در این مراسم چهره هایی نظیر علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، علیرضا رضاداد، هما روستا، مهدی هاشمی، جهانگیر میرشکاری، مسعود کیمیایی، رضا میرکریمی، داوود رشیدی، حبیب رضایی، علی قویتن، علی عطشانی، علی اکبر ثقفی، رویا نونهالی، فرشته طائرپور، شهاب حسینی، مهدی پاکدل، آنا نعمتی، باران کوثری، رضا ناجی، هنگامه قاضیانی، صابر ابر، رضا درمیشیان، محمود رضوی، بهروز شعیبی، جهانگیر کوثری و دیگر چهره های سینمایی حضور داشتند.
اجرای این برنامه بر عهده فرزاد حسنی است.
علیرضا رضاداد دبیر جشنواره فیلم فجر، اولین سخنران مراسم افتتاحیه سیودومین جشنواره فیلم فجر بود. رضاداد سخنان خود را با تبریک آغاز دهه فجر انقلاب اسلامی و خیرمقدم به همه سینماگران و هنرمندان و میهمان خارجی آغاز کرد و نام و یاد درگذشتگان جامعه سینمای کشور به خصوص حسن سراج زاهدی و پرتو مهتدی را که سالهای سال درجمع ستاد برگزاری بودند را گرامی داشت.
رضاداد از پیام حسن روحانی، رئیسجمهور کشور به جشنواره فیلم فجر خبر داد و گفت: از رئیس جمهوری محبوب و محترممان که با ارسال پیام در این دوره از جشنواره فجر، سینمای ایران را مورد لطف و توجه قرار داد تشکر می کنیم.
دبیر جشنواره فیلم فجر سخنان خود را اینگونه ادامه داد: سی و یک دوره از جشنواره فجر می گذرد و پیک شادباش انقلاب اسلامی که فریاد شکست صدای استبداد بود؛ حالا مرد میانسالی است که میخواهد به راه خود استوار باشد و میراث گذشتان را بر شانه خود همچون بالی بلند پرواز دهد که "سلام هی حتی مطلع فجر"
دبیر جشنواره فیلم فجر ادامه داد: آنچه در این راه استوارمان میکند امید است به حضرت حق و فردایی که همچون شانههای طلایی خورشید سر به آسمان میساید و وعده می دهد رسیدن نارنج رادر گلوگاه بهار. امسال زمستان نگران بهار است و خود با تدبیری بلند و امید. در این بهار که فجرش میخوانیم، در این جشنواره که میزبان و میهمان یکی است. میکوشیم تا در سال تحویل سینمای ایران کنار هم باشیم برای ساختن پرده ای سفید از امید و آگاهی.
رضاداد ادامه داد: آئین ما در جشنوراه غبارزدایی از کدورت ها و همنشینی همه سلایق برای بارور ساختن معنای گفتگوی موثر است. بی شک هیچ مجموعه ای خالی از نقص نیست ، باور کنیم امروز بیشتر از آنچه گفتنی است نیازمند شنیدنایم تا فردایی در پس حلقه تدبیر منتظرمان باشیم
بخش پایانی حرفهای رضاداد البته غافلگیرکننده بود: سخن کوتاه میکنیم تا از خودمان شروع کنیم شنیدن و مدرا را تا در لوای رسول مهربان و خدا آرام گیریم و آرامش یابیم و از جنتی دعوت می کنیم تا پیام رئیسجمهور را قرائت کند.
در ادامه علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به قرائت پیام دکترحسن روحانی ریاست محترم جمهوری پرداخت. در بخشی از پیام رئیس جمهور آمده است:
دلالان فرهنگی بر سر چهارراه تردید ما ایستاده اند و چه ارزان هنر ما رو می خرند و گران می فروشند. سینمای ما میتواند موانع فناورانه را از سر راه مخاطب برطرف کند و جشنواره فجر می تواند اولین تجلیگاه موفقیت های فنی سینمای ما باشد.
سینماگران ما در برج عاج نیستند بلکه در میان مردم قرار دارند. خواست من این است از آن چه گذشته فاصله بگیریم چرا که دوران جدیدی آغاز شده و با کرامت باید از دوران جدید حرف بزنیم. سینمای کشور را غباری گرفتاه بود که باید این غبار را ازآن بزداییم.
به سینماگران کشور می گویم قول بده جایزه اولت را از سرزمینت بگیری و من به او میگویم منصف باش و حقیقت را بگو اما مردم را کشورت را فراموش نکن.
هما روستا، رخشان بنی اعتماد و رضا کیانیان به پاس سالها فعالیت هنری مورد تقدیر قرار گرفتند. رضا کیانیان در ابتدا گفت: واقعا خوشحال هستم و افتخار میکنم که برای تقدیر از هما روستا به بالای سن امدهام. من اولین جایزهام را از دست روستا دریافت کردهام و اولین بار با کمک هما روستا در صحنه تئاتر درخشیدم.
رخشان بنیاعتماد، کارگردان فیلم «قصهها» در ادامه گفت: از هما روستا نه فقط به دلیل هنر بازیگریاش بلکه بخاطر هنر بیمثالش در هنر چگونه هنرمند بودن و ماندن تقدیر میکنیم.
رضا کیانیان در پایان پس از اهدای لوح به هما روستا خطاب به جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد، گفت: امروز آلودگی هوا بسیار وحشتناک است. آلودگی هوا به قاتل زنجیرهای تبدیل شده است که روزی 249 نفر میکشد. بیجه تنها 12 نفر را کشته بود. اگر میخواهید ما سینماگران فیلم بسازیم لطفا به آلودگی هوا رسیدگی کنید.
مراسم تقدیر از مهدی هاشمی، بازیگر سینمای ایران بلافاصله بعد از تقدیر از هما روستا، در تالار وحدت برگزار شد. در این بخش مستند کوتاهی از مهدی هاشمی با ترجیعبند سینمای نازنین ایران، پخش شد. در این فیلم مهدی هاشمی در راه رانندگی در جاده چالوس ایران در مورد سینمای ایران و سابقه فیلمسازیاش حرف می زد. این فیلم را مجید توکلی ساخته بود.
قرار بود در مراسم تقدیر از هاشمی، کیانوش عیاری به روی سن بیاید که ظاهرا با ابتکار عیاری و هاشمی سه بازیگر فرعی سینمای ایران به روی سن آمدند.
محمد ذوالفقاری، شمسالدین دولتشاهی و غلامحسین میرزایی، بازیگر نقش غلام ژاپنی در فیلم «دو فیلم با یک بلیط»، سه بازیگر فرعی پرسابقه سینمای ایران بودند که برای تقدیر از هاشمی بالا آمدند.
مهدی هاشمی در توضیح این اتفاق گفت: من 67 سالم است، زنگ زدم به دوستان 35 سالهام که به اتفاق همدیگر چهارتایی این بزرگداشت را برگزار کنیم.
میرزایی هم که به شدت به هیجان آمده بود گفت: از سال 47 وارد سینما شدم. تنها افتخارم این بود که آقای داریوش فرهنگ من را در کنار مهدی هاشمی قرار داد. ایشان هم محبت کردند و به ما بها دادند. این افتخار بزرگی برای من است. من 300 ، 400 تا فیلم بازی کردم کل فیلمهای من ده دقیقه هم نمیشود. در فیلم خاطره زرین دست فکر کردم از من کلوزآپ گرفته میشود اما دیدنم که فقط صدایم در فیلم است. من به بازی با هاشمی افتخار می کنم و همینطور از شاهد احمدلو هم تشکر میکنم.
میرشکاری هم در سخنان کوتاهی گفت: اولین مسالهای که میخواهم بگویم تشکر از جنتی و تیم جدید سینمایی است که شادی را به سینما برگرداندند و همینطور ممنون از جناب رضاداد که بنده را لایق دانستند و در نهایت از بانوی بزرگ زندگیام که من را 37 تحمل کرد تشکر میکنم.
برندگان بخش مواد تبلیغاتی در افتتاحیه امشب جشنواره فیلم فجر در تالار وحدت معرفی شدند. فرامرز قریبیان و سعید راد روی سن آمدند و جوایز را اهدا کرد.
پیش از اعلام اسامی برندگان جایزه مواد تبلیغی سی و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر، بیانیه هیات داوران این بخش خوانده شد.
در این بیانیه آمده است:
1- رشد تعداد فعالین و شرکت کنندگان در این بخش نشان از توجه به این رشته دارد. هرچند که مواد تبلیغی در سینمای ایران در تراز فیلمهای سینمایی نیست و مسئولین باید به این نکته توجه کنند.
2- مواد تبلیغی به معرفی جذاب فیلم و رنگآمیزی فیلمهای سینمایی میپردازند.
3- تغییرات بوجود آمده در فضای اطلاع رسانی کشور بر سینما هم سایه انداخته است، به همین دلیل بهتر است در سال آینده به بهترین مدیر طراحی تبلیغات و توزیع کننده برتر نیز جوایزی اهدا شود.
4- از حوزه هنری به دلیل تلاشهایی که در زمینه مواد تبلیغاتی انجام شده است تقدیر میشود.
محمدحسین هوشمندی طراح پوستر "پل چوبی (انگلیسی)"، بهزاد خورشیدی طراح پوستر "سر به مهر"، جواد آتشبازی طراح پوستر "روز روشن (انگلیسی)"، امیرشیبان خاقانی طراح پوستر "دربند" و بهزاد خورشیدی طراح پوستر "حوض نقاشی"، نامزدهای این بخش بودند
که دیپلم افتخار به امیرشیبان خاقانی رسید و سیمرغ بلورین وجایزه ویژه از آن بهزاد خورشیدی طراح پوستر «سر به مهر» شد.
خورشیدی در سخنانی کوتاه گفت: در همه عمرم الگوی من ابراهیم حقیقی بوده است و امتیاز بزرگی است که کسی را یک عمر دوست داشته باشی و در کنارش باشی.
نمونهفیلم و فیلم تبلیغاتی:
امبد جوان سازنده نمونهفیلم "خسته نباشید"، حسین جمشیدی گوهری و محمد شاهحسینی سازندگان فیلم تبلیغاتی "سر به مهر"، امیرشیبان خاقانی سازنده نمونهفیلم "جیببر خیابان جنوبی"، مانی حقیقی سازنده نمونهفیلم "پذیرایی ساده" و سمیه میرشمسی سازنده نمونهفیلم "پله آخر" نامزدهای ابن بخش بودند.
دیپلم افتخار جشنواره به حسین جمشیدی گوهری و محمد شاهحسینی سازندگان فیلم تبلیغاتی "سر به مهر" رسید و سیمرغ بلورین این بخش از جشنواره نصیب مانی حقیقی سازنده نمونهفیلم "پذیرایی ساده" شد
مانی حقیقی از هایده صفییاری تشکر کرد و گفت مجبورم از منتقدان فیلمم تعریف کنم که باعث شدند فیلم مورد توجه قرار بگیرد. بنابراین از مسعود فراستی سعید مستغاثی و خبرگزاری فارس تشکر کنم که باعث شدند فیلم مورد توجه قرار بگیرد. بعد از صحبتهای رئیس جمهور دیگر حرفی در مورد مسئولین حوزه هنری هم نمی زنیم و از مدیران محترم ارشاد تشکر میکنیم.
عکس فیلم:
علی نیک رفتار با عکسهایی از "فرزند چهارم"، جواد جلالی با عکسهایی از "برلین منفی 7"، سیدعبدالحسین موسوی با عکسهایی از"تنهای تنهای تنها"، حبیب مجیدی با عکسهایی از "من و زیبا" و حبیب مجیدی با عکسهایی از "بشارت به یک شهروند هزاره سوم" کاندیدهای این بخش بودند.
با تحسین عکاسی درخشان تنهای تنهای تنها سیمرغ بلورین و جایزه نقدی جشنواره اهدا شد به جواد جلالی با عکسهایی از "برلین منفی 7".
حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی آخرین سخنران مراسم اندکی طولانی اختتامیه جشنواره فیلم فجردر تالار وحدت بود.
ایوبی سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: قبل از آغاز این ایام باشکوه را تبریک میگویم و در عین حال میخواهم به شما سینماگران اتفاق خوبی که دیروز افتاد و روز نمایش اقتدار سینمای ایران بود را تبریک بگویم، خانوادههای دیروز پر انبوه و پرشمار آمدند تا اعلام کنند که حاضرند با سینما آشتی کنند. از مدیران دلسور زحمتکش و فداکار سینما سپاسگزارم.
بعد از این مقدمه کوتاه ایوبی متنی را از روی نوشته قرائت کرد. بخشهای مهمی از این متن قرائت شده به این شرح است:
سلام میکنم به شما پیامآوران صلح و سلام به عزم و اراده شما که می بخشید حتی اگر فراموش نکنید، سلام به مجلات، سایتهای اینترنتی، مطبوعات و رسانهها و سلام به سینمای ایران.
از اینکه در سینمای ایران دفتر تازهای از فجر را میگشاییم به خود می بالیم، سینمای ایران به فردا میاندیشد و سعی میکند گذشته را فراموش کند. سینمای ایران را سینمای امید مینامیم ،چون مدیران و هنرمندان سعی می کنند همدیگر را بشناسند، چون جوانان در این سینما درحال تلاش هستند و ما آشتی میان دولت و هنرمندان را جشن میگیریم.
من امیدوار هستیم، چون شمامی نویسی،قهر می کنید و گاهی اوقات طومار جمع می کنید چون" اگر با من نبودش هیچ میلی.. چرا ظرف مرا بشکست لیلی". من امیدوارم چون رئیس سازمان سینمایی هستم.
ما روزگار سخت و پرآشوبی را گذراندیم، و همانطور که اولین شهید محراب امام علی(ع) گفت: طوفان برای نوازش سرشاخهها نیست بلکه برای امتحان ریشههاست. ما حرکت را به پتشوانه اعتماد متقابلی که بوجود آمده است شروع کردهایم و میوه این اعتماد برای همه شیرین است.
بخش دیگری از سخنان ایوبی به تشکر اختصاص داشت." تشکر از همه موثران در سینمای ایران و همه کسانی که کوچ کردند نه برای ماندن بلکه برای برپاماندن و بازگشت. به آنها میگویم هیچ ایرانی را توان دوری از خورشید رضوی و دماوند نیست. زندگی یک ایرانی بدون عاشورا و نوروز قابلتصور نیست"
سخن رئیسجمهور خواست مردم است. زندگی پرامید و نشاط حق مردم است و سینما میتواند در راه تحقق این زندگی کمک کند. سینمای ایران باید ایرانی باشد و نمیتواند اسلامی نباشد. از همه کسانی که چراغ فجر را در این سی سال روشن نگه داشتند مخصوصا علیرضا رضاداد که این جشنواره را سامان داد تشکر میکنم.
همچنین از همه هنرمندان و هیئت انتخاب تشکر میکنم و از همه آنهایی که اثرشان در جشنواره شرکت نکرد هم تشکر میکنم. جشنواره تنها یک آئین است و هیج حایزه ای برای جبران زحمات عاشقانه هنرمندان کافی نیست.