به گزارش مشرق به نقل از ایران هسته ای، با پایان یافتن مذاکرات ژنو در روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته روشن شده است که ایران و گروه 1+5 دارای اختلاف های جدی با یکدیگر هستند.
منابع دیپلماتیک در تهران می گویند این اختلافات در برخی موارد بسیار عمیق است و دو طرف زمان بسیار زیاد و اراده سیاسی فوق العاده جدی برای غلبه بر آنها نیاز خواهند داشت.
این منابع تاکید کردند که به دلیل توافق صورت گرفته با گروه 1+5 نمی توانند درباره جزئیات پیشنهاد ایران در مذاکرات و پاسخ های طرف غربی صحبت کنند اما در عین حال تلاش کردند برخی از مهم ترین حوزه های اختلاف را شفاف کنند.
بنابه گفته این منابع مهم ترین اختلاف نظر میان ایران و 1+5 در مذاکرات ژنو بر سر این موضوع بوده که ایران تاکید داشته است در ازای گام اعتمادساز ایران در قدم نخست 1+5 هم باید اقدامی متناسب در حوزه تعدیل تحریم های مالی یا انرژی انجام بدهد ولی گروه 1+5 تاکید داشته این ایران است که باید گام نخست را بردارد و 1+5 صرفا تلاش خواهد کرد به گام ایران پاسخی محدود بدهد.
این منابع با اشاره به اینکه 1+5 همچنان ایران را در موضع بدهکار می داند و بر ضرورت آغاز اعتمادسازی از سوی ایران تاکید دارد، اضافه کردند اختلاف نظر مهم دیگر در مذاکرات این بوده است که ظاهرا 1+5 آماده تعدیل تحریم ها بیش از آنچه در آلماتی گفته بود –تعدیل تحریم طلا و پتروشیمی- نیست و در بهترین حالت مایل است بدون هرگونه دستکاری در قوانین تحریم ها، صرفا بخشی از دارایی ها مسدود شدن ایران را آزاد کند.
کارشناسانی که «ایران هسته ای» با آنها گفت وگو کرده می گویند استنباط ایران این است که 1+5 مایل است زیر ساخت غنی سازی در ایران را محدود کند ولی مایل نیست برگ های خود در حوزه تحریم ها را به سرعت از دست بدهد.
به گفته این منابع، نقطه اختلاف بعدی جایی ظاهر شده که ایران خواستار تعدیل فوری بخشی از تحریم ها شده ولی گروه 1+5 تاکید کرده است که این فرآیند طولانی خواهد بود و به زودی به هیچ نتیجه ای نخواهد رسید.
علاوه براین، در زمینه پذیرش حق غنی سازی ایران هم 1+5 تاکید کرده است این امر را تنها پس از رفع همه نگرانی هایش به مذاکره خواهد گذاشت و از ارائه هرگونه تضمینی به ایران مبنی بر اینکه غنی سازی ایران در گام آخر پذیرفته خواهد شد هم خودداری کرده است.
همچنین منابعی که «ایران هسته ای» با آنها گفت وگو کرده می گویند گروه 1+5، حداقل 3 درخواست کاملا غیر قابل پذیرش هم روی میز ایران گذاشته است:
نخست اینکه ایران باید بخشی از مواد 5 درصد خود را از کشور خارج کرده و یک سقف انباشت را برای مواد 5 درصد بپذیرد.
دوم، 1+5 بر ضرورت تعطیلی دائم تاسیسات فردو اصرار داشته است.
و سوم، گروه 1+5 تاکید داشته است که در نهایت ایران باید پای بندی خود را به قطعنامه های شورای امنیت نشان بدهد و جایگزینی در این زمینه وجود ندارد.
کارشناسان عقیده دارند با وجود تغییر لحن دو طرف اینگونه به نظر می رسد که دیدگاه های مذاکراتی 1+5 تغییری نکرده و بلکه با تاکید بیشتری بیان می شود.
کد خبر 256720
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۵۲
- ۶ نظر
- چاپ
با وجود تغییر لحن دو طرف اینگونه به نظر می رسد که دیدگاه های مذاکراتی 1+5 تغییری نکرده و بلکه با تاکید بیشتری بیان می شود.