کد خبر 26910
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۲:۵۹

کتاب "سفيران ويراني: شرح موشک‌باران شهرهاي ايران توسط عراق در دوران دفاع‌مقدس" نوشته علي خاجي، توسط دانشکده فرماندهي و ستاد ارتش (دافوس آجا) به چاپ مي‌رسد. زمينه ترجمه اين اثر به 4 زبان فراهم شده است. در تدوين کتاب "سفيران ويراني" از آرشيو مرکز پژوهش‌هاي

به گزارش مشرق، علي خاجي در گفت‌وگو با ايبنا اظهار داشت: اين اثر بر اساس يک طرح تحقيقاتي و با هدف برآورد تلفات غيرنظامي ايران و همچنين مشخص کردن نوع سلاح‌هاي کاربردي عراق عليه غير نظاميان در جنگ تحميلي عراق عليه ايران تدوين شده است.

وي ادامه داد: در جنگ جهاني اول تلفات غيرنظاميان حدود 15 درصد از کل تلفات را تشکيل مي‌داد، اما در جنگ‌هاي به وقوع پيوسته در دهه‌هاي گذشته، غير نظاميان قربانيان اصلي جنگ‌ها بوده‌اند و اين روند هنوز هم ادامه دارد. در جنگ تحميلي نيز ارتش عراق از اولين روز جنگ، شهرهاي ايران را مورد حمله قرار داد و اين حملات تا آخرين روز ادامه داشت.

خاجي با تقسيم‌ حملات انجام شده به شهرهاي کشورمان براساس نوع سلاح به 3 گروه "موشک‌هاي زمين به زمين"، "هوايي" و "توپخانه‌اي" افرود: سابقه ساخت و استفاده از موشک‌هاي زمين‌ به زمين در جنگ‌ها و نوع موشک‌هاي استفاده شده توسط نيروهاي ارتش صدام در جنگ تحميلي عليه ايران، محتواي فصل‌هاي اول و دوم کتاب "سفيران ويراني" را شکل داده‌اند.

اين پژوهشگر اضافه کرد: در فصل سوم، حملات موشکي به شهرهاي ايران به صورت سالانه و در قالب جدول و نقشه مشخص شده‌ و در فصل بعدي نيز حملات به 27 شهر کشورمان با اطلاعات مربوط به زمان، نوع موشک و تعداد شهيدان و مجروحان، مورد بررسي قرار گرفته‌اند.

خاجي، زمان بيشترين حملات موشکي ارتش صدام به شهرهاي ايران را در ماه‌هاي اسفند و فروردين سال‌هاي جنگ اعلام و تاکيد کرد: در فصل پنجم کتاب "سفيران ويراني" نتايجي از اين دست تحليل و ارزيابي و در فصل پاياني نيز روش‌هاي بازدارنده ايران در برابر تجاوزهاي دشمن، تشريح شده‌‌اند.

وي از کشتار مردم شهرهاي غرب و جنوب کشور در سال‌هاي اول جنگ به دست نيروهاي بعثي عراق ياد کرد و گفت: غربي‌ها در گزارش‌هاي خود درباره حمله به شهرها در طول جنگ تحميلي عراق عليه ايران، از عنوان جنگ شهرها [War of cities] استفاده مي‌کنند. در اين گزارش‌ها شروع جنگ شهرها به اسفند سال 1363 باز مي‌گردد که البته ايران، اقدامات بازدارنده خود را از اين تاريخ آغاز کرده است. آن‌ها در تمامي گزارش‌هاي خود از اين مقطع زماني به عنوان اولين دوره جنگ شهرها نام مي‌برند. در حالي که ارتش صدام از ابتداي جنگ تحميلي، شهرهاي ايران را مورد حمله قرار داده و اين حملات بدون توقف ادامه داشته‌اند و اين گزارش‌ها چهار و نيم سال حمله و کشتار غير نظاميان ايراني را ناديده مي‌گيرند.

اين پژوهشگر تاکيد کرد: منابع غربي، تمام تلاش خود را براي تبرئه صدام در جنگ تحميلي عليه ايران به کار گرفته‌اند. در حالي که کتاب "سفيران جنگ" به عنوان اطلاعات اوليه براي انجام پژوهش‌‌هاي آتي مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

خاجي با اشاره به مستندات کتاب تصريح کرد: در تدوين کتاب "سفيران ويراني" از آرشيو مرکز پژوهش‌هاي دفاع‌مقدس نيروي زميني ارتش استفاده شده‌ است. اين آرشيو شامل اطلاعات روزانه جنگ از 3 نيروي زميني، هوايي و دريايي ارتش و مقدم‌ترين خطوط نبرد تا رده‌هاي پشتيباني رزمي و پشتيباني خدمات رزمي و اطلاعات آن‌هاست.

وي در پايان از فراهم شدن زمينه‌هاي ترجمه کتاب "سفيران ويراني" به زبان‌هاي انگليسي، فرانسوي، عربي و اسپانيولي خبر داد و يادآور شد: حملات هوايي و توپخانه‌اي عراق و همچنين تلفات و خسارات ناشي از اين حملات، در پروژه‌هاي جداگانه مورد بررسي قرار گرفته‌اند و نتايج آن‌ها به‌زودي در قالب کتاب و مقالات پژوهشي (فارسي و انگليسي) منتشر خواهند شد.

کتاب "سفيران ويراني" به همت دانشکده فرماندهي و ستاد ارتش (دافوس آجا) و با همکاري "مرکز تحقيقات تروما و جراحي سينا"، "پژوهشکده پزشکي و مهندسي جانبازان" و "مرکز پژوهش‌هاي دفاع‌مقدس سازمان ايثارگران نيروي زميني ارتش" منتشر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس