به گزارش مشرق به نقل از فردا، جان کری در یک اظهارنظر جنجالی که رویترز متن آن را منتشر کرده است نیت نهایی آمریکا در برخورد با برنامه صلح آمیز هسته ای ایران را نشان داده است. براساس آنچه که خبرگزاری رویترز منتشر کرده است کری گفته است «آمریکا قصد دارد به عنوان اولین گام برای حرکت به سمت برچیدن کامل برنامه هسته ای ایران، تهران را از توسعه بیشتر این برنامه بازدارد. آمریکا در عین حال تحریم های خود را علیه ایران حفظ خواهد کرد»
جان کری البته بلافاصله بعد از مذاکرات ژنو در یک نشست خبری در ابوظبی مدعی شد که این ایران بوده که از پذیرفتن توافقنامه پیشنهادی گروه 1+5 در جریان مذاکرات هستهای ژنو خودداری کرده است. این در حالی است که حداقل کارل بیلت وزیر خارجه سوئد روز شنبه و روز سوم مذاکرات، در صفحه توئیتر خود نوشته بود آنچه باعث اختلاف در مذاکرات شده است ایران نیست بلکه اعضای گروه 1+5 در میان خود اختلاف نظر دارند.
البته محمد جواد ظریف به این سخنان جان کری هم در برنامه تلویزیونی گفت وگوی ویژه خبری و هم در صفحه توئیتر خود به این سخنان پاسخ گفت. او بدون اشاره به نام مستقیم از یک کشور، نوشته: آقای وزیر، آیا این ایران بود که پنجشنبه شب، نصف پیشنویس آمریکا را زیر و رو کرد و جمعه صبح، علنا علیه آن صحبت کرد؟
او گفت که «بازی با کلمات نمیتواند واقعیات بین پنجشنبه ساعت 6 بعدازظهر تا شنبه ساعت 5:45 بعدازظهر را تغییر دهد»
این اظهارات نشان می دهد که جان کری می خواهد در آستانه مذاکرات ژنو3 بازی جدیدی را به راه بیندازد. واقع امر این است که اوباما و تیم او در داخل آمریکا از سرمایه سیاسی کافی برای پیشبرد اهداف خود برخوردار نیستند. دیروز مک کین در اظهاراتی بی سابقه به کری تاخت و گفت : به شدت از دولت اوباما ناامید شده ام بویژه از جان کری. کری از دوستان خوب من است اما زمانیکه بحث ایران پیش می آید، این آدم مانند یک توپ مخرب است.این سناتور جمهوریخواه با اشاره به مذاکرات با ایران بیان داشت: هیچگاه به اندازه امروز در مورد پارامترهای این توافق نگران نبوده ام. به من دیروز گفتند که جان کری حاضر به افشای جزئیات مذاکرات نشده، با این حال همزمان می خواهد بر روی حسن نیت ما هم تکیه کند.
به موازات این امر هم کری و هم اوباما از کنگره خواهش کرده اند که برای بر هم نخوردن مسیر مذاکرات از وضع تحریم های جدید علیه ایران خودداری کند. همین امر نشان می دهد که اوباما در داخل مشروعیت لازم برای پیشبرد اهداف خود را ندارد. تعطیلی چندی پیش دولت آمریکا در لجاجت با کنگره نشان داد که تا چه حد معادلات داخلی آمریکا شکننده و لرزان است. از این رو است که به موازات فشار جمهوریخواهان و لفاظی مک کین، کری هم به رویکردهایی روی می آورد که می تواند در مذاکرات تعیین کننده باشد و اساسا مذاکره را بی معنا کند . وی در جدید ترین اظهارات خود گفته است: کشورش در حال پیشنهاد طرحی است تا بخش کوچکی از ۴۵ میلیارد دلار داراییهای ایران در بانکهای جهان، آزاد شود. وی در این مصاحبه تاکید کرد که بخش اصلی تحریمهای ایران لغو نخواهد شد و گفت: بیش از 95 درصد تحریم های کنونی بر جای خود باقی خواهد ماند.
کری همچنین گفت: پیش از اعمال تحریمها علیه ایران، این کشور درآمدی حدود 110 تا 120 میلیارد دلار در سال از فروش نفت به دست میآورد. اکنون تحریمها درآمد ایران را به حدود 40 تا 45 میلیارد دلار در سال رسانده است که این 45 میلیارد نیز در بانکهای جهان مصادره شده است.
این در حالی است که کری در دیدار خود با کمیته اقتصادی مجلس سنای آمریکا تاکید کرده بود درصورتی که واشنگتن تحریمهای اقتصادی بیشتری علیه ایران اعمال کند این احتمال وجود خواهد داشت که شرکای مذاکره کننده خود را از دست بدهد.وی هم چنین هشدار داده بود که هر تحریم جدیدی علیه تهران ممکن است موجب شکست کامل مذاکرات شود.
با این وصف سوال این است که کری چگونه می خواهد با امتیازهای ناچیز رضایت ایران را به دست بیاورد؟ مشخص است که ایران هرگز به چنین پیشنهادات مضحکی روی خوش نشان نخواهد داد . بنابراین کری با این سخنان در واقع بهای سنگین را می پردازد. کسی که به مذاکرات تیر خلاص می زند مک کین یا جمهوریخواهان نیستند. این کری است که برای خاموش کردن اعتراضات داخلی سخنانی را مطرح می کند که در مذاکرات خریداری نخواهد یافت.
نمونه مشخص این امر پاسخ غیرمستقیم ظریف به اوست . وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه کارشکنیهای وزیر امور خارجه فرانسه را در مذاکرات را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: برخی هر چقدر تلاش کنند نمیتوانند واقعیت را تغییر دهند.
ظریف ادامه داد: هر گونه توافقی که حقوق مردم ایران را به رسمیت نشناسند و از موضع احترام نباشد شانسی برای موفقیت ندارد. خبرهای روز پنجشنبه و جمعه همه چیز را نشان میدهد و آنچه لازم است ضرورت یک برخورد از موضع برابر و احترام متقابل خواهد بود.وی با بیان اینکه مردم ایران و نمایندههای آنها چیزی جز احترام را نمیپذیرند،گفت: من همیشه امیدوارم و بدون امید نمیتوان کار را پیش برد.البته امیدواری مخالف این موضوع نیست که ما با چشم باز حرکت کنیم.
مشخص است که ایران هرگز به چنین پیشنهادات مضحکی روی خوش نشان نخواهد داد . بنابراین کری با این سخنان در واقع بهای سنگین را می پردازد. کسی که به مذاکرات تیر خلاص می زند مک کین یا جمهوریخواهان نیستند. این کری است که برای خاموش کردن اعتراضات داخلی سخنانی را مطرح می کند که در مذاکرات خریداری نخواهد یافت.