کد خبر 25210
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۸۹ - ۱۱:۳۸

يکي از مورخين حوزوي گفت: سريال مختارنامه در بسياري از موارد از تاريخ فاصله دارد و مي‌توان گفت در مجموع برداشت‌ها و تحليل‌هايي از کتب و منابع مختلف است.

به گزارش مشرق به نقل از مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام‌والمسلمين يوسفي غروي، شب گذشته در نشست تخصصي گفتمان عقايد و انديشه‌ها با موضوع بررسي مختار و فرقه کيسانيه که در سالن اجتماعات مدرسه علميه فيضيه برگزار شد، گفت: بسياري از بخش‌هاي سريال مختارنامه، از تاريخ فاصله دارد و مجموع برداشت‌ها و تحليل‌ها است؛ البته در بخش‌هايي از اين سريال، حکايت تاريخي نيز آمده است.

وي با اشاره به جايگاه سياسي مختار در جامعه آن روزگار، خاطرنشان ساخت: مختار به عنوان داماد سمرة بن جندب و نعمان بن بشير که هر دو در دستگاه حکومتي بني اميه بودند ازجايگاه ويژه‌اي برخوردار بود.

اين استاد حوزه و دانشگاه، ورود مسلم به کوفه و رفتن به خانه مختار را به دليل جايگاه سياسي مهم مختار ذکر کرده و گفت: مسلم براي اين که در ابتداي ورود، ايجاد حساسيت نکند و با آسودگي بتواند براي امام حسين(ع) بعيت بگيرد، به خانه داماد حاکم کوفه رفت و در آنجا ساکن شد.

وي ادامه داد: پس از اين که ابن‌زياد به جاي نعمان بن بشير حاکم کوفه شد، مسلم به دليل از بين رفتن جايگاه سياسي مختار، به خانه هاني بن عروه پناه برد و هاني نيز به او پناه داد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمين يوسفي غروي به اسارت مختار در زندان ابن زياد اشاره کرد و افزود: پس از واقعه عاشورا، يزيد با توجه به شرايط حاکم بر جامعه و فريب اذهان مردم، سياست پشيماني را در پيش گرفت؛ از سوي ديگر هم عبد‌الله بن عمر که تازه با يزيد بيعت کرده بود، درخواست آزادي مختار را نمود. در اين شرايط، يزيد با اين درخواست موافقت و دستور آزادي مختار را داد.

وي ادامه داد: مختار پس از آزادي، به مکه رفت و وارد دستگاه عبد‌الله بن زبير شد. هرچند مختار علاقه زيادي براي حکوت عراق داشت، ولي آل زبير با بهانه‌‌هاي که مي‌آوردند، کاري را به او محول نکردند.

اين استاد تاريخ خاطرنشان کرد: زماني که مختار در مکه، با حُجاج عراقي ملاقات کرد و متوجه قيام توابين شد، براي جلوگيري از اين قيام، خود را به کوفه رساند، ولي تنها توانست نيمي از آنها را از قيام باز دارد.

وي در ادامه به نحوه کشته شدن مختار اشاره کرد و گفت: درماه مبارک رمضان، مختار با 20هزار جنگجو در مقابل سپاه مصعب‌ بن زبير که براي از ميان برداشتن وي حرکت کرده بود، ايستاد؛ از اين تعداد 12هزار نفر کشته شدند و باقيمانده سپاه مختار به دارالحکومه کوفه پناه بردند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمين يوسفي غروي با اشاره به اين که پس از کشته شدن مختار و فرماندهان وي، مصعب در مرحله نخست مي‌خواست تنها جنگجويان فارس را که تعدادشان هزار نفر بود بکشد و به ديگر سپاهيان که از اعراب بودند، امان دهد : با مطرح شدن خواسته معصب، بزرگان اعراب مخالفت کردند و همگي به جنگ ادامه دادند و کشته شدند.

وي در بخش پاياني سخنان خود با اشاره به عبارات اهل‌بيت(ع) درباره مختار اظهار داشت: با توجه به سخنان اهل‌بيت(ع) درباره مختار و رفتار آنها با فرزندان مختار، مي‌توان گفت که مختار اهل نجات مي‌باشد، هر چند شايد مورد بازخواست قرار گيرد.

خاطرنشان مي‌شود، سلسله نشست‌هاي تخصصي «گفتمان عقايد و انديشه‌ها»، سه شنبه هر هفته بعد از نماز مغرب و عشا در سالن اجتماعات مدرسه علميه فيضيه قم برگزار مي‌شود.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس