نويسنده وبلاگ ارمينه در جديدترين مطلب وبلاگ خود به ماجراي سفره بسيار رنگيني اشاره کرده که بر اساس وقف فردي، سوم شعبان هر سال در تالار تشريفات آستان قدس رضوي پهن مي شود و فقط اين اغنيا هستند که مي توانند ميهمان اين سفره شوند.

در بخشي از اين مطلب آمده است:

هر سال مصادف با سوم شعبان ميلاد امام حسين(ع) در تالار تشريفات آستان قدس رضوي ضيافتي بر پاست که حرف و حديثهايي را در بين مردم مشهد به وجود آورده است به نوعي که اين ضيافت به " ناهار اغنياء" شهرت يافته است. در اين جشن مسئولين عالي رتبه استاني حضور دارند. گفته مي شود اطعمه و اشربه موجود در اين ضيافت به قدري وسيع و با درجه مرغوبيت بالاست که نمونه اين سفره را حتي در ضيافت شيوخ عرب هم مشاهده نمي توان کرد! به شخصه تا کنون نظرات 3 نفر از مهمانان اين ضيافت را شنيده ام. اولين نفر فقط به کيفيت خيره کننده سفره پهن شده اشاره کرد! نفر دوم يک استاد دانشگاه بود که گفت وقتي رفتم بغض گلويم را فشرد از ديدن اين سفره رنگين و هرچه اراده مي کردي در آن سفره در عالي ترين شکل ممکن ميافتي! نفر سوم هم از قضا استاد دانشگاه بود که به توجيه اين اقدام پرداخت و ضمن تاييد نقل قول هاي شگفت انگيز مبني بر هرچه رنگين تر بودن ميوه ها، غذاها و نوشيدني ها گفت که اين نذري است که مرحوم ديوان در هنگام وقف داشته است و هر سال پيش از شروع مراسم متن اين نذر براي حضار قرائت مي شود! و چاره اي جز برپايي اين سفره آن هم به شکل اکمل وجود ندارد! و اساسا مرحوم ديوان نيتش اين بوده است که مسئولان و حکام را سالي يک بار به اين بهانه دور هم جمع کند تا بلکه اين گروه گرهي از گره هاي مردم را به بهانه اين گردهمايي بگشايند!!

نکته جالب اينکه هيچ تصويري از اين ضيافت تا کنون منتشر نشده و اصولا هيچ کس اجازه تصوير برداري از اين ضيافت را ندارد! و جالب تر آنکه وقتي مسئولي به اين ضيافت دعوت مي شود راننده و محافظ وي از ورود به جلسه منع شده به آنها ژتون غذاي حضرت داده مي شود!

فتحعلي خان صاحب ديوان کيست؟

ميرزا فتحعلي‌خان پسر حاجي ميرزا علي‌اکبر قوام‌الملک و نوه? اعتمادالدوله صدراعظم آقامحمدخان است. وي بعد از مرگ فتحعلي شاه با دختر وي خرم بهار خانم احترام الدوله دختر مهد عليا مادر اورنگ زيب ميرزا ازدواج کرد. روزگاري در تبريز پيشکاري وليعهد را داشت که از يادگارهاي آن زمان باغي معروف به «باغ صاحب ديوان» در دروازه ورودي شهر تبريز از جانب مشرق است. در زمان جنبش تنباکو حاکم خراسان بود و از او در شيراز باغ دلگشا به يادگار مانده است.همچنين در سال 1290 ه.ق فرماني از ناصر الدين شاه صادر مي شود که به موجب آن يکصد هزار ذرع از زمينهاي دارالخلافه تهران به ميرزا فتحعلي خان صاحب ديوان واگذار مي شود.( سند اين فرمان در شماره 9 نشريه گلستان هنر در پاييز 1386 در مقاله اي به قلم فرهاد نظري تحت عنوان فرمان واگذاري اراضي دارالخلافه ناصري منتشر شده است.)

ماجراي وقف مرحوم فتحعلي خان صاحب ديوان چه بود؟

در حدود 120 سال پيش ميرزا فتحعلي‌خان صاحب ديوان در کاشمر يک وقف‌نامهء داشته است و واقف گفته است که در روز سوم شعبان يعني تولد امام حسين(ع)، بخشي از درآمد موقوفه را در تالار تشريفات آستان قدس رضوي از بهترين خوراک‌ها و نوشيدني‌هاي فصل انتخاب کنيد و از تجار و بازرگانان و حاکمان و اعيان و اشراف دعوت کنيد تا در جلسه بيايند و واعظ شهيري را بياوريد تا در اين جمع سخن بگويد.
اول انقلاب برخي به آستان قدس رضوي اعلام کردند که اين کار را نکنيد ولي به استفتا از امام خميني به دنبال اين بودند که آيا بايد نيت واقف را لحاظ کنند يا خير؟ و امام پاسخ دادند: «بايد به نيت واقف عمل شود و عوايد وقف بايد در همان جهتي که وقف معين شده صرف شود.»

سوالي که وجود دارد اين است که آيا ابعاد ماجرا بطور کامل در آن استفتاء روشن شده بود يا خير؟

سوابق مشعشع سياسي و مذهبي فتحعلي خان صاحب ديوان

1- ماجراي جنبش تنباکو

در زمان جنبش تنباکو ميرزا فتحعلي خان صاحب ديوان حاکم خراسان بود. وي همه ي مردم و دست اندر کاران تنباکو در مشهد را مجبور کرد تا تمام کالاي خود را به شرکت رژي بفروشند، اما مردم آنجا(مشهد) مانند ساير شهرهاي ايران دست به اعتراض زده، در مسجد گوهرشاد جمع شدند که با کمک بعضي از علما و بعد از پنج روز تظاهرات و راهپيمايي بطور مسالمت آميز پراکنده شدند.( قيام تنباکو، آژند، ص107)

در اين ماجرا تجار مشهد به علما مراجعه کردند که اين انحصار آنها را ورشکسته مي کند. روز بعد از تحصن در مسجد گوهرشاد شهر تعطيل و به شورش کشيده شد و ناصرالدين شاه چنين تلگراف کرد« اکيدا حکم مي کنم که اگر آنها فورا دنبال کارشان نروند و دست از اين مزخرفات نکشند بايستي تمام سواره نظام را به مشهد فراخوانيد و همه شورشيان را بدون استثنا توقيف کنيد و يکصد نفر از آنها را به گلوله ببنديد و پدرشان را بسوزانيد. اين قسم جسارت ها و وقاحت ها چه معني دارد!( جنبش توتون و تنباکو، قيام عليه استعمار و استبداد، مهري پيرانوندي، روزنامه اعتماد ملي 24/2/86)

2- ارتباط مرحوم صاحب ديوان با بابي ها؟!

گويا مرحوم فتحعلي خان ديوان روابطي هم با برخي افراد بابي داشته و حتي آن ها را در منازعات خود داور قرار مي داده است! ملا محمد زرندي مشهور به نبيل زرندي و نبيل اعظم يکي از مورخان بهايي در دوران بهاء الله است و از جمله 19 حواريون اوليه بهاءالله به حساب مي آمده است. وي در فصل هشتم تاريخ کامل خود اينگونه اين ماجرا را شرح مي دهد:

"معذلک دو نفر از بزرگان که يکي ظلّ السّلطان پسر شاه و ديگري ميرزا فتحعليخان صاحب ديوان است بواسطهء نزاعي که بين آنها حاصل شده تصميم گرفته‌اند يکنفر بابي را براي حکميّت انتخاب کنند. با آنکه ظلّ السّلطان دشمن امر اللّه است معذلک اين طور تصميم گرفته و حکميّت خود را باين بابي که چهل سال است بامر مبارک مؤمن است واگذار نموده و با هم عهد کرده‌اند که از رأي اين بابي برنگردند و آنچه را بگويد مجري دارند..."

سوال اينجاست که آيا در مملکتي که حکومت اسلامي بر قرار است و بسياري از مردم زير خط فقر زندگي مي کنند برگزاري چنين ضيافت هايي با کيفيتهاي نقل شده توسط مسئولين جمهوري اسلامي و خدام حضرت رضا(ع) که ملقب به معين الضعفاست توجيه شرعي و عرفي دارد؟! آن هم نذر شخصي که به لحاظ سياسي و مذهبي شائبه هايي در سوابق وي ديده مي شود؟! و البته اين سوالي است که فقهاي عظام با در نظر گرفتن جوانب امر بايد پاسخگوي آن باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس