گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
طرح کوتاهمدت دولت برای رونق اقتصاد
روزنامه بهار نوشت: روند ترخیص کالاها از گمرک شتاب میگیرد تا طرح کوتاهمدت دولت برای رونق اقتصادی را رقم بزند. هیات دولت در جلسه 17 شهریور خود، برای ایجاد تحرک اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار، مصوبهای هشتبندی را به تصویب رساند و براساس آن، طرح کوتاهمدت دولت برای رونق اقتصادی را رقم زد. طرحی که دیروز مهر از ابلاغ آن توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهوری خبر داد. این طرح کوتاهمدت برای اقتصاد کشور، خبری خوشیمن و مبارک بود و گره واردات را که به تهنشین شدن کالاها، از کالاهای اساسی و دارو گرفته تا کالاهای لوکس در گمرک منجر شده است، باز میکند و فکری هم برای مشکل بازگشایی اعتبار اسنادی کرده است.
این امر به موضوعی پرداخته که مدتهاست فعالان اقتصادی درباره آن صحبت میکنند و میگویند پیشپرداخت 130درصدی برای گشایش اعتبار اسنادی هزینههای تولید را به شدت افزایش داده است. حال بند نخست این مصوبه هشتبندی، به میزان پیشدریافت برای واردات کالاها و خدمات در روز گشایش اعتبار اسنادی حداکثر به میزان 30درصد معادل ریالی پرداخته است که این امر میتواند مشکل چندینماهه فعالان اقتصادی را که از افزایش هزینههای واردات مواد اولیه و کالاهای اساسی گله میکردند، حل کند.
یادداشت مطهری خطاب به روحانی
روزنامه شرق نوشت: جناب آقای روحانی رییسجمهور در مجمع سالانه فرماندهان سپاه فرمودند: «بنده شایعاتی را که راجع به سپاه در حوزه اقتصادی مطرح میشود اصلا قبول ندارم. سپاه رقیب مردم و بخشخصوصی و مثل پیمانکارهای معمولی نیست.»
به نظر میرسد که این سخن آقای رییسجمهور بیشتر جنبه نصیحت و بازدارندگی دارد و رییسجمهور خواسته است تذکر و هشدار محترمانهای به سپاه درخصوص ورود این نیروی نظامی به حوزه اقتصاد که در دولتهای نهم و دهم به اوج خود رسید، بدهد و الا بسیار بعید است که جناب آقای روحانی بهعنوان رییسجمهور ندانند که واقعا امروز سپاه رقیب مردم و بخشخصوصی و مثل پیمانکارهای معمولی است و این امر آفات و آسیبهایی برای خود سپاه و اقتصاد کشور داشته است. آقای روحانی اضافه کردند که «سپاه باید پروژههای بسیار مهمی را که بخش خصوصی توان اجرای آن را ندارد برعهده بگیرد.»
این، سخن حقی است و مقصود نهایی آقای روحانی هم گفتن همین جمله بوده است. ولی این حقیقت را نمیتوان نادیده گرفت که میان «باید» و «هست» و بهعبارت دیگر میان «آنچه باید انجام شود» و «آنچه انجام میشود» گاهی فاصله زیادی وجود دارد. ما هم آرزو داریم که سپاه فقط پروژههای بسیار مهمی را که بخش خصوصی توان اجرای آن را ندارد برعهده بگیرد. بههرحال از جناب آقای روحانی صراحت بیشتری را انتظار داریم.»
بازگشت دانشجویان ستارهدار به دانشگاه
روزنامه آرمان روابط عمومی نوشت: یک سرپرست و یک کرور مخالف پرو پاقرص، این حکایت جعفر توفیقی و مخالفین بیمحابایش در مجلس است. مخالفینی که از همان اولین لحظاتی که نام توفیقی برای سرپرستی وزارت علوم در میان آمد از هیچ کوششی علیه وی دریغ نکردهاند و با حمایت و پوشش یک خبرگزاری و دهها سایت ریز و درشت تا توانستهاند در مخالفت با این استاد دانشگاه و وزیر علوم دولت اصلاحات، سرپرست فعلی و اصلیترین نامزد محتمل این وزارتخانه نوشته و پرداخته اند. جدای از خط و نشانهای اولیه و ابراز بهت و حیرت از انتخاب توفیقی توسط روحانی در همان اولین روزها فیلمی از سخنرانی توفیقی در تحصن اساتید دانشگاه در رسانههای اصولگرا انتشار یافت و متعاقب آن سیلی از مصاحبهها آغاز شد که وی از عناصر فتنه بوده و به هیچ وجه شایستگی تصدی این سمت را ندارد که پیش تر هم تنها بواسطه یک عکس از حضور میلیمنفرد در این تجمع وی رای اعتماد از مجلس نگرفت.
