این طرح در سال 1989 آغاز به کار کرده و به عنوان پایگاه اطلاعاتی و شبکه ای از 6600 اندیشکده در 152 کشور عمل می کند.

گروه جنگ نرم مشرق- برنامه اندیشکده ها و جوامع مدنی[1] دانشگاه پنسلیوانیا هفتمین گزارش سالیانه خود را از رده بندی اندیشکده های دنیا منتشر نموده است. این گزارش را می توان معتبرترین نوع در رده بندی اندیشکده ها دانست که توسط دولت ها، نشریات مهم و معتبر و سیاستگذاران سراسر جهان مد نظر قرار می گیرد.

این گزارش در پی آن است تا مراکز مهم تحقیقاتی سیاستگذاری عمومی را در جهان شناسایی و معرفی نماید. در دنیای امروز این مراکز نقش مهمی در ارائه پیشنهاد و حل مسائل و معضات حیاتی که جوامع با آن روبرو هستند را بر عهده دارند.

گزارش مرکز با کمک و همکاری 1500 موسسه و کارشناس رسانه های مکتوب و الکترونیک، آکادمیک، سازمان های خصوصی و دولتی سراسر دنیا تهیه شده و اندیشکده های جهانی را بر اساس 4 طبقه کلی رتبه بندی نموده است. این طبقه بندی ها عبارتند از: برترین اندیشکده های دنیا، برترین اندیشکده های منطقه، برترین اندیشکده ها بر اساس حوزه مطالعاتی، برترین اندیشکده ها بر اساس اهداف مشخص.

فهرست رده بندی امسال توسط جیمز جی مک گان[2] رئیس گروه اندیشکده ها و جوامع مدنی دانشگاه پنسیلوانیا در بانک جهانی ارائه شد. مسئولین گزارش معتقدند که نتایج این تحقیق توجه ها را به سوی اندیشکده ها در هر منطقه معطوف می سازد و بیانگر نقش مهم این مراکز در حکومت ها و جوامع مدنی دنیا خواهد بود.

فهرست رده‌بندی برترین اندیشکده‌های جهان + نمودار

توزیع جهانی اندیشکده‌ها

برنامه TTCSP چیست؟

برنامه اندیشکده و جوامع مدنی (TTCSP) ذیل طرح های روابط بین الملل دانشگاه پنسیلوانیا قرار دارد و هدف و تمرکز اصلی آن بر تحقیقات معطوف بر نقش موسسات سیاست گذاری در دولت ها و جوامع مدنی دنیا است. این طرح در سال 1989 آغاز به کار کرد و به عنوان پایگاه اطلاعاتی و شبکه ای از 6600 اندیشکده در 152 کشور عمل می کند.

در ابتدای گزارش سال 2013 این مرکز آمده که تحقیقات صورت گرفته به منظور بررسی گرایش ها و چالش های پیش روی اندیشکده ها، سیاست گذاران و گروه ها و جوامع مدنی سیاسی انجام شده تا بدین ترتیب توانایی های اندیشکده های سراسر دنیا تقویت شود و پایدار بماند.

این گروه در سوابق خود در طی 25 سال گذشته اقدامات جهانی بسیاری را ذکر کرده که هدف آنان را از میان بردن فاصله موجود بین دانش و سیاست در حوزه های مهمی همچون صلح و امنیت بین الملل، جهانی سازی و حکومت داری، اقتصاد بین الملل، مسائل محیط زیستی، اطلاعات، از بین بردن فقر و سلامت و بهداشت جهانی عنوان نموده است. این گروه با کارشناسان و متخصصین اندیشکده ها و دانشگاه ها و پروژه های مختلف همکاری می کند و حاصل و نتیجه اصلی اقدامات آن انتشار گزارش سالیانه رده بندی اندیشکده های جهانی است.

گروه TTCSP ارتباطات گسترده و مستحکمی با اندیشکده های مختلف سراسر دنیا دارد. روسای طرح مدعی شده اند که هدف اصلی آنان افزایش سودمندی و کارایی اندیشکده ها و آگاهی عمومی نسبت به اهمیت اندیشکده ها و نقشی که در حکومت ها ایفا می کنند، می باشد.

مرکز برای نخستین بار در سال 2006 اقدام به انتشار گزارش سالیانه خود نمود که هدف آن شناسایی و معرفی مراکز اطلاعاتی حوزه های اصلی تحقیقات سیاست گذاری عمومی در تمام مناطق دنیا بود. مسئولین طرح اعلام کرده اند قصد دارند همه ساله سطح نامزدها و انتخاب های مد نظر خود را ارتقا بخشند. البته آنها معترف شده اند که این انتخاب و رده بندی خالی از اشکالی نیست و محدودیت هایی نیز در راه آنان وجود داشته است. در جریان این انتخاب همه ساله سعی شده تا عوامل مختلف مد نظر قرار گیرند.

