این نشست هفته گذشته با حضور اسدالله بادامچیان عضو حزب موتلفه، امیر محبیان دبیرکل حزب نو اندیشان ایران اسلامی و عباس عبدی کارشناس مسائل سیاسی و عضو اسبق کمیسیون ماده 10 احزاب در وزارت کشور برگزار شد.
در این جلسه، «پیش نویس لایحه احزاب» به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.
* تشریح جزئیات نشست سه نفره در وزارت کشور
در همین زمینه امیر محبیان دبیرکل حزب نواندیشان به تشریح جزئیات این نشست سه نفره در وزارت کشور پرداخت و گفت: ما نظرات خود را پیرامون پیشنویس لایحه احزاب مطرح کردیم و طبیعتاً نظرات سایر احزاب نیز برای اصلاح و تکمیل پیشنویس مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
محبیان ادامه داد: این نشست پیرو صحبت وزیر کشور درباره پیشنویس لایحه احزاب برگزار شد و بنده به عنوان دبیرکل حزب نواندیشان، بادامچیان به عنوان نماینده موتلفه و آقای عبدی به عنوان کارشناس سیاسی در این نشست حضور داشتیم.
دبیرکل حزب نواندیشان ایران اسلامی درباره مباحث مطرح شده در این نشست تصریح کرد: ما نظرات خود را پیرامون پیشنویس لایحه احزاب مطرح کردیم و در این زمینه طبیعتاً نظرات سایر احزاب و گروهها برای اصلاح و تکمیل پیشنویس مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی درباره خروجی این جلسات یادآور شد: به هر حال ما نظرات حقوقی و سیاسی خود را مطرح کردیم و وزارت کشور نیز این دیدگاهها و سایر نظرات متخصصان را جمعبندی کرده و مورد استفاده قرار میدهد.
محبیان در پاسخ به این پرسش که آیا سایر احزاب و گروهها نیز چنین نشستی خواهند داشت یا خیر گفت: معاونت سیاسی وزارت کشور این مسئولیت را بر عهده دارد.
*عبدی: اشکالات پیشنویس لایحه احزاب را با وزارت کشور مطرح کردم
بر پایه این خبر، عباس عبدی کارشناس مسائل سیاسی نیز درباره جزئیات نشست مشترک هفته گذشته خود با وزارت کشور گفت: با توجه به اینکه بنده قبلًا عضو کمیسیون ماده 10 احزاب بودم، نظرات خود را درباره پیشنویس لایحه احزاب ارائه و اشکالات آن را گفتم.
عضو شورای مرکزی حزب منحله مشارکت اظهار داشت: در این نشست آقای بادامچیان نیز که عضو کمیسیون ماده 10 احزاب بوده است، نظرات خود را در این زمینه ارائه کرد.
* انتقاد از برخی اقدامات باسمهای!
وی در پاسخ به این سوال که آیا این نشستهای مشترک به پروبال گرفتن فعالیت احزاب کمک میکند یا خیر؟ گفت: اگر بخواهند، بله کمک خواهد کرد و اگر نخواهند نه؛ گاهی برخی اقدامات باسمهای است و دعوت میکنند تا کاری کرده باشند.
* بادامچیان: روی کار آمدن دولت یازدهم تحولی در احزاب ایجاد نمیکند
همچنین اسدالله بادامچیان قائممقام حزب مؤتلفه اسلامی در گفتوگو با خبرنگار حوزه احزاب، با اشاره به حضورش در جلسه اخیر با کارشناسان وزارت کشور پیرامون بررسی لایحه احزاب اظهار داشت: قانون احزاب ما قانون خوبی است و حقوق احزاب را در طی این سی سال رعایت کرده است.
بادامچیان با تاکید بر اینکه این قانون اجازه نداده که اختیار به رسمیت شناختن احزاب بر عهده دولت باشد گفت: بر همین اساس گروهی 5 نفره که شامل دو نماینده از مجلس، دو نماینده از قوه قضائیه و یک نماینده هم از قوه مجریه است، انتخاب شدند و طبیعی است که این مجموعه سعی کرده حقوق همه احزاب را حفظ کند.
قائممقام حزب مؤتلفه ادامه داد: تولد یک حزب در اختیار این کمیته است که میتواند احزاب را تأیید و قانوناً به آنها پروانه بدهند.
وی با اشاره به اینکه قانون فعلی احزاب بعد از 30 سال نیاز به تکامل دارد، گفت: گروههای مختلف نسبت به تغییر قانون احزاب موافق هستند اما دیدگاههای مختلف نسبت به تحزب در کشور مانع بازنگری قانون احزاب در کشور شده است.
بادامچیان افزود: در سال 73 در کمیسیون ماده 10 احزاب پیشنویس این طرح را تهیه کردیم اما در عین حال با تمام حرفها و حدیثها آن زمان کسی به این قانون توجهی نکرد و بعد از آن هم هر دولتی که دستش به قدرت رسید در اوایل دولت خود، بحث احزاب را مطرح و سپس این موضوع به خاطرهها میپیوست.
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی گفت: بحث قانون احزاب در مجلس هشتم، وزارت کشور و کمیسیون ماده 10 احزاب مطرح شد و ما در این مورد با فارغالتحصیلان دانشگاهی و احزاب کشور صحبت و از آنها نظرخواهی کردیم.
وی ادامه داد: این طرح هنگامی که به کمیسیون شوراها و امور داخلی رسید به دلیل طول کشیدن مراحل تدوین آن، به عمر مجلس هشتم کفاف نداد و این طرح بیاستفاده شد.
بادامچیان تصریح کرد: معتقدم با روی کار آمدن دولت یازدهم هیچ تحولی در احزاب دیده نخواهد شد و به نظرم اصل این قضیه این است که خیلیها حرف احزاب را میزنند اما فقط در بیان، این موضوع را دنبال میکنند لذا هیچوقت نمیخواهند آن را عملی کنند و به نظرم همین علت باعث شده که ما در مورد قانون احزاب به جایی نرسیم.
وی گفت: علت آن این است که دولتها همیشه قصد دارند از احزاب کمک بگیرند و بعد شاهد این موضوع هستند، احزاب به محضی که شکل میگیرند و خانه احزاب را راه اندازی میکنند دولتها متوجه میشوند که احزاب مطالبههای خود را از دولت میخواهد.
همچنین حمید رضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه در گفتوگو با فارس با بیان اینکه حزب موتلفه نظر خود را درباره پیشنویس احزاب به وزارت کشور ارائه داده است، تصریح کرد: ما نظرات خود درباره لایحه احزاب را با وزیر کشور مطرح کردهایم و بادامچیان از سوی موتلفه و محبیان و عبدی در این جلسه حضور داشتند.
ترقی خاطرنشان کرد: در این جلسه نظرات موتلفه منتقل شده و طبیعتاً با سایر گروهها نیز این نشستها برگزار میشود.
* استمرار جلسات نخبگانی
بر پایه این خبر، سید محمدعلی پورموسوی مدیرکل سیاسی وزارت کشور نیز درباره نشست مشترک سه نفره در وزارت کشور که در خصوص پیشنویس لایحه احزاب برگزار شد به فارس گفت: این جلسه از سوی آموزش وزارت کشور برگزار شده بود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این جلسات ادامه دارد یا خیر، متذکر شد: در آینده جلسه خواهیم داشت اما موضوع آن فرق میکند.
درحالی که وزارت کشور سعی دارد با برگزاری نشستهای تخصصی پیرامون احزاب، زمینه را برای فعالیت احزاب و تشکلهای قانونی فراهم کند، بسیاری از احزاب با بررسی لایحه مذکور در جلسات شورای مرکزی خود، انتقاداتی را به پیشنویس لایحه احزاب مطرح کردهاند و معتقدند این لایحه جامع و مانع نبوده و درباره قانون انتخابات سکوت کرده به بحث خانه احزاب نپرداخته است از این رو به نظر میرسد با تکمیل روند اصلاح قانون احزاب در مجلس و اصلاح لایحه احزاب با پیشنهاد فعالان حزبی، بستر لازم برای فعالیت حرفهای احزاب فراهم شود.