چند روز بعد با انتشار اسنادی مشخص شد که این سخنرانی در تاریخ 26 خرداد و قبل از نماز جمعه مقام معظم رهبری بوده و مضاف بر آن رئیس دانشگاه «فرهاد رهبر» مجوز این تجمع را صادر کرده و نماینده ولی فقیه در نهاد دانشگاه هم در این جلسه حضور داشته و با این اوصاف این نکته نمیتوانست چندان محل ایراد قرار بگیرد.
مخالفین البته بیکار ننشستند و در دومین مرحله و در اقدامی بسیار عجیب و غیر منتظره طرحی دو فوریتی را به مجلس ارائه دادند که ذیل آن اختیار هرگونه عزل و نصب از سرپرست وزارتخانه سلب می شد؛ این اقدام آنان نیز با توجه به عدم رای مجلس به دو فوریت طرح و تصویب یک فوریت که موضوع را به یکماه آینده موکول میکرد ابتر ماند اما مخالفین تمام قامت توفیقی از کار باز نایستادند و با کوچکترین تغییر سیلی از هجمهها را متوجه وی کردند و روز گذشته نیز این مخالفتها با دستور توفیقی در خصوص رسیدگی به موضوع دانشجویان ستاره دار به اوج خود رسید.
اصلاحطلبان همه راستگو هستند!
به گزارش روزنامه کیهان، مشاور سابق کروبی میگوید اصلاحطلبان ثبات فکری ندارند و نوع برخورد آنها با یک عضو شورای شهر بر سر رأی ندادن به محسن هاشمی سوالبرانگیز است.
مجتبی واحدی با بیان اینکه «ابقای قالیباف در مسند شهرداری تهران موجب برانگیختن دعوا میان گروهی از اصلاحطلبان شد که اغلب آنها تا چند ماه قبل از قالیباف حمایت میکردند و مجیزگویی او را میکردند»، نوشت: نزاع در داخل و خارج از شورا ظاهرا از زمانی آغاز شد که شادمانی زودهنگام اصلاحطلبان و ابراز اطمینان ایشان به انتخاب محسن هاشمی به عنوان شهردار پایتخت، با رای الهه راستگو و احمد دنیامالی به قالیباف، به خشم و ناامیدی گرائید. اما مشکل واقعی این طیف از اصلاحطلبان در واقع به زمانی باز میگشت که آنان با ناامیدی از بازگشت واقعی به حاکمیت، به دنبال یارگیری از میان کسانی بودند که هنوز شانس سهمگیری از قدرت را داشتند.
وی در وبسایت بیبیسی مینویسد: در واقع، این بخش از اصلاحطلبان با ارائه تعریفی خاص از «اصلاحطلبی حداقلی» گاه تا مرز حمایت از کاندیداتوری کسانی همچون قالیباف در برابر کاندیدای افراطی اصولگرایان پیش رفتند و گاه در تعیین نامزدهای خود برای تهیه لیستهای انتخاباتی با کنار گذاشتن برخی اصلاحطلبان تسلیمناپذیر، به سراغ کسانی رفتند که در اصالت اصلاحطلبی آنها، تردید اساسی وجود داشت. آنها دو عضو شورای شهر تهران را به خاطر نقض یک پیمان درون جناحی که قدمتی بیش از سه ماه ندارد محکوم میکنند اما برای مردم توضیح نمیدهند که معیار قرار گرفتن نام آن دو در لیست انتخاباتی اصلاحطلبان چه بوده است؟
انحلال معاونت نوپای رئیسجمهور
آرمان روابط عمومی نوشت: شنیده شد که معاونت بینالملل ریاستجمهوری با موافقت حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی، رئیسجمهور منحل شد. اعتدال نوشت؛ معاونت امور بینالملل ریاستجمهور در زمان دولت دهم و به دستور رئیسجمهور وقت تشکیل شد و از همان ابتدای تشکیل با انتقاد کارشناسان مواجه شد ولی با اصرار محمود احمدینژاد تا پایان دولت دهم به فعالیت خود ادامه داد. این معاونت که عملا به نوعی موازی کاری با وظایف وزارت امورخارجه محسوب میشد، از همان ابتدای تاسیس نیز جز دخالت در امور نهادهای مسئول و فضاسازی در خارج کشور برای جریان انحرافی نداشت. گفتنی است علی سعیدلو تنها کسی بود که مسئولیت این معاونت را برعهده داشت و بعد از او نیز قرار نیست کسی در راس این معاونت ناکارآمد قرار گیرد.
تجمع مقابل دفتر ریاستجمهوری
آرمان روابط عمومی نوشت: شنیده شد که جمعی از بازنشستگان صنعت فولاد کشور صبح دیروز در اعتراض به عدم دریافت سه ماه مستمری در مقابل دفتر ریاستجمهوری تجمع کردند. فارس نوشت؛ این افراد که خود را عضو صندوق فولاد معرفی کردهاند، خواستار ملاقات با اسحاق جهانگیری معاون رئیسجمهور یا نماینده وی برای شنیدن حرفهایشان و رسیدگی به مشکلاتشان هستند. تعداد تجمعکنندگان حدود 60 نفر تخمین زده میشود.
دردسرهاي پرداخت نشدن حق الزحمه انتخابات مجلس
خراسان نوشت: بر اساس شکايت تعدادي از کارمندان فعال در برگزاري انتخابات مجلس نهم به دستگاههاي مسئول، مشخص شده برخي افراد فعال در برگزاري اين انتخابات هنوز نتوانسته اند حق الزحمه خود را دريافت کنند که با پيگيري نهادهاي مذکور از مديران دولتي، مقرر شده طي هفته هاي آينده نسبت به شناسايي طلبکاران و تعيين رقم دقيق اين مبالغ و پرداخت سريع آن به کارمندان مذکور اقدام شود.
متكي اخراج نشده است
به گزارش تهران امروز، سيدكمال سجادي سخنگوي جبهه پيروان خط امام و رهبري گفته: در قاموس جبهه پيروان نيست كه يك عضو خود را اخراج كند و اصولگرايان در مقابل غيرآنچه كه عقيده حزبيشان باشد آستانه تحملشان بالاست و با كرامت برخورد ميكنند.سجادي ادعاي مطرح شده در يكي از روزنامههاي اصلاحطلب مبني بر اينكه متكي به اين دليل كه در جريان انتخابات رياستجمهوري برخلاف نظر آيتالله مهدويكني اقدام به ثبتنام در انتخابات كرده بود از جبهه پيروان خط امام و رهبري اخراج شده است،به مهرگفته: كافر همه را به كيش خود پندارد.وي گفته: اصولگرايان در مقابل غيرآنچه كه عقيده حزبيشان باشد آستانه تحملشان بالاست و با كرامت برخورد ميكنند، نمونه بارز آن مواضع آقاي عسگراولادي درخصوص اهل فتنه است.
سجادي با بيان اينكه متكي از فعالان اين جبهه و عضو شوراي مركزي كانون اسلامي فارغالتحصيلان شبه قاره هند است گفته: وي همچنان نايب رئيس دوم جبهه پيروان است كه مدتي است در جلسات جبهه شركت نكرده اما هنوز علت را سوال نكرديم شايد به علت مشغلههاي شخصي بوده كه نتوانستند در جلسات حضور داشته باشند. من شديدا مسئله اخراج را تكذيب ميكنم.سجادي گفته: نمايندگاني از طرف آقاي متكي در جلسات شركت ميكنند.
روحانی ترمز موازی کاری در سیاست خارجی را کشید
به گزارش روزنامه بهار، موازی کاری در سیاست خارجی به پایان رسید. با مختومه شدن پرونده معاونت امور بینالملل ریاستجمهوری، دولت دیگر تنها یک سیاست خارجی خواهد داشت؛ مطابق خواسته محمد جواد ظریف، وزیر خارجه در دولت یازدهم تصمیمگیری و تصمیمسازی در حوزه روابط بینالملل و سیاست خارجی تنها بر عهده وزارت خارجه خواهد بود. حسن روحانی، رییسجمهوری موافقت خود با انحلال معاونت بینالملل ریاستجمهوری را اعلام کرد؛ معاونتی که در دولت دهم راهاندازی شد تا بعضی تصمیمگیریها در حوزه سیاست خارجی در نهاد ریاستجمهوری متمرکز شود؛ یعنی یک نوعی موازی کاری؛ موازی کاری که صدای خیلیها را درآورد؛ خیلیها به غیر وزیرخارجه. علیاکبر صالحی وزیر خارجه دولت محمود احمدینژاد از معدود افرادی بود که با این شرایط کنار آمد. او اصلا به این دلیل به وزارت خارجه دولت دهم راه پیدا کرد که میتوانست خود را با این شرایط منطبق کند. شرایطی مشابه دو پادشاه در یک اقلیم؛ با این تفاوت که هر دو آنها توانستند تا پایان دولت دهم در این اقلیم بگنجند؛ هم علیاکبر صالحی و هم علی سعید لو. صالحی در وزارت خارجه و سعید لو در معاونت بینالملل ریاستجمهوری. سابقه تشکیل معاونت امور بینالملل به سال 90 بازمیگردد. احمدینژاد در 18 مردادماه سال 90 اقدام به ایجاد یک معاونت جدید در نهاد ریاستجمهوری کرد و براین اساس علی سعیدلو بدون سابقه فعالیت دیپلماتیک در امور خارجه به سمت معاون امور بینالملل رییسجمهوری منصوب شد.
بررسي پرونده سوريه در تلآويو
تهران امروز نوشت: همانطور كه ديروز در گزارشي تحليلي عنوان شد، اقدامات آمريكا عليه سوريه با توافق صورت گرفته بين اين دولت و روسيه متوقف نشده و اين دولت درصدد است تا زمينه را براي خلع سلاح كامل دولت سوريه و امن كردن فضاي محيطي براي اسرائيل فراهم كند. شاهد اين تحليل خيلي زود خود را در سفر جان كري وزير امور خارجه آمريكا به سرزمينهاي اشغالي نشان داد و جان كري در سفرش به تل آويو علاوه بر آنكه به نتانياهو، نخستوزير رژيم صهيونيستي اطمينان داد كه «سلاحهاي شيميايي سوريه براساس توافق انجام شده از بين خواهد رفت»، به او گفت: «ما به همين اندازه اكتفا نخواهيم كرد.»
به گزارش شبكه خبري الجزيره، جان كري، وزير خارجه آمريكا روز يكشنبه در سفر به اراضي اشغالي با بنيامين نتانياهو، نخستوزير رژيم صهيونيستي ديدار كرد. در اين ديدار كه حالت ارائه گزارش كار يك مقام اداري به مقام ما فوق داشت، جان كري، نتانياهو را در جريان توافق صورت گرفته با روسيه قرار داد و به وي اطمينان داد كه سلاحهاي شيميايي سوريه بهطور كامل از بين خواهد رفت. كري همچنين گفت: اين توافق قادر خواهد بود بهطور كامل تمامي سلاحهاي شيميايي در سوريه را از بين ببرد. وزير خارجه آمريكا ادامه داد: روسيه تاكيد كرده است كه نظام بشار اسد، رئيسجمهوري سوريه با ارائه آماري از مكانها و مراكز مرتبط با سلاحهاي شيميايي ظرف يك هفته موافق است و ما ميدانيم كه از بين بردن اين سلاحها تنها راهحل بحران نيست و به همين اندازه اكتفا نخواهيم كرد. كري گفت: من براي گرفتن تصميمهاي بزرگ به اينجا آمدهام. جان كري همچنين در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با نتانياهو، ضمن تاكيد بر اينكه «ما ميخواهيم بحران سوريه سياسي حلوفصل شود»، گفت: آمريكا انتظار دارد كه نظام سوريه اقدامات خشونتآميز در سوريه را كه به تقسيم اين كشور و تمامي منطقه منجر خواهد شد متوقف كند. همانطور كه در گذشته هم گفتيم راهكار نظامي براي پايان درگيري مناسب نيست و ما نميخواهيم كه تندروهاي بيشتري را در سوريه ببينيم. در اين كنفرانس خبري نتانياهو هم به نوبه خود ضمن استقبال از توافقنامه آمريكا با روسيه نسبت به موفقيت اين توافقنامه ابراز اميدواري كرد. وي همچنين تاكيد كرد: موفقيت اين توافقنامه منوط به توانايي آن براي نابود كردن سلاحهاي شيميايي سوريه است. نتانياهو تاكيد كرد: نظام سوريه ملزم شده است كه تمامي سلاحهاي شيميايي خود را از بين ببرد و جامعه جهاني بايد تضمين دهد كه اين سلاحها به دست گروههاي تندرو نميافتد.
انتصاب سیاسی رییس دانشگاه آزاد
روزنامه شرق نوشت: جلسه هيات امناي دانشگاه آزاد اسلامي در حالي فردا چهارشنبه برگزار ميشود كه فرهاد دانشجو و حاميانش سعي در ربط دادن انتقادهاي اعضاي هيات امناي دانشگاه آزاد اسلامي با نامه دفتر بازرسي ریيسجمهور در دوران رياست احمديژاد را دارند. از دفتر بازرسی رییسجمهور در آخرین روزهای ریاستجمهوری محمود احمدینژاد، نامهای منتشر شده که نشان میدهد، این نهاد 24 مورد ابهامبرانگیز از عملکرد فرهاد دانشجو را نشانه گرفته و خواستار دریافت گزارشی از این دانشگاه شده است. مثلث انتقادات از سوی نزدیکان رییس دولت دهم، انتقادات اعضای هیات علمی و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی از عملکرد 20ماهه فرهاد دانشجو، برادر وزیر سابق علوم، امروز کار را به جایی رسانده، که چهارنفر از اعضای هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی خواستار برگزاری جلسهای فوقالعاده در دفتر رییس هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی برای بررسی عملکرد دانشجو شدهاند. درخواستی که با موافقت رییس هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی یعنی آیتالله هاشمیرفسنجانی همراه شده و پیشبینی میشود اعضای هیات امنای این دانشگاه با توجه به اختيار قانونی خود، زمینه تغییرات مدیریتی را در این دانشگاه فراهم کنند.