به گزارش مشرق، تسنیم به نقل از روزنامه الاخبار لبنان در مقالهای به قلم محمد بدیر نوشت: حزبالله لبنان و موشکهای این حزب همچنان نگرانی اساسی اسرائیل از تحولات منطقهای را تشکیل میدهد، به این ترتیب اسرائیل بعد از نگرانی از قدرت فزاینده دفاعی مقاومت لبنان، این بار نگرانی گستردهای از توان هجومی این حزب پیدا کرده است، توانی که حزبالله آن را از معرکه سوریه و از زمان درگیریهای القصیر به دست آورده است.
اسرائیل تا مدتها قبل، از آن چیزی که غرق کردن حزبالله لبنان در معرکه سوریه و به فرسایش در آوردن این حزب نام میبرد، استقبال میکرد؛ اما اخیرا بازبینی در این تشخیص فرصت برای اسرائیل را آغاز کرده و به جنبه دیگری از این تحولات رسیده است، این جنبه همان ایجاد یک تهدید جدید برای اسرائیل است که نشان دهنده قدرت حزب الله لبنان در زمینههای مختلف است، از جمله: تجربه جبهه نظامی جدید در سوریه و تبدیل شدن این حزب از یک حزب دفاعی به یک سازمان هجومی که از هواپیماهای بدون سرنشین و تانکها استفاده میکند و اطلاعات سطح بالایی را نیز در اختیار دارد. از سوی دیگر جنگ در سوریه واقعیتهای جدیدی را نیز از دیدگاه اطلاعاتی و جاسوسی صهیونستها نشان داده و آن این است که محور موسوم به رادیکال از دید تلآویو، از ایران گرفته تا سوریه و حزب الله به صورت یک جبهه متحد در آمدهاند و اعضای این محور خود را ملزم به مشارکت در هر جنگی می دانند که اعضای دیگر در آن گرفتار آمدهاند.
مرکز مطالعات پگین سادات در سرزمین های اشغالی در گزارشی نوشت که اسرائیل برای مقابله با این پیشرفت ها در توان جنگی حزب الله لبنان طرحی را آماده کرده است که شامل عملیات نظامی زمینی، دریایی و هوایی گسترده با استفاده از منابع جدید اطلاعاتی و فن آوری در عرصه هماهنگیهای مرکزی است و هدف از این طرح وارد آوردن ضربهای سخت به این حزب است.
روزنامه هاآرتص اسرائیل دیروز در گزارشی به بیان ابعاد نگرانی هالی اسرائیل از بروز درگیریهای نظامی در مرزهای شمالی پرداخته و نوشت که احتمال این درگیریها در سایه افزایش قدرت موازنه متقابل بین اسرائیل و حزبالله لبنان که منجر به مهار هر دو طرف می شود، کاهش یافته است.
در مقابل این عقبنشینی تل آویو، ائتلاف بین حزب الله لبنان و سوریه و ایران تقویت شده و همین موضوع باعث شده موسسات امنیتی اسرائیل ارزیابیهای راهبردی خود را تغییر دهند. به نوشته این روزنامه سوالی که سالها بخش اطلاعات نظامی اسرائیل و فرماندهی جبهه شمالی را درگیر خود کرده بود، الان دیگر واضح و مشخص شده است؛ آنها در گذشته از واکنش دیگر اعضای ائتلاف مقاومت در منطقه در صورت بروز جنگ با حزب الله لبنان سوال میکردند، اما فرضیهای که الان برای این سوال به دست آمده، برای اسرائیل خوشایند نیست، ائتلاف مقاومت به علت کمکهای ایران و حزبالله لبنان به دولت سوریه تقویت شده و عمق این ائتلاف باعث شده این سه الان به جبهه ای مشترک تبدیل شوند که در صورت نیاز در برابر اسرائیل نیز وارد عمل خواهند شد.
هاآرتص نوشت که این تعهد در آینده بر واکنش های های سوریه در صوریت بروز درگیری با اسرائیل و حزب الله لبنان یا در صورت حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران تاثیر خواهد گذاشت. منابع جاسوسی اسرائیل با اشاره به سطح بالای دوستی و روابط برادرانه میان شرکای ائتلاف مقاومت در منطقه در سایه رهبری واضح ایران در این ائتلاف نوشت که شرکا در این ائتلاف در صورت بروز جنگ بیطرف نخواهند ماند.
در مورد مشارکت احتمالی سوریه در جنگ هایی که اسرائیل با حزبالله انجام می دهد نیز می توان گفت که این شکل میتواند به صورت آغاز درگیریهایی با سطح پایین در مرزهای بلندیهای جولان باشد، به گونه ای که بخش های از نیروهای مرزبانی سوریه وارد این درگیریها خواهند شد.
از سوی دیگر این روزنامه نوشت که حزب الله لبنان بر اساس مقتضیات زمان، خود را تغییر می دهد، تا سال 2006 این حزب در تولید موشکهایی برای پرتاب به عمق اسرائیل و انتشار خطوط دفاعی در داخل روستاهای جنوبی برای مقابله با محورهای پیشرفت احتمالی ارتش اسرائیل عمل میکرد، اما امروزه به فضل جنگ سوریه توان خود را برای انجام عملیات هجومی گسترده افزایش داده است، در معرکه مهمی که این حزب در القصیر مشغول آن بود، از تانکهای سوری استفاده کرد و از هواپیماهای بدون سرنشین نیز بهره برد، این حزب همچنین از سطح بالایی از اطلاعات استفاده کرد و به این ترتیب توان و تجربه جنگهای شهری مهم را از طریق هماهنگی بین یگان های مختلف خود در سطح دسته و بالاتر به دست آورد.
علاوه بر تمام اینها حزب الله در این زمان از توزیع نیروهای خود در جنوب لبنان برای مقابله با اسرائیل نیز عقب ننشست، به گونه ای که این حزب می توانست در همان زمان تعداد زیادی موشک را به سمت اسرائیل شلیک کند، بدون اینکه قبل از شلیک این موشکها هیچ ردپای اطلاعاتی از خود به جا بگذارد.
این روزنامه در مورد جنگ احتمالی آینده نوشت که اسرائیلیها تغییر دیدگاههای ایران و محور مقاومت در مقابل خود را درک کردهاند، اگر پیش از این دیدگاه رایج این بود که باید عربها جنگ فرسایشی با اسرائیل را در عمق این رژیم مدیریت کنند، اما الان دیدگاه دیگری وجود دارد، ایرانیها و حزب الله لبنان الان اعتقاد دارند که موشک باران اسرائیل خسارتهای پیگیر و دامنهداری را به تلآویو وارد میکند و آنها ترجیح می دهند ضربات قوی و فشرده را در روزهای اولیه جنگ به اسرائیل وارد کنند؛ آنها میدانند که جامعه جهانی در این صورت بلافاصله وارد عمل خواهد شد و اسرائیل را در این صورت مهار خواهد کرد.
به این ترتیب در صورت آغاز جنگ اسرائیل باید برای دریافت هزاران موشک در عمق خاک خود در دو یا سه روز اول آماده باشد؛ این واقعیت باعث خواهد شد، تا تصمیمهای فوری سیاسی در تل آویو اتخاذ شود که کاملا با روند سال 2006 متفاوت است.
این سناریوها در وهله اول صحنههای وحشتناکی به شمار میرود، چرا که به نوشته این روزنامه حزبالله و اسرائیل هیچ یک منافعی در این جنگ ندارند، آرامش نسبی کنونی نیز مبتنی بر بازدارندگی متقابل است، چرا که همانطور که قدرت تخریبی ارتش اسرائیل عامل بازدارنده در برابر حزب الله است، تل آویو نیز از دهها هزار موشک در نزد حزب الله لبنان میترسد. در سایه چنین اوضاعی ارتش اسرائیل خود را برای زمان مورد نیاز آماده میکند، اما با این وجود خطرات همچنان وجود دارد، چرا که عوامل تاثیر گذار در بروز درگیری های احتمالی بیش از گذشته است.
بر اساس پژوهش جدیدی که مرکز مطالعات راهبردی پگین سادات منتشر کرد، حزب الله لبنان نیز توسعه توانمندیهای نظامی و هجومی خود را با وجود حضور در جنگ سوریه ادامه میدهد و الان دست کم 80 هزار موشک در بقاع و جنوب لبنان به سوی اسرائیل نشانه رفته است، این حزب به دنبال افزایش ناوگان موشکی دقیق کوتاه برد و میان برد خود است، بنا براین پژوهش حزب الله از این ناوگان برای فلج کردن تاسیسات زیربنایی اسرائیل استفاده خواهد کرد و در هر جنگ احتمالی آینده بندرها و فرودگاه ها و تاسیسات تولید برق و مراکز کنترل نظامی را هدف قرار خواهد داد.
در مقابل اسرائیل نیز به دنبال تهیه یک واکنش نظامی برای تقابل با این چالش و برنامه ریزی برای ضربه فوری و مخرب به این حزب است، این پژوهش تاکید میکند که طرح ارتش اسرائیل مبتنی بر استفاده از توان هوایی بیسابقه برای تخریب صدها هدف در روز با سلاح های دقیق و مانورهای زمینی برای آمادگی یگان های مشارکت کننده در جنگ های احتمالی است که از سالها قبل برای حمله برق آسا به لبنان آماده می شوند. تلآویو به دنبال تخریب زیر ساخت های حزب الله لبنان از طریق توپخانه ها و نیروی پیاده و تانک ها و کادر مهندسی خود است و همچنین منابع اطلاعاتی جدید و فن آوری پیچیده نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت تا هماهنگی های شبکه ای و متمرکز را انجام داده و به نیروهای زمینی و هوایی و دریایی امکان هماهنگی های بیشتر و همگرایی اطلاعاتی را در زمان مناسب خواهد داد.
بر اساس این پژوهش سوالی که در ارتش اسرائیل مطرح است، رسیدن به راهی برای خاموش کردن موشکهای حزب الله لبنان در صورت بروز جنگ است.
این گزارش مدعی است که حزب الله لبنان از وجود خود در سوریه استفاده میکند تا سلاح های راهبردی را وارد لبنان کند تا از آنها در مقابله آینده با اسرائیل استفاده کند، دولت سوریه نیز که خود را مدیون ایران می داند؛ کاملا با مطالبات ایرات در تسهیل روند انتقال سلاح به حزب الله همراهی می کند. اسرائیل نیز همواره در معضل همیشگی قرار دارد و بین ریسک حمله به محموله های سلاح در حال انتقال به حزب الله و سکوت و اجازه دادن به انتقال این تسلیحات مردد است.