کسری بودجه شدید برای پرداخت یارانه به 75 میلیون ایرانی، دیدگاه‌های مجلس نهم و دولت یازدهم را در حذف یارانه اقشار مرفه به هم نزدیک ساخته است؛ این در حالی است که دولت سابق از ابتدا قصد نداشت به اقشار مرفه یارانه پرداخت کند اما با مانع مجلس روبرو شد.

گروه اقتصادی مشرق-موضوع حذف یارانه نقدی اقشار مرفه، سابقه‌ای به اندازه طرح هدفمندی یارانه‌ها دارد. از همان ابتدا که دولت نهم بحث پرداخت یارانه نقدی در قالب هدفمندی یارانه‌ها را مطرح کرد، موضوع چگونگی شناسایی خانوارهای مرفه برای عدم پرداخت یارانه به آنان هم مطرح شد.

در ابتدا دولت در لایحه اولیه ارسالی به مجلس شورای اسلامی برای هدفمندکردن یارانه‌ها در سال 1387، پرداخت یارانه نقدی به 7 دهک درآمدی را پیشنهاد کرده بود که در نهایت نمایندگان پس از بررسی سناریوهای مختلف همچون پرداخت یارانه نقدی به دو و پنج دهک ،سرانجام با پرداخت یارانه به تمامی خانوارهای ایرانی موافقت کردند.

با اينکه دولت، با توزيع درآمد حاصل از هدفمند کردن يارانه‌ها بين همه قشرها اعم از برخوردار و آسيب‌پذير مخالف بود، اما پس از مجادله‌های فراوان در نهایت به نظر مجلس تمکين کرد. البته در متن قانون مصوب مجلس اینطور ذکر شد که دولت باید با لحاظ میزان درآمد خانوارها اقدام به پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی به آنها کند. بر همین مبنا هم در سال 1388 دولت طرح خوشه‌بندی خانوارها را اجرا کرد که سرانجام به علت اشکالات آن، منتفی شد.

بدین ترتیب در مرحله اول هدفمندی یارانه‌‌ها، یارانه نقدی به تمامی اقشار کشور به طور مساوی پرداخت شد که خلاف عدالت بود. این روند ادامه داشت تا این که در سال 1390 که دولت دهم برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها خیز برداشته بود، دوباره بحث حذف یارانه اقشار مرفه مطرح شد. دولت قصد داشت پرداخت یارانه نقدی به 10 میلیون نفر در مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها را متوقف کند که این بار هم با مخالفت مجلس مواجه شد.

18 دی 1390 علی لاریجانی رئیس مجلس در واکنش به تصمیم دولت برای عدم پرداخت یارانه نقدی به 10 میلیون نفر در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها گفت: «آنچه در قانون هدفمندکردن یارانه ها مد نظر است پرداخت یارانه نقدی به عموم مردم است البته دولت می‌تواند به عده‌ای بر حسب نیازشان بیشتر یارانه بدهد. اگر حذف یارانه به معنای این است که می‌خواهند هیچ مبلغی ندهند مجلس مخالف آن است اما اگر بحث این است که ما ‌واهیم به افراد نیازمند بیشتر یارانه بدهیم مجلس موافق آن است، چون در قانون هم آمده که دولت ‌می‌تواند به افراد نیازمند یارانه بیشتری بدهد.»

البته در نهایت نه دولت مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها را اجرا کرد و نه مجلس به خاطر فضای آشفته بازار و موج گرانی‌ها به این کار اصراری داشت.

در نتیجه، دولت دهم تا ماه آخر فعالیت خود به پرداخت غیرعادلانه یارانه مساوی به فقرا و اغنیا ادامه داد و دولت یازدهم نیز در سه ماهی که گذشته همان راه را ادامه می‌دهد. با این حال همانطور که اقتصاددانان بارها هشدار داده بودند روند فعلی پرداخت یارانه نقدی که با استقراض دولت از سایر منابع بودجه‌ای و غیربودجه‌ای همراه است، به بن‌بست رسیده و چاره‌ای به توقف آن نیست.

از این رو دولت یازدهم بحث حذف یارانه اقشار مرفه را مطرح کرده اما از اظهارات مجلسی‌ها اینطور برمی‌آید که مواضع آنها تغییر کرده و دیگر مخالف این کار نیستند. البته این سوال، باقی می‌ماند که آیا بهتر نبود مجلس از همان سال 1388 با پیشنهاد دولت وقت برای پرداخت یارانه به 7 دهک و عدم پرداخت به 3 دهک برخوردار، موافقت می‌کرد؟

در ضمن اگر حذف یارانه اقشار مرفه، خلاف قانون هدفمندی یارانه‌ها است، لازم است دولت و مجلس نسبت به اصلاح این قانون اقدام کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • مردم ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    همه ی این اقدامات نشون میده که حرفهای دولت قبل درست بود و اگر هدفمندی به انصورت که دولت میگفت یعنی پرداخت به 7 دهک و همچنین اجرای یکباره ی ان و پرداخت ماهی 400 تا 500 هزارتومان یارانه اجرا میشد گرفتار این معضلات نمیشدیم . متاسفانه مجلس بجای همکاری با دولت چوب لای چرخ گذاشت وحالا دارد حرفهای دولت قبل را عمل میکند !!!!!!!!!!! مثل بودجه !که هر چی احمدی نژاد داد زد که بابا این بودجه ای که مجلس تصویب کرده اجرایی نیست ! کسی گوشش بهکار نبود . حالا این دولت اصلاحیه اورده و مجلس هم میپذیرد !!!!!!!!!!!!! هرچه جلوتر برویم دسته بندیها بیشتر مشخص میشود !{ مشرق به احترام مخاطبت نظرم را تائید کن }
  • زهیر ۰۲:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    اگه بناست یارانه ها از ثروتهای ملی پرداخت بشه پس به همه ایرانیها تعلق داره چه فقیر چه غنی و به همه هم بطور یکسان تعلق داره . حرف اینجاست که این یارانه ها باید چطور پرداخت بشه
  • مرتضی ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    سلام کی میتونه عدالت را اجرا کنه در حالی که هیچ فرصتی برای همه یکسان نیست، بلکه در چنین شرایطی بهتر است مساوات اجرا شود/ اگه یارانه ها حذف نشده و یا همون هدفمند نشده بود الان دولت می خواست چه کار کنه؟ فکرکنم باید آب و برق و گاز مردم پایین شهر رو قطع می کردن
  • حسین ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    مشرق جان عدالت میگه همه باید مساوی باشن....حالا شما چطور میگید چون به همه پرداخته شده پس ناعادلانست؟؟؟ به هر حال اون مرفه هم ایرانیه و حقش هم هست...به نظر من خودش باید بره کنار نه زورکی
  • حقگو ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    جناب اقای لاریجانی با توجه به فرمایش شما که حرف درست است اگر مجری خلاف کند شکایت انرا به چه کسی باید کرد دولت باید مجری باشد متأسفانه قانون شکنی میکند رطب خورده کی کند منع رطب؟ دولت اگر دلش برای مردم میسوزد عید قربان و عید غدیر نزدیک است به مردم عیدانه بدهد. شاید گفته شود با کدام پول و چه آثار تورمی دارد؟ تورم و گرانی یکی از عوامل عمده آن خود دولت است نظارت برقیمت کالاها و گرانی کجای کار قرار دارد؟ چرا این همه برای پرداخت یارانه منت سر مردم میگذارند ؟ چرا برای پرداخت امروز و فردا میکنند؟ چرا صحبت حذف یارانه سه دهک بالا را می کنند؟ چرا یارانه را سر موقع پرداخت نمیکنند؟ مگر یارانه پرداخت بیت المال به مردم نیست؟ مگر یارانه پرداخت نشد که مردم مدیریت کنند هزینه ها را ؟ ...... دولت محترم خود را دولت تدبیر و اعتدال نام نهاد دولت محترم مصوبات دولت گذشته از جمله مصوبه افزایش مرخصی زایمان از 6 ماه به 9 ماه را ابلاغ نمیکند چرا؟؟؟؟؟
  • ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    سیاست های دولت و مجلس نمی خوند! مهم این است؟
  • سعید ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    با این اوضاع واحوال فکر کنم باید فکر اساسی کنیم کفگیر دولت هم به ته دیگ رسیده ؟
  • سعید ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    با این اوضاع واحوال فکر کنم باید فکر اساسی کنیم کفگیر دولت هم به ته دیگ رسیده ؟
  • عباس ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    این همه احمدی نژاد داد زد که به دهکهای مرفه این چندرقاز یارانه رو ندهند. ولی برخی قبول نکردند. گفتند مرغ یک پا داره. حالا که احمدی نژاد رفته دارند طرحهای اون پیاده میکنند. البته به اسم خودشو و کارشناسی. ای خدا. کی حال گیری میکنی ما دلمون خنک بشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    حذف یارانه کارمندی - بی تدبیری و نومیدی
  • مجید ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    0 0
    جناب آقای زهبر ، در هیچ جای دنیا به اغنیا یارانه نمی دهند. یارانه یا سوبسید به اقشار ضعیف تعلق دارد. دلیل آنهم اینست که اغنیا با توانمندی هایی که ذاتا دارند و یا با توجه به شرایط خاص موجودی که بدست آورده اند، از ثروتهای ملی به اندازه ی حق خود و یا بیشتر از حق خود بهره مند می شوند. حتی بابت آن بهره مندی باید مالیات نیز پرداخت کنند. دولت مالیات را کجا مصرف می کند؟ اگر حرف شما درست باشد، فقرا و اغنیا یا باید به یک اندازه مالیات بپردازند و یا اصلا هیچکدام مالیات نپردازند! وقتی از درآمد و ثروت اغنیا در کشورهای پیشرفته ی دنیا مالیات اخذ می گردد و از آنها در موارد مختلفی که منفعت آن به فقرا هم می رسد استفاده می گردد، این حاکی از آنستکه اغنیا از حد خود بیشتر از ثروتهای ملی استفاده می کنند. می شود اینطور گفت که، پرداخت یارانه، به نوعی " مالیات معکوس " است.
  • عباس ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۵
    0 0
    والا خیلی ازمردم راضی هستن یارانه اشون قطع بشه وپولش مستقیماً به بخش صنعت تزریق بشه.اما متاسفانه اگه یارانه تمام مردم هم قطع بشه بازم پولش خرج توسعه اقتصادی نمیشه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس