثبات نجاست سگ، روايات دسته دوم نيز به تنهايي کفايت مي کنند. اين احاديث و روايات بقدري زيادند که هرگز نمي توان در اعتبار و قطعيّت آنها اشکال کرد؛ و با وجود چنين ادله قاطعي براي هيچ مسلمان و مؤمني جاي هيچ گونه شک و شبهه اي باقي نخواهد ماند.

روايات ديگري نيز هستند که در خلال بحث هاي آينده به آنها اشاره خواهد شد:

دسته نخست: رواياتي که قانون خريد و فروش سگ را بيان مي کنند.

دسته دوم: رواياتي که در مورد نگهداري سگ وارد شده اند.

دسته سوم : رواياتي که بيانگر حقوق سگ بعنوان يک حيوان است.

نجاست سگ و اجماع فقهاء

فقهاي عظام شيعه، سگ را يکي از نجاسات مي دانند و اين حکم بين آنها اجماعي است.(42)

در مذاهب اسلامي، تنها گروهي که سگ را نجس نمي دانند مالکي ها ـ يکي از فرق اهل سنت ـ هستند که آنها هم معتقدند احکام و دستورات مربوط به سگ، بايد به صورت تعبّدي عمل شود. آنها با اينکه سگ را نجس نمي دانند، اما از روي تعبد ظرفي را که سگ ليسيده، هفت بار مي شويند. شافعيه و حنابله نيز مي گويند: اين ظرف بايد هفت بار تطهير شود، که يک بار آن به صورت خاکمال است. آنها تقدم خاکمال بر شستن را شرط نمي دانند.(43)

محمد جواد مغنيه، در کتاب «الفقه علي المذاهب الخمسه» چنين مي نويسد:

«الکلب نجس إلاّ عند مالک، ولکنّه قال: يغسل الإناء مِن ولوغه سبعاً، لا للنجاسة بل تعبداً. وقال الشافعية والحنابلة: يغسل الإناء مِن ولوغ الکلب سبع مرات إحداهنّ بالتراب. وقال الإمامية: غسل الإناء مِن ولوغ الکلب مرة بالتراب، ثُمّ بعدها مرتين بالماء»(44).

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

نجاست انواع سگها

در نجاست سگ فرقي بين انواع آن نيست، و حکم همه سگ ها يکي است. گروهي تصور کرده اند فقط سگهايي نجس هستند که از نگهداري آنها، نهي شده است، مثل سگهاي ولگرد ، امّا سگهاي نگهبان و سگ شکاري يا سگهايي که امروزه توسط پليس و گروه هاي امداد بکار گرفته مي شوند، پاک هستند. اين تصور صحيح نمي باشد، انواع سگ ها ـ چه شکاري و چه سگ چوپان و... ـ نجس هستند و آب دهان و تمامي بدن آنها نجس است. اين مطلب نيز از روايات معصومين(ع) استفاده مي شود:

1. «عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنِ الْکَلْبِ السَّلُوقِيِّ فَقَالَ إِذَا مَسِسْتَهُ فَاغْسِلْ يَدَکَ.(45)

محمد بن مسلم از امام صادق(ع) در مورد سگ سلوقي (يک نوع سگ شکاري معروف) سوال کرد. حضرت فرمود: چنانچه او را لمس کرده اي، دستت را بشوي.»

2. «عَنْ عَلِيٍّ(ع)... قَالَ تَنَزَّهُوا عَنْ قُرْبِ الْکِلَابِ فَمَنْ أَصَابَ الْکَلْبَ وَ هُوَ رَطْبٌ فَلْيَغْسِلْهُ وَ إِنْ کَانَ جَافّاً فَلْيَنْضِحْ ثَوْبَهُ بِالْمَاءِ(46).

حضرت علي(ع) فرمود: از نزديک شدن به سگها بپرهيزيد و کسي که سگ مرطوبي را لمس کرد، بشويد ـ لباسش را ـ و چنانچه سگ خشک بود، بر لباسش آب بپاشيد.»

و فتواي علما و فقها از قديم تاکنون بر نجاست انواع سگ هايي که در خشکي زندگي مي کنند، بوده است. فقط شيخ صدوق(ره) درمورد سگ شکاري فرموده است: مقداري آب به محلّ ملاقات بپاشيد، کافي است و شستن لازم نيست(47). با اين حال سگ را نجس مي داند.

بنابراين، اگر سگ شکاري، حيوان حلال گوشتي را شکار کرد، محل اصابت با دهان سگ بايد شسته شود. و اگر دست و بدن و لباس انسان با بدن سگ ها حتي سگ شکاري برخورد کند، در صورتي که بدن سگ و يا ملاقي تر باشد، نجس مي شود(48).

خريد و فروش سگ

پس از بيان حکم نجاست سگ در اسلام، اين سوالات مطرح مي شود که:

آيا خريد و فروش آن جايز است يا خير؟ اگر حرام مي باشد، اين حکم براي انواع سگ است يا براي بعضي؟ براي رسيدن به پاسخ اين سوالات، بيان مقدمه اي ضروري است.

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

عدم دخالت نجاست در معامله

بعضي به اشتباه براي حرمت خريد و فروش سگ اينگونه استدلال کرده اند:

«يکي از انواع معاملات حرام، معامله عين نجاست است. يعني اگر چيزي نجس است، معامله آن حرام است. علما وقتي نظرشان اين است که سگ نجس است، خودبخود معامله آن هم حرام مي شود. اما اغلب علما معتقدند که اگر معامله عين نجاست، منفعت و سود عقلايي داشته باشد، در آن مورد حرمت آن برداشته مي شود.»

حکم تحريم خريد و فروش، داير مدار منفعت و سود عقلايي است، نه نجس و پاک بودن. ـ يعني اگر شيئي سود عقلايي داشت معامله اش جايز است و الّا جايز نيست، چه نجس باشد و چه طاهر ـ بنابراين، نجاست شيء، نقشي در حرمت معامله آن ندارد و بهتر است چنين گفته شود:

يکي از شرايط مبيع ـ يعني شيء مورد معامله ـ داشتن منفعت و سود عقلايي ـ يا به عبارتي ماليّت داشتن آن ـ است و چون عين نجاسات غالباً منفعت و سودي ندارند، ماليّت نداشته و صلاحيت خريد و فروش را ندارند. امّا هرگاه همين نجاسات داراي منفعت و سودي شدند، معامله آنها صحيح است و داراي ماليّت بوده و قابل خريد و فروشند. مانند خون که نجس است، اما هم اکنون از آن استفاده عقلايي مي شود و ماليّت دارد، بنابراين خريد و فروش آن مجاز است.

پس نمي توان گفت: معامله مردار، خون و سگ چون نجس هستند حرام است. بلکه گفته مي شود: چون منفعت عقلايي و ماليّت ندارند حرام است، امّا اگر داراي منفعتي شد، معامله اش جايز است.(61)

لازم به ذکر است که در گذشته بيشتر نجاسات، منفعت حلالي نداشتند و بهمين خاطر علما حکم به حرمت معامله نجاسات مي دادند. اين سبب شده تا عده اي تصوّر کنند معامله شيء نجس، مطلقاً حرام مي باشد و علّت تحريم هم چيزي جز نجاست نيست.

خلاصه اينکه صرف نجس بودن، سبب حرمت معامله نجاسات از جمله سگ نمي شود تا کسي بگويد: چرا با اينکه انواع سگ ـ سگ صيد، شکار، ولگرد و زينتي ـ نجس هست، امّا معامله سگ صيد جايز است ولي معامله سگ زينتي حرام است. چراکه ملاک در اينجا انتفاع و عدم انتفاع عقلائي است، نه چيز ديگري.

روايات خريد و فروش سگ

روايات وارد شده، از خريد و فروش سگ نهي کرده و بهاي آن را «سُحت(62)» مي دانند. مثل:

1- عَنْ عَبْدِ اللَّهِ الْعَامِرِيِّ، قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنْ ثَمَنِ الْکَلْبِ الَّذِي لَا يَصِيدُ؛ فَقَالَ: سُحْتٌ؛ وَ أَمَّا الصَّيُودُ فَلَا بَأْسَ(63).

از امام صادق(ع) در مورد بهاي سگي که شکاري نيست، سوال شد. حضرت فرمود: سُحت (حرام) است؛ اما (گرفتن بهاي) سگ صيد اشکالي ندارد.

2- عَنِ الرِّضَا(ع) فِي حَدِيثٍ قَالَ: وَ ثَمَنُ الْکَلْبِ سُحْتٌ(64).

امام رضا(ع) در سخني فرمود: بهاي سگ، سُحت (حرام) است.

3- عَنْ أَبِي بَصِيرٍ، قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنْ ثَمَنِ کَلْبِ الصَّيْدِ؛ قَالَ: لَا بَأْسَ بِثَمَنِهِ وَ الْآخَرُ لَا يَحِلُّ ثَمَنُهُ(65).

ابي بصير از امام صادق(ع) از بهاي سگ شکاري سوال کرد، حضرت فرمود: اشکالي ندارد؛ اما بهاي ديگر سگها حلال نيست.

4- فِي حَدِيثٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ(ص) قَالَ: ثَمَنُ الْخَمْرِ وَ مَهْرُ الْبَغِيِّ وَ ثَمَنُ الْکَلْبِ الَّذِي لَا يَصْطَادُ مِنَ السُّحْتِ(66).

رسول خدا(ص) در سخني فرمود: بهاي شراب ، بهاي زناکار، و بهاي سگي که شکار نمي کند، سُحت (حرام) است.

5- عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ الْوَشَّاءِ، عَنِ الرِّضَا(ع) قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ: ثَمَنُ الْکَلْبِ سُحْتٌ وَ السُّحْتُ فِي النَّار(67).

امام رضا(ع) فرمود: قيمت سگ سُحت است و سُحت در آتش است.

اين دسته از روايات غالباً اشاره به سگ صيد دارند، امّا شامل سگهاي ديگري هم که منفعت عقلايي دارند مي شوند، چنانکه شيخ طوسي در مبسوط(68)، سگ گله و نگهبان را همانندِ سگ صيد مي داند.(69) از اين روايات و سخن علما ـ که قبلا گذشت ـ استفاده مي شود: هر سگي که منفعت عقلايي داشت، خريد و فروشش جايز؛ و الّا حرام است. و اگر سگ هاي زينتي و سگ ولگرد و ... خريد و فروش آنها حرام است بخاطر اينست که يا فاقد منفعت عقلايي بوده و يا منفعت قابل توجّهي ندارند.

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

نگهداري سگ در خانه

مساله نجس بودن سگ، غير از حرمت نگهداري از آن است . نگهداري از سگ براي کساني که استفاده عقلايي از آن ندارند، کراهت شديد دارد؛ و در روايات، امري ناپسند دانسته شده است (70).بنابراين نگهداري سگ براي نگهباني و شکار، و سگي که امروزه مورد استفاده پليس و نيروهاي امداد مي باشد، مکروه نيست. (البته اين به معناي عدم نجاست اين سگ ها نمي باشد.)

در بعضي از روايات آمده است که خانه اي که در آن سگ است، ملائکه وارد نمي شوند. اين کراهت سبب مي شود که حتي نماز خواندن در چنين خانه اي مکروه باشد.(71) ما در اينجا به بيان برخي از رواياتي که به نحوي بر کراهت نگهداري سگ در خانه اشاره دارند، مي پردازيم:

1- وَ قَالَ الصَّادِقُ(ع): لَا تُصَلِّ فِي دَارٍ فِيهَا کَلْبٌ إِلَّا أَنْ يَکُونَ کَلْبَ صَيْدٍ، وَ أَغْلَقْتَ دُونَهُ بَاباً، فَلَا بَأْسَ، وَ إِنَّ الْمَلَائِکَة لَا تَدْخُلُ بَيْتاً فِيهِ کَلْبٌ وَ لَا بَيْتاً فِيهِ تَمَاثِيلُ وَ لَا بَيْتاً فِيهِ بَوْلٌ مَجْمُوعٌ فِي آنِيَة.(72)

امام صادق(ع) فرمود: نماز مگذار در خانه اي که در آن سگ است مگر اينکه سگ صيد باشد، و دربي برويش بسته شود ، در اين صورت اشکالي ندارد ...

2- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ(ص): إِنَّ جَبْرَئِيلَ أَتَانِي فَقَالَ إِنَّا مَعْشَرَ الْمَلَائِکَة لَا نَدْخُلُ بَيْتاً فِيهِ کَلْبٌ وَ لَا تِمْثَالُ جَسَدٍ وَ لَا إِنَاءٌ يُبَالُ فِيه‏.(73)

پيامبر اسلام(ص) فرمود: همانا جبرئيل بر من وارد شد و گفت: ما ملائکه بر خانه اي که در آن سگ و مجسمه و ظرفي که در آن ادرار مي کنند، وجود دارد، داخل نمي شويم.

3- عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع): قَالَ يُکْرَهُ أَنْ يَکُونَ فِي دَارِ الرَّجُلِ الْمُسْلِمِ الْکَلْبُ.(74)

امام صادق(ع) فرمود: ناپسند است در خانه مرد مسلمان سگ باشد.

4- عَنْ زُرَارَة عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: مَا مِنْ أَحَدٍ يَتَّخِذُ کَلْباً إِلَّا نَقَصَ فِي کُلِّ يَوْمٍ مِنْ عَمَلِ صَاحِبِهِ قِيرَاطٌ.(75)

زراره از امام صادق(ع) نقل مي کند: کسي سگي را نگهداري نمي کند مگر اينکه هر روز از عمل او کاسته مي شود.

5- قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع): لَا خَيْرَ فِي الْکَلْبِ‏ إِلَّا کَلْبَ الصَّيْدِ أَوْ کَلْبَ مَاشِيَة.(76)

اميرالمؤمنين(ع) فرمودند: خيري در نگهداري سگ نيست، به جز سگ شکاري و سگ گلّه.

6- عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: لَا تُمْسِکْ کَلْبَ الصَّيْدِ فِي الدَّارِ إِلَّا أَنْ يَکُونَ بَيْنَکَ وَ بَيْنَهُ بَابٌ.(77)

امام صادق(ع) فرمود: سگ شکاري را در خانه‌ات نگهداري مکن مگر اينکه بين تو و او دربي باشد.(محل زندگي او جدا باشد)

7- عَن أَبِي رَافِع قَالَ: جَاءَ جِبرَئِيل إِلَى النَبِي(ص) فَاستَأذَن عَلَيهِ- فَأذن لَهُ، فأبطأ، فأخذ رِدَاءَه فَخرجَ- فَقَالَ: قَد أذنا لَکَ- قَالَ: أَجل وَ لَکنا لا ندخل بَيتَاً فيه کَلب و لا صورة- فَنظروا فإذا فِي بَعضِ بُيُوتِهِم جرو-.(78)

از ابى رافع نقل‏ کرده‏اند که گفت: جبرئيل بر رسول خدا(ص) نازل شد، و اجازه ورود خواست، رسول خدا(ص) به وى اجازه داد، اما جبرئيل وارد نشد، ناگزير رسول خدا(ص) رداى خود را گرفت و بيرون شد و فرمود: ما به تو اجازه ورود داديم؟ جبرئيل گفت: بله، و ليکن ما فرشتگان به خانه‏اى که در آن سگ و يا مجسمه باشد داخل نمى‏شويم. رسول خدا(ص)- که گويا تا آن لحظه از وجود سگ در خانه خبر نداشت- نظر کرد و ديد که در بعضى از مرافق خانه ايشان توله سگى وارد شده.(79)

از مجموع روايات استفاده مي شود که نگهداري سگهاي مفيد مثل سگ نگهبان، با وجود اينکه کراهت ندارد،(80) امّا بهتر است محل زندگي او جداي از محل زندگي انسان باشد، بگونه اي که حداقل بينشان دربي فاصله شود. يعني خانه‌اي جداگانه براي سگ ساخته شود.

و اگر در برخي روايات از نگهداري سگهاي مفيد هم نهي شده، در صورتي است که محل زندگي او جدا نباشد. اما نگهداري سگهاي ديگر ـ غير از سگ شکاري و سگ نگهبان و هر سگي که براي کارهاي عقلايي بکار گرفته مي شود ـ کراهت داشته و ناپسند است.

البته با توجه به مساله نجاست سگ که قبلا ثابت شد، اين حکم معقول به نظر مي آيد و دستورات دين نسبت به دوري از نجاسات مؤيّد آنست. هرچند اسلام براي رفاه انسان، نگهداري سگهاي مفيد را مکروه نمي داند.

لازم به ذکر است با اينکه علامه طباطبائي متن آخرين روايت را مضطرب و آن را از روايات مجعول مي داند.(81) اما به دليل اينکه مجموع اين روايات ـ که مي گويند: «جبرئيل و ملائکه وارد خانه اي که سگ در آن است، نمي شوند» ـ ، روايات متضافرند،(82) و متضافر بودن براى حجيت کافى است، اگرچه سند تک تک آن ها ضعيف باشد.(83) بنابراين اين روايات به وضوح دلالت بر کراهت شديد نگهداري سگ در منزل دارند.

زشتي و قبح سگ بازي

از آنچه گفته شد معلوم مي شود که در اسلام نگهداري و انس گرفتن با سگ بدون اينکه مورد استفاده عقلايي قرار گيرد توصيه نشده بلکه مورد کراهت و مزمّت است. در سيره و سخنان معصومين(ع) نيز سگ بازي زشت تلقّي شده و سگ بازان سزاوار ملامت اند.

نقل شده است هنگامي که امام حسين(ع) کنار قبر شريف پيامبر اکرم(ص) نشسته بود قاصدي آمد و گفت: امير مي خواهد به نزد او برويد. امّا امام(ع) که مي داند معاويه مرده است و اين دعوت براي گرفتن بيعت است، اين دعوت را نمي پذيرد و در پاسخ کسي که از بيعت با يزيد سوال مي کند مي فرمايد: «من هرگز با يزيد بيعت نخواهم کرد، چون يزيد مردي است فاسق که فسق خود را آشکار کرده، شراب مي نوشد، سگ بازي و... مي کند و ما خاندان رسول خداييم».(84)

آري، امام(ع) سگ بازي را از مواردي مي داند که سبب شده فسق يزيد آشکار شود.

در جاي ديگر امام حسين(ع) طي نامه اي معاويه را توبيخ کرده و چنين مي نويسد: «آيا تو آن کس نيستي که... پسر بچه اي را که شراب مي خورد و سگ بازي مي کند به امارت مي رساني!»(85)

نامه امام حسين(ع) يادآور نامه امير المومنين(ع) به منذر بن جارود است که از سوي حضرت(ع) فرماندار بخشي از بلاد اسلامي بود و پس از اينکه تخلفات و خيانت هاي او براي امير المومنين(ع) گزارش شد، توسط ايشان در طي نامه اي توبيخانه، احضار شد. امام(ع) در اين نامه او را چنين توبيخ مي کند:

«... تَخْرُجُ لاَهِياً مُتَنَزِّهاً ، تَطْلُبُ الصَّيْدَ ، وَ تُلاَعِبُ الْکِلاَبَ ...: (خبر رسيده است، تو) پيوسته مشغول گردش و صيد (تفريحي) و بازي با سگ ها مي باشي ...».(86)

با دقّت در کلام اميرالمومنين(ع) و امام حسين(ع) درک زشتي و قبح سگ بازي و انس با او، دشوار نمي باشد.

فقط خرید و فروش این سگها حلال است/ چرا نباید در خانه سگ نگه داشت؟

حقوق سگ به عنوان يک حيوان

اسلام دين تعادل و ميانه روي است. اين اعتدال و ميانه روي را به وضوح مي توان در دستورات اسلامي مشاهده کرد. هرچند در اسلام سگ حيواني نجس است، امّا اين سبب نشده تا حقوق او به عنوان يک حيوان، نقض شود. رعايت حقوق سگ به اين نيست که به آن دست بزني ، و او را مونس و هم بازي خود قراردهي! بلکه با رسيدگي به آب و غذايش و آزار نرساندن به او، حقوقش را رعايت کرده اي. همانطور که به رعايت حقوق ساير حيوانات و سيرکردن و رفع تشنگي آن‏ها در روايات اسلامي تأکيد شده است.

پيشوايان و بزرگان مذهبي ما، با اينکه عقيده به نجاست سگ دارند، امّا ظلم به اين حيوان را روا ندانسته، حق و حقوقي براي آن قائل شده اند. با مطالعه در آثار دانشمندان اسلامي اين مساله به روشني قابل درک است.

در کتب فقهي آمده است: اگر شخصى، به مقدار وضو گرفتن آب داشته باشد، و بترسد که اگر با آن وضو بگيرد، دچار تشنگى شود، بر او واجب است که تيمم کند و آب را براي نوشيدن نگهدارد. صاحب جواهر(قدّس سرّه)، پس از نقل اين فتوا مى نويسد: «وکذا الحيوان اذا کان کذلک وان کان کلبا»(87) (اگر از تشنگى حيوانى نيز بترسد، حکم همين است، گرچه آن حيوان، سگ باشد.)

شهيد ثانى در بحث اطعمه و اشربه کتاب مسالک، مى نويسد: «و لو کان للانسان کلب غير عقور جائع و شاة فعليه اطعام الشاة»(88) (اگر انسان، داراى سگ ـ بي‌آزارـ و گوسفندي گرسنه باشد، بر او واجب است تا گوسفند را آب و علف دهد.) يعني نجات گوسفند بر سگ اولويت دارد.

صاحب جواهر، در اين حکم به شهيد ثاني ايراد گرفته و مي‌گويد: «فيه منع، بل قد يقال باولوية الکلب لامکان ذبح الشاة بخلاف الکلب»(89) (حفظ جان سگ اولويّت دارد. زيرا مى توان گوسفند را سر بريد؛ ولى اين کار، در مورد سگ ممکن نيست.)

کلام اين دو فقيه، گوياى واجب بودن حفظ جان حيوان حتى سگ است، هرچند در اين مورد اختلاف بر سر اينست که حفظ حيات کداميک اولويت دارد.(90)

اگر فقهاي اسلام در نظرات فقهي خود اينگونه حقوق حيوانات حتي سگ را در نظر مي گيرند، بخاطر اين است که سخنشان برگرفته از روايات معصومين(ع) است.

در متون روايي ما، روايات فراواني هستند که توجه به حقوق سگ را ـ به عنوان يک حيوان ـ تأييد مي کنند. در بعضي از روايات از اذيت و آزار سگ منع شده، در دسته اي ديگر به اطعام و سيراب‌کردن سگ توجه شده است. علاوه بر اين رواياتي هستند که قاتل سگ را ملزم به پرداخت ديه مي‌کند. از اين روايات نيز شايد بتوان حق و حقوقي براي سگ در اسلام ثابت کرد. هرچند عده‌اي مي گويند: روايات ديه سگ، حقي را براي اين حيوان ثابت نکرده بلکه تنها خسارت مالي صاحبش را جبران مي‌کند،(91) امّا با در نظر گرفتن همه روايات، خلاف اين مطلب ثابت مي شود چرا که ديه انسان را نيز به وليّ او مي پردازند امّا اين سبب نمي شود خود آن شخص ارزش و قدري نداشته باشد. پس وقتي در دين اسلام براي سگ ديه قرار داده مي شود، مي توان نتيجه گرفت که به اين حيوان، ارزش و بهايي داده شده است و پرداخت ديه به صاحب آن جبرانگر همين بهاء و ارزش فوت شده است.

نتيجه بحث

خلاصه اينکه مسئله نجاست سگ، يکي از مسائل قطعي فقهي اسلام است. با اينکه در قرآن اشاره اي به اين مسئله همانند بسياري از مسائل ديگر نشده است اما اين حکم در روايات معتبر صريحاً بيان شده است. در عين حال نجاست سگ سبب نشده معامله آن حرام باشد، چرا که نجاست هيچ مدخليّتي در حرمت معامله نداشته، و حرمت خريد و فروش، داير مدار اين است که مبيع داراي منفعت عقلايي باشد يا نباشد. پس تنها معامله سگهايي که فاقد منفعت عقلايي مي باشند، جايز نيست. امّا در مورد فلسفه نجاست سگ روايات معصومين(ع) مطلق بوده و فلسفه حقيقي اين حکم بر ما پوشيده است و فلسفه نداشتن يک حکم، غير از ندانستن فلسفه آن است.



______ ارجاعات ______

(1) ـ قال رسول الله (ص): اهل البدع کلاب اهل النار: بدعت گذاران سگ هاى دوزخند. (کنزالعمال، ج1 ،ح 1094 و 1125).

(2) ـ صفي پور، منتهي الارب في لغة العرب،ص 1228: نجس ناپاک، پليد و خلاف طاهر. طريحي، مجمع البيان، ج4، ص11: نجس الشيء، اذا کان قذراً غير نظيف. فيروز آبادي، القاموس المحيط، ج2ص253: النجس ضد الطاهر و زبيدي، تاج العروس من جواهر القاموس ج4ص255: النجس ضد الطاهر.

(3) ـ التوبة/28.

(4)ـ راغب اصفهاني، مفردات، حرف نون، لفظ نجس.

(5) ـ طوسي، تفسير التبيان، ج5، ص234.

(6) ـ طبرسي، مجمع البيان، ج5، ص20.

(7) ـ سلسلة الينابيع الفقهية، ج1، ص359 به نقل از فقه القرآن.

(8) ـ مستمسک عروة الوثقي، ج1، ص368.

(9) ـ کنز الدقائق، ج4، ص162.

(10) ـ تفسير کبير، ج16، ص24.

(11) ـ طهارت اهل کتاب و مشرکان، محمد حسن زماني،ص184.

(12) ـ شيخ انصاري، الطهاره، ص325.

(13) ـ سلسلة الينابيع الفقهية، ج1، ص359 به نقل از فقه القرآن.

(14) ـ طهارت اهل کتاب و مشرکان، محمد حسن زماني،ص188.

(15) ـ نقش يک سگ نيز بر ديوار غار است، و بالاى غار، صومعه‌‏اى قديمى است و مسلمانان نيز مسجدى ساخته‏‌اند. (تفسير نور ج 07 ص143)

(16) ـ کهف/18.

(17) ـ «وَصِيْد» چنان که «راغب» در کتاب «مفردات» مى‏گويد: در اصل به معنى اطاق و انبارى است که در کوهستان براى ذخيره اموال ايجاد مى‏کنند، و در اينجا به معنى دهانه غار است . (تفسير نمونه، ج‏12، ص406).

(18)ـ اعراف/ 176.

(19) ـ تفسير نمونه، ج 7، ص 25.

(20) ـ مائده/4.

(21) ـ عدد رکعات نماز ـ دو رکعت صبح، چهار رکعت ظهر، چهار رکعت عصر، سه رکعت مغرب و چهار رکعت عشاء ـ در قرآن ذکر نشده است، با اينکه از مسلمات بوده و اختلافي در آن نيست.

(22) ـ انعام /145.

(23) ـ آذرخشي ديگر از آسمان کربلا، محمد تقي مصباح يزدي‏، ص53.

(24) ـ نحل/44.

(25) ـ حشر/7.

(26) ـ وسائل الشيعه ج 27 ص33.

(27) ـ آذرخشي ديگر از آسمان کربلا، مصباح يزدي‏، محمد تقي ص53.

(28) ـ وسائل‌‏الشيعة ج 1 ص 226.

(29) ـ وسائل‏‌الشيعة ج1 ص227.

(30) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص413.

(31) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص415.

(32) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص416.

(33) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص416.

(34) ـ وسائل‏ الشيعة ج1 ص225.

(35) ـ وسائل‏‌الشيعة ج1 ص226.

(36) ـ وسائل‏‌الشيعة ج1 ص226.

(37) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص414.

(38) ـ وسائل‏‌الشيعة ج 3 ص 416.

(39) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص 416.

(40) ـ منسوب به محلّي.

(41) ـ وسائل‏‌الشيعة ج3 ص 417.

(42) ـ نجفي، محمد حسن، جواهر الکلام، ج 5، ص 366 – 368، چاپ هفتم، بيروت، داراحياء التراث العربى.

(43) ـ الفِقه على المذاهِب الخمسَة، تأليف محمّد جَواد مغنِيّة، ص55.

(44) ـ همان.

(45) ـ وسائل‏‌الشيعة، ج3، ص416.

(46) ـ وسائل‏‌الشيعة، ج3 ص417.

(47) ـ با استفاده از مستمسک العروة الوثقي ,ج 1 ص 363.

(48) ـ توضيح المسائل مراجع , ج 1 ص 83 .

(62)ـ تأمين مال به کمک وسيله‏‌اى باطل، سحت شمرده شده است. «وفي الکافي، بإسناده عن السکوني عن أبي عبد الله قال: السحت ثمن الميتة و ثمن الکلب و ثمن الخمر- و مهر البغي و الرشوة في الحکم و أجر الکاهن. أقول: ما ذکره في الرواية إنما هو تعداد من غير حصر، و أقسام السحت کثيرة کما في الروايات، و في هذا المعنى و ما يقرب منه روايات کثيرة من طرق أئمة أهل البيت عليهم السلام» (الميزان في تفسير القرآن، ج‏5، ص361.)

(63) - وسائل‏‌الشيعة ج17، ص119.

(64) - وسائل‏‌الشيعة ج17،ص 119.

(65) - وسائل‏‌الشيعة ج17،ص119.

(66) - وسائل‏‌الشيعة ج17،ص119.

(67) - وسائل‏‌الشيعة ج17،ص120.

(68) - وسائل‏‌الشيعة ج17،ص120.

(69) - امروزه سگ‌هاي «پليس» و «امداد» نيز همين حکم را دارند.

(70) ـ معارف و معاريف، سيد مصطفي حسيني دشتي، واژه سگ.

(71) - مرحوم علامه حلّي در کتاب منتهي مي فرمايد: نماز خواندن در خانه اي که در آن سگ باشد، کراهت دارد. (بحارالانوار، ج 62، ص 53. ـ توضيح المسائل مراجع، ج1، مسئله 105.)

(72) ـ من لا يحضره الفقيه، ج‏1 ، 246 ، باب المواضع التي تجوز الصلاة فيها و المواضع التي لا تجوز فيها ..... ص240.

(73) ـ الکافي، ج‏3 ، 393، باب الصلاة في الکعبة و فوقها و في البيع و الکنائس و المواضع التي تکره الصلاة فيها ..... ص 387.‏ الکافي، ج‏3 ، 395، باب الصلاة في ثوب واحد و المرأة في کم تصلي و صلاة العراة و التوشح ..... ص393ـ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار ،ج‏56، 177، باب 23 حقيقة الملائکة و صفاتهم و شؤونهم و أطوارهم ..... ص144.

(74) ـ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏62، ص50 ـ وسائل‏الشيعة، ج 11 ،ص530.

(75) ـ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏62، ص50.

(76) ـ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏62، ص 53 ـ وسائل‏الشيعة، ج 11 ،ص530.

(77) ـ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏62، ص 53.

(78) ـ الميزان في تفسير القرآن، علامه طباطبايي، ج‏5، ص 209.

(79) ـ ترجمه الميزان، علامه طباطبايي، ج‏5، ص336و337.

(80) ـ مفتاح الکرامة 8/85 ـ کتاب المکاسب 1/ 197 ـ جواهر الکلام 22/138.

(81) ـ ترجمه الميزان، ج‏5، ص 337ـ الميزان في تفسير القرآن، ج‏5، ص210.

(82)ـ فصلنامه فقه اهل بيت فارسي، شماره 17 و 18، خرازي، سيد محسن، حکم نقاشي و مجسمه سازي از نگاه شريعت.

(83) ـ شرح اين مطلب در کتاب «انوار الاصول» آمده است. رجوع کنيد به : انوار الاصول، ج 2، ص 486 .

(84) - الاخبار الطوال، ص 227.

(85)- الامامة والسياسه، ج1، 203 و 204 و سيره معصومان، سيد محسن امين، ترجمه: على حجّتى کرمانى، ج 4، ص 87.

(86)- تمام نهج البلاغه، ص 815 به نقل از تاريخ اليعقوبي ج 2 ص 203. و أنساب الأشراف، بلاذري ج 2 ص 163.

(87)ـ جواهرالکلام ، ج5/ ص114.

(88)ـ مسالک الافهام، ج2/ ص250.

(89)ـ جواهرالکلام، ج36/ ص437.

(90)ـ اين مسئله در رسائل فقهي علامه جعفري نيز مطرح شده است. (جعفري، محمد تقي، رسائل فقهي، مؤسسه نشر کرامت1377، ج1، ص 119-118.)

(91)ـ انصاري، شيخ مرتضي، کتاب المکاسب، انتشارات علامه، ص 7، دو سطر به آخر.



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 193
  • در انتظار بررسی: 209
  • غیر قابل انتشار: 281
  • محمد ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    از نجاست سگ بدتر، سگ‌بازي است. آخه جايگاه رفيع انسان كجا، دوستي با سگ كجا!!
    • خودم GB ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۷
      8 4
      هیچ نظری ندارم اومدم ببینم حالتون خوبه خوشتون هست بفرمایید تو
    • IR ۰۳:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۳
      65 13
      آیا امام صادق از سگ می ترسید؟
    • پارسا.ع IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۶
      10 27
      جوک تلاوت فرمودید
  • reza ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    خیلی عالی بود.ممنون مشرق
  • ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    مشرق دوستت داریم. مرسی از مطلب جامع و کاملت
  • ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    حالا همه این حرفها درست . اما یک نفر بگوید چرا مثلا همراه داشتن یک بز و یا گوسفند و یا مرغ و خروس در خانه نشانه املی و عقب افتادگی شده - با وجود مفید بودن این حیوانات- اما نگاهداشتن سگ شده نشانه روشنفکری؟ حالا اگر سگ نگهبان بود و فایده ای داشت باز هم یک چیزی.
  • ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    همین مونده بود که یه آدم با سگ بازی خودشو مطرح کنه و به خیال خودش ارزش پیدا کنه، این قدر پوچی نوبره
  • اورنگ ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    خداقوت مطالب خیلی خوبی بود امیدواریم کسانی رعایت نمی کنند این مطالب راببینندو عمل کنند.کمال تشکر را از دوستان مشرق دارم.
  • سعید ۰۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    توجه توجه >>>قابل توجه مدعیان حقوق آمریکایی
  • ۰۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    بسمه تعالی با سلام از نظر علمی نیز ثابت شده است که در دهان سگ میکروبهایی وجود دارند که فقط با استفاده از خاک می توان انها را از بین برد و علت علمی خاکمال کردن ظرفی که سگ دهان زده است بهمین خاطر است و این آلودگی سگ ها حتی به خود انگلیسی ها هم رسیده است بطوریکه اگر سگی را که صاحبش به گردش اورده در پارک و اماکن عمومی دفع فضولات کند صاحبش می بایستی با یک کیسه نایلون انرا از روی زمین برداشته و در سطل اشغال مخصوص مدفوع سگ ها که در اماکن عمومی وجود دارد بگذارد و اگر اینکار را نکند 500 پوند جریمه می شود بنده خودم در سال 1997 که در شمال انگلستان بودم شاهد این قانون و شاهد اجرا شدن ان توسط صاحبان سگها بودم و افسوس می خوردم که مثلا یک خانم یا آقای مسنی این مدفوع را تازه تازه از روی زمین بر میدارد و داخل ظرف مخصوص قرار می دهد انوقت ماها در ایران این حیوان را تا دم دهانمان قرار می دهیم و با او هم نفس می شویم
    • IR ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
      13 7
      خب تو ایران چرا از این سطلا نیست؟
  • آدمیزاد ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    در آمریکای جنوبی که میلیونها فقیر و گرسنه هست بسیاری از مردمش سگ دارند گاهی که به سوپر مارکت میروم و میبینم که نصف سوپر مارکت به غذای سگ اختصاص دارد و مردم پول زیادی صرف خوراک و دامپزشک و اسباب بازی و تنقلات برای سگشان میکنند در حالیکه بچه هایی دم در سوپر مارکت برای لقمه نانی گدایی میکنند دلم میگیرد جالب اینکه شما اگر به پدر مادر اینها (سگ دارها)فحش بدهید شاید بد نگیرند ولی وای بروزی که از سگشان انتقاد کنید ، آنوقت است که غیرتی میشوند. در کشورهای سگ پرست (قاره آمریکا) پارکها آنقدر از سگ پر است که بچه ها جای بازی کردن ندارند و همه خیابانها پر از کثافت سگ است و آدم باید دائم جلوی پایش را نگاه کند که مبادا روی شاهکار !! سگها پا بزارد. بر این باورم که در زندگی شهر نشینی سگ داری روا نیست ، اگر همدم و دوست نیاز دارید اول به خانواده خود توجه کنید و بعد هزاران آدم خوب هستند تا با آنها مثل انسان صحبت کنید ، چه نیازی به همدمی با سگان هست؟
  • ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    36 49
    تشکر
  • mohammad ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    سگ هم همانند ساير حيوانات مخلوق خداست اگر چه نگه داشتن آن در منزل باعث کراهت است ولى اگر از نقطه نظر پاسدارى از مکان باشد به شرطى که باعث اذيت همسايگان نشود ايرادى ندارد قوه و هوش سگ در يافتن مواد مخدر و پيدا کردن افراد گمشده بسيار بالا است بنابراين موارد موجود که دال بر نجس بودن سگ است خود به خود منتفى است
  • ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    کبوتر با کبوتر باز با باز... بعضی ها به قدری پست و بی ارزش می شوند که سگ را هم نشین بهتری برای خود می یابند تا آدمیزاد و از طرف دیگر بنی بشر هایی که در دور و بر خود می بینند - من جمله خودشان - از سگ پست ترند و کارهایی می کنند که آن سگ بیچاره نمی کند. به همین خاطر به سگ دوستی و سگ پرستی می افتند و سگشان را از بچه هاشان بیشتر دوست دارند.
  • ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    36 50
    جامع، روان، دقیق و با رویکرد صحیح به نگرش های التقاط . بسیار لذت بردم. ۱۹.۵
  • ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    61 58
    فتوا دادی ؟؟ متخصص دینی هستی ؟؟
  • ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    55 45
    شاهکار این مقاله بخش آخرش بود. من تخصصی در مسائل فقهی ندارم اما به نظرم بسیار زیبا بود که درآخر تاکید کردید حکم اسلام به عدم نگهداری از سگ در منزل شخصی نافی حقوق حیوان نیست و اتفاقا اسلام بسیار برای حقوق تمام مخلوقات خدا ارزش قائله. اینکه نگهداری نکردن از سگ در منزل شخصی حکمی بهداشتی است و منجر به سگ ستیزی نیست.
  • ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    46 30
    تو کف حکم دادنت هستم!
  • ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    56 56
    اقای محمد شمادرحدی نیستین که بخوای درمورده مسایل شرعی نظربدین.
  • ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    54 73
    یکی از حکتهای این حکم(نه حقیقتش) همین است. خداوند سگ را بسیار باوفا خلقت کرده تا به وسیله او بتوان منزل را از شر دزد و حیوانات درنده حفظ کنی اما همبن وفا و وفاطلبی انسان باعث میشود این حیوان حتی جای فزند و پدر و مادر را برای انسان بگیرد. احکام اسلام واقعا به همه جنبه های زندگی انسان توجه دارند.
  • ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    45 16
    یعنی به نظر شما نویسنده محترم این حکم همین مسئله سطحی رو باید در بربگیره؟ به نظر شما تفکر بیشتری لازم نیست؟
  • مجتبی ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    50 98
    دوست عزیز توصیه می کنم «یکبار»‌متن را با دقت بخوانید و ۱ درصد احتمال دهید که شما عقل کل نیستید و نکاتی که ذکر کردید به ذهن بقیه هم رسیده و فقهایی که ۵۰ سال درس خوانده اند و در این راه پیر شده اند این ها را شنیده باشند. یک ذره احتیاط در مقام حکم بستن به دین خدا شرط عقل است. اگر سگ مخلوق خداست پس نجس نیست، مدفوع و ادرار و خون و کافر و مشروب هم خالق نیستند و مخلوق خدایند! آیا چون سگ و خوک و مشروب چون مخلوق خدایند پس نجس نیستند؟! اگر توانایی سگ در پاسداری و یافتن مواد مخدر! دلیل بر عدم نجاست سگ باشد، چرا خون که حیاتی ترین نیاز بدن است نجس باشد؟ آیا بدون ادرار کردن که نجاستش واضح است می شود زندگی کرد؟ آیا امام صادق آن هنگامی که می فرموده اند سگ نجس است نمی دانستند سگ پاسدار خوبی است؟ آیا معاذ الله خداوند هنگامی که شریعت مقدس اسلام را فرستاده است نمی دانسته است برای کشف مواد مخدر قوه و هوش(!!!) بالایی دارد؟! توصیه بنده ی حقیر به شما بزرگوار این است که خودمان را همه جا صاحب نظر ندانیم. اگر شما اقل آشنایی با مسیر فقه و اسنتباط احکام داشتید متوجه بودید که این کار به هیچ وقت کمتر از سایر علوم پزشکی یا ریاضی تخصصی نیست. (این را من که مدال طلای المپیاد کامپیوتر کشور هستم به شما می گویم) توصیه ی بعد این که همه چیز را به همه چیز مربوط نکنیم. این که سگ فرضا باهوش است یا قابلیتی دارد دلالتی بر نجس نبودنش ندارد. آیا شما می پذیرید کسی کامنت خودتان را به خودتان تحویل دهد و نتیجه بگیرد چون سگ می تواند پاسداری کند یا شامه ی قوی دارد پس میکروب زا نیست و تمام دلایل فرضی پزشکی دال بر خطر گوشت سگ خود به خود منتفی اند؟! و در آخر سلایق شخصیمان را به دین خدا نبندیم که بسیار بسیار خطر ناک است. خدا با کسی که بدعت بگذارد یا از خودش فتوا بدهد شوخی ندارد. اگر علمش را نداریم افتا را به اهلش و کسانی که صلاحیت دارند وا بگذاریم که فتوا دادن برای آن ها هم کار راحت و آسانی نیست. امام صادق علیه اسلام به «عنوان بصری» فرمودند مثل شیر از فتوا دادن بترس... مبادا که پایمان را رو پا بیاندازیم و باخیال راحت حلال و حرام خدا را مشخص کنیم!
  • ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    تمام نوشته فوق فقط نظرات شخصی است . اگر بنا بر پایه قران باشد هیچ دلیلی بر نجاست سگ ذکر نشده است .
    • IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۹
      6 2
      معلومه اصلاٌ متن رو نخوندی چون جواب حرفت توی متن گزارش هست.
  • ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    69 17
    وفاداری و...سگ ربطی به نجاست و یا طهارتش نداره....
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    52 48
    فقط نگهداری سگ نگهبان جایز است نه سگی که در تخت خواب و سفره غذا و... با شما شریک باشد
  • ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    35 29
    عالی بود
    • میلاد IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۳
      6 5
      عالی که چه عرض کنم ، خیلی عالی بود
  • ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    29 33
    خودت یکبار دلیلت رو بخون! واقعا خودت این استدلال رو قبول می کنی؟ بر اساس کدام دلیل پاسداری و ... سگ باعث پاک بودن آن می شود؟
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    39 65
    خاک عالم برسر آنهایی که بر حیواناتی مثل سک به اندازه خودشان ارزش قائل هستند آدم باهمنشینش می شناسند اول بگو باکی همنشینی بعدا" بگویم که کی هستی
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    31 44
    استاد معظم! کی رسالتون رو منتشر میکنید مقلدان دم در یه لنگه پا منتظرن
  • ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    0 19
    درباری!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    31 40
    یا متن رو اصلا نخوندی یا خوندی و عقل درست حسابی ای نداری که اینجوری استدلال کردی! چون سگ حیوون باهوشیه نجس نیست؟!!!
  • حجت ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    25 60
    کدوم یکی از اینا شامل حال شما می شه؟ مامور مبارزه با مواد مخدرید؟ گله گوسفند دارید یا سگ نگهبان می خواید؟ ضمنا شما نه مجتهدید و نه عالم دینی پس تفسیر در زمینه که که سررشته ای از آن ندارید ممنوع (البته جواب شما در متن داده شده)
  • ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    34 39
    نگهداری سگ برای بازی و سرگرمی از اساس حرام است.
  • ایرانی ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    17 29
    مطالب خوبی بود اما ناقص بود از نظر پزشکی مطالب زیادی بر رد نگهداری سگ در خانه است مثل بزاق سگ که بسیار میکروب دارد و باعث مریضی می شود یک تحقیق پزشکی هم اضافه کنید .
  • عاصی ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    28 37
    تمام موارد ذکر شده در گزارش ، صحیح و درست است اما بنده وقتی به قشری از جامعه که " سگ بازی " می کنند دقیق نگاه میکنم حتی اگر سگ نجس هم نبود از آن دوری می کردم .
  • هادی ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    34 16
    مشرق جان یه لطف کن به نیروی محترم انتظامی هم این مطلب رو بگید ، تو بعضی از پاسگاههای بین راهی مردم رو از ماشین پیاده میکنن بعد سگ مواد یاب رو میفرستن داخل ماشین مردم
  • ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    19 60
    کسانی که سگ دارند از دین و دین بازان حالشان به هم خورده است - بنابراین استفاده مستندات دینی برای این افراد کار بیهوده است - سگ بازی فقط یکی از نمادهای دین گریزی جوانان و مردم است - با نمادهای دیگر چه خواهید کرد ؟؟؟ برای درمان جامعه ایرانی باید اصول گرایان خود را از قدرت و دین فاصله دهند - البته این امر هم محال است
  • رضايوسفي ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    55 38
    سگ حوبه گم بشيد
  • مهدی90085 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    32 27
    نشانه غربزدگی!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    12 18
    دوستی با گربه و کبوتر مشکلی نداره؟
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    15 14
    هَذِهِ جَهَنَّمُ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ
  • ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    9 11
    این دلایل عینن برایی گربه و کبوتر هم قابل گفتن هستن
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    12 24
    از بس کین داران به کارشان دخالتکرده اند از دین زده شده اند، خدا به انها که مردم را از حق دور میکنن بصیرت بده، راستی یادتون باشه دنیای دیگری هم هست که در اون باید به خاطر تهمت و آزار جواب بدین، در می خانه ببستند خدایا مپسند که در خانه تزویر و ریا بگشایند
  • ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    27 6
    مشرق چرا همش نظر موافق چاپ میکنی ؟
  • ali ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    19 10
    ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ آمَنُوا ثُمَّ كَفَرُوا فَطُبِعَ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَهُمْ لَا يَفْقَهُونَ "سوره : المنافقون آیه : 3 " اين بدان سبب است که ايمان آوردند ، سپس کافر شدند خدا نيز بر دلهاشان مهر نهاد و آنان در نمی يابند
  • ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    17 14
    آمار داری؟ البته حرف ایشون درسته. یعنی نمیشه کسی که اصل دین رو قبول نداره با روایات به چیزی معتقد کرد. اول باید خدا و پیغمبر و قرآن رو قبول داشته باشه تا بعد بشه بحثای دیگه رو پیش کشید. برای همینه که دشمنان اصل دین رو نشونه رفتن.
  • حمید ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    13 13
    با تشکر از مطالب مفیدتون شاید اگر این روایات از ائمه اطهار هم نباشه که خداروشکر به دست ما رسیده همینکه انسان بخاطر خودخواهی خودش یکی از افریده های خداوند که سگ باشه رو از زندگی ازادی که مطابق با غریزه ایی است که خداوند در اون قرار میده میشه فهمید که این انسان به حقوق حیوانات نه تنها پایبند نبوده بلکه ظلم اشکاری رو در حق این حیوان روا میدارن این سگ و هر حیوانی که از زندگی غریزی خودش فاصله میگره نه تنها لذتی نمیبره بلکه در نوعی شکنجه هم قرار داره
    • ... IR ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۵
      4 1
      درسته.سگ باید به طور غریزی خودش و در طبیعت باشه.ولی تو ایران که انقد به سگ ها ظلم میشه همچین چیزی امکان نداره.این حیوونای زبون بسته همش دارن تو سری می خورن.سگ های خیابونی رو کتک میزنن.سگی که کتک میخوره به نظرتون چیزی از آزادی می فهمه؟؟؟؟؟
  • ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    61 7
    سگ ها از خیلی انسانها وفادارترند .
    • پرنیا IR ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۸
      4 2
      کاملادرسته اونایی که میگن سگ بدترین حیوان جهانه این همه انسان های زنده ای که زیرآواربودندروانسان هپیدایشان کردند؟
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    39 27
    خداروشکر که گربه نجس نیست . البته احتمالا تو عربستان گربه نبوده یا سگهای عربستان مشکل داشتن .
  • ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    23 38
    این آقا رضا مثل اینکه خیلی با سگ دم خوره، که اخلاقشون شبیه هم شده!!
  • ماهور ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    21 36
    سگ مال روستاییان و پاسبون گله س نه همنشین در آپارتمان و از این داستانا
    • امید IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۷
      2 3
      سگ همواره برای کسانی که توی زندگی از کمبود های معنوی هنچون کمبود محبت تنهای و... کمک میکند با وفا و محبت سگ به صاحبش باعث پر شدن این کمبود های میشود پس سگ برای روستا و نگهبانی نیست و میشه روش توی زندگی حساب کرد
  • manamhamintor ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    2 14
    nashenas jan in dash reza akhlaghesh mesle sage HARe na sage mamooli
  • ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    7 25
    ناشناس 10:23؛ اصولاً دوستي انسان با هر حيووني كسر شأنه. افتاد؟!!!!!!!
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    22 23
    رضاي بي ادب. به سگ بد گفتن فكر كردي به خودت توهين شده نه؟!
  • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    3 10
    نظرشخصی منه؛ خیلی منکرات و حرام های اصلی را رها کردیم و چیزی که حالا میشه از کنارش عبور کرد رو چسبیدیم. در روایات راجع به باقیمانده آب سوال شده که فک نکنم کسی باقی مانده آبی که سگ خورده بخوره؛ من خودم متنفرم از سگ و سگ بازی ولی نهایتاً نگهداری بی دلیل از سگ ها کراهت داره همین؛ بجای این کارا مشروب خوری رو که شده جز لاینفک و قابل پوز!!! نسل جوون درمون کنین.
  • محمد ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    2 5
    جانم اون سگ خشکه سگ خیس رو که نمیفرستن
  • محمد ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    1 4
    به بابات سلام برسون
  • امیر ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    23 44
    مشرق جان ما که تو این مملکت صدامون به جایی نمی رسه تو رو خدا تو بگو جلوی این سگ بازی و سگ گردونی در پارک ها رو بگیرند چند روز پیش سگ یک خانم در پارک به پای من خورد و وقتی من اعتراض کردم اون زن هر چی فحش بلد بود به من و اسلام داد تو رو خدا در این مورد یک مقاله ای بنویس و به گوش مسئولین مربوطه که در خواب هستند برسون
    • Fatemeh IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۱۲
      2 1
      عقلت کجا رفته مرد ملاصدرا ک فیلسوف مسلمان و استاد و استادان میگه به شنیده ها بسنده نکن و مدام از حرفای دیگران تقلید نکن خدایی با عقل خودت جوره مخلوق خدا نجس باشه؟؟؟بعد میگی خورد به پام ؟؟واقعا این سطح فکر به بچه ۵ سالس۶۴۴۸
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    5 12
    در مورد احکام اسلامی جاداشت دانشجویان با جهد و تلاش بیشتری در چرایی آن احکام تحقیق می کردند. علم (انسانی یا تجربی) شاید خیلی چیزها را نداند و وقتی حدیثی از معصوم با این اطمینان بیان می شود حتما دلیلی بهداشتی یا اجتماعی دارد. باید گشت و پیدا کرد و مردم را از شبهه بیرون آورد.
  • امیر ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    4 13
    تو لازم نیست از آب گل آلود ماهی بگیری
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    9 21
    اگه مردی یه تحقیق سگی در دین یهود بکن .....خدایا ما چه گناهی به درگاهت کردیم که 2500 ساله گرفتار اسرائیلیات هستیم .....ای تو روح اون کوروش مادر به .... که تو فتح بابل همه یهودیها را از دم تیغ نگذروند.....(البته احمق چون تو فتح بابل براش جاسوسی کرده بودن فکر کرده دیگه بهش خیانت نمی کنن)
  • ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    3 1
    نگهداری کبوتر نه بشکل کبوتر بازی مرسوم تاکید شده....چه بسا برکت هم داره طبق روایات...
  • علیرضا ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    16 31
    از هر لحاظ سگ نجس است به دلیل این که بیمارهای زیادی دارد مثل هاری و.... حتی واکسن هم بزند. نمی شه گفت اون سگ دیگه مریض نمی شود .برای همین اسلام سگ را نجس کرده.اسلام بی دلیل سگ را نجس نمی کند حتما دلیل این کار که ما انسان ها بیمار نشویم
  • 1400 ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    16 8
    خيلي عالي بود ممنون.... واقعا زحمت كشيديد
  • بهزاد ۱۷:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    46 1
    سگ از بعضی ار آدمها با وفاتر است من خودم 2 سگ نگهبان دارم ماهی هم زیاد براشون هزینه میکنم در عوض مواظب حریم شخصی من هستن 2 هفته پیش دزد به خانه ما آمده بود من از فرط خستگی خوابیده بودم چنان به این دزد حمله کردن که از فرط وحشت بالای درخت فرار کرده بود در حالی که شلوارش را تیکه پاره کردند
    • میر IR ۰۶:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
      0 0
      خخخخخخخخخخخخ
  • سامیه ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    7 7
    عالی بود سپاسگزارم
  • ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    27 30
    قبول كه نجسه ولي شما چه كار داغرين اگه كسي بخواد با اين مجود نجس بگرده؟ جاي شما رو تنگ كرده؟ يا شما رو از بهشت دور ميكنه؟ شما نگران اون بنده خدا هم نباشين، هر كس رو تو قبر خودش ميخوابونن
  • ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    21 23
    قبول كه نجسه ولي شما چه كار داغرين اگه كسي بخواد با اين مجود نجس بگرده؟ جاي شما رو تنگ كرده؟ يا شما رو از بهشت دور ميكنه؟ شما نگران اون بنده خدا هم نباشين، هر كس رو تو قبر خودش ميخوابونن
  • ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
    3 6
    آدم جالبی هستی
  • ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
    16 5
    عزیزم چرت چرا می گی؟ این قانون چه ربطی داره به نزدیک نگه داشتن سگ به خودشون .. تو اگه دو روزم تو انگلیس بودی و توی یه پارک می رفتی می دیدی که اون انگلیسی ها حتی می زارن سگه صورتشونو لیسم بزنه! بازم اکثر ایرانیا یه همچین کاریو نمی کنن
  • هاتف ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
    12 16
    سلام انصافا تحقیق خوبی کردید و به طور جامع مساله را موشکافی کردید. دستتون درد نکنه. مهم نیست یکی خوشش بیاد یا بدش بیاد شما زحمت بیان کامل و مستند حکم شرعی را کشیده اید. کاش نظرات مراجع هم بود.
  • ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
    29 16
    ببخشید بچه کوچولو هم که دستشویی کرده نجسه ، چرا همه چیز رو قاطی کردید.اصل موضوعات را رها کرده و دنبال فرعید. دوست داشتن حیوان چه ربطی به نجس بودن یا نبودن آن دارد.
  • ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
    17 24
    همه دنیا هم سگ داشته باشن ما به حکم مسلمان بودنمون باید اجتناب کنیم تمام این شبهه افکنی ها رو کسانی ایجاد میکنن که اعتقادی به اسلام ندارن و خدارو پرستش نمیکنن... وگرنه محاله کسی نماز بخونه ولی حاضر باشه تو خونش سگ نگهداری بشه نیازی هم به هیچ دلیلو فلسفه ای نیست
  • ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    28 7
    مرد حسابی سگه سنگ که نیس به پای کسی بخوره!! حتما سگ بدبخت رو زدی
  • م ف ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۳۰
    8 20
    ضمنا مي دونم نظرمو درج نمي كنيد براي خودتون گفتم كه بدونيد مردم بي سواد نيستند و قرآن در همه ي خانه ها هست باتشكر
  • atii ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۱
    7 11
    ببین حالا اگه موافق نوشته بودم نظرمو میگذاشتید نه؟ خدا شماها رو بشناسه
  • ستایش طباطبایی ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۲
    2 19
    یک روزی یکی از فامیل هایمان سگ خریده بود ودر خانه نگه داری می کرد و یک روز دیگرش سگ آن را گاز گرفته بود و بردنش بیمارستان و چند روز دیگر بردنش کما ودر روز دیگر مرد ماهم قصه خردیم .
  • mohanna ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
    28 20
    من 3 ساله سگ دارم . توخونه هم نگهداری میکنم . از طرفی خیلی دوست دارم نمازم رو بخونم چون به ارامش نیاز دارم . از طرفی هم .هم خود من و هم خونوادم نمیتونیم از سگ جدا بشیم . خیلی سخته . ادم وابسته میشه . خیلی سخته
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۷
    41 25
    کی گفته سگ نجسه تو هیچ جای قران از نجاست سگ گفته نشده من خودم 15 توله شیتزو دارم
  • علیزاد ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    26 6
    به سرو وضع کسانی که سگ رو دستمالی می‌کنند دقت کنید. یه گربه‌ی زیبا چندماه پیش دستم اومد. عذاب وجدان گرفتم حیوان رو زندانی کنم. دو روزه آزادش کردم.
  • ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۵
    11 36
    ای ول مختصر و مفید :)))
  • ناشناس ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۸
    5 13
    سلام خسته نباشید. بنده نظر نمیدم مشکلمو میگم مادری هستم که پسرم علاقه زیادی به نگهداری سگ فانتزی داره ولی به دلیل افسردگی شدید قادر به برخورد باهاش نیستیم راهنمایی می کنید چکار کنم؟
  • امیر حسین ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۴
    22 15
    سلام. خیلی ممنون که کامنت قبلیمو تایید نکردین در حالی که هیچ چیز بدی توش دیده نمیشد. یه نفر بالا گفته ( سگ از بعضی ار آدمها با وفاتر است من خودم 2 سگ نگهبان دارم ماهی هم زیاد براشون هزینه میکنم در عوض مواظب حریم شخصی من هستن 2 هفته پیش دزد به خانه ما...) آبله سگ از بعضی انسانها با وفاتره به این خاطر که موجودات برای انسان آفریده شده اند تا بر اساس اونا خودشو بسنجه و بره بالاتر . تا اگه صادق و وفادار بشه بهش بگن تازه اندازه ی سگ شدی و خیلی بالاتر هم میشه رفت پس به خودت مغرور نشو. نه اینکه بگیم سگ با وفاتر از انسانه پس نباید نگه داری بشه. این مسئله هم مثل مسئله نصف بودن دیه ی زن نسب به مرد، نکات باریک و عمیقی داره که پس از بررسی این نکات به حق بودن این حکم میشه پی برد.
  • امیر ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۷
    12 3
    بگو قبل از مرگ کجا بوده ای ، بگویم پس از مرگ کجا خواهی رفت
  • ehsan ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    32 5
    وفاداری سگ به هزار تا از آدم های این دوره و زمونه می ارزه
  • ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۴
    34 22
    ادلم می خواد سگ نگهدارم به شما چه
    • ناشناس IR ۰۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
      0 0
      خوب سایت رو باز نکن
  • سروش ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    24 15
    سلام مادرم.به نظر من با یک دکتر مشورت کنید قطعا نگه داشتن سگ برای روحیه ایشون خوب باشه بد نیست.جدی میگم.باور کن خدا هم راضیه...
  • ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    3 7
    خخخخخخخخخخخ دمتگررررم
  • ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۶
    35 25
    سگ مونس خوبی واسه آدمهای تنها وسالخورده هست انقدربهت عشق میده که باجون ودل ازش مواظبت میکنی.
  • نیما ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
    25 8
    من الان یک سگ نگهبان دارم اینجا خوندم که سگ نگهبان اشکالی نداره ولی سگ تزیینی داره وقتی این مطلب خونم تصمیم گرفتم سگ نگهبانم بفروشم به جاش سگ تزیینی بخرم
  • زهره ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
    19 2
    سلام احادیثی که به طور مستقیم اشاره به نجس بودن سگ دارد را فقط امام صادق بیان فرمودند. سوال من اینه که چرا پیامبر خودشون مستقیم و به طور واضح نجاست سگ را بیان نفرمودند؟!!! ایا ممکن است برای دوری از بیماری حاصل از تماس با سگ امام صادق اینچنین تاکیید بر نجاست سگ داشته اند؟! باز خوبه برای سگ چند تا حدیث از امام هست برای موی گربه و ابطال نماز که حدیث پیدا نکردم.
  • سی سی ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
    17 5
    آیا سگ آبی هم نجس است؟
  • ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۵
    11 2
    ممنون از مطالب خوبتون.
  • ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۶
    3 2
    چرا کامنت منو منتشر نکردین؟ اگر اشتباه گفتم، لطفا توضیح دهید.شما یک رسانه هستید و نباید اطلاعات غلط به مردم بدین. در این مورد خاص خدای نکرده ممکنه بحث دروغ بستن به خداوند هم مطرح باشه که عذاب سختی در قرآن براش پیش بینی شده. آدرس ایمیل من : kshakiba@yahoo.com کامنت من در مورد این بود که چرا آیه 22 سوره کهف و آخر آیه مربوط به سگان شکاری را چرا مدنظر قرار ندادید؟
  • ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    21 3
    آیا میشود خداوند حیوانی بیافیند و چطور آنرا نجس بنامد؟ برای من قابل تامل است. آیا گرگ هم نجس است؟
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    3 10
    یعنی چیزی رو لیس نمیزنه ؟ نفسش روی لوازم مردم نمیره ؟
  • آگاهی ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۶
    3 19
    1-طبق نوشتار این مقاله بهترين تعريف لغوي از راغب اصفهانى است که نجس را به معناي پليدي ظاهري و باطني مي داند. این نمایانگر این است که معنی نجاست فقهی با آنچه معنی واقعی آن است تفاوت زیادی دارد. موارد زیادی از خلقت در طبیعت هست که کثیف و یا آلوده است و طبیعیست که فر پس از تماس با آن باید موازین بهداشتی را رعایت کند و این با برداشتی که در فقه شده است کاملا ناسازگاراست. 2- بر اساس توضیح با خداوندی که حکیم و علیم و... است چیز نجس به مفهومی که در فقه آمده است نمی آفریند و اگر چنین کند این با تو صیفی که از خدا شده است مغایر است. 3- در مورد مشرکین نیز داستان به همین صورت است. چگونه ممکن است انسانی که روح خدایی در او دمیده شده است صرفا بخاطر عدم اعتقاد به خدا یا شریک قائل شدن برای خدا نجس باشد؟ 4- در فقه شیعه هرکجا که دلیل قرآنی برای موضوعی پیدا نمی شود سراغ روایات می روند در حالیکه می دانیم معتبر ترین کتب حدیث مربوط به قرن چهارم هجری است و اصل اجماع در مبانی فقه شیعه موجب شده است که افراد عمدتا بدون تحقیق و تفحص مطالب قبلی را تایید و به آن استناد کنند در حالیکه ای رویه از نظر اصول روش تحقیق و ارجاع اعتباری ندارد.
  • ناشناس ۲۳:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۷
    30 31
    من نميدونم چرا شماکه دم از مسلمونى ميزنيد با مخلوقش اينقدربد هستيد؟
  • sevna ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۳
    17 15
    این ادمان که از پشت خنجر میزنن نه یه حیون که هیچ وقت گازت نمیگیره
  • آرش ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    8 29
    اگر تاريخ اديان را مطالعه كنيد مي بينيد كه باور به نجاست سگ به مصر باستان و بين النهرين مي رسد و سپس به دين يهود و از انجا به اسلام راه يافت
  • ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    13 23
    یه زمانی کشیدن سیگار نشانه شخصیت و کلاس بود حالا شده سگ گردونی نشانه شخصیت
  • علی ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    6 2
    ناشناس محترم 17:53 ! اطلاع رسانی یک وظیفه رسانه‌است. همونطور که نهی از منکر هم یه وظیفه است. آنچه شرط بلاغ بود گفته شده تو خود دانی...!!!
  • مراکم ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    3 14
    حرااااااااااااااااااااااام است.
  • ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
    18 14
    مشرق جان متشکرم. من شخصا به دیگران کاری ندارم .ولی چون مسلمانم برام مهمه که دین اسلام نظرش در این مورد چیه. بنابراین با مطالعه این صفحه جواب سوالمو یافتم. حالا دیگران هرچی میخوان بگن. ولی من راهمو پیدا کردم و هرگز به خاطر یه سگ حاضر نیستم دینمو به خطر بندازم . هرچند این سگ که مخلوق خداست از خیلی از آدمها نسبت به اربابش مطیعتره.سپاس خدای را که ما را توسط قرآن و فرستاده اش هدایت کرد.
  • نرگس ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
    29 14
    درجواب دوستانی که نسبت به نگهداری سگ متعجبند که چرا کلاس شده ولی مثلا اگه کسی بز نگهداره بی کلاسه؟ دوستان عزیز اصولا انسانها هرچه را که خدا حرام شمرده و خواسته ادمها انجام ندن دقیقا همون عمل به وفور توسط انسان صورت گرفته. مثلا گفته خوک حرامه ولی تمام غربیا و آمریکاییها بیشترین مصرف گوشتشون خوکه.اصلا حضرت عیسی هم فرمود گوشت خوک حرامه ولی این بشر انگار لج کرده و خوک رو پرورش میده.شراب هم همینطور. حالا اینهمه نوشابه و نوشیدنیهای انرزی زا و خوشمزه و مقوی هستا ولی مردم همه چسبیدن به شراب که حرام و نجسه.ازدواج حلاله ولی انسانها دنبال زنا هستن.اینهمه دختر مجرد ولی مردامون دنبال زنای شوهردار هستند.خلاصه تا آخرشو بخون دیگه. این دنیا فقط کلاس امتحانه که معلوم شه کی از خدا فرمان میبره.پیامبری چون طالوت به یارانش گفت از این آب ،بله آب نخورید اگرچه آب حلاله و اونا هم تشنه بودن .ولی خیلیشون خوردن و رد شدن. ماه رمضون هم همینه .میگه از این ساعت تا فلان موقع نخور.آقا نخور حلال و حرومم نداره ولی بنازم به گستاخی بشر که تنها کسی رو که به حساب نمیاره خداست. و صد ایول به شیطان که به خدا گفت من قسم میخورم که همه رو گمراه کنم.ادامه اش خواسته بگه حالا ببین دیگه اگه گمراه نکردم.
  • نرگس ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
    11 14
    ناشناس محترم اسلام با هیچ حیوانی لج نیست . به خاطر خود انسان ازش خواسته رعایت کنه .حالا تو رعایت نکن.
  • نرگس ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
    17 5
    حکم خدا بیان شده. همه هم در جریانش هستند ..فردا نگن نمیدونستیم و به ما نگفته بودن و خبرش به ما نرسیده بود. حالا هر کی میخواد عمل کنه هرکی نمیخواد عمل نکنه.ولی خداییش اونیکه عمل نمیکنه خیلی از فرامین خدارو عمل نمیکنه. تابلوئه دیگه دوستان. باور کن اگه خدا بگه حکمم عوض شد. حلال شد و ثواب داره دیگه سگ بازی و سگ نگهداشتن تعطیله ....
  • ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۱
    21 18
    به نظر من که سگ نگه داشتن به خاطر کلاسش نیس که همه بهش گیر دادن؛ خیلیا به خاطر علاقه به این حیوان نجیب از اون نگهداری می کنن.
  • Ali ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۱
    11 13
    ممنون از زحمات شما در این باره ابهامت و شک های من کاملا آشکار شد ممنون از زحماتتان بسیار عالی . موفق ومعید باشید یا علی
  • ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۹
    0 22
    بدترین بیماری که ازسگ منتقل میابدچیست
  • ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۵
    24 5
    اصلا میتونین بفرمایید چرا خداوند سگ را افرید که انسانها براش تصمیم بگیرن که خوبه یا بد ه تمیزه یا کثیفه چرا وقتی که از یک پشه مینالیم میگویید حکمتی در افرینشش هست ولی حکمتی در افرینش سگ نمیدانید و این حیوان را به بدتیرن وجه از بین میبرند واقعا خداوند شاهد این کارها نیست خداوند برای تمام موجوداتی که افریده حتما حکمتی دانسته وما قادر به فهم تمامی اینها نیستیم لطفا یه پاسخی به بنده بدهید
  • ناشناس ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۰
    17 4
    باسلام.من خودم به شخصه تابه حال سگ نداشتم اماازخواندن نظرات مختلف موردی نظرموجلب کرد که خواهش دارم یک بارهمه به اون دقت کنن.البته قبلش لازمه بگم که خودم اهل دین ونمازهستم.دقت کنین اکثرکسانی که سگ رونجس نمیدونن اطلاع ودانش مکفی ازدین ندارن امااونهاکه نجس میدانن وادعای دین دارن درصحبتهاشون یک حالت روانی وبی ادبی خاص نسبت به دیگران دارن.البته همه رونمیگم امایکباردیگه درابرازنظرهادقت بفرمایید.
  • کاربر ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    22 24
    نظر شما کاملا صحیح است! سگ نجس است و نجس چیزی است که با آب پاک نمی شود دین اسلام که کاملترین و بهترین دین است سگ را نجس اعلام کرده وکاملا هم صحیح است و اینها را شاید علم در 100 سال آینده کشف نماید! به هر حال سگ هم یک مخلوق خداوند است ولی نگهداری سگ در خانه و با سگ خوابیدن در تختخواب و غیره که از آمریکایی ها و انگلیسی های حرومزاده به ما رسیده کار خیلی پوچ و مسخره ای است! اصولا نگه داشتن حیوان چیز بدی نیست ولی جای سگ هم در خانه مسکونی نیست و باید در باغ و بستان و فضاهای باز و جاهایی که به نگهبانی نیاز دارند استفاده شود
  • امیر ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۹
    1 5
    نچ دادا نجس نیست ولی سگ چون رو خشکی عرق میکنه نجسه.تو رساله مکارم شیرازی هم هست
  • کمشناس ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۳۰
    4 30
    فکر میکنم امروزه ممنوعیت نگهداری سگ و گربه دلیل جامعه شناسی دارد...یعنی نشستن محاسبه کردن دیدن درجوامعی که تعداد زیادی از مردم سگ و گربه نگهداری میکنند میل کمتری به ازدواج و تناسل دارند... واین از لحاظ دینی و سیاسی مورد قبول حکومت کشور نیست.
  • ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
    14 7
    بابا جان بنده خدا اومده نظرشو گفته شما چرا اینقده گیر میدید هرکس که قوه عقل داره و تشخیص میده میتونه برای زندگی خودش تصمیم بگیره حالا فرقی نداره تصمیماتش از نظر شما درست باشه یا غلط نظر هر کسی برای خودش محترمه و اصلا درست نیست که اینطوری برخورد بشه
  • ناشناس ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۹
    18 27
    متاسفانه سگبازی لطمه زیادی به زندگیامیزنه ازجمله زندگی من که داعم باهمسرم درحال قهرهستم.چون شوهرم سگ داره
  • یکی ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۹
    2 1
    نجاست فقط بر اثر اینکه یکی از دو جسم مرطوب یا تر باشد منتقل میشود
  • یکی ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۹
    3 0
    اولا غصّه دوما خوردیم سوما چرا مثل انشا حرف میزنی؟
  • یکی ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۹
    13 1
    مگر خدا هرچیزی آفریده باید بذاره رو سرش حلوا حلوا کنه؟یهودیا رو چی میگی؟دشمنای اسلام رو چی میگی؟برداشت کاملا غلط و مزخرفی کردی
  • ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۷
    2 42
    از سگ متنفرم
    • پرنیا IR ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۸
      1 0
      خب؟متنفرباش به خاطرتوکه سگوبدترین حیوان نمیکنن
  • عابدی ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۶
    10 6
    سلام علیکم، آقای نویسنده به شما خدا قوت می گویم زحمت کشیدید، در بارگاه حضرت حق اجر و سلامتی شما را مسألت می نمایم کسانی که نمی فهمند از این طایفه اند ( الناس اعداء ما جهلوا)
  • رسوو ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۷
    16 17
    ایا دینی که ابن همه خوبی دارد را به خاطر سگ بازی کنار بگذاریم من دیگه سگ نمی خوام هرچند سگم رو خیلی دوست دارم
  • سجاد ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۸/۰۱
    11 29
    دمتون گررم خیلی بحث جالبی بود و از همه‌نظر عالی
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۲
    11 16
    باسلام ممنون از مطلب بسیار خوبتون ان شاالله که. این فرهنگ غلط غرب سگ در جامعه ازبین برود
  • ناشناس ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۸
    11 10
    ممنون ازاطلاعات خوبتون.ولی تواین موندم اگ بعضی هانجس بودن سگ روقبول ندارن چرا دربارش جستجومیکنن.به هرحال امیدواریم مدگرایی یه روزی کللا جمع بشه
  • معصومه ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۲
    2 18
    با سلام.. من پسری دارم که هرهفته با سگی که در کارگاه پدرش هست میره و بازی میکنه هر سری لباسهاشو آب میکشیدم و بعد داخل ماشین لباسشویی مینداختم .ولی ایندفعه خسته بودم و همینجوری انداختم.. الان لباسشویی نجس شده آیا؟؟؟ چه کار کنم پاک بشه
  • عبد ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۳
    2 8
    سلام ن پاک چون ماشین لباسشویی به آب کر وصل
  • دامپزشک ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    3 15
    سلام دوست عزیز من سوالی دارم که ذهنمو مشغول کرده من دامپزشکی میخونم و به دلیل شغلم با سگ در تماسم حکم ما چیه شما اطلاعی داری؟!
  • ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    18 18
    ببخشید پس اگه این طوریه گرگ هم نجسه
  • dadar ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۰
    9 4
    من یه سوال داشتم مدفوع سگ توی جادو استفاده میشود؟
  • محمد ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    17 8
    ناشناس 11:39... چرا موضوعات رو قاطی می کنی؟؟ گربه چه ربطی به سگ داره؟؟ مگه اسلام برای عربستان نازل شده که این حرف رو می زنی؟؟ مسائل مربوط به گربه رو می تونی سرچ کنی..... ولی نادان رو از هر طرف بنویسی نادان خونده می شه!!!
  • محمد ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    11 0
    محمد جون دادش!!! لطف کن یک بار دیگه این متن رو بخون!!! این همه آیه و سوره و روایت موشکافی شده،،، اونوقت تو اینجوری نتیجه می گیری؟؟
  • محمد ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    0 2
    خخخخخخخخخ
  • محمد ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    15 1
    چه ربطی داشت؟؟ خود پیامبر هم نتونست بعضی ها رو مومن و معتقد کنه... یعنی اگه کسی خودش دین رو نخواد کسی نمی تونه مجبورش کنه....
  • محمد ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    4 1
    روی قرآن خونتون چند وجب خاک نشسته؟؟
  • محمد ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    6 0
    یک بار دیگه متن رو بخون.... درضمن چون شما یک اشتباهی کردی دلیل به درست بودنه؟
  • محمد ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    1 2
    همیشه سعی کن متفاوت باشی!!!خخخخخخخ
  • محمد ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    2 2
    از خداوند فعل بدی صادر نمی شه... نجس بودن به معنی بد بودن نیست که.....
  • محمد ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    0 0
    می خوای گرگ نگه داری؟؟؟؟؟؟!!!!!
  • محمد ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳
    0 1
    هست بابا دوباره ببین...
  • هادی ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۳
    13 12
    آقای ناشناس که با آیدی انگلیس پست گذاشتی؛ اولا انگلیس رفتن رو به رخ نکش(تابلو بود) ثانیا اونا خیلی کارای دیگه هم میکنن.کی گفته اونا هرکاری بکنن درسته؟ماکه نباید از اونا تقلید کنیم؟
  • ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۳
    5 8
    خب این چه ربطی به نجس بودن یا نبودن سگ داشت؟
  • آريا ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۴
    8 19
    من خودم عاشق سگ. هستم ولي تا اين رو ديدم فهميدم كه نجسه و دوري ميكنم ولي دوري سختيه دوستان به نظر شما چيكار كنم كه از يادم بره جواهش ميكنم بگين
  • امیر ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    58 18
    واقعا متأسفم واسه افکار پوسیده شما ها سگ یه حیون که از انسان وفاش بیشتره .. سگ و خدا افریده چیزی که خدا افریده نجس نیست مثل بقیه افرینش ..
  • علیرضا ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۲
    16 3
    خداوند هرموجودی رو برای بخشی از نیازهای انسان افریده توجه کنید هرموجودی روبرای بخشی ازنیازها مثلا عقرب خاصیتش چیه این موجود ک اگه مارو ببینه رحم نمیکنه. ولی این موجود کارش اینه که سم هوا رو بگیره وازاین طریق گرچه عامل دفاعی براخودش درست میکنه ولی سم زدایی درهوا میکنه.خب جواب این مساله هم که درقران اومده.چون موارد استفاده از این حیوان(سگ) درج شده.وخاصیت ومفاد این حیوان هم گفته شده وما هرگونه استفاده ای نباید با این حیوان بکنیم.ولی اکثر مواردی که من دیدم طرف گفته فقط یک دلیل از قران بیاورید وقتی قران میفرماید از رسول خدا وائمه اطاعت کنید وامامان دستوری میدهند یعنی دلیل قرانی اورده ایم چون قران گفته ازدستوراتشان اطاعت کنید خیال نکنید قران فقط نوشته های روی کاغذ است این کاریه که برای استفاده دیگر انسان ها و نسل های بعدی انجام شده وگرنه قران برقلب پیامبر نازل شده یادتون میاد جریان خوارج درزمان امام علی (ع)؟ وقتی سپاه کفر قران هارا برنیزه کردن که بگویند دشمنی باما دشمنی باقران است درحالی که امام علی(ع) فرمودند قران درقلب من جای دارد فریب انها رانخورید.پس امامان قران های ناطق هستند.حتی این مساله رامیتوانم ازلحاظ ریاضی وعلوم پزشکی هم اثبات کنم درصورت تمایل دوستان....
  • حبیب ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    5 2
    چرا نظر من نگذاشتین مگر چیز بدی گفتم
  • حبیب ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    3 2
    چرا نظر من نگذاشتین مگر چیز بدی گفتم
  • محسن ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۱
    17 17
    چی؟؟؟؟ سم زدایی؟؟ این حرفا از کجا میاد خدایا؟؟ هه هه منو باش تا حالا خیال میکردم عقرب خودش غده سم ساز داره؛ نگو از هوا سم میگیره!! خخخخخخخ جل الخالق :)))) بعدم کی گفته هر موجودی برای انسان آفریده شده؟؟ الان این حرف خنده داره شما اصلا میدونی جهان چقدر بزرگه؟ میدونی چند تا تمدن هوشمند احتمالی در دنیا هست؟ میدونی ما در این دنیا هیچ حساب میشیم دیگه نه؟؟ میدونی؟ شرط میبندم نمیدونی چون حرفات اینو میگه یه کم کتاب بخوان برات خوبه. جدی میگم؛ برای همه مون خوبه برادران و خواهران.
  • ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۶
    19 7
    من که از اخر هم نفهمیدم. سگ چرا حرام است؟!همه این دلیلا برای حیونای دیگه هم مربوط میشه، پس اونا هم باید نجس بشن!! ولی واقعا خیلی دلم میخاد یک سگ داشته باشم ولی هنوز تا مطمعن نشدم که سگ نجس نیست سگ نمیگیرم.
  • Fatemeh ۰۲:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    10 5
    راستش من هم متوجه نشدم بالاخره چرا سگ حتی موی بدنش هم نجسه؟ من واقعا دلم میخواد یه سگ داشته باشم. حتی یکبار یه توله سگ آوردم که بزرگ کنم ولی بازم وجدانم قبول نکرد چون همه میگفتن خدا میگه سگ موی بدنش هم نجسه و اگه یه تارش به لباست چسبید باید خودتو آب بکشی! ببه خاطر همین نگهش نداشتم.
  • ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
    8 9
    از دیدگاه روانشناسی سازمانی سگ نجس نمیباشد بلکه عده ای از مدیران خود سگ میباشند. از دیدگاه سیاسی نیز سگ نجس نمیباشد چون سیاستمداران جامعه بیگانه همچون آمریکا که مرگ به نیرنگ او نیز سگی بیش نیست.
  • سبحان ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    36 12
    خودت یه بار دیگه بخون چی نوشتی ! بنا بر پایه ی قرآن ! مثلا شما بگو ببینم تو قرآن کجاش اومده نماز صبح 2 رکعته ؟ :)
  • سبحان ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    19 42
    کسی وقتی دین رو نشناسه ، دیگه نجس و پاکی نمیفهمه !
  • مهران ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۳
    9 10
    سلام.همه اونایی که در مورد نجس بودن یا نبودن سگ بحث میکنن خدا براشون ارزش زیادی داره .غیر از این بود هیچ وقت بحث نمیکردن و خودشونو به خاطر این موضوع عصبی نمیکردن.
  • ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۷
    17 13
    سلام . خداوند گفت هرچیزی را که برای سلامتی مردم باشد را حرام کرده است مثل سگ اما من برخی را میبینم به سگ های تربیت شده دست میزنن و ان را به داخل خانه خود میبرند و به عنوان نگهبان از ان استفاده هم نمی کنند در عین حال سگ هیچ تاثیر بدی بر سلامتی انها نگذاشت .
  • سارا ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    6 14
    من که از متن بالاا چیزی نفهمیدم .هیچ دلیلی ...فقط همه گفتن نجسه.این گفته اون گفته
  • مهدی ناظری ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    13 17
    خیلی جالبه شما یه بار با دیده انصاف همه نظرات دوستان رو بخونید بعد ببینید نظر من اخلاقی تره یا.... واقعا" جالب بود که ایمیل داده بودین نظر شما قابل انتشار نمیباشد. وظیفه ی آگاهان آگاه کردنِ دیگران است. حتی سوره انبیاء آیه 7 هم خداوند فرموده: از آگاهان بپرسید... چه قشنگ گفت احمد شاملو : در عجبم در کله پاچه ای هم مغز ارزانتر از زبان هست گویی مردم ما با مغز میانه ی خوبی ندارند. به هر حال: مراد ما نصیحت بود و گفتیم حوالت با خدا کردیم و رفتیم
  • مهدی ناظری ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    23 18
    دوستان عزیز همیشه در مناظره تنها چیزی که لِه میشه:حقیقته. خداوند هم در سوره ی روم فرموده: هرکسی بدانچه نزد خود دارد (از نظر عقاید) خشنود است.یعنی هرکسی فکر میکنه عقاید خودش درسته. حالا تکلیف چیه؟ حضرت سعدی میگه:حیف باشد که سگ وفا دارد و آدمی دشمنی روا دارد. پس بیایم با صلح و آرامش با هم زندگی کنیم و به عقاید هم احترام بذاریم ( سوره انعام آیه 108 خداوند دستور داده حتی به عقایدِ کافرها هم احترام بذاریم) حیفه عزیزان ارزش این همه جدال نداره. دنیا نیرزد آنکه پریشان کنیم دلی را. سوره حجرات آیه 13 : هیچ کسی برتری ندارد مگر آنکه پرهیزکارتر است. پرهیزکاری هم از اخلاق میاد و بین همه موجودات هست: پسر نوح با بدان بنشست خاندانِ نبوتش گم شد / سگِ اصحاب کهف روزی چند پیِ نیکان گرفت و مردم شد. خلاصه اینکه از جاده ی فرع از اصل دور نشیم. اخلاق و نوع دوستی و محبت به همه ی آفریدگان خداوند و از همه مهمتر احترام گذاشتن به عقاید همدیگرو فراموش نکنیم.
  • مهدی ناظری ۰۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
    6 1
    ز خاک آفریدت خداوند پاک پس ای بنده افتادگی کن چو خاک حریص و جهان سوز و سرکش مباش ز خاک آفریدندت آتش مباش چو گردن کشید آتش هولناک به بیچارگی تن بینداخت خاک چو آن سرفرازی نمود، این کمی ازان دیو کردند، از این آدمی "سعدی"
  • pegah ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    9 2
    چرا نظر منو نذاشتید؟ چرا؟
  • Arman ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۴
    4 7
    سلام خسته نباشید ببخشید من میخواستم بدونم نگهداشتنش تو حیاط مشکلی داره؟
  • ناشناس ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۹
    7 8
    بابا باشه استاد
    • سارا IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۸
      0 0
      واقعا هم. وقت اضافه گیر آوردند .
  • محسن ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
    22 29
    ایول عالی بود من توجلسه فامیلی تونستم با این مطالب اقوام رو قانع کنم یاعلی
  • ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    17 40
    مطالب بسیار جالب عالمانه و مفید بود. البته کلمه مزمت به مذمت تصحیح شود . در سطر سوم پس از سر فصل : زشتی و قبح سگ بازی
  • سيد رامين IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۵
    1 1
    متاسفم واسه اين همه حماقت. متاسفم واسه ما كه گير كيا افتاديم. ديدار به قيامت!! والا همينجا تو روايت اومده سگ شكاري فقط حق دارين بخرين اونوقت همينجا زيرش نوشتين بايد جنبه عقلايي خريد فروش سگ تا مجاز باشه!!!!يعني به مصلحت خودتون حرف و معنيشو عوض كردين ديگه. همين الان اينقدر تحريف ميكنين تو يه صفحه خدا ميدونه اصلا اينا وجود داشته و اگه داشته اصل حرف چي بوده. جواب حرف و عمل شما با خدا اگه قبولش دارين.
  • پورمحمد IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۵
    2 0
    کتاب بسیار عالی سیبرنتیک یا شعور علمی . در فصل فلسفه احکام نظری جامع و قانع کننده در باره نجاست عین سگ و خوک دارد که بسیار علمیست.
  • اکرم رستم IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳
    1 0
    متن زیبایی بود و جامع و کامل,تشکر
  • شاهین IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۶
    4 5
    در سوره مائده آیه ۴ خداوند میفرماید: يَسْأَلُونَكَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ ۖ قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ ۙ وَمَا عَلَّمْتُمْ مِنَ الْجَوَارِحِ مُكَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمَّا عَلَّمَكُمُ اللَّهُ ۖ فَكُلُوا مِمَّا أَمْسَكْنَ عَلَيْكُمْ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ سَرِيعُ الْحِسَابِ از تو سؤال می‌کنند چه چیزهایی برای آنها حلال شده است؟ بگو: «آنچه پاکیزه است، برای شما حلال گردیده. و حیوانات شکاری و سگهایی که تربیت کردید از آنچه خداوند به شما تعلیم داده، از آنچه این حیوانات برای شما نگاه می‌دارند بخورید؛ و نام خدا را بر آن ببرید؛ و از خدا بپرهیزید که خداوند سریع الحساب است در این ایه کاملا مشخصه که این حیوان نه تنها نجس نیست بلکه با تربیتش حتی میتوان از شکار این حیوان که به دهان این حیوان هم مالیده شده خورد نجاست که با تربیت کردن مطهر نمیشه پس چطور سگ میتونه نجس باشه در ضمن تمامی روایات اخادیثی که از نگهداری سگ به بدی یاد کرده اند برخی نژاد های این حیوان رو از بقیه جدا کرده اند یعنی از نظر قران و اسلام و امامان نگهداری برخی از نژاد های این حیوان بلامانع است و نجس نیست و نکته مهم هم این است که سگ بازی با تربیت و نگهداری کاملا فرق داره وحتی اگر زمانی حکمی بر نجاست سگ داده شده چون حکم مستقیم قران نیست میتونه در موردش اجتهاد بشه و با توجه به خدماتی که سگ ها این روزها به انسان میکنند از سگ های زنده یاب در زلزله گرفته تا سگ های مبارزه با مواد مخدر وحتی سگ های خانگی که اگر جستجو کنید هزاران مورد از نجات انسان توسط سگ رو در اون پیدامیکنید و نکته مهم اینه که اگر گفته شده سگ نجس هست حتما دلیلی داشته که این روزها با پیشرفت علم دلیلش رو میشه فهمید و اون هم به خاطر بیماری هاری که بسیار خطرناک است میتونه باشه زمانی این بیماری شناخته نشده بود ودرمانی هم نداشت و احتمال انتقالش ازسگ به انسان زیادبوده چون تنها حیوانیه که میتونه ناقل این بیماری باشه و به انسان هم خیلی نزدیک باشه که امروزه هم این بیماری شناخته شده و هم درحال ریشه کن شدن و قابل پیشگیریه پس اگر سگی هم نجس بوده میتونه در مورد سگ های بیمار بوده باشه واز نظر شرعی هم براحتی میتوان نژاد هایی رو معرفی کرد که از نظر قران و روابات نجاستی به اونها نسبت داده نشده مثل شکاری
  • IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۲
    17 2
    كمي هم در مورد كثافت بودن و نجس بودن ادما بگو
  • کبیری IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
    3 1
    جزاکم الله خیرا. چقدر متقن و زیبا! خیلی بهره مند شدیم. خداوند به علم و دانش جنابعالی برکت فروان بدهد.
  • عزیز خدایی US ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
    2 0
    خیلی عالی ومستند
  • IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۳
    2 0
    واقعا
  • IR ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۱
    4 0
    برخی افراد جامعه ما با اندیشه و رفتار پلید از سگ نجس تر و از سگ هار خطرناکترند.
  • غزاله IR ۰۳:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
    1 3
    بازم توجیه کننده نبود که چرا نجس اگر به کثیفی که توله رو از بچگی میشه واکسن زد
  • صونا جانفشان IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۰
    3 1
    عالی بود عزیزان
  • محمد صابر IR ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۷
    2 1
    عالی بود ممنون
  • ناشناس IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    0 1
    آقا در صورتی که سگ داخل خود خانه نباشه عیبی نداره یعنی مثلا تو حیاط و... ولی داخل آپارتمان نمیشه اوردش
  • عباس IR ۱۴:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
    4 1
    این نهایت فرومایگی و پست شدن انسانیت اشرف مخلوقات ،انسان است که با همراه داشتن یک قلاده سگ می خواهد خودش رامطرح نماید.
  • او IR ۰۱:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۴
    1 0
    سلام رفیق منظور از نجسی سگ بدی این حیوون نیست! اتفاقا توی آیه اصحاب کهف گفته شده در جلوی غار یعنی کنار اصحاب نخوابید کلام خدا متناقض نیست پر از معجزه است مشکل از ماست که بدون اطلاعات حرف می‌زنیم و دنبال جواب سوالمون‌ نمی‌گردیم♥️ اینکه میگن نجسه به خاطر اینه که با بدن ما سازگار نیست و اینکه بهش دست بزنیم نزدیکمون باشه بهمون آسیب می‌زنه چون انگل هابی داره که با واکسن و شستشو از بین نمیره و برای بدن خودش مفیده و برای بدن ما خیلی خطرناکه:) دستاورد های جدید دانشمندان هم این موضوع تایید می‌کنه مثلا یه بیماری هست که از طریق دست زدن به سگ و گربه وارد بدن ما میشه و یه کیسه پر کرم تو یه قسمت از بدن ساخته میشه و تنها راه درمانش عمل که عمل هم خیلییی‌ خطر داره چون اگه کیسه نازک پاره بشه کرم ها(انگل) توی بدن پخش میشه و انسان رو میکشه:) به همین دلایله‌ که نگه داری سگ در خونه حرام هست وگرنه خیلی حیوون خوبیه و آفریده‌ خداست
  • مرصاد IR ۰۴:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۴
    1 0
    وقتی صدا و سیما با نشان دادن سگ بازی در انیمیشن‌هایی مثل حنا، هایدی، دکتر ارنست، بل و سباستین، مهاجران، میتی کومان و بسیاری دیگر فرهنگ علاقه به سگ رو بین کودکان اون سالها جا انداخت الآن خبرگزاری شما با یه مقاله و دو مقاله و ده تا مقاله چه جوری می‌خواد جمعش کنه؟ به داد بچه‌های امروز برسید که با وجود انیمیشن‌هایی مثل کنام اژدها، گروه نجات اژدها، بیدارشو اژدها، اژدهای آتشین و... دارن برای نگهداری از اژدهای خانگی فرهنگ‌سازی میشن.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس