به گزارش مشرق به نقل از العالم، علي باقري اظهار کرد: در گذشته و در مقعطي آنها براي مذاکره پيش شرط ميگذاشتند اما اکنون اذعان دارند که جمهوري اسلامي ايران در شرايطي قرار دارد که براي آنها شرط تعيين کند.
وي گفت: در عرصه فني و ارائه فناوريهاي جديد در موضوع انرژي هستهيي ، ايران با سرعت مضاعفي در حال پيشرفت است.
معاون سياست خارجي و امنيت بين الملل دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در ارزيابي از نشست گروه 1+5 و ايران گفت: موضوع تبادل سوخت اگر در چارچوب همکاري متقابل باشد، ميتوانيم درباره آن صحبت کنيم.
باقري افزود: 'کاترين اشتون' مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا پيشنهاد کرد براي اينکه دستاوردي از اين نشست داشته باشيم، موضوع تبادل سوخت را به يک سرانجام برسانيم.
معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران با تاکيد بر اينکه اگر موضوع تبادل سوخت به عنوان همکاري مطرح نشود نميتوان به صورت جدي روي آن فکر کرد، افزود: اگر طرف مقابل نگاه همکاري نداشته باشد امکان طرح مساله تبادل سوخت وجود نخواهد داشت.
وي درباره شيوه مذاکره گروه 1+5 با ايران گفت: اگر از منظر حقوقي نگاه کنيم آنها هيچ استدلال منطقي و حقوقي ندارند و ارسال گزارش آژانس به شوراي امنيت نيز از اين نوع است چرا که اين مورد رويه قانوني آژانس طي نشده است.
باقري مذاکرهکنندهها با ايران را انحصار طلب دانست و گفت: يکي از انگيزههاي اصلي گروه مذاکره کننده با ايران انحصار علم و دانش و منافع مربوط به آن است.
وي در مورد آمادگي اشتون براي ادامه مذاکرات گفت: اين گفتوگوها در آينده ميتواند ادامه داشته باشد و هيچ مانعي نيست، البته بايد به گروه 1+5 يک فرصت داد تا براي همکاري، به جمع بندي برسد.
وي با اشاره به روند سياسي گفتوگوهاي ايران و 1+ 5 گفت: حرکت ايران در اين مسير رو به جلو و پيشرفت است و اين مذاکرات نشان دهنده موفقيت ما در اين عرصه است.
باقري با اشاره به سابقه گفتوگوهاي ايران و 1+5گفت: گفت وگوهاي ژنو در چارچوب بسته پيشنهادي ايران شکل گرفت اما آنها بر موضوع تعليق تاکيد داشتند.
وي افزود: در مذاکرت ژنو 2 بسته به روز شده ايران ارائه شد و طرف مقابل ضمن عقب نشيني تمرکز خود را از تعليق به محدود شدن فعاليتهاي هستهيي ايران معطوف کرد.
باقري با تاکيد بر اينکه در ژنو 3 آنها از ايران ميخواستند که درباره موضوع هستهيي صحبت شود، گفت: دستاورد ژنو 3 توافق براي گفت وگو حول نقاط مشترک بود؛ راهبرد دو مسيره آنها گفت وگو و فشار بود و توافق ژنو 3 عملا راهبرد فشار و گفت وگو را تهي و آن را تبديل به راهبرد گفت وگو و همکاري کرد.
باقري گفت: ايران با تکيه بر اين دستاورد وارد مذاکرات استانبول شد و تلاش کرد به بهترين وجه از اين دستاورد براي پيشبرد فعاليتها و احقاق حقوق خود استفاده کند.
وي که در گفتوگوي ويژه خبري شبکه دوم سيما سخن ميگفت، افزود: بر اين اساس ايران اعلام آمادگي کرد در موضوعات مشترک همکاري کند و آنها نيز اعلام کردند در موضوع هستهيي همکاري ميکنند.
باقري گفت: ايران در نشست استانبول اعلام کرد که حاضر به همکاري حتي در موضوع تبادل است به شرط آنکه اين موضوع در چارچوب همکاري باشد و نه تقابل.
وي با بيان اينکه طرف مقابل اقدامات تقابلي را از سالهاي گذشته شروع کرد، افزود: آنها بايد از اين اقدامات سلبي و تقابلي دست بکشند زيرا معناي همکاري اين است که تقابل نباشد.
باقري افزود: مبناي گفت و گو ژنو3 براي همکاري بود اما لازمه ايجابي اين موضوع اين است که اين مذاکرات بايد داراي چارچوب و منطق باشد و اين منطق همان معاهدات بين المللي است.
باقري در ادامه گفت: مقررات آژانس و معاهده ان پي تي چارچوبي براي خلع سلاح، عدم اشاعه و همکاري صلح آميز هستهيي است.
باقري افزود: ما اعلام کرديم اگر ميخواهيد که موضوع تبادل مطرح شود، بايد به حقوق جدي ايران به عنوان عضو ان پي تي تاکيد کنيد.
وي گفت:آنها همگي به اين حقوق که در چارچوب معاهده ان پي تي قرار دارد اذعان دارند و ايران ميخواست که آنها به اين حقوق رسما اذعان داشته باشند.
وي افزود: ايران اعلام کرد که لازمه همکاري و مذاکرات يکي اقدامات سلبي و ديگري اقدامات ايجابي است و اين اقدامات لازم پيش شرط نيست.
باقري گفت: منطق مشترک ما معاهده ان پي تي است و اين منطق ميتواند مبنا قرار گيرد.
وي با اشاره به اينکه دبير شوراي عالي امنيت ملي در مذاکرات استانبول تاکيد کرد که ايران به دنبال خريدن زمان نيست ، گفت: جليلي به آنها تاکيد کرد که شايد شما بدنبال اين کار باشيد؛ اما فعاليتهاي ايران در چارچوب نظارت آژانس در حال انجام است و گفت وگو هيچ فرصت اضافهاي براي ما ايجاد نميکند.
باقري گفت: برخي از کشورهاي طرف مقابل تلاش ميکنند که حقوق ملت ايران را زير پا بگذارند و متاسفانه بدنبال رسيدن به نتيجه منطقي نيستند.
وي افزود: ايران با ابتکار وارد گفت وگوها شد تا طرف مقابل را به سمت اذعان به حقوق ايران بکشاند.
وي اظهار کرد: برخي مقامات غربي اين بحث را مطرح کردند که به زمان و فرصت بيشتري نياز دارند تا اين مذاکرات را ادامه دهند.
معاون امور بين الملل دبير شوراي عالي امنيت ملي افزود: جمع بندي ما از صحبتهاي جمعه شب و صبح شنبه اين بود که آنها براي وارد شدن به رويکرد همکاري به جاي تقابل نياز به زمان دارند.
وي با تاکيد بر اينکه يکي از نگرانيهاي ما اين بود که برخي کشورها به دنبال توافق نيستند، افزود : رويکرد برخي کشورهاي غربي چه در بيرون و چه در درون مذاکرات نشان ميدهد که از تجربيات گذشته و اينکه اقدامات تقابلي براي آنها دستاوردي نداشته است، درسي نگرفتهاند.
باقري مذاکرات استانبول را براي ايران موفقيت آميز دانست و گفت: در عرصه گفت وگوهاي استانبول ما موفق بوديم و آنها نيز بايد درباره خودشان ارزيابي داشته باشند که موفق بودند يا نه.
وي افزود: برخي قدرتها نميخواهند که مناسبات بين المللي براساس چارچوبهايي باشد که در چنبره احاطه آنها نيست.
باقري گفت: اينکه ترکيه به عنوان کشور دوست ايران و يک کشور اسلامي محلي براي پيشبرد گفت وگوها نباشد مطرح است اما عوامل ديگر هم در رويکرد آنها در نشست استانبول موثر بود.
وي درباره مذاکرات ايران با برخي از اعضاي گروه وين گفت: يکي از پيشنهادهاي کاترين اشتون اين بود که براي داشتن يک دستاورد سمبليک، موضوع تبادل سوخت را به سرانجام برسانيم و ايران اين موضوع را در چارچوب همکاري قبول داشت اما اعلام کرد تا موضوع تبادل به عنوان همکاري مطرح نباشد ايران هيچ انگيزهاي براي وارد شدن به اين موضوع ندارد.
باقري گفت: در جلسه شنبه با برخي از اعضاي گروه وين تاکيد کرديم که موضوع تبادل سوخت اکنون نياز ايران نيست و آنچه که ايران را وا ميدارد که در اين باره مذاکره کند از منظر همکاري است نه از منظر نياز.
وي افزود: اين چارچوب منطقي باعث شد که آنها نتوانند موضع منفي در اين باره اتخاذ کند و دکتر جليلي گفت که شما فرصت داريد در اين باره فکر کنيد.
باقري افزود: آنها هيچ استدلال منطقي براي اتخاذ روند تقابلي خود ندارند زيرا براساس مقررات آژانس بايد زماني موضوع هستهيي ايران به شوراي امنيت گزارش ميشد که بازرسان اعلام کنند که اين فعاليتها به سمت فعاليتهاي نظامي منحرف شده در حالي که درباره ايران اين روند طي نشد.
وي گفت: در مقطع بين مذاکرات ژنو 3 و استانبول هيات بازديد کننده از تاسيسات ايران مشاهده کردند که ادعاهاي غربيها درباره ايران صحت ندارد.
معاون امور بين الملل دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت: يکي از انگيزههاي آنها در نداشتن استدلال منطقي اين است که آنها دنبال انحصارگرايي در علم هستند.
باقري در پايان با اشاره به اينکه آنها بايد همکاري را جايگزين تقابل کنند، افزود: نگاه ايران به آينده اين است که اين گفت وگوها مي تواند استمرار داشته باشد و آنها هم براين مساله تاکيد داشتند و فکر ميکنيم اين فرصت بايد براي آنها ايجاد شود تا از روند تقابلي دست بردارند و به سمت همکاري بروند.