مشرق - پايگاه مطالعات استراتژيک برنامه هستهاي ايران نوشت: دو عضو هیئت مذاکرهکننده ایرانی تا کنون تأیید کردهاند که ایران و 1+5 به یک متن جدید دست پیدا کردهاند که این متن مبنای اقدامات آنها در اجرای گام اول توافق ژنو از 30 دی خواهد بود.
روز يکشنبه اعلام شد که ایران و 1+5 به برداشتی واحد و یکسان از توافق ژنو رسیدهاند و اجرای گام اول این توافق را از روز 30 دی 1392 (20 ژانویه 2014) آغاز خواهند کرد.
اما نکتهای که عموماً از نظرها پنهان مانده اذعان تیم ایرانی است که به این نکته به جز توافق ژنو اکنون یک متن جدید میان دو طرف وجود دارد که این متن تعیینکننده نحوه عمل دو طرف از تاریخ 30 دی به بعد خواهد بود.
این متن در مذاکرات کارشناسی میان ایران و 1+5 نوشته و در مذاکرات عراقچی- اشمید نهایی شده و «ایران هستهای» مطلع شده است که بخش اصلی آن بین 9 تا 10 صفحه است.
حمید بعیدینژاد عضو تیم مذاکرهکننده ایران و رئیس هیئت کارشناسی نخستین کسی است که وجود این متن را تأیید کرده است.
وی روز 10 دی گفته است که دو طرف در مذاکرات کارشناسی به یک گزارش جمعبندی نهایی رسیدهاند.
سید عباس عراقچی، دیگر مذاکرهکننده ایرانی با صراحت بیشتری تأیید میکند که ایران و 1+5 یک متن جدید نوشتهاند.
عراقچی در کنفرانس خبری روز 22 دی خود در این باره میگوید: «منتشر کردن متن به دستآمده درباره اجرای توافق به معنای رسمیتدادن به آن است و از آنجا که توافق شفاهی (NONE PAPAR) است، انتشار آن ضرورتی ندارد.»
پنهانکاری طرف ایرانی درباره متن تفسیری جدید در حالی است که این متن بر خلاف اظهارات آقای عراقچی دارای اهمیت بسیار زیادی است چرا که اکنون عملاً این متن جانشین توافق 3 آذر شده و از روز 30 دی که اجرای توافق آغاز میشود، طرفین این متن را اجرا خواهند کرد نه متن کلی و مبهم طرح اقدام مشترک ژنو را که از ابتدا هم معلوم بود بدون یک ضمیمه تفسیری قابل اجرا نیست.
اظهارات آقای عراقچی در این باره که این متن غیر رسمی است هم تعجببرانگیز و این پرسش را به وجود میآورد که اگر این متن تا این حد کماهمیت است، پس چرا بناست مبنای اجرا قرار گیرد؟
کارشناسان میگویند اگر تیم مذاکرهکننده که در واقع در حال معامله بر سر برخی از اساسیترین حقوق ملت ایران است، خواستار تداوم حمایت اجتماعی از خویش است باید این رویه پنهانکارانه را کنار گذاشته و همانقدر که با طرف غربی صادق است، با ملت ایران هم صادق باشد.
متن تفسیری جدید مملو از جزئیات است و در واقع این متن است که معلوم میکند ایران دقیقاً و چگونه چه چیزی داده و چه چیزی گرفته است.
در ادبیات دیپلماتیک هم آنچه آقای عراقچی NONE PAPER خوانده اغلب به سندی گفته میشود که حاوی منظور و هدف واقعی دو طرف فارغ از تعارفات دیپلماتیک است.
اگرچه جامعه ایرانی از طریق گزارشهای آژانس متوجه خواهد شد که جزئیات این توافق چیست، ولی رفتار تیم ایرانی در عدم انتشار آن بیشک فراموش نخواهد شد.
کد خبر 277034
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۲ - ۱۹:۲۴
- ۷۳ نظر
- چاپ
اين متن که بخش اصلی آن بین 9 تا 10 صفحه و مملو از جزئیات است و در واقع این متن است که معلوم میکند ایران دقیقاً و چگونه چه چیزی داده و چه چیزی گرفته است.