برای مثال در سال 2010 فهرست رده بندی از اندیشکده هایی با بودجه سالانه کم تر از 5 میلیون دلار منتشر شد. این فهرست به شناسایی گروه های تحقیقاتی کوچک تر کمک می کرد. در همین سال تحقیقاتی نیز در حوزه های آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و شمال افریقا نیز صورت گرفت تا فهرست رده بندی ها جامع تر باشد.

در سال 2011 طبقه بندی اندیشکده های آمریکای لاتین به دو گروه تقسیم شد؛ اندیشکده های برتر در مکزیک، کانادا و کارائیب و دسته دوم اندیشکده های آمریکای مرکزی و جنوبی.

در سال 2012 تجدید نظرهایی در گروه اندیشکده های آسیا صورت گرفت تا قدری از سلطه کشورهای چین، هند، ژاپن و جمهوری کره کاسته شود. بدین ترتیب گروه آسیا به دو بخش تقسیم شد؛ نخست اندیشکده های برتر در چین، هند، ژاپن و جمهوری کره و دوم اندیشکده های برتر سایر کشورهای آسیا.

در همین سال شش بخش دیگر به فهرست رده بندی ها اضافه شد؛ بهترین اندیشکده های مستقل ( از نظر مالی، ساختار و مستقل قانونی از حکومت ها و احزاب سیاسی)، بهترین پویش های حمایتی، بهترین سیاست های تولید شده توسط اندیشکده ها در سال 2011-2012، مفید ترین اندیشکده ها، بهترین اندیشکده های حوزه انرژی و منابع و در آخر بهترین اندیشکده های آموزشی. بدین ترتیب در فهرست نامزدها تنوع ایجاد شد.

در سال 2012 بخش بهترین اندیشکده های جدید و تازه تاسیس نیز به فهرست افزوده شد که در آن، آن دسته از موسساتی که در طی 24 ماه گذشته آغاز به کار کرده اند، مد نظر قرار می گیرند.

به همین ترتیب در سال 2013 نیز تغییراتی در روند انتخاب صورت گرفته است. در این سال اندیشکده های گروه آسیا به سه بخش تقسیم شدند؛ اندیشکده های آسیای مرکزی، اندیشکده های آسیاسی جنوبی و پاسیفیک و اندیشکده های برتر چین، هند، ژاپن و جمهوری کره. بخش گروه های برتر امنیتی و روابط بین الملل نیز به دو قسمت تقسیم شده اند؛ اندیشکده های برتر دفاعی و امنیت ملی و اندیشکده های برتر سیاسیت خارجی و رابط بین الملل.

گروه های جدید سال 2013 نیز عبارتند از ؛ بهترین استفاده از شبکه های اجتماعی، بهترین همکاری های نهادی میان دو یا چند اندیشکده، بهترین شبکه اندیشکده، بهترین کنفرانس اندیشکده ها، بهترین مدیریت اندیشکده ها، و بهترین ایده های اندیشکده ها.

فهرست رده‌بندی برترین اندیشکده‌های جهان + نمودار

فراوانی اندیشکده‌ها در مناطق مختلف

نتایج گزارش سال 2013:

نتایج فهرست رده بندی سال 2013 نشان می دهد که موسسه بروکینگز برای ششمین سال متوالی توانسته است رتبه بهترین اندیشکده جهان را از آن خود کند. پس از بروکینگر بهترین اندیشکده های امریکایی و غیر امریکایی به ترتیب عبارتند از:

2- چاتم هاوس( بریتانیا)

3- بنیاد صلح بین الملل کارنگی (ایالات متحده آمریکا)

4- مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل (ایالات متحده آمریکا)

5-موسسه تحقیقات صلح بین الملل استکهلم SIPRI (سوئد)

برترین اندیشکده های دفاعی و امنیت ملی از دید این گزارش نیز اینگونه معرفی شده اند:

1- مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل (ایالات متحده آمریکا)

2- موسسه رند( ایالات متحده آمریکا)

3- مرکز بین المللی مطالعات استراتژیک IISS (بریتانیا)

4- موسسه بروکینگز (ایالات متحده آمریکا)

5- چاتم هاوس (بریتانیا)

