برای افزایش فرزندآوری در بین قشر نخبه جامعه باید ضمن حمایت از این افراد و اطلاع‌رسانی نسبت به ضرورت افزایش جمعیت در بین این قشر باید الگوهای موفق جامعه به ویژه نخبگان که در کنار تحصیل، پژوهش و فعالیت‌های علمی خود به امر ازدواج و و بچه‌دار شدن نیز اهمیت داده‌اند را به مردم نشان داد.

به گزارش مشرق، اسم "علیرضا مرندی" وزیر اسبق بهداشت و رئیس فعلی فرهنگستان علوم پزشکی، پیش و بیش از هر چیز با آغاز و اجرای "سیاست‌های کنترل جمعیت" در دهه 60 کشور گره خورده است. سیاست‌هایی که در فاصله زمانی چند ساله، با سریع‌ترین کاهش ثبت شده در نرخ رشد جمعیت یک کشور، رشد جمعیت را از نرخ 3.8 به 1.2 رساند. کنترل جمعیت در دهه 60 و اوایل دهه 70 اگرچه رویداد خجسته‌ای بود و مانع از شکل‌گیری یک بحران جمعیتی برای کشور شد اما ادامه روند کاهش نرخ جمعیت در میانه دهه 70 و حتی دهه 80 شرایط را به جایی رساند که امروز بحرانی با همان جدیت افزایش لجام گسیخته جمعیت، کشور را تهدید می‌کند. مهمان ناخوانده‌ای که کارشناسان از آن به عنوان بحران "پیری جمعیت" یاد می‌کنند و در صورت ادامه روند فعلی تا چند دهه دیگر گریبان توسعه کشور در تمام ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و غیره را خواهد گرفت.

مرد سیاست‌های کنترل جمعیت در دهه‌های 60 و 70 حالا در آستانه ورود کشور به مرحله پیری جمعیت، معتقد است "کاهش نرخ رشد جمعیت امروز یک معضل جدی است که اگر فکری به حال آن نشود؛ فردا به یک بحران تبدیل می‌شود"

علیرضا مرندی در گفتگو با «نسیم»، به تشریح وضعیت فعلی کشور از نگاه جمعیتی پرداخته و ضمن بر شمردن موانع رشد جمعیت، راهکارهایی در جهت بالا بردن میزان باروری ارائه کرده است:

** اجرای سیاست‌های کنترل جمعیت در دهه 60 و اوایل 70 از بروز یک بحران جمعیتی پیشگیری کرد. به نظر شما آیا کاهش فعلی نرخ رشد جمعیت می‌تواند زمینه بروز یک بحران جمعیتی جدید باشد؟

اینکه بدانیم مسأله جمعیت به مرحله بحرانی رسیده یا خیر، بستگی به تعریف ما از بحران دارد؛ اما به طور کلی هر مسأله‌ای که اقدام به موقع برای رفع آن صورت نگیرد، اگر در همان زمان حال مشکل بزرگی نباشد، به طور قطع به مرور زمان بحرانی می‌شود، مسئله کاهش رشد جمعیت نیز امروز به عنوان یک معضل مطرح است و باید هر چه سریع تر فکر عاجلی برای آن صورت گیرد در غیر این صورت پتانسیل تبدیل شدن به یک بحران جمعیتی را دارد.

کاهش رشد قشر مولد و افزایش قشر کمتر مولد، تنها بخش کوچکی از مشکلاتی است که در سال‌های اخیر مورد تاکید جدی رهبر معظم انقلاب قرار دارد و برای اینکه به نقطه بحرانی در این حوزه نزدیک نشویم، باید اقدام به موقع برای رفع آن صورت بگیرد.

** حذف قوانین تشویقی و ارائه رایگان لوازم پیشگیری از بارداری در کوتاه مدت منجر به کاهش نرخ زاد و ولد شد، آیا اجرای معکوس این قوانین هم به نتیجه عکس آن یعنی افزایش جمعیت منجر می‌شود؟

رشد 3.8 درصدی جمعیت در سال‌های ابتدای انقلاب معضل بزرگی بود که اگر ادامه پیدا می‌کرد امروز با مشکلاتی دوچندان در بخش‌های مختلف از جمله؛ آموزش و پرورش، آموزش عالی، بهداشت و درمان و کار و رفاه اجتماعی مواجه بودیم. درصورتی که جمعیت با همان شاخص رشد می‌کرد هر 18 سال جمعیت کشور دو برابر می‌شد که اداره آن از عهده ثروتمندترین کشورها بر نمی‌آید.

کنترل و کاهش رشد جمعیت آسان‌تر از افزایش نرخ رشد جمعیت است چرا که در زمان آغاز سیاست‌های کنترلی جمعیت در اواخر دهه 60، مردم آمادگی و تمایل به کاهش تعداد فرزندان را داشتند و تنها نگرانی جامعه این بود که این کار خلاف شرع و اعتقاداتشان نباشد که با رفع این دغدغه خاطر، برنامه کاهش جمعیت اجرایی شد.

بر اساس آمار و منحنی‌ها، مردم حتی پیش از تصویب و اجرای برنامه کنترل جمعیت، خودشان تنظیم خانواده را آغاز کرده بودند. مردم در آن زمان برای کاهش و کنترل جمعیت آماده بودند و پس از اعلام عدم مغایرت آن با اصول شرعی به اجرای این برنامه پرداختند. بنابراین آگاهی مردم موجب موفقیت طرح شد و تصویب قوانین تنها تسهیل‌گر این امر شد. امروز نیز باید مردم و مسئولان کشور نسبت به اهمیت موضوع کاهش رشد جمعیت، و عواقب و نتایج آن در سال‌های آینده، کاملا آگاه شوند. مسئولان باید تأکید خود را بر اطلاع‌رسانی به مردم قرار دهند زیرا با تصویب یک قانون نمی‌توان جمعیت کشور را افزایش داد. رشد جمعیت امری دستوری و اجباری نیست و باید زمینه‌های آن فراهم شود.


** برخی کارشناسان با پیش کشیدن شرایط خاص اقتصادی کشور و مخارج فرزندآوری برای خانواده‌ها و جوانان، معتقدند زمینه‌ اقتصادی مهمترین مانع افزایش جمعیت است، شما اصلی‌ترین مانع پیش روی افزایش نرخ باروری و فرزندآوری را چه می‌دانید؟

به نظر من کاهش رشد جمعیت هم مشکلی اقتصادی و هم فرهنگی است و رفع آن نیازمند توجه مسئولان در هر دو بعد است. برای اینکه در سیاست‌های اصلاح جمعیتی موفق باشیم و بتوانیم جلوی بحران کاهش جمعیت را بگیریم، در گام نخست باید زمینه ازدواج و تشکیل خانواده را برای جوانان مهیا کنیم. موانع ازدواج جوانان بیش از آنکه اقتصادی باشد فرهنگی است.

عدم تمایل جوانان برای ازدواج به معنای قهر کردن آنها با این سنت حسنه نیست چرا که نیاز به ازدواج و غریزه جنسی از بین نرفته بلکه شرایط ازدواج تغییر کرده که باید هر چه سریع‌تر اصلاح شود.

متاسفانه ساده‌زیستی که روزی به عنوان اصل و نقطه مثبت زندگی مطرح بود، امروز به امری غیر عادی در جامعه بدل شده است. حتی مسئولان کشو که باید مشوق ساده‌زیستی باشند نیز با گرفتن جشن‌های بزرگ و خرج‌تراشی‌های کلان، فرندان خود را به خانه بخت می‌فرستند که تمامی این موارد باعث بدآموزی در بین اقشار مختلف جامعه و از بین رفتن فرهنگ ساده‌زیستی شده است.

از سوی دیگر شاهدیم درصد بالایی از ازدواج‌ها به طلاق منجر می‌شود و باید گفت که حفظ ازدواج زوج‌ها مهم‌تر از ترغیب جوانان به ازدواج است زیرا طلاق یک زوج، آثار منفی بیشتری در بدبین شدن جوانان نسبت به ازدواج دارد. اگر به دلایل طلاق توجه کنیم می‌بینیم بخش زیادی از جدایی‌ها به دلایل اقتصادی رخ می‌دهد بنابراین تفکیک میان عوامل اقتصادی و فرهنگی کاهش نرخ باروری آسان نیست.

کاهش رشد جمعیت تنها یکی از مشکلات مجرد ماندن افراد درجامعه است و افزایش یاس، افسردگی و بروز بسیاری از مفاسد اجتماعی از مهمترین نتایج این پدیده است.

حتی هنگامی که ازدواج صورت می‌گیرد و خانواده‌ای شکل می‌گیرد، در صورتی که زن و شوهر به دلیل مشکلات اقتصادی هر دو مجبور به اشتغال باشند، قطعا احتمال فرزندآوری این زوج کاهش می‌یابد که البته برخی از نیازهای زوجین واقعی و برخی القایی است.

مسئولان باید توجه کافی داشته باشند که امروزه بیش از 50 درصد دانشجویان کشور دختر هستند و یکی از الزامات ازدواج و فرزندآوری این گروه از زنان، این است که امنیت خاطر برای ادامه تحصیل و حضور در امتحانات خود را داشته باشند.

اگر قرار است یک مادر ادامه تحصیل بدهد، دولت باید شرایط بچه‌دار بودن وی از جمله ایجاد مهدهای کودک در دانشگاه ها و و امکان شیردهی کودک را فراهم کند یعنی اگر می‌خواهیم دختران ازدواج کرده و بچه‌دار شوند باید امکان مراقبت از فرزند را برای آنها فراهم کنیم.

نکته‌ای که کارشناسان کمتر به آن دقت می‌کنند این است که آمار بالای سزارین در ایران یکی از مهمترین موانع سرسخت افزایش جمعیت است. در حال حاضر ایران در زمینه زایمان به روش سزارین بالاترین آمار در دنیا را به خود اختصاص داده‌ایم و در دنیا رقیبی در این خصوص نداریم. بسیاری از زنان باردار در کشور متقاضی زایمان به روش سزارین هستند و نمی‌دانند که نخستین سزارین برای مادر و نوزاد خطرناک است و این خطر در زایمان‌های بعدی به مراتب بیشتر می‌شود و در زایمان چهارم هیچ متخصص زنانی جرات انجام این کار را ندارد.

فرهنگ غلط وضع حمل به روش سزارین باید هرچه سریع‌تر در کشور اصلاح شود و وزارت بهداشت باید تمهیدات لازم برای ترویج زایمان به روش طبیعی را به کار گیرد.

حمایت و درمان زوجین نابارور یکی از راه‌های افزایش جمعیت است. در این زمینه نیازمند حمایت‌های بیمه‌ای بیشتر هستیم. یکی از عوامل ایجاد ناباروری در زوجین، پیشگیری از بارداری به مدت طولانی است که برای افزایش فرزند آوری باید مورد توجه قرار گیرد.


** در بعد اقتصادی شاید مهمترین تکلیف بر دوش دولت باشد، اما برای رفع موانع فرهنگی فرزندآوری چه نهادها یا گروه‌هایی لازم است بیشتر حساسیت نشان دهند؟

نخبگان جامعه الگوی دیگران هستند و این رفتارهای غلط، ذهنیت‌های اشتباه در بین مردم ایجاد کرده است. در همین راستا می‌توان گفت بعد فرهنگی معضل جمعیت بسیار پررنگ‌تر و اساسی‌تر از بعد اقتصادی آن است و باید عزمی راسخ برای اصلاح این فرهنگ‌ها و ترویج ساده زیستی از بالاترین سطوح کشور تا مردم عادی شکل گیرد.

هنوز بسیاری از قوانین همچون؛ ممنوعیت تحصیل در دبیرستان‌ها برای دخترانی که در این سن ازدواج می‌کنند تغییری نکرده و تمامی توجهات در بحث جمعیت معطوف به وزارت بهداشت و حذف برنامه‌های کنترل جمعیت است در حالی که به گفته مسئولان این وزارتخانه، در حال حاضر هیچ برنامه‌ای برای کاهش جمعیت اجرا نمی‌شود.

تمامی دستگاه‌ها از جمله وزارت آموزش و پرورش و علوم در تحقق سیاست‌های جمعیتی نقش دارند. باید آموزش‌های لازم در جهت افزایش نسل، ازدواج آسان، ساده زیستی و سازش زوجین در مدارس و دانشگاه‌ها افزایش یابد.

تکرار بدون عمل فرمایشات مقام معظم رهبری کار فرهنگی نیست و روحانیون کشور باید ضمن ارائه راهکارهای تحقق سیاست‌های جمعیتی، چگونگی اجرای این سیاست‌ها را نیز پیگیری کنند.

تاکنون کار منسجم و حساب شده‌ای در خصوص اجرای سیاست‌های افزایش جمعیت در کشور صورت نگرفته و باید تمامی ارگان‌ها از جمله مجلس، دولت وزارتخانه‌ها و روحانیون و ائمه جمعه و رسانه‌هادر این خصوص همکاری کنند. کارشناسان هنوز به بحث جمعیت ورود نکرده‌اند و این کارشناسان هستند که باید راهکارهای عملی تحقق این سیاست‌ها را به مردم و مسئولان نشان دهند. به دلیل عدم ورود این افراد هنوز برخی مسئولان نسبت به این موضوع توجیه نیستند.

برای افزایش فرزندآوری در بین قشر نخبه جامعه باید ضمن حمایت از این افراد و اطلاع‌رسانی نسبت به ضرورت افزایش جمعیت در بین این قشر باید الگوهای موفق جامعه به ویژه نخبگان که در کنار تحصیل، پژوهش و فعالیت‌های علمی خود به امر ازدواج و و بچه‌دار شدن نیز اهمیت داده‌اند را به مردم نشان داد.

رسانه‌ها باید آغازگر این حرکت بزرگ باشند و فرهنگ ازدواج، زندگی کردن و ساده زیستی و سازش را در جامعه ترویج دهند و دولت و دستگاه‌های مختلف باید حداقل‌های ازدواج جوانان را فراهم کنند.

** کنترل جمعیت در کنار اقدامات فرهنگی و آگاهی‌رسانی، با تصویب قوانین مربوطه میسر شد، به عنوان عضو کمیسیون بهداشت مجلس، برای افزایش فرزندآوری تصویب چه قوانینی در مجلس پیش‌بینی شده است؟

طرحی 48 ماده‌ای در خصوص سیاست‌های افزایش جمعیت به همت کمیسیون بهداشت و با همکاری سایر کمیسیون ها در مجلس تهیه و برای مطرح شدن در صحن مجلس آماده شده است. در این طرح مشوق‌های زیادی برای افزایش نرخ رشد جمعیت پیش‌بینی شده و راهکارهایی برای حذف موانع فرزندآوری اندیشیده شده است.

طرح افزایش مرخصی شیردهی زنان در دولت پذیرقته شده است اما تامین اجتماعی برای اجرای این طرح منابع می‌خواهد و این درحالی است که در بودجه سال 93 نیز اعتباری در این خصوص دیده نشده است.

متاسفانه در حال حاضر مسئولان کشور در دستگاه‌های مختلف تنها به دنبال حل مشکلات روز جامعه هستند و کمتر برنامه‌ریزی‌های کلان برای آینده کشور ارائه و اجرا می‌شود و در خصوص جمعیت نیز مجلس و دولت باید همکاری کنند و کارشناسان مربوطه نیز باید راهکارهای عملیاتی را هرچه سریعتر ارائه کنند.

با تمام این تمهیدات، باید بدانیم تهیه قانون و لایحه امری لازم است اما برای تحقق اهداف به هیچ‌وجه کافی نیست و باید راهکارهای عملیاتی توسط دستگاه های ذیربط به اجرا درآید.

** بخشی از مشکلات در اقناع جامعه به زاد و ولد بیشتر، به دلیل پیش‌زمینه تاریک افراد به رشد لجام گسیخته جمعیت در دهه 60 برمی‌گردد. این نگرانی تا چه اندازه جدی است و برای رفع این دغدغه چه باید کرد؟

همانطور که اشاره کردید دلیل مخالفت بسیاری از منتقدان و مخالفان سیاست‌های افزایش جمعیت، نگرانی آنها بابت بازگشت به شرایط 30 سال قبل و بروز مجدد مشکلات آن دوره به دلیل افزایش جمعیت و رسیدن به رشد 3.8 است، در حالیکه رسیدن به این رشد در خوشبینانه‌ترین حالت نیز امکان ندارد. در صورتی که تمام تلاش خود را در این جهت بکار بگیریم و جامعه همراهی کند، تنها می‌توانیم از منفی شدن رشد جمعیت جلوگیری کنیم و در بهترین حالت می‌توانیم به رشد 2.1 تا 2.5 برسیم. مخالفان سیاست‌های جمعیتی مطمئن باشند که هرگز به رشد 3.8 درصدی جمعیت نخواهیم رسید.

منتقدان افزایش جمعیت، با ذات و اصل سیاست‌های افزایش جمعیت مشکلی ندارند و نگرانی آنها از بابت چگونگی اجرای این برنامه‌هاست در حالی که هدف این سیاست‌ها و مطالبه رهبر معظم انقلاب نیز رسیدن به جمعیتی است که امکان اداره خود را داشته باشد نه اینکه مانند بنگلادش به کشوری پرجمعیت، کم‌درآمد و فقیر تبدیل شویم.

** سبک زندگی ایرانی-اسلامی در چند سال اخیر کلیدواژه بیانات مقام معظم رهبری بوده است، افزایش نرخ باروری چه جایگاهی در طراحی چنین الگویی دارد؟

تمامی مطالبات مقام معظم رهبری به سبک زندگی اسلامی بر می‌گردد. با ترویج این سیاست‌ها می‌توان امکان تحقق اهداف سیاست‌های افزایش جمعیت را در کشور فراهم کرد.

باید توجه کنیم که مشکل جمعیت با تشویق بچه‌دار شدن خانواده‌های معتقد و حزب‌اللهی نه تنها حل نمی‌شود بلکه باعث ایجاد ذهنیت‌های غلط در جامعه می‌شود. دولت باید برای حل این مشکل احساس مسئولیت کرده و برنامه‌های عملیاتی در این جهت ارائه کند.

در حال حاضر پنجره جمعیت مولد در کشور باز است و از سال 1385 به مدت 40 سال کشور از بیشترین جمعیت مولد برخوردار است و این بزرگترین فرصت برای توسعه و جهش در آینده است و تمام کشوهای پیشرفته از این فرصت جمعیتی خود استفاده کرده و به جایگاه امروز خود رسیده‌اند.
در حال حاضر حدود هشت سال از این فرصت گذشته و هنوز هیچ اقدامی در جهت استفاده بهتر از مولدترین نسل تاریخ کشور صورت نگرفته است. باید بدانیم که این فرصت تنها یکبار در طول تاریخ هر کشوری اتفاق می‌افتد و باید از آن استفاده کنیم.

ما باید به ارزش‌های این طرح توجه کنیم و بدانیم که بچه‌دار شدن یک مادر که دانشجوی دکترا است و تربیت یک کودک در خانواده‌ای با ژن نخبگی، قطعا برای جامعه مفیدتر خواهد بود تا اینکه تنها فرد به ادامه تحصیل خود بپردازد. لذا دولت باید برای فرزندآوری در قشر نخبه جامعه و افزایش ژن نخبگی تمهیدات لازم را بیندیشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    سالي 185000 نفر از تحصيل کرده هاي اين مملکت دارن فرار ميکنند اگه مرزها رو بردارند همه مملکت در ميرند حالا شما هى به فکر افزايش جمعيت باشيد همين ماها رو بدبخت کرديد کافيه
  • ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    کسی جلوی شما رو نگرفته اگه فکر ميکنی درحقت ظلم شده در های کشور برای شما هم بازه ميتونی بری يا اگه پيشرفت کشورت برات مهمه ميتونی با تلاش و همت و دوری از حبيات دنيا وايستی و کشورت و بسازی !!
  • محمد ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    اولاَ آمارت كاملاً غلطه. بهتره بگم آمارت بي بي سي واره! ثانياً مرزها بسته نيست كه شلوغش ميكني! ما بيشتر اميدواريم امثال تويي كه نه دل در گرو دين داري، نه عشق به سرزمين پر افتخارت داري و كل مخت رو عشق به ماديات گرفته، زودتر بري. نقطه ضعف هر چي كمتر، مملكت آبادتر.
  • احمد ابراهیمی ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    اول برای جوانان شغل و در آمد فراهم نمایید تا ازدواج کنند ، جوانی که کار ندارد هیچوقت ازداج نخواهد کرد ف فرهنگ تنها برای جوانان نان و آب نمی شود
  • ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    بااين گراني نميشه ازدواج كرد چه برسه بچه دار شد.....
  • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    ایجاد شغل و درآمد به جای خودش ولی مشکل ازتوقعات ما جووناس که اونم برمیگرده به فرهنگمون
  • ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    کجای حرف غلطه که منفی دادین؟
  • ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    بنده کارمند وزارتخونه هستم، همه مسئولین اسبق، سابق و فعلی که برای کشور دلسوزند میدانند مقصر اصلی جمعیت در حوزه وزارت بهداشت خوددکت مدندی است و هیچ کس از ترس غرغرهای ایشان جرأت تغییر سیاست های وزارت بهداشت را ندارد و همین دلیل هم است که هنوز سیاست های کنترل جمعیت در وزارت خانه به طور مسکوت دنبال می شود.
  • ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    عوامل فرهنگی هرگز خودبخود بوجود نمی آیند و تابع دستور و خواهش و التماس مسوولین و روسای یک کشور و حتی مشوقهای از جنس خروس قندی هم نیست. بسیاری از رفتارهای فرهنگی خود ریشه عمیقی در عوامل اقتصادی دارند. حتی تمایل به مذهب هم میان اقشار با توانمندی اقتصادی متفاوت یکسان نیست. البته عوامل فرهنگی تنها ریشه اقتصادی ندارند و ریشه های سیاسی و نظامی و جغرافیایی و ژنتیکی هم دخیل هستند اما به طور قطع عامل اقتصادی نیرومند ترین متغییر شکل دهنده تابع فرهنگ است. باید دید چرا در یک جامعه یا در قشری از جامعه داشتن فرزندان بیشتر مطلوب تلقی می شود و در برخی جوامع یا برخی اقشار داشتن فرزند بیشتر ناراخت کننده است. تا زمانی که مسوولین نتوانند تحلیل درستی از دلایل رشد جمعیت در سالهای اول انقلاب اراپه کنند هرگز راهی افزایش جمعیت نخواهند یافت. مردم نه با تشویق خشک و خالی بچه دار می شوند و نه با تشویق خشک و خالی از وسایل ضد بارداری استفاده می کنند. جایی که مانند اول انقلاب اشتغال مطمئن و تامین اقتصادی مطمئن وجود داشته باشد هرگز با دهه هفتاد تا الان با شرایط اقتصادی مضطرب و فشار بر اقشار متوسط قابل مقایسه نیست. مردم همیشه شرایط بد اما پایدار را به شرایط متوسط اما ناپایدار ترجیح می دهند. در شرایطی که هیچ آینده قابل پیش بینی برای فرزندان قابل تصور نیست چرا باید فرزند آوری کرد؟ یک کشاورز فقیر هندی می داند که فرزندانش در بدترین حالت مثل خود اوخواهند بود و ضمنا عصای دست و بیمه دوران پیریش هستند. یک شیخ ثروتمند قطری هم می داند که فرزندانش مثل خودش - حداقل تا چند نسل بعد - غرق در رفاه خواهند بود و نگران فرزند آوری نیست. هر دو آنها - شیخ قطری و کشاورز هندی - فرزندان زیاد می خواهند. اما یک خانواده متوسط ایرانی که با زحمت خود را در شرایط ناپایدار اقتصادی نگهداشته چه؟ آیا می تواند ضمانت کند فرزندانش در آینده پدر و مادرشان را بخاطر ایجاد آنها لعن ونفرین نخواهند کرد؟ دلیل اصلی رای دادن اقشار متوسط به موسوی در انتخابات نه سخنرانی های او بود و نه برنامه ها و مناظراتش. تنها خاطره خوب دوره موسوی برای اقشارمتوسط باعث شد زمینه چنان فتنه ای و تجمع ۲۵ خرداد شکل گیرد. بله. مردم اقتصاد دولتی ناکارآمد و بی کیفیت اما پایدار و مطمئن دولتی را به اقتصاد توسعه یافته اما ناپیدار و زندگی در وحشت از آینده ترجیح می دهند. این مساله ملیت نمی شاسد و در همه جاهای دنیا با هر نژاد و فرهنگی همین نتیجهبه دست می آید. اقشار متوسط الان دچار نارضایتی شدید اقتصادی هستند و به دلیل هویت نظام جمهوری اسلامی و صبغه دینی حاکمیت؛ نارضایتی های مردم از حاکمیت به طور مستقیم سبب رویگردانی این اقشار از دیانت می شود. برای همین معضلات فرهنگی؛ بد حجابی؛ اعتیاد و... الان به بزرگترین مسایل قشر متوسط تبدیل شده است و چون این قشر هنوز در میان گذار از سنت به مدرنیته هم سرگردانند فشار شدید روحی و روانی ناشی ز این مسایل را هم باید تحمل کنند. در اینجا است که این افراد به راحتی جذب شعارهای ماهواره و تبلیغات مسموم ضد انقلاب قرار می گیرند. داشتن اقتصاد پایدار حکومتی - و نه لیبرال- تنها کلید رفع مشکلاتفرهنگی فعلی است. چرا که امروز حکومت در نظر مردم همان دین و فرهنگ است
  • ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    به نظرتان همان طور که رهبری عزیز عذرخواهی کردند، ایشان و مسئولان وقت دولت و دولت بعد که پیگیر این مسأله بود نباید عذرخواهی کنند؟
  • محسن ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    دلیل این همه موضع گیری برای این حرف دوستمونو نمیفهمم.مگه بد میگه؟مرزهارو بستن یعنی وقتی یه نفر بخواد بره با هزارو یک مشکل بر میخوره و مشکل مالی یکیشه.چرا وقتی یکی یه حرفی میزنه به جای دلیل و منطق با جملاتی مثل بی دین یا بی غیرت نسبت بهش میخوایم تخریبش کنیم.ب همین حرفا کار مملکت رسیده به اینجا.بیایم با دلیل و منطق همه رو قاع کنیم نه با تهمت و افترا
  • دکتر ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    دکتر مرندی وقتی جوایز رو از سازمان جهانی بهداشت و صد جای دیگه می گرفتی باید فکر میکردی که دشمن داره چه بلایی سر کشور میاره حرف آقای ناشناس که کارمند وزارت هستن رو تایید می کنم
  • ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    ایشان احتمالا عذاب وجدان دارند که دائم فرافکنی میکنند ودنبال مقصر میگردند!!کیست که به خاطر نیاورد در زمان وزارت ایشان تنها شبکه های تلویزیونی انزمان که 2 تا بیشتر نبود ساعتها به تبلیغ کنترل جمعیت وحتی عقیم کردن زنان ومردان و القا باور مزاحم بودن فرزند ونان خور اضافه بودن نسل جوان میپرداخت و مراکز بهداشت به منازل مراجعه میکردند و انواع وسایل جلوگیری از بارداری را تبلیغ واهدا میکردند حتی در روستا ها!
  • 1400 ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    پاسخ به ناشناس 14:11 از اروپا اگر شرايط اقتصادي و عامل اقتصادی نیرومند ترین متغییر شکل دهنده فرهنگ و ديانت است. پس چرا قشر مرفه داراي ديانت ضعيفتر است (كه بدحجابي بارزترين آن است) و جالبتر اينكه قشرهاي متوسط به پايين سطح ديانت بهتر و مقيدتر هستند. ضمن اينكه اگر عامل اقتصادی نیرومند ترین متغییر است چرا اروپاي به اصطلاح متمدن ، بافرهنگ و مرفه دچار رشد منفي جمعيت شده است. ضمنا شرايط اقتصادي الان بسيار بسيار بهتر از اول انقلاب است. چون من يادمه كه مردم بيشتر نون و غذاهاي نوني ميخوردند. صف شير، برنج و گوشت و... و آب و برق هم كه مرخص بود و الان سطح زندگي و رفاه خيلي بالا آمده بله گراني و مسايل اقتصادي يكي دو سال اخير بوجود آمده در صورتيكه كاهش جمعيت امري حداقل 10 ساله است. لذا عامل اقتصادي موثر است اما عامل اصلي مسايل فرهنگي، سبك زندگي، ادامه تحصيل، كم حوصلگي و ... مي‌باشد. در پايان اينهم بگم كه : همين الان هم با شرايط بد اقتصادي خانواده‌هاي ضعيفتر بچه‌هاي بيشتري دارند.
  • 1400 ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    پاسخ به ناشناس 14:11 از اروپا اگر شرايط اقتصادي و عامل اقتصادی نیرومند ترین متغییر شکل دهنده فرهنگ و ديانت است. پس چرا قشر مرفه داراي ديانت ضعيفتر است (كه بدحجابي بارزترين آن است) و جالبتر اينكه قشرهاي متوسط به پايين سطح ديانت بهتر و مقيدتر هستند. ضمن اينكه اگر عامل اقتصادی نیرومند ترین متغییر است چرا اروپاي به اصطلاح متمدن ، بافرهنگ و مرفه دچار رشد منفي جمعيت شده است. ضمنا شرايط اقتصادي الان بسيار بسيار بهتر از اول انقلاب است. چون من يادمه كه مردم بيشتر نون و غذاهاي نوني ميخوردند. صف شير، برنج و گوشت و... و آب و برق هم كه مرخص بود و الان سطح زندگي و رفاه خيلي بالا آمده بله گراني و مسايل اقتصادي يكي دو سال اخير بوجود آمده در صورتيكه كاهش جمعيت امري حداقل 10 ساله است. لذا عامل اقتصادي موثر است اما عامل اصلي مسايل فرهنگي، سبك زندگي، ادامه تحصيل، كم حوصلگي و ... مي‌باشد. در پايان اينهم بگم كه : همين الان هم با شرايط بد اقتصادي خانواده‌هاي ضعيفتر بچه‌هاي بيشتري دارند.
  • اعتدال ناب ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    این کار فقط از راه فرهنگی حل میشه کافیه صدا وسیما یک سال رو این بحث کار کنه که متاسفانه الان برعکسه؟! ببینید فیلم ستایش یک فیلم بود چقدر امار اسم ستایش رو در کشور بالا برد!؟ البته خیلی از دکتر های متخصص زنان خانم ها رو بخاطر فرزند بیش از 3تا سرزنش میکنند
  • ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    صدا و سیما تا وارد گود نشود کاری از پیش نخواهد رفت همونطوری که برای کاهش جمعیت برنامه داشت
  • سینا ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    ایشون بیاد لیست کنه دلایلی رو که برای اون میخواد بره رو و همینطور موانع موجود رو تا ما هم به طور منطقی با ایشون بحث کنیم آمار غلط دادن و غر زدن جواب نداره
  • ۲۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    نه ایشون فراجناحی هستن!
  • پروانه ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    سالی چند تا فارغ التحصیل داریم که اینقدرش در میرن؟ گلابی یکم فک کن بعد!
  • ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    پولدارها به چه دلیل ازدواج نمی کنند؟؟؟!!!!
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    برنامه دقیق و سفت و سختی که در وزارت بهداشت برای جلوگیری از بارداری وعقیم کردن زنان و مردان بدبخت انجام شد که جمعیت را کنترل کند که نیاز کشور بود، الان که نیاز به افزایش جمعیت است چرا برنامه ای از سوی وزارت بهداشت ارائه نشده و مشغول آسمون ریسمون بافتن هستند؟ مسئولین وزارت بهداشت سالها پیش متوجه بحران جمعیت شدند اما پنهان کردند
  • ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    برنامه دقیق و سفت و سختی که در وزارت بهداشت برای جلوگیری از بارداری وعقیم کردن زنان و مردان بدبخت انجام شد که جمعیت را کنترل کند که نیاز کشور بود، الان که نیاز به افزایش جمعیت است چرا برنامه ای از سوی وزارت بهداشت ارائه نشده و مشغول آسمون ریسمون بافتن هستند؟ مسئولین وزارت بهداشت سالها پیش متوجه بحران جمعیت شدند اما پنهان کردند
  • ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    در سال 90که مطالعه کشوری توسط موسسه ملی تحقیقات سلامت انجام شد، برای اولین بار بود که عدد باروری نرخ باروری(1.7) به دست امد ولی دکتر مرندی به شدت با بیان این اعداد مخالفت کرد و متأسفانه نرخ باروری کل(TFR) از این گزارش حذف شد! که مبادا کسی افتضاح بار آمده در این زمینه توسط وزارت بهداشت را متوجه شود در حال حاضر هم دکترسیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت نه فقط به سیاست افزایش جمعیت به شدت مخالف هستند بلکه با جدید سیاست های کنترل جمعیت را اجرا می کنند. به همین دلیل هم هست که در تمام مراکز بهداشتی حتی شهر تهران به وضوع وسایل پیشگیری از بارداری حتی به صورت اجبار ی توزیع می شود.
  • ناشناس ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    متاسفانه در ایران عده ای برای اهداف حزبی و سیاسی خود از لحاظ روانی نا پایداری ایجاد کرده اندو الا وضع اقتصادی مردم خیلی بهتر شده
  • محسن ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    (مشرق نمیدونم چرا نظر منو چاپ نکردی ولی اینجوری و با سانسور به جایی نمیرسی.چیز بدیم که توش نبود!در ادامه دوباره مینویسمش اگه دوست داشتی چاپ کن)بارها این واقعیت که کشور ما به هیچ عنوان زیر ساخت جمعیت فعلی رو نداره چه برسه به جمعیت بیشتر از این مطرح شده.پس چرا مسئولین گوش نمی دهند چرا سرشان را مثل کبک کردن زیر برگ کردند.بابا به کی قسم بخوریم مثل بحث یارانه ها و هزار کار دیگه که بدون کارشناسی بود و پدر مردمو درآوردن اینم مثل همونه چه بسا بدتر.کاش یذره مسئولین به فکر آخرتشون بودن کاش.نمیدونید چقدر این بحث افزایش جمعیت بدون کارشناسی و زیر ساخت میتونه سطح رفاه جامعه رو به زیر صفر پایین بیاره.مثلا یه مثال ساده:یه پدرو مادر با هر وضعیت مالی وقتی تنهان خرج خودشون میشه وقتی سه تا میشن خرجه یه نفر دیگه اضافه میشه و وقتی چهار تان خرج چهار نفر و ..... پس میبینین که بچه کمتر رابطه کاملا مستقیم داره با رفاه بیشتر.
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    به 1400 دوست عزیز کمی وقت بگذارید و مطلب را درست بخوانید. من نگفتم فقر یا ثروت عامل علاقه به دیانت یا زاد و ولد است. بلکه نوشتم پایداری شرایط اقتصادی و اینکه مردم بتوانند در مورد آینده فرزندان خود مطمئن باشند عامل آرامش روانی آنها است و همانطور که نوشتم وقتی پایداری اقتصادی باشد کشاورز فقیر هندی و شیخ میلیارد قطری هر دو فرزندان زیاد می خواهند.
  • محسن ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۵
    0 0
    آقا سینا نمیدونم مدرکت چیه ولی اگه ارشد یا دکترا داشتیو چند تا ژورنال هم میدادی و با همه اینا باید میرفتی سربازی و پدرتو در میاوردن و بعدشم در بدر دنبال کار چون خیلی کمن که (نگفتم هیچکس چون مدیون اون خیلی کم می شدم) برا سواد تو تکرار می کنم برا سواد ارزش قائل باشن و در عوض برای هر کدوم از این مقاله ها اونور ارزش قائلن و از سوادت استفاده میکنن و هرچیم که نیاز داشته باشی بهت میدن اعم از نیاز های مالی؛ اونوقت میفهمی که دلایل رفتن چیه.البته یه نگاه سطحی هم به نحوه آموزش دانشگاه های اینجا و اونجا نیز علل رفتنو مشخص میکنه.در مورد مشکلات رفتنم به لطف قیمت دلار هزینه ها 3 برابر گذشته شده و خیلیا با داشتن سواد از توان مالی برخوردار نیستن.از دیگر مشکلات میتونیم به سربازی،اعتبار نداشتن ایران در دیگر کشور ها نیز یاد کرد. با تشکر
  • قاسم ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۶
    0 0
    سلام و عرض ادب به همه، چقدر با خودم کلنجار رفتم که بنویسم یا نه! اصلا ارزش نوشتن هم نداره، ولی به نظرم مردم ما همشون فهمیده و عاقل هستن و نیازی به امر و نهی در برخی مسائل نیست، روند رشد جمعیت هم یک نوع جنگ نرم (و شاید آخرین راه باقیمانده برای مردم) بر علیه این همه توسری هایی هست که دارن میخورن، لذا مبحث فقط اقتصاد نیست، گرچه یکی از عوامل این مشکل، مشکل اقتصادی است، ولی سایر ادله با هم جمع شدن و این مشکل رو تشکیل دادن، این یک غریضه حیوانی است، یک حیوان هم هر جا احساس امنیت نکنه زاد و ولد نمی کنه، مثلا کبک! چه برسه به آدم، لذا هر وقت ایرانیها و زمینی های گرامی، احساس امنیت کردن، قطعا زاد و ولد خواهند کرد. بعنوان نمونه اول انقلاب که هنوز مردم در اشتباه بودن و حس بی اعتمادی به دولت رو نداشتن، زاد و ولد زیاد بود، امکانات رفاهی زیادی هم نداشتن، امنیت و آرامش و اقتصاد، زیرساخت ها و... رابطه مستقیمی داره با نرخ رشد جمعیت حتی اگر در ظاهر این رو متوجه نشیم. مبحث توکل به خدا هم که برخی میگن، قیاس اشتباهیه، مگر خدا جایی فرموده که خودت رو با توکل از بالای دره پرت کن پایین! با توکل به خدا باید کار عاقلانه انجام داد، مثلا کشاورزی کنی، بعد هم توکل کنی به خدا در ثمر دادن، بارش باران و نزول رحمت، نه اینکه با توکل بر خدا ی عده گوسفند بریزی توی مزرعه و انتظار داشته باشی که این گوسفندها محصولات رو از بین نبرن!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس