گروه بینالملل مشرق - یک منبع آگاه از مرکز فرماندهی نیروهای مسلح اردن خبر داد که فرماندهان ارشد نظامی و رؤسای ستادهای مشترک غربی و عربی شامل آمریکا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ترکیه، قطر، عربستان و برخی کشورهای جهان به دعوت سرلشگر مشعل الزبن و فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا ژنرال لوید اوستن در جلسهای با حضور مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک آمریکا در چند روز آینده در این کشور برگزار میشود.
این نشست امنیتی اولین تجمع بزرگ فرماندهان امنیتی و نظامی از کشورهای همسو با آمریکا و غرب بعد از مانور شیر در کمین 2 است که در همسايگی جنوب سوریه برگزار میشود.
خبرگزاری رسمی اردن هدف از برگزاری نشست فوق را بررسی امور مربوط به منطقه، تحولات و آثار زیانبار بحران سوریه و بررسی همکاریهای امنیتی اردن با دیگر کشورها و حفظ امنیت و ثبات در این کشور اعلام کردهاند.
لشگرکشی امنیتی- نظامی در منطقه
این نشست اگرچه يک نشست معمول و دورهاي امنيتي به شمار ميآيد اما در حالي در شرایط ملتهب منطقهای برگزار میشود که با پیروزیهای مکرر ارتش سوریه بر تروریستهای مسلح در جبهههای مختلف در سوریه، دشمنان مداخلهجوي این کشور به ناکارآمدی استفاده از گروهکهای تروریستی برای براندازی دولت بشار اسد اذعان کردهاند.
از سوی دیگر بندر بن سلطان مأمور آمریکا برای پیشبرد سیاستهای این کشور در سوریه نیز تلاش زیادی را برای قانع کردن کشورهای مختلف منطقهای برای آغاز حمله به سوریه به کارگرفته است، وی حتی اخیرا سفری محرمانه به روسیه داشته که تحلیلگران مسایل بینالمللی اعتقاد دارند این سفر در راستای اطلاع از تازهترین مواضع اردن درباره این حمله و پیشنهاد معاملههای بزرگ به این کشور در راستای سکوت یا جانبداری از حمله خارجی به سوریه بوده است.
خبرگزاری رویترز در این راستا اعلام کرد که بندر بن سلطان اخیرا موفق شده عبدالله دوم شاه اردن را قانع به همکاری برای حمله به سوریه از خاک این کشور نماید، بندر در مقابل تعهد داده بدهیهای اردن را پرداخت نماید و کمکهای فوری سه میلیارد دلاری به این کشور بدهد. وی همچنین تضمین کرده که امنیت اردن امنیت ریاض است.
در پی همین معامله بود که عبدالله النسور نخستوزیر اردن چند ساعت پیش از ادعای تروریستهای سوری مبنی بر حمله شیمیایی به الغوطه در اظهاراتی مطبوعاتی گفت که اردن برای همه احتمالات در زمینه بحران سوریه از جمله حمله شیمیایی آماده است.
همزمان با افزایش آمادگیهای دیپلماتیک رجزخوانیهای نظامی نیز عرصه جهانی را به میدان صفآرایی قدرتهای بین المللی در سورهی تبدیل کرده است. "چاک هگل" وزیر جنگ آمریکا، شنبه با اعلام استقرار چهارمین ناو مجهز به موشکهای کروز آمریکا در دریای مدیترانه، گفت: در صورتی که باراک اوباما تصمیم به حمله به سوریه بگیرد، فرماندهان نظامی آمریکا "گزینههایی" را برای وی آماده کردهاند.
هگل با خودداری از ارائه جزئیات درباره شمار نیروهای جابه جا شده و تسلیحات آنها گفت: وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) موظف است، گزینه ها و همه احتمال ها را در اختیار اوباما قرار دهد.
در طرف مقابل روسیه نیز نسبت به اتهامزنی درباره کاربرد سلاح شیمیایی در سوریه قبل از معلوم شدن نتایج تحقیقات سازمان ملل هشدار داد. مسکو اتهامزنی زودهنگام علیه سوریه با هدف حمله نظامی به این کشور را"اشتباهی فجیع" خواند و از طرف های دیگر خواست در این رابطه عجولانه رفتار نکنند.
اردن؛ قربانی طمع غرب در قبال حمله به سوریه
بسیاری از تحلیلگران مسایل نظامی و امنیتی لشگرکشی امنیتی اخیر در اردن را بیارتباط با شرایط منطقهای نمیدانند، بویژه اینکه حامیان تروریستهای سوری با دروغ پردازیهای اخیر خود در مورد استفاده از سلاحهای شیمایی از سوی دولت بشار اسد علیه غیر نظامیان در خان العسل و الغوطه، زمینه را برای فریب افکار عمومی در راستای آغاز این حمله نیز مساعد میکنند.
به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقهای در شرایط کنونی، هدف از برگزاری این نشست امنیتی در اردن، آمادهسازی نیروها و رایزنی در مورد چگونگی حمله به سوریه و بررسی راهکارهای اساسی تعامل با شرایط بعد از آغاز جنگ است.
شواهد و قرائن زیادی در عرصه داخلی و بینالمللی اردن وجود دارد که می تواند اثبات کننده این مدعا باشد، برخی از این شواهد عبارتند از:
- تغییر و اصلاح دولت اردن و حضور نیروهای تکنوکرات تحصیلکرده آمریکا وغرب در رأس دولت.
- تبدیل شدن اردن به نمایشگاهی برای تجهیزات نظامی کشورهای امپریالیستی و مزدوران آن، در این راستا در دو سال گذشته دو مانور گسترده با عنوان شیر در کمین با حضور نزدیک به 20 کشور در اردن برگزار شده و نمایشگاههای تجهیزات جاسوسی سوفکس نیز در حاشیه همین مانورها برگزار شد. اجلاس امنیتی اخیر نیز با حضور تعداد زیادی از همین کشورها در آیندهای نزدیک برگزار میشود.
- حضور پرشمار نیروهای آمریکایی و غربی در این کشور، البته هیچ آمار دقیقی از سوی طرف اردنی در این رابطه منتشر نشده، اما گزارشهای رسمی آمریکا از حضور هزار نیروهای ویژه آمریکایی در اردن حکایت دارد که مأموریتهای مختلف نظیر آموزش نظامی تروریستهای سوری، فعالیتهای جاسوسی و هماهنگی اتاقهای عملیات تروریستها در مرز اردن را دنبال میکنند. منابع غیر رسمی آمار نیروهای آمریکایی، اسرائیلی و اروپایی مستقر در اردن را بیشتر از این ارقام اعلام میکنند.
- وارد کردن تجهیزات پیشرفته نظامی شامل جنگدههای اف 16، نصب موشکهای پاتریوت و اعطای 100 تانک پیشرفته و خودروهای زرهی به بهانه مانور شیر در کمین 2 و ابقای آنها در اردن. (در مقالات پیشین مشرق درباره مانور شیر در کمین به تفصیل از این موضوع سخن گفته شد.
- درخواست رسمی محمد المومنی سخنگوی دولت اردن برای فروش هواپیماهای شناسایی بدون سرنشین به اردن. این در حالی است که پایگاه هوایی نظامی نزدیک مفرق همواره از 2003 یعنی بعد از حمله به عراق رابط نیروهای آمریکایی با اسرائیلی در خط بغداد-اردن- حیفاء بوده است.
- ورود اولیه واحدهای کماندویی اسرائیلی، آمریکایی و غربی در قالب مخالفان مسلح سوری در 17 آگوست و حضور دسته دوم در 19 آگوست از طریق مرز اردن به سوریه. روزنامه فرانسوی لوفیگارو در شماره روز پنجشنبه خود نوشت که گروههای تروریستی که از سوی نیروهای آمریکایی واسرائیلی در اردن آموزش دیده بودند، اخیرا وارد سوریه شده و به سمت دمشق در حرکت هستند.
این روزنامه تعداد این نیروها را 300 نفر ارزیابی کرده و افزود که قطعا نیروهای ویژه اسرائیلی و اردنی نیز آنها را یاری میکنند. علاوه بر اینها نیروهایی از سازمان جاسوسی آمریکا نیز در میان این افراد هستند، آنها روز 17 آگوست از مرزها عبور کردهاند و گروه دوم دو روز بعد به آنها ملحق شدهاند.
- تاکید مسئولان اردنی به خصوص نخستوزیر به نگرانی از انتشار و استفاده از سلاحهای شیمایی و ضرورت آمادگی لازم برای مقابله با آن. جالب اینجا بود که اظهارات النسور یک روز پیش از ادعای تروریستها درباره حمله شیمیایی دولت به غیر نظامیان مطرح شد. بعد از انتشار اخبار این حمله نیز محمد المؤمنی سخنگوی دولت اردن ضمن ابراز نگرانی و محکوم کردن استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه، این حادثه را «جنایتی وحشتناک» خواند و خواستار شناسایی و مجازات عاملان این حادثه شد.
وی در اظهاراتی که تحلیلگران آن را زمینه سازی برای حمله خارجی به سوریه از طریق امان تحلیل میکنند، گفت که این اقدام نقض خطرناک قوانین بین المللی است و امنیت ملی اردن را نیز تهدید میکند.
- صحنهسازی درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی در الغوطة سوریه و تلاش جبهه غربی برای محکومیت بینالمللی سوریه.
- حضور بیدلیل احمد الجربا رئیس ائتلاف مخالفان سوری در منطقه درعا برای برگزاری نماز عید فطر. این منطقه در اختیار مخالفان مسلح سوری است و نزدیکترین نقطه سوریه به اردن می باشد. حضور وی در این منطقه مرزی که بدون ذکر دلیلی برای آن انجام شد، نشان دهنده تشدید هماهنگیهای مخالفان تروریست با دولت اردن و نمایندگان خارجی مستقر در مرزهای این کشور است.
سناریوی آمریکایی برای حمله به سوریه
بنابر سناریویی که آمریکا برای حمله احتمالی قریب الوقوع به سوریه تعریف کرده، نیروهای مهاجم سعی خواهند کرد یک منطقه بیطرف را در مناطق مرزی جنوب سوریه ایجاد کنند، این منطقه بیطرف از یک طرف میتواند حالت پرواز ممنوع را در سوریه حمایت کند و از طرفی دیگر به منطقهای امن برای آموزش تروریستهای سوری با هدف تغییر در موازنه قدرت در این کشور تبدیل شود. سامانههای پاتریوت و جنگندههای اف 16 آمریکا که به اردن داده، کمک زیادی در اجرای منطقه پرواز ممنوع در سوریه خواهند کرد.
این در حالی است که به گفته منابع متعدد برای انبار کردن تجهیزات از سوی تروریستها در شرایط جنگی و به علت کمبود سلاح ارسالی از سوی عربستان برای شرایط بعد از آغاز جنگ، برخی مقامات اردنی و تاجران معروف در این کشور نیز وارد معاملههای سلاح و انتقال سلاح های قاچاق برای تروریستهای سوری در خاک این کشور شدهاند.
عامر السبایلة کارشناس مسایل نظامی منطقهای در مقاله روز پنجشنبه خود در روزنامه لبنانی الاخبار با اعلام این خبر تاکید کرد که تاجران اردنی در نشستهای داخلی خود به حجم بالای تسلیحاتی که به تروریستهای سوری دادهاند، افتخار میکنند، تروریستهای سوری مستقر در داخل این کشور نیز به دریافت این تسهیلات از سوی اردن اذعان دارند.
نویسنده این مقاله به هماهنگیهای اردن و عربستان سعودی در این رابطه اشاره کرده و نوشت که سلمان بن سلطان معاون وزیر دفاع عربستان که به تازگی به این سمت منصوب شده، اخیرا بارها در مناطق مختلف اردن دیده شده و حتی در این کشور اقامت نیز داشته است، سلمان برادر بندر بن سلطان است و شخصا بر تجهیز لوجستیک تروریستها در سوریه از طریق اردن نظارت دارد.
بودن یا نبودن؛ مسأله این است
حامیان منطقهای براندازی دولت سوریه از طریق دخالت خارجی گرچه عزم خود را در این زمینه جزم کردهاند، اما همچنان نسبت به ریسک بالای این سناریو تردید دارند، بویژه اینکه آمریکا همواره ثابت کرده نسبت به هم پیمانان دیرینه خود وفادار باقی نخواهد ماند، این تردید یک شنبه با تماس تلفنی جان کری وزیر خارجه آمریکا با همتای سوری خود و همچنین سفر جفری فلتمن دیپلمات آمریکایی در قالب معاونت بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد به ایران تشدید هم شد.
عربستان در حالی روی مهره سوریه قمار میکند که میداند در صورت پیروزی بشار اسد بر توطئه جهانی علیه محور مقاومت، ریاض مقصد بعدی انقلابهای عربی خواهد بود، اوضاع یمن و بحرین نیز نگرانیهای سعودیها را در این رابطه افزایش داده است، به همین علت است که این کشور تمام توان مالی، دیپلماتیک و سیاسی خود را برای موفقیت در این جبهه به کار برده است.
خوشرقصیهای اردن نیز برای آمریکا و طرف سعودی در راستای دریافت مساعدتهای مادی برای تامین کسری بودجه و بدهی 24 میلیاردی اردن است، گرچه به نظر مقامات این کشور این راهکار میتواند آنها را از بحران مالی موجود در این کشور برهاند، اما چالشهای امنیتی بزرگتری برای آنها در پی خواهد داشت.
ورود به باتلاق سوریه که تاکنون سران منطقهای از جمله شیخ حمد بن خلیفه امیر قطر و محمد مرسی رئیس جمهور مصر را به زیر کشیده و رجب طیب اردوغان را تا آخرین پلههای سقوط تهدید کرد، میتواند برای دولت متزلزل اردن و شرایط نابسامان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این کشور خطرناکتر باشد و موجودیت خاندان هاشمی اردن که رکورددار فساد حاکمیتی هستند را با مشکل جدی مواجه کند.
این نشست امنیتی اولین تجمع بزرگ فرماندهان امنیتی و نظامی از کشورهای همسو با آمریکا و غرب بعد از مانور شیر در کمین 2 است که در همسايگی جنوب سوریه برگزار میشود.
خبرگزاری رسمی اردن هدف از برگزاری نشست فوق را بررسی امور مربوط به منطقه، تحولات و آثار زیانبار بحران سوریه و بررسی همکاریهای امنیتی اردن با دیگر کشورها و حفظ امنیت و ثبات در این کشور اعلام کردهاند.
لشگرکشی امنیتی- نظامی در منطقه
این نشست اگرچه يک نشست معمول و دورهاي امنيتي به شمار ميآيد اما در حالي در شرایط ملتهب منطقهای برگزار میشود که با پیروزیهای مکرر ارتش سوریه بر تروریستهای مسلح در جبهههای مختلف در سوریه، دشمنان مداخلهجوي این کشور به ناکارآمدی استفاده از گروهکهای تروریستی برای براندازی دولت بشار اسد اذعان کردهاند.
از سوی دیگر بندر بن سلطان مأمور آمریکا برای پیشبرد سیاستهای این کشور در سوریه نیز تلاش زیادی را برای قانع کردن کشورهای مختلف منطقهای برای آغاز حمله به سوریه به کارگرفته است، وی حتی اخیرا سفری محرمانه به روسیه داشته که تحلیلگران مسایل بینالمللی اعتقاد دارند این سفر در راستای اطلاع از تازهترین مواضع اردن درباره این حمله و پیشنهاد معاملههای بزرگ به این کشور در راستای سکوت یا جانبداری از حمله خارجی به سوریه بوده است.
خبرگزاری رویترز در این راستا اعلام کرد که بندر بن سلطان اخیرا موفق شده عبدالله دوم شاه اردن را قانع به همکاری برای حمله به سوریه از خاک این کشور نماید، بندر در مقابل تعهد داده بدهیهای اردن را پرداخت نماید و کمکهای فوری سه میلیارد دلاری به این کشور بدهد. وی همچنین تضمین کرده که امنیت اردن امنیت ریاض است.
در پی همین معامله بود که عبدالله النسور نخستوزیر اردن چند ساعت پیش از ادعای تروریستهای سوری مبنی بر حمله شیمیایی به الغوطه در اظهاراتی مطبوعاتی گفت که اردن برای همه احتمالات در زمینه بحران سوریه از جمله حمله شیمیایی آماده است.
همزمان با افزایش آمادگیهای دیپلماتیک رجزخوانیهای نظامی نیز عرصه جهانی را به میدان صفآرایی قدرتهای بین المللی در سورهی تبدیل کرده است. "چاک هگل" وزیر جنگ آمریکا، شنبه با اعلام استقرار چهارمین ناو مجهز به موشکهای کروز آمریکا در دریای مدیترانه، گفت: در صورتی که باراک اوباما تصمیم به حمله به سوریه بگیرد، فرماندهان نظامی آمریکا "گزینههایی" را برای وی آماده کردهاند.
هگل با خودداری از ارائه جزئیات درباره شمار نیروهای جابه جا شده و تسلیحات آنها گفت: وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) موظف است، گزینه ها و همه احتمال ها را در اختیار اوباما قرار دهد.
در طرف مقابل روسیه نیز نسبت به اتهامزنی درباره کاربرد سلاح شیمیایی در سوریه قبل از معلوم شدن نتایج تحقیقات سازمان ملل هشدار داد. مسکو اتهامزنی زودهنگام علیه سوریه با هدف حمله نظامی به این کشور را"اشتباهی فجیع" خواند و از طرف های دیگر خواست در این رابطه عجولانه رفتار نکنند.
اردن؛ قربانی طمع غرب در قبال حمله به سوریه
بسیاری از تحلیلگران مسایل نظامی و امنیتی لشگرکشی امنیتی اخیر در اردن را بیارتباط با شرایط منطقهای نمیدانند، بویژه اینکه حامیان تروریستهای سوری با دروغ پردازیهای اخیر خود در مورد استفاده از سلاحهای شیمایی از سوی دولت بشار اسد علیه غیر نظامیان در خان العسل و الغوطه، زمینه را برای فریب افکار عمومی در راستای آغاز این حمله نیز مساعد میکنند.
به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقهای در شرایط کنونی، هدف از برگزاری این نشست امنیتی در اردن، آمادهسازی نیروها و رایزنی در مورد چگونگی حمله به سوریه و بررسی راهکارهای اساسی تعامل با شرایط بعد از آغاز جنگ است.
شواهد و قرائن زیادی در عرصه داخلی و بینالمللی اردن وجود دارد که می تواند اثبات کننده این مدعا باشد، برخی از این شواهد عبارتند از:
- تغییر و اصلاح دولت اردن و حضور نیروهای تکنوکرات تحصیلکرده آمریکا وغرب در رأس دولت.
- تبدیل شدن اردن به نمایشگاهی برای تجهیزات نظامی کشورهای امپریالیستی و مزدوران آن، در این راستا در دو سال گذشته دو مانور گسترده با عنوان شیر در کمین با حضور نزدیک به 20 کشور در اردن برگزار شده و نمایشگاههای تجهیزات جاسوسی سوفکس نیز در حاشیه همین مانورها برگزار شد. اجلاس امنیتی اخیر نیز با حضور تعداد زیادی از همین کشورها در آیندهای نزدیک برگزار میشود.
- حضور پرشمار نیروهای آمریکایی و غربی در این کشور، البته هیچ آمار دقیقی از سوی طرف اردنی در این رابطه منتشر نشده، اما گزارشهای رسمی آمریکا از حضور هزار نیروهای ویژه آمریکایی در اردن حکایت دارد که مأموریتهای مختلف نظیر آموزش نظامی تروریستهای سوری، فعالیتهای جاسوسی و هماهنگی اتاقهای عملیات تروریستها در مرز اردن را دنبال میکنند. منابع غیر رسمی آمار نیروهای آمریکایی، اسرائیلی و اروپایی مستقر در اردن را بیشتر از این ارقام اعلام میکنند.
- وارد کردن تجهیزات پیشرفته نظامی شامل جنگدههای اف 16، نصب موشکهای پاتریوت و اعطای 100 تانک پیشرفته و خودروهای زرهی به بهانه مانور شیر در کمین 2 و ابقای آنها در اردن. (در مقالات پیشین مشرق درباره مانور شیر در کمین به تفصیل از این موضوع سخن گفته شد.
- درخواست رسمی محمد المومنی سخنگوی دولت اردن برای فروش هواپیماهای شناسایی بدون سرنشین به اردن. این در حالی است که پایگاه هوایی نظامی نزدیک مفرق همواره از 2003 یعنی بعد از حمله به عراق رابط نیروهای آمریکایی با اسرائیلی در خط بغداد-اردن- حیفاء بوده است.
- ورود اولیه واحدهای کماندویی اسرائیلی، آمریکایی و غربی در قالب مخالفان مسلح سوری در 17 آگوست و حضور دسته دوم در 19 آگوست از طریق مرز اردن به سوریه. روزنامه فرانسوی لوفیگارو در شماره روز پنجشنبه خود نوشت که گروههای تروریستی که از سوی نیروهای آمریکایی واسرائیلی در اردن آموزش دیده بودند، اخیرا وارد سوریه شده و به سمت دمشق در حرکت هستند.
این روزنامه تعداد این نیروها را 300 نفر ارزیابی کرده و افزود که قطعا نیروهای ویژه اسرائیلی و اردنی نیز آنها را یاری میکنند. علاوه بر اینها نیروهایی از سازمان جاسوسی آمریکا نیز در میان این افراد هستند، آنها روز 17 آگوست از مرزها عبور کردهاند و گروه دوم دو روز بعد به آنها ملحق شدهاند.
- تاکید مسئولان اردنی به خصوص نخستوزیر به نگرانی از انتشار و استفاده از سلاحهای شیمایی و ضرورت آمادگی لازم برای مقابله با آن. جالب اینجا بود که اظهارات النسور یک روز پیش از ادعای تروریستها درباره حمله شیمیایی دولت به غیر نظامیان مطرح شد. بعد از انتشار اخبار این حمله نیز محمد المؤمنی سخنگوی دولت اردن ضمن ابراز نگرانی و محکوم کردن استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه، این حادثه را «جنایتی وحشتناک» خواند و خواستار شناسایی و مجازات عاملان این حادثه شد.
وی در اظهاراتی که تحلیلگران آن را زمینه سازی برای حمله خارجی به سوریه از طریق امان تحلیل میکنند، گفت که این اقدام نقض خطرناک قوانین بین المللی است و امنیت ملی اردن را نیز تهدید میکند.
- صحنهسازی درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی در الغوطة سوریه و تلاش جبهه غربی برای محکومیت بینالمللی سوریه.
- حضور بیدلیل احمد الجربا رئیس ائتلاف مخالفان سوری در منطقه درعا برای برگزاری نماز عید فطر. این منطقه در اختیار مخالفان مسلح سوری است و نزدیکترین نقطه سوریه به اردن می باشد. حضور وی در این منطقه مرزی که بدون ذکر دلیلی برای آن انجام شد، نشان دهنده تشدید هماهنگیهای مخالفان تروریست با دولت اردن و نمایندگان خارجی مستقر در مرزهای این کشور است.
سناریوی آمریکایی برای حمله به سوریه
بنابر سناریویی که آمریکا برای حمله احتمالی قریب الوقوع به سوریه تعریف کرده، نیروهای مهاجم سعی خواهند کرد یک منطقه بیطرف را در مناطق مرزی جنوب سوریه ایجاد کنند، این منطقه بیطرف از یک طرف میتواند حالت پرواز ممنوع را در سوریه حمایت کند و از طرفی دیگر به منطقهای امن برای آموزش تروریستهای سوری با هدف تغییر در موازنه قدرت در این کشور تبدیل شود. سامانههای پاتریوت و جنگندههای اف 16 آمریکا که به اردن داده، کمک زیادی در اجرای منطقه پرواز ممنوع در سوریه خواهند کرد.
این در حالی است که به گفته منابع متعدد برای انبار کردن تجهیزات از سوی تروریستها در شرایط جنگی و به علت کمبود سلاح ارسالی از سوی عربستان برای شرایط بعد از آغاز جنگ، برخی مقامات اردنی و تاجران معروف در این کشور نیز وارد معاملههای سلاح و انتقال سلاح های قاچاق برای تروریستهای سوری در خاک این کشور شدهاند.
عامر السبایلة کارشناس مسایل نظامی منطقهای در مقاله روز پنجشنبه خود در روزنامه لبنانی الاخبار با اعلام این خبر تاکید کرد که تاجران اردنی در نشستهای داخلی خود به حجم بالای تسلیحاتی که به تروریستهای سوری دادهاند، افتخار میکنند، تروریستهای سوری مستقر در داخل این کشور نیز به دریافت این تسهیلات از سوی اردن اذعان دارند.
نویسنده این مقاله به هماهنگیهای اردن و عربستان سعودی در این رابطه اشاره کرده و نوشت که سلمان بن سلطان معاون وزیر دفاع عربستان که به تازگی به این سمت منصوب شده، اخیرا بارها در مناطق مختلف اردن دیده شده و حتی در این کشور اقامت نیز داشته است، سلمان برادر بندر بن سلطان است و شخصا بر تجهیز لوجستیک تروریستها در سوریه از طریق اردن نظارت دارد.
بودن یا نبودن؛ مسأله این است
حامیان منطقهای براندازی دولت سوریه از طریق دخالت خارجی گرچه عزم خود را در این زمینه جزم کردهاند، اما همچنان نسبت به ریسک بالای این سناریو تردید دارند، بویژه اینکه آمریکا همواره ثابت کرده نسبت به هم پیمانان دیرینه خود وفادار باقی نخواهد ماند، این تردید یک شنبه با تماس تلفنی جان کری وزیر خارجه آمریکا با همتای سوری خود و همچنین سفر جفری فلتمن دیپلمات آمریکایی در قالب معاونت بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد به ایران تشدید هم شد.
عربستان در حالی روی مهره سوریه قمار میکند که میداند در صورت پیروزی بشار اسد بر توطئه جهانی علیه محور مقاومت، ریاض مقصد بعدی انقلابهای عربی خواهد بود، اوضاع یمن و بحرین نیز نگرانیهای سعودیها را در این رابطه افزایش داده است، به همین علت است که این کشور تمام توان مالی، دیپلماتیک و سیاسی خود را برای موفقیت در این جبهه به کار برده است.
خوشرقصیهای اردن نیز برای آمریکا و طرف سعودی در راستای دریافت مساعدتهای مادی برای تامین کسری بودجه و بدهی 24 میلیاردی اردن است، گرچه به نظر مقامات این کشور این راهکار میتواند آنها را از بحران مالی موجود در این کشور برهاند، اما چالشهای امنیتی بزرگتری برای آنها در پی خواهد داشت.
ورود به باتلاق سوریه که تاکنون سران منطقهای از جمله شیخ حمد بن خلیفه امیر قطر و محمد مرسی رئیس جمهور مصر را به زیر کشیده و رجب طیب اردوغان را تا آخرین پلههای سقوط تهدید کرد، میتواند برای دولت متزلزل اردن و شرایط نابسامان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این کشور خطرناکتر باشد و موجودیت خاندان هاشمی اردن که رکورددار فساد حاکمیتی هستند را با مشکل جدی مواجه کند.