اما رده بندی بهترین اندیشکده ها در حوزه روابط بین الملل به این شرح هستند:

1- موسسه بروکینگز (ایالات متحده آمریکا)

2- بنیاد صلح بین الملل کارنگی (ایالات متحده آمریکا)

3- چاتم هاوس (بریتانیا)

4- شورای روابط خارجی (ایالات متحده آمریکا)

5- مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل CSIS (ایالات متحده آمریکا)

برترین اندیشکده های جدید و تازه تاسیس از دید گزارش فوق به شرح زیر است:

1- موسسه PVBLICA (برزیل)

2- شورای روابط بین الملل روسیه RSMD

3- مرکز مطالعات آفریقایی- آسیایی CAEA (مراکش)

کشورهای دارای بیشترین تعداد اندیشکده

تعداد اندیشکده ها

کشور

رتبه

1828

ایالات متحده آمریکا

1.

426

چین

2.

287

بریتانیا

3.

268

هند

4.

194

آلمان

5.

177

فرانسه

6.

137

آرژانتین

7.

122

روسیه

8.

108

ژاپن

9.

96

کانادا

10.

89

ایتالیا

11.

88

آفریقای جنوبی

12.

81

برزیل

13.

77

سوئد

14.

71

سوئیس

15.

60

مکزیک

16.

57

کنیا

17.

57

هلند

18.

55

مصر

19.

55

اسرائیل

20.

55

اسپانیا

21.

54

رومانی

22.

52

بلژیک

23.

52

تایوان

24.

51

نیجریه

25.


[1]

The Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP(

[2]

James McGann

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 37
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 2
  • حامد ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    3 2
    عوضش ما بهترین قهوه خونه های دنیا رو داریم.
  • مهدی ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    2 2
    شما با چه تحلیلی این گزارش ها رو اینجا میذارین؟ من جداولی که داخل سند بود رو هم نگاه کردم. اسم افغانستان. لائوس و بوتان رو دیدم در آسیا اما اسم ایران نبود؟ آیا واقعا ایران دارای اندیشکده نیست؟ یا این اطلاعات سیاسی هست؟ اونوقت شما پخش کننده تبلیغات سیاسی غرب هستین؟
  • احمد ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 0
    گزارش رو با دقت بخونید آقا مهدی. نام ایران در گزارش وجود داره و ایران رو داری بیش از سی اندیشکده معرفی کرده.
  • ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 0
    ایرانو هم مینوشتی : حلقه نییورکی ها حلقه کیان ..........
  • آرش ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    25 1
    خطاب به غربی ها: من و «اندیشکده یقین» ؛ شما همه !!!
  • حسن ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 0
    در هیج مطالعه جدید ایران را وارد نمی کنند! فقط در شبه مطالعات روزنامه ای مثل فقز، فساد و .... که بار منفی دارد می آورند تا مقهورین داخلی به استناد به آنها به ..... حمله کنند!! اینکه طراحی جدیدی از طرف استکبار نیست! اما خداوئش ما چند تا اندیشکده داریم؟؟ شما می دانید؟
  • حسن ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 1
    نه عزیزم!! آنها برای ما اندیشمندانی در علوم انسانی تربیت کرده اند که فقط بدرخودشان می خورد! می گویی نه سری به لیست محققین اندیشکده های تمام رشته های علوم انسانی اروپا و آمریکا بزنید تا ببنید چه تعداد ایرانی در آنحا مشغول هستند!
  • نیما ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 4
    ثروتمندترین اندیشکده های ایران مرکز تحقیقات تشخیص مصلحت و مرکز تحقیقات ریاست جمهوری است . استراتزی ایران مبتنی بر درایت حضرت آقاست و الا بقیه عمدتا حکم غضنفر داخلی را دارند تا اندیشمند استراتژیست.
  • ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    16 2
    ما هم اندیشکده یقین داریم به اندازه هزارتا اندیشکده خودش تنهایی کار میکنه
  • ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 0
    کاملا درست است حسن جان
  • اسي ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    1 0
    انديشكده كده دكتر عباسي؟؟
  • صداقت ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    8 1
    درود بر دکتر حسن عباسی و اندیشکده یقین و عده ای دانشجو و استاد مخلص و گمنام
  • ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    1 0
    سلام!ایران4تااندیشکده داردکه یکی ازآن ها درست وحسابی کارمی کند! تازه تواین گزارش فارسی حرفی از ترودوک نیاورده!حالاسندنمی دونم!
  • صداقت ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    3 2
    درود بر دکتر حسن عباسی و اندیشکده یقین و عده ای دانشجو و استاد مخلص و گمنام
  • صداقت ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    6 1
    درود بر دکتر حسن عباسی و اندیشکده یقین و عده ای دانشجو و استاد مخلص و گمنام
  • جواد ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    0 0
    پس جای مغز متفکرتون زیباکلام کجاست؟؟؟
  • حسن ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    1 2
    ما رهبر داریم، ولی فقیه داریم، دیگه نیازی به این بچه بازی ها نداریم
  • فیاض ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    2 4
    الحق دکتر عباسی همه اینها رو میزاره جیبش ، بنده با سند خدمتتون عرض میکنم چون 8سال شاگرد ایشون بودم ، ایشان در حال بومی کردن علوم انسانی هست که وقتی زبونم لال از دنیا بره همه می فهمن کی بوده
  • مرتضی ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    5 2
    پرچم استاد بالاست..
  • ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    1 0
    کابینه تدبیر و امید تو این لیست از قلم افتاده انصاف هم خوب چیزیه!!!!!!!!!!!11
  • ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 0
    حلقه باران!!!!!!11
  • بیسوات ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 1
    اقا اندیشکده بیسوادا از قلم افتاده ها حالا فهمیدم بیسواد که اندیشگکده نداره !!!!!!1 اندیشکده مال امثال زیبا کلام و دولت بی تدبیر و...........
  • محمد ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 0
    چرا مثبت (+ )دو تا اضافه میکنه (-)یکی
  • ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    1 0
    توی به مستند از شبکه خیر میدیدم که میگفت آمریکا بیش از 5000 تا اندیشکده داره این جا زده 1828 تا کدومش درسته؟
  • حسین ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 1
    بغیر از اندیشکده برهان جاییو توی ایران نمیشناسم که واقعا به درد بخور و علمی باشه
  • رضا ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    4 1
    اندیشکده یقین به سه علت در نظر گرفته نشده است: 1)اگر اسمش مطرح بشه به ضرر پایه های غربی هستش 2) بودجه های آنچنانی (چند میلیون دلاری)نداره که به چشم بیاد 3) کلاس آزاد و سالن راشل که هستش که باعث میشه این اندیشکده غیر قابل دسترس نباشه و باعث میشه از دید آنها خراج از لیست باشه. (البته این از دید مفنی هر فردی هستش که اینطوری فکر می کنه چون هدف اندیشکده یقین یه چیز دیگه ای هستش.)
  • مهدی. ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 0
    از کجا معلوم خوب باشه
  • سردار سورنا ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۰
    0 0
    مهدی از عملکرد و تولیداتی که داشته
  • آرش از روستا ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۰
    1 1
    پس اندیشکده محمد احمدی نژاد کو؟؟؟ که پس از سالها تحقیق و پژوهش به این نتیجه رسید به مردم قبل از انتخابات سیب زمینی مجانی بده!!!!! هر وقت تو این وب سایت نظر گذاشتم نمایش داده نشد...
  • علي ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۱
    0 0
    لطفا علت عدم انتشار نظر اينجانب را برايم ايميل نماييد با تشكر
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۳
    5 2
    اندیشکده یقین تا 5 سال آینده ارائه دهنده برترین استراتژیست های دنیا
  • ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۵
    0 0
    عزیز دل برادر این بار باید روی دوش اندیشکده ها باشه ولی به دلیل کمبود اندیشکده های درست و حسابی و جون دار خود رهبر بارو به دوش می کشه
  • ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
    1 0
    دکتر عباسی فوقالعادست
  • ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
    0 0
    یکم برو ببین کار اندشکده چی هست
  • ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
    1 0
    بقول دکتر ما از پای نمیشینیم و تا اخرین نفس ایستادیم
  • ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
    2 1
    دقیقا استاد عباسی خیلی تاکید داره همه مردم مشارکت داشته باشند
  • 313 ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۹
    4 2
    اندیشکده های مهم ایران: اولین و بهترین اندیشکده در ایران و در سطح جهانی به لحاظ تولید علم اندیشکده یقین می باشد. با کرسی داری و زیر نظر استاد حسن عباسی.. بقیه رو هم زیاد نمیشناسم. مثلا اندیشکده شاخص هست. اندیشکده مدیریت راهبردی میثاق اندیشکده تبیین و.. این نکته رو هم بگم، مهمترین و بزرگترین اندیشکده ایران که واقعا کاری انجام میدن اندیشکده یقین هست و سپس اندیشکده شاخص! از اندیشکده های ایران هم مطلبی رو تهییه کنید لطفا!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس