يادآوري
کری صبح روز دوشنبه ˈتونی بلرˈ نماینده ویژه گروه چهارجانبه صلح خاورمیانه را در جریان سفر خود به منطقه قرار داد.
از آنجا که آمریکا لب فرو بسته و جزئیات طرح پیشنهادی خود را فاش نمی کند، اخبار کمی در مورد این طرح برای پایان دادن به اختلاف های اساسی دو طرف فلسطینی و این رژیم منتشر شده است.
اما به نظر می رسد مذاکرات کری با مقامات صهیونیستی و فلسطینی بر تامین امنیت دره اردن واقع در مرز بین کرانه باختری و اردن و همچنین سرنوشت بیت المقدس معطوف بوده است که دو طرف خواستار تعیین آن به عنوان پایتخت آینده خود هستند.
در همین حال، اردن و عربستان کلید هرگونه توافقی خواهند بود.اردن نه تنها با کرانه باختری تحت اشغال هم مرز است،بلکه همچنین در محافظت از اماکن متعلق به مسلمانان در شرق بیت المقدس نقش تاریخی دارد. عربستان سعودی نیز پایه گذار طرح سازش خاورمیانه در سال 2002 است.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا در سفرش به اردن با عبدالله دوم، پادشاه اردن دیدار و گفتوگو کرد.
عبدالله دوم در این دیدار اعلام کرد که امان به حمایت خود از تلاشها در
راستای تحقق صلح میان فلسطینیها و اسرائیلیها و آنچه که منافع عالی اردن
را رقم میزند، ادامه خواهد داد.
همچنین کری پیش از ترک امان در میان جمعی از خبرنگاران گفت: من میتوانم این ضمانت را به همه طرفها بدهم که باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا و شخص من متعهد هستیم که پیشنهادهای عادلانهای به دو طرف فلسطین و اسرائیل ارائه بدهیم.
وی افزود: روند صلح خاورمیانه شفافتر و تصمیمات دشوار برای همگان واضحتر شده و همین مساله کمی وقت میبرد.
وزیر خارجه آمریکا پس از ورود به ریاض به دیدار ملک عبدالله بن عبد العزیز، پادشاه عربستان رفت و دو طرف پشت درهای بسته با هم دیدار کردند.وی در سفرش به ریاض پس از نشست سه ساعته با عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان گفت: ملک عبدالله بن عبدالعزیز از تلاشهای آمریکا در پیشبرد روند صلح خاورمیانه حمایت میکند و بر این باور است که ما میتوانیم ظرف روزهای آتی موفق شویم. این مساله برای همه منطقه مهم است و اگر ما بتوانیم موفقیتی را رقم بزنیم نتایج مطلوب بسیاری را به همگان خواهد رساند.
در همین راستا، سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان نیز این نشست را "خوب" ارزیابی کرد.
براساس گزارش منابع خبری وزیر خارجه آمریکا پس از سفرش به اردن و عربستان بار دیگر به قدس بازگشت.
وزیر خارجه آمریکا دیروز با «تونی بلر» نماینده ویژه گروه موسوم به «چهارجانبه صلح خاورمیانه» و وزیر خارجه اسبق انگلیس هم در رابطه با روند مذاکرات سازش گفتوگو کرد. «آیزاک هرتزوک» رهبر حزب کار که ریاست مخالفان کابینه ائتلافی نتانیاهو را نیز بر عهده دارد، از جمله دیگر افرادی بود که کری در بیتالمقدس با آنها دیدار کرد.
این مذاکرات که از تابستان امسال بعد از وقفهای حدودا سهساله از سر گرفته شده، طبق برنامه اولیه باید طی 9 ماه به سرانجام برسد. کری امیدوار بود در سفر اخیر خود به منطقه، بتواند طرفین را متقاعد کند که دستکم بر سر وضعیت نهایی طرفین بعد از پایان مذاکرات، به تفاهم برسند.
هرچند هنوز هیچیک از طرفین هیچ خبری از میزان پیشرفت مذاکرات ارائه نکردهاند، اما خروج زودهنگام کری از منطقه، احتمال بینتیجه بودن تلاشهای اخیر وی را تقویت کرده است. کری دیروز هم در نشستی که در بیتالمقدس برگزار شد، گفت پیشرفتهایی حاصل شده، اما طرفین هنوز به نقطهای نرسیدهاند که بتوانند موافقتنامهای اولیه امضا کنند.