کد خبر 26542
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۸۹ - ۰۱:۲۷

هفته گذشته هم‌زمان با پايان يافتن همه‌‌پرسي يک‌هفته‌اي در جنوب سودان، شمارش آراء براي تعيين سرنوشت اين منطقه در جدايي از شمال، آغاز شد.

به گزارش مشرق و به گفته برخي صاحب‌نظران، اين جدايي ممکن است همراه با تنش و درگيري زيادي باشد. ادامه دخالت‌هاي امريکا و حضور شرکت‌هايي مانند بلک واتر و برخي بازيگران هاليوودي مانند جورج کلوني که اهداف مختلفي را دنبال مي‌کنند، نيز باعث ايجاد نگراني بيشتر در اين رابطه مي‌شوند.

پرس تي‌وي درباره اهداف امريکا و هاليوود در سودان با چند کارشناس مسائل آفريقا به گفت‌وگو نشسته است که در ادامه مي‌خوانيد:

پرس تي‌وي: نتايج کامل اين همه‌پرسي تا ماه آينده اعلام نخواهد شد اما انتظار مي رود که اين منطقه در نهايت به استقلال راي مثبت داده باشد. چرا رسانه‌ها رويدادهاي سودان به ويژه اتفاقات جنوب آن را اشتباه گزارش مي‌دهند.

مارک ودزورث، روزنامه‌نگار: هيچ علاقه‌اي وجود ندارد تا وقايع را آن‌طوري که هست به طور کامل گزارش دهند. ريشه‌هاي بسياري از مشکلات آفريقا در تقسيم‌بندي‌هاي اروپايي‌ها در قرن 19 بوده است. در اين راستا بود که اختلافات مذهبي، قومي و غيره به وجود آمد. اين همان تاکتيک قديمي "تفرقه‌بينداز و حکومت کن" است تا غربي‌ها بتوانند به منافع خودشان برسند. در اين ميان صداي برخي از روشنفکران آفريقايي که به دنبال سياست‌هاي "پان آفريقايي" بودند خفه شد تا غرب بتواند به حکومتش ادامه دهد و از منابع طبيعي‌اش در اين قاره بهره ببرد.

چيني ها در اين منطقه به قراردادهاي نفتي رسيده‌اند و امريکايي‌ها از اين مساله خوشحال نيستند. شما دخالت‌هاي آن‌ها را در ليبي نيز ديده‌ايد. سلاح‌هايي به ارزش ميليون‌ها دلار به کشورهاي همسايه ليبي ارسال شده است تا ليبي را اشغال کنند. تحولات سودان نيز براي آن‌ها خوشايند نيست.

پرس تي‌وي: شما در آستانه استقلال هستيد. ظاهرا استعمارگري از بين رفته است ولي هنوز دخالت‌هاي غربي باقي مانده است. آيا شما نگران اين مساله هستيد؟

وال ارلک، از دولت جنوب سودان: تحولات کنوني در سودان در ادامه توافق صلح سال 2005 ميلادي است. ما نام آن را "توافق‌نامه جامع صلح" گذاشتيم. به نظر من ما مشکلي با هيچ‌کس نداريم. سودان مشکلاتي داخلي دارد که بايد خودش آن را حل کند. نبايد ديگران را در اين رابطه مقصر بدانيم. رئيس جمهور سودان، عمربشير نيز گفته است که به حل صلح آميز اين مشکل پايبند است. آن‌ها (شمال سودان) گفته‌اند که مجددا به دوران جنگ باز نخواهند گشت.

پرس تي‌وي: "صلح" در اين جريان يک کلمه کليدي است. به نظر مي‌رسد که اين جدايي به صورت صلح‌آميز در حال رخ‌دادن است اما در غرب زنگ خطرهايي به صدا در آمده است که نسبت به جنگ داخلي هشدار مي‌دهد.

خالد مبارک، از سفارت سودان در انگليس: در مقدمه‌تان شما به جورج کلوني و يک شرکت (بلک واتر) اشاره کرديد. آن‌ها 750 هزار دلار پول جمع‌آوري کرده‌اند که روي قتل عام سودان نظارت کنند که در همين حين همه‌پرسي هم آغاز شد. آن‌ها براي اين منظور تجهيزات ماهواره‌اي نيز اجاره کردند.

پرس تي‌وي: شما در مورد جورج کلوني صحبت کرديد. او سعي دارد در فيلم‌هايش وانمود کند که به دارفور (غرب سودان) سفر کرده است در حالي‌که اين‌طور نيست. من چندين بار به آن‌جا سفر کرده‌ام و اين کار کلوني براي من عجيب است.

مبارک: او به چاد و اردوگاه آوارگان رفته است. از ستاره‌هاي سينما و افراد مشهور به عنوان گروه‌هاي فشار استفاده مي‌شود.

پرس تي‌وي: چرا سودان تبديل به قطب بازيگران هاليوود شده است؟ جاهاي زيادي وجود دارد که آن‌ها مي‌توانند به آن سفر کنند، ولي آن‌ها علاقه زيادي به سفر به دارفور دارند.

مبارک: علاقه آن‌ها به اين دليل است که دارفور منطقه‌اي ثروتمند است و سودان نيز به تبع آن غني و ثروتمند است. هما‌ن‌طور که مارک نيز اشاره کرد آن‌ها منافع استراتژيک و اقتصادي زيادي دارند.

پرس تي‌وي: اشتياق هاليوود به اين منطقه از کجا نشات مي‌گيرد؟ آدم‌هاي‌ مشهوري به اين منطقه سفر کرده‌اند.

ودزورث: اين سفيدپوست‌ها رويدادها را با زرق و برق به ديگران ارائه مي‌دهند. آن‌ها وارد عمق مشکلات نمي‌شوند و به ديگران توضيح نمي‌دهند که چه کسي مقصر است. آن‌ها دوست دارند غرب را قهرمان نشان دهند و بگويند که غرب مردم آفريقا را نجات مي‌دهد.

پرس تي‌وي: شانس پيروزي چه قدر است؟ اگر اوضاع خراب شود بايد به چه کسي مراجعه کنيم؟ آيا به حمايت‌هاي خارجي نيازي وجود دارد؟

ارلک: ما نيازي به کسي نداريم. ما خودمان افراد متعهدي را داريم. ما نياز به صلح، استقلال و امنيت داريم. ما مي‌توانيم عملکرد بهتري نسبت به گذشته داشته باشيم. علت تمايل به استقلال جنگ بود. مردم اين منطقه فرصت نداشته‌اند که روي زمين‌هايشان کار کنند. بنابراين آن‌ها نيازي به کمک‌هاي بين‌المللي نخواهند داشت و مردم اين منطقه فقير نخواهند ماند. البته ما همچنان از جامعه بين‌الملل کمک‌هايي درخواست خواهيم کرد تا مشکلاتمان را حل کنيم. صدها هزار نفر درحال بازگشت به جنوب سودان هستند.

پرس تي‌وي: اما شما همچنان به کمک‌ها وابسته خواهيد بود. درست است؟

ارلک: ما بايد از درآمدهاي نفتي براي رونق‌دادن به کشاورزي استفاده کنيم. اقتصاد ما بر پايه کشاورزي است. به نظرم در اين رابطه مشکلي نخواهيم داشت. از اين به بعد مردم مي‌توانند به طور مستقل در مورد آينده شان تصميم بگيرند.

پرس تي‌وي: اما نفت و تمام زيرساخت‌ها و جاده‌ها براي انتقال نفت در شمال سودان است.

مبارک: جنوب سودان هم کاملا پولدار است و آن‌ها نيز از ظرفيت‌هايي برخوردارند. در جنوب سودان منابع طبيعي زيادي وجود دارد. برآوردهايي توسط متخصصين جنوب سوداني ارائه شده است که گفته‌اند بين سه تا پنج سال نياز دارند تا اين منطقه را به ثبات برسانند و روي پاي خودشان بايستند.

پرس تي‌وي: هيلاري کلينتون و برخي ديگر نسبت به اين وضعيت ابراز نگراني کرده‌اند و گفته‌اند که ممکن است جنگ در گيرد. آن‌ها اطلاعاتشان را از کجا مي‌آورند؟

ادزورث: احتمالا از عاملان سيا در اين منطقه. آن‌ها افراد خودشان را در اين منطقه دارند، زيرا منافع خودشان را در اين منطقه دنبال مي‌کنند. در سال 1996، امريکايي‌ها 22 ميليون دلار کمک‌هاي نظامي به اتيوپي، اريتره و اوگاندا کرد تا دولت سودان را براندازد. واشنگتن‌پست نيز اين موضوع را در سال 1996 ميلادي نقل قول کرده است.

پرس تي‌وي: ستاره هاليوود جورج کلوني يک طرح بحث برانگيز به راه انداخته است. وي و برخي از دوستانش يک ماهواره روي سودان فرستاده‌اند. عده‌اي مي‌گويند که اين دوربين براي جاسوسي است. کلوني گفته است که هدف از آن نظارت روي تنش‌هاي مرز شمال و جنوب سودان است. او گفته است که اگر رئيس‌جمهور شمال سودان استقلال جنوب را نپذيرد، اين کشور ممکن است به وضعيت جنگ داخلي بازگردد.

اظهارات کلوني مقامات خارطوم را شگفت‌زده کرد. زيرا رئيس‌جمهور بارها گفته است که نتيجه همه‌پرسي را خواهد پذيرفت. بنابراين عده‌اي هستند که نسبت به اهداف واقعي اين ماهواره سؤالاتي دارند. در اين پروژه چند بازيگر هاليوود شرکت کرده‌اند. آن‌ها مي‌گويند ممکن است در اين منطقه يک جنگ رخ دهد و با اين کار امريکا مي‌تواند فورا اقدامي صورت دهد. عده‌اي هم مي‌گويند که اين بازيگران به عنوان سرپوشي استفاده مي‌شوند تا امريکا بتواند در اين منطقه نظارت بيشتري داشته باشد. نظر شما در مورد اين ماهواره چيست؟ آيا اين ماهواره نوعي جاسوس در آسمان است يا اين که از اهداف آن اطلاع داريد؟

مبارک: اين افراد اهداف خودشان را دارند که هيچ ارتباطي به منافع مردم امريکا و سودان ندارد. آنها وضعيت را خراب مي‌کنند.

پرس تي‌وي: اجازه بدهيد به بحث نگراني امريکا نسبت به احتمال وقوع جنگ برگرديم. چرا آن‌ها طبل‌هاي جنگ را به صدا در آورده‌اند؟

ودزورث: آن‌ها سعي دارند هر کسي را که به عنوان رهبر انتخاب شود، تحت کنترل قرار دهند. آن‌ها يک رهبر رام مي‌خواهند که در مقابل شرکت‌هاي نفتي و تجاري سازش‌پذير باشد. در امريکا اين کنگره است که همه کشور و حتي خود رئيس جمهور را اداره مي‌کند. به همين دليل است که آن‌ها طبل جنگ را به صدا در آورده‌اند، زيرا مي‌خواهند مطمئن شوند که همه با آن‌ها تفاهم دارند. فراموش نکنيم که نفت آفريقا، 20 درصد سوخت امريکا را تامين مي‌کند. از نظر غربي‌‌ها دولت خوب به معني دوستي با غرب است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس