کد خبر 27076
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۰:۱۰

ايران با توليد 16 هزار بشکه نفت از ميدان مشترک "هنگام" ضمن جلوافتادگي از شريک عماني خود در خليج فارس، براي نخستين بار در تاريخ 102 ساله صنعت نفت امکان استخراج طلاي سبز رنگ فراهم شده است.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، جبران عقب ماندگي در طرح توسعه تمامي ميادين نفت و گاز ايران در خليج فارس يکي از سياستهاي اولويت دار اين روزهاي وزارت نفت است؛ از اين رو در شرايط فعلي با تامين منابع مالي تمامي پروژه هاي مشترک نفت با کشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس، طرح توسعه هيچ ميدان نفتي معطل مانده اي در اين منطقه وجود ندارد.

در حال حاضر به طور همزمان 23 دستگاه دکل حفاري دريايي در ميادين نفت و گاز خليج فارس (به استثناي فازهاي پارس جنوبي) مشغول به کار است به طوري که حداقل يک دستگاه حفاري در ميادين نفت و گاز فعاليت مي کند.
بدون شک در ميادين مشترک نفتي ايران در خليج فارس در سالهاي اخير طرح توسعه ميدان هنگام يکي از بحث برانگيزترين پروژه هاي صنعت نفت در اين منطقه ژئو انرژي و استراتژيک خليج فارس بوده است.
ميدان مشترک هنگام در سال ???? با حفر يک حلقه چاه در خليج فارس کشف و به دنبال آن در سال ???? ميلادي، با حفر دومين چاه و انجام مطالعات مخزن مشخص شد، ميزان نفت درجاي اين ميدان بيش از ??? ميليون بشکه و گاز درجاي آن حدود 2 تريليون فوت مکعب است.
در همين حال عمان با مشارکت يک شرکت انگليسي، توليد نفت خام از اين ميدان مشترک را از اسفند ماه سال 1387 و با ساخت يک خط لوله به طول 25 کيلومتر از بخش مشترک ميدان هنگام – البخاء و استفاده از تاسيسات موجود در راس الخيمه امارات را با ظرفيت 10 هزار بشکه نفت در روز آغاز کرد.
اما طرف عماني در حالي طرح توسعه ميدان مشترک هنگام را با مشارکت خارجيها در خليج فارس آغاز کرده بود که ايران با ارائه پيشنهاد "مشارکت به جاي رقابت" قصد داشت با مشارکت اين همسايه جنوبي، امکان حداکثر توليد صيانتي را در اين ميدان مشترک دريايي فراهم کند.
بهره برداري از طرح توليد زودهنگام ميدان نفتي هنگام
همزمان با توليد ناپايدار روزانه پنج تا 10 هزار بشکه اي نفت توسط طرف عماني از ميدان هنگام، طرح توسعه زودهنگام اين ميدان مشترک توسط ايران در دو بخش ساحلي و دريايي به صورت ضربتي آغاز شد.
با سرمايه گذاري حدود 400 ميليون دلاري ابتدا بهره برداري از تاسيسات فرآورش، 500 هزار بشکه مخازن ذخيره سازي نفت، دستگاههاي آب شيرين کن، خطوط انتقال آب، نصب و راه اندازي يک پايه سکوي دريايي و ايجاد يک پايانه جديد نفتي در اسکله لافت در جزيره قشم آغاز شد.
سپس از فروردين ماه سالجاري هم با حفاري يک حلقه چاه جديد در اين ميدان مشترک امکان توليد روزانه چهار بشکه نفت خام از اين ميدان مرزي در خليج فارس آغاز و در نهايت طرح توسعه زودهنگام اين ميدان نفتي شهريور ماه سالجاري با ظرفيت توليد روزانه بيش از 10 هزار بشکه نفت به طور رسمي در مدار بهره برداري قرار گرفت.
در حال حاضر ساخت دومين جکت (پايه سکوي دريايي) اين ميدان نفتي در جزيره قشم به پايان رسيده است که مطابق برنامه زمان بندي اين سازه يکهزار و 900 تني تا پايان اسفند ماه سالجاري در خليج فارس نصب و راه اندازي خواهد شد.
پيش بيني مي شود با نصب و راه اندازي اين جکت دريايي، ظرفيت توليد نفت خام از ميدان هنگام با افزايشي حدود دو برابري از مرز 20 هزار بشکه در روز عبور کند.
افزايش توليد روزانه نفت ميدان هنگام به 16 هزار بشکه
پيگيري ها از شرکت ملي نفت درباره آخرين وضعيت طرح توسعه ميدان نفتي هنگام، نشان مي دهد: هم اکنون با حفاري دومين حلقه چاه دريايي ظرفيت توليد طلاي سياه از اين ميدان مشترک به بيش از 16 هزار بشکه در روز افزايش يافته است.
از سوي ديگر حفاري سومين حلقه چاه توسعه اين ميدان مشترک با عمان در عمق سه هزار و 500 متري از بستر خليج فارس در حال انجام بوده که با تکميل اين چاه و نصب جکت جديد امکان توليد بش از 20 هزار بشکه نفت خام در روز فراهم مي شود.
در طرح جامع توسعه ميدان نفتي هنگام توليد روزانه 30 هزار بشکه برنامه ريزي شده است که بايد براي تحقق اين هدف با نصب دو جکت در آبهاي خليج فارس امکان حفاري چاههاي بيشتر در اين ميدان فراهم شود.
محمود زيرکچيان زاده مديرعامل شرکت نفت فلات قاره هم پيشتر با بيان اينکه در حال حاضر يک دستگاه دکل مشغول حفاري در ميدان هنگام است گفته بود: با نصب و راه اندازي پايه سکوها امکان فعاليت همزمان سه دستگاه دکل حفاري براي توسعه اين ميدان مشترک نفتي فراهم خواهد شد.
به گفته اين مقام مسئول با حفر حدود 10 حلقه چاه جديد امکان افزايش توليد نفت از ميدان هنگام به روزانه 25 تا 30 هزار بشکه در روز فراهم مي شود.
برآوردها نشان مي دهد از ابتداي سالجاري تاکنون با آغاز توليد از اين ميدان دريايي در مجموع بيش از يک ميليون و 500 هزار بشکه نفت خام استخراج و بازارهاي داخلي و خارجي عرضه شده است.
ورود اولين طلاي سبز به سبد نفتي ايران
يکي از مهمترين ويژگي هاي نفت توليدي از ميدان مشترک هنگام درجه اي.پي.آي حدود 42 اين نفت خام بوده که جز يکي از سبک ترين نفت خامهاي جهان به شمار مي رود.
در حال حاضر نفت خام استحصالي از اين ميدان مشترک عمان بر خلاف رنگ مرسوم سياه ساير نفت خامها، سبز رنگ بوده که با توجه به سبک بودن آن امکان توليد حداکثري بنزين و گازوئيل با کمترين هزينه هاي پالايش از اين نفت خام وجود دارد.
از سوي ديگر در شرايط فعلي سبد نفت خام صادراتي ايران از هفت نوع نفت سبک، سنگين و فوق سنگين تشکيل شده است که با ورود نفت هنگام به عنوان سبک ترين نفت توليدي کشور، سبد نفت صادراتي ايران هم متنوع خواهد شد.
در همين حال نفت توليدي از ميدان هنگام داراي ميزان گوگرد استاندارد، آب و رسوبات در حد صفر و نمک هفت تا هشت پي.تي.بي است.
ميدان مشترک نفتي "هنگام" در فاصله تقريبي 45 کيلومتري جزيره قشم و بر روي خط مرزي ايران و عمان در خليج فارس قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس