یکی از با سابقه ترین استانداران تهران درباره عملکرد استانداری در دولت دهم با فارس به گفت وگو پرداخت.
شورای سوم به قوانین عمل نکرد/شورا در بعضی از موارد تعرفه ها را بیشتر از ضوابط تصویب کرد
* چرا در سال های گذشته نرخ کرایه حمل و نقل عمومی بدون تأیید استانداری و فرمانداری تهران افزایش یافت؟
تمدن: امیدواریم شورای شهر جدید تهران قوانین مربوط به وظایف شورا و تأیید مصوبات توسط فرمانداری تهران را که مبتنی بر قانون شوراهاست رعایت کند.
شورای سوم شهر تهران متاسفانه برخی از قوانین را رعایت نکرد که از جمله آن افزایش نرخ برخی خدمات عمومی به صورت غیر قانونی است.
در صورتی که استانداری تهران قصد داشت دقیق تر به مسائل شهری ورود کند تاکنون چندین پرونده قضائی برعلیه شورای شهر تهران مفتوح بود.
در هر موردی که شورای سوم تهران نسبت به افزایش کرایه های حمل و نقل عمومی اقدام کرد؛ مجموعه استانداری نیز با آن میران که در چهار چوب منافع مردم و ضوابط قیمت گذاری بوده موافقت کرده است ولی شورا در بعضی مواقع بیشتر از ضوابط تعرفهها را تصویب و بدون تأیید فرمانداری تهران ابلاغ و اجرا کرده است.
زمانی که فرمانداری تهران نرخهای مصوب شورای شهر را تأیید نمیکند پرونده باید به شورای حل اختلاف میرفت که متاسفانه شورا در این موضوع نیز تمکین نکرده است.
بنابر این اگر شورای شهر براساس مقررات و قانون انجام وظیفه کند، منافع مردم، شورا، شهر و اصناف نیز تأمین می شود.
شورای سوم از قوانین در بعضی از موارد تبعیت نکرد و مطمئنا در آینده باید پاسخگو باشند.
هر اقدامی را سیاسی قلمداد می کنند/ شورای جدید برمبنای قانون عمل کند/تخلف در افزایش کرایه تاکسی
*با توجه به اینکه شوراها به موارد قانونی تمکین نکرده است چرا پروندههای قضائی تشکیل ندادهاید؟
تمدن: مطمئن باشید در این زمینه بی تفاوت نبودیم. متاسفانه در شرایط فعلی هر اقدامی را بعنوان حرکت سیاس قلمداد می کند. باید مسائل را بر مبنای عقلانیت و قانون جلو ببریم و تمکین به این موارد به نفع مردم و جامعه است.
امیدوارم شورای جدید قانون مدار باشد و بر مدار قانون حرکت کند. در افزایش نرخ کرایه تاکسی تخلف شد و در این موضوع از هیچ مدل منطقی تبعیت نشد و صرفا فقط مردم ضرر کردند.
سیاسی کردن منافع مردم خوب نیست
* آیا عدم برخورد با بی قانونی شوراها به دلیل فشارهای سیاسی، رویه بی قانونی را برای شورا ایجاد نمیکند؟
تمدن: اگر این مسائل ادامه پیدا کند خیلی خطرناک است. تبعات سیاسی شدن فضای اجتماعی و سیاسی کردن منافع مردم خوب نیست برخی صاحبان قدرت همیشه منافعشان ایجاب میکند که با مسائل سیاسی گره بخورند.
* آیا شورای شهر جزو صاحبان قدرت است؟
تمدن: آنهایی که باید متوجه این حرف شوند، می شوند.
مدیریت شهری اراده ای برای ایجاد آرامستان جدید نداشت/پیشنهاد ایجاد آرامستان در 3 مکان
*احداث گورستان جدید در تهران به کجا رسید؟
تمدن: در مدیریت شهری باید در این خصوص ارادهای ایجاد شود. به نظر بنده این اراده نه در دفع زباله و نه در آرامستانهای عمومی شهر تهران وجود نداشت.
میگویند راحتترین کار این است که در نزدیکترین مکان به تهران آرامستان ایجاد شود که به نظر بنده این مورد بدترین حالت است.
3 نقطه برای ایجاد آرامستان به مدیریت شهری تهران پیشنهاد دادهایم تا نسبت به ایجاد آرامستان با شعاع مناسب به تهران اقدام شود اما متاسفانه مدیریت شهر هیچ وقت نسبت به ساماندهی و ایجاد آرامستان جدید در تهران پیش نرفت.
سعی کردن فضای فعلی را در بهشت زهرا توسعه دهند که توسعه آن نیز مشکلاتی را برای مردم ری و باقر شهر ایجاد کرده است.
مکانهای مناسبی برای آرامستان در شرق و جنوب تهران در نظر گرفتهایم ولی دقیقا به دلیل جبهه گیریهای مختلف درباره ذهنیت ایجاد آرامستان نمیتوان مکانهای دقیق را اعلام کنم.
شورای شهر جدید تهران ایجاد آرامستان را در اولویت قرار دهد
* علت افزایش بی رویه قیمت قبور چیست؟ چرا آرامستان جدید ایجاد نمی شود؟
تمدن: این موضوع در حوزه مدیریت شهری است.به دلیل کم تحرکی و عادت کردن به وضعیت فعلی ایجاد آرامستان با تعلل و تاخیر انجام میشود ولی شرایط فعلی نمیتواند در بلند مدت جوابگو باشد و حتما باید برای انتقال آرامستان تدبیری انجام شود. باید به صورت صریح و روشن شورای شهر و شهرداری برای این کار ورود کنند.
شورای شهر جدید تهران ایجاد آرامستان را در اولویت قرار دهد در بلند مدت اگر به وضعیت فعلی بسنده کنیم برای شهروندان تهرانی مشکلاتی ایجاد میشود. نقاطی که برای آرامستان پیشنهاد شده در مسیر اتوبان قرار دارد و مترو نیز برای این مسیر در نظر گرفته شده است.
اولویتهای مهم تر از مترو داشتهایم/60 درصد از بودجه مترو کل کشور به تهران اختصاص پیدا کرد
* بدهی دولت به مترو چقدر است؟
تمدن: بودجهای که در خصوص مترو در دولتهای نهم و دهم اختصاص یافت در هیچ کدام از مقاطع قبلی قابل مقایسه نیست.
در تخصیص بودجه سال 91 به دلیل تحریمها اولویتهای بالاتر و مهمتر از مترو داشتهایم و تخصیصها برای هیچ یک از پروژههای عمرانی به حد مطلوب نرسید.
در دولتهای نهم و دهم به مترو کشور 3 هزار و 400 میلیارد تومان اختصاص یافت که بیش از 60 درصد این مبلغ در اختیار مترو تهران قرار گرفت که قبل از این دولتها تنها 270 میلیارد تومان به مترو اختصاص یافته بود. در کا 11.5 برابر نسبت به دولتهای قبلی به مترو بودجه تزریق شد.
مترو در بلند مدت نیازی به کمک دولت ندارد
*ادعای بدهی دولت به مترو برای قبل از سال 91 نیز مطرح میشود
تمدن: منابع درآمدی مترو به شکلی است که در بلند مدت میتواند بدون نیاز به کمک دولت خود را در توسعه و بهره برداری اداره کند.همین مقداری که در دولت نهم و دهم به مترو کمک شد در هیچ دولتی نبوده است، اگر میگویند کم است باید انتظارات را بر اساس منابع داشته باشیم.
تمدن: آیا منابع کشور میتواند هر رقمی را که مترو اعلام میکند در اختیارش قرار دهد؟
مدیریت واحد شهری در تهران یک ضرورت است/ باید قانونگذاری جدیدی صورت گیرد
* چه اقداماتی برای اجرای مدیریت واحد شهری انجام شده است؟
تمدن: مدیریت واحد شهری در تهران یک ضرورت است و هیچ مدیری منکر اجرای آن نیست ولی در خصوص اجرایی شدن مدیریت شهری بحثها و نظرات متفاوتی وجود دارد. در بخشهایی میتوان مدیریت شهری را اعمال کرد ولی اینکه آب، برق و گاز در شهرداری تجمیع شود کار شدنی نیست در صورتی که تجمیع دستگاههای خدمات رسان در شهرداری تهران بخواهد اتفاق بیفتد نیاز به قانونگذاری جدید دارد.
بر اساس قانون هر کدام از وظایف دستگاههای خدماترسان در اختیار یک وزارتخانه قرار گرفته است که اگر بخواهیم اختیارات آن وزارتخانه را بگیریم و به شهرداری بدهیم نیاز به قانون جدید دارد.
باید به سمتی حرکت کنیم که قانون مورد نیاز مدیریت شهری اجرایی شود و هم اکنون بهترین مقطع و موقعیت برای مدیریت واحد شهری است.
شورای شهر جدید موضوع مدیریت واحد شهری را که سالهاست در کشمکش است بررسی کند و در صورتی که نیاز به قوانین جدید دارد آن قوانین را تهیه و به صورت لایحهای به دولت بفرستد و مطمئناً دولت نیز آن قوانین را برای تصویب به مجلس ارسال خواهد کرد.
* چرا مسئله مدیریت شهری تحقق پیدا نمیکند؟
علت تحقق پیدا نکردن مدیریت واحد شهری این است که هیچ کس اقدامی برای تغییر قانون انجام نداده است.
* آیا شما اقدامی کردهاید؟
بنده چندین بار به اعضای شورای شهر موضوع مدیریت شهری را اعلام کردهام و پیشنهاد ارسال لایحه مدیریت شهری را نیز به مجلس دادهام.
به عنوان مثال در جدایی ری از تهران بحث ما با شورا این بود که بر اساس قانون ری مستقل است ولی شورای شهر به این ضرورت رسیده بود که ری نباید مستقل باشد نهایتاً در این مسئله موضوع به مجلس رفت و قانون جدایی ری از تهران تغییر کرد.
در مدیریت شهری نیز اگر بخواهیم انسجامی صورت گیرد و شاهد دوباره کاری در سطح شهر و حیف و میل بیتالمال نباشیم لازمه آن این است که قانون را اصلاح کنیم و مطمئناً مجلس نیز در این زمینه همکاری خواهد کرد.
* برای حل معضلات اجتماعی از جمله معتادین و بزهکاران چه اقدامی انجام دادهاید؟
استانداری دستگاه اجرایی نیست که راساً متکدیان و معتادین ولگرد را جمعآوری کند بلکه سیاستگذاری در این خصوص را بر چارچوب سیاستهای دولت در استان اعمال میکند.
یکی از شوراهایی که به معضلات اجتماعی رسیدگی میکند شوراهای اجتماعی است که در حوزه استانداری تهران جلسات آن به صورت مرتب تشکیل و مصوبات آن اجرایی میشود.
شورای فرهنگ عمومی نیز بخشی از وظایف حل معضلات اجتماعی را بر عهده داشت.
جمعآوری متکدیان در حوزه آسیبهای اجتماعی و از وظایف شهرداری، بهزیستی و نیروی انتظامی است که البته شهرداری در حوزه آسیبهای اجتماعی پیشگام بوده است و گرمخانهها و فضاهایی برای جمعآوری متکدیان و کارتن خوابها احداث کرده است ولی به دلایل مختلف اقدامات شهرداری در این حوزه نیمه تمام بر زمین مانده و در ادامه شهرداری نتوانست مسئله متکدیان را ساماندهی کند.
بهزیستی نیز به دلیل نوسانات مدیریتی که بعضاً با سلایق مختلف بوده است به این مسئله به صورت کامل ورود نکرده است.
تا حد مطلوبی جمعآوری متکدیان در تهران انجام شده و به هیچ وجه نسبت به گذشته قابل مقایسه نیست ولی هنوز پدیده متکدیان در شهر وجود دارد.
* سرنوشت متکدیان پس از جمعآوری چه میشود؟
آنهایی که شهرستانی هستند به شهرستانهای خود باز میگردند و مابقی نیز در تهران ساماندهی میشوند.
* آیا تکدیگری ریشه در بیکاری دارد؟
تکدیگری ریشه در بیکاری ندارد بعضی از آنها به دلیل رفتارهای اجتماعی دست به تکدیگری میزنند بخشی از متکدیان افرادی هستند که ثروت قابل توجهی دارند و به صورت سازماندهی شده دست به تکدیگری میزنند بنابراین در این زمینه نیاز به یک اقدام اطلاعاتی داریم.
در خصوص معتادین نیز از ابتدای سال 92 تاکنون سه مرحله جمعآوری معتادان ولگرد را داشتهایم که مرحله سوم آن نیز هم اکنون در حال اجرا است اما باید توجه داشت حل ریشهای اعتیاد و مواد مخدر موضوعی است که باید در فهرست اولویتهای نظام قرار گیرد و اقدامی فراتر از این حرفهها میخواهد از جمله بازنگری استراتژی فعلی کشور.
معتادین در محل کمپها نگهداری میشوند و هزینه ترک و درمان آنها دولت پرداخت میکند که خوشبختانه بخشی از آنها درمان میشوند.
نیروی انتظامی باید در خصوص معتادین ولگرد تقویت شود و بخش خصوصی نیز باید به کمک بیاید و مجوزهای احداث کمپهای ترک اعتیاد نیز تسهیل شده است. اگر نهاد مدیریت واحد شهری در تهران یکپارچه شود و جایگاه آن ارتقا پیدا کند مسئله کارتن خوابها و معتادین ولگرد راحتتر حل میشود.
* چه اقداماتی در راستای کاهش آلودگی هوا انجام دادهاید و آیا جلسات آلودگی هوا مختص شرایط اضطراری است؟
تمدن: هنگامی که در تهران نیز هوا آلوده نیست کار گروه مبارزه با آلودگی هوا کار خود را ادامه میدهد و جلسات آن به صورت مرتب برگزار میشود.
طرح جامع مبارزه با آلودگی هوا ویژه شهر تهران به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است ولی در اوج اقدامات انجام شده نیز احتمال دارد که تهران را به خاطر آلودگی هوا تعطیل کنند. 40 اقدام مهم در راستای کاهش آلودگی هوای شهر تهران انجام شده است و تعداد روزهای اضطرار نسبت به سالهای گذشته بر اساس آمار کاهش پیدا کرده است.
اتفاقات خوبی در جهت کاهش آلودگی هوای شهر تهران رخ داده است ولی هنوز انتظارات مردم برای هوای پاک تحقق پیدا نکرده است. هوای پاک با تغییر بعضی از استانداردها و تجدید نظر در نوع زندگی فرهنگ و رفت و آمدهای مردم به دست میآید.برای بلند مدت تهران لازم نیست راهحلهای جدیدی را خلق کنیم تمام راهحلها و روشهای مطالعه شده است و باید قاطعانه و قوی اجرا شود.
* بر اساس آمار اعلام شده 400 هزار خانه مسکونی خالی در تهران وجود دارد چه اقدامی در این خصوص صورت گرفته است؟
تمدن: کاری که در دولت نهم و دهم انجام شد این بود که تقاضاها را کاهش دهد که مدل موفق این کار نیز مسکن مهر بوده است و در شهر تهران نیز به صورت خاص مسکنهای ویژه برای اقشار متوسط به بالا در تهران ساخته شد.
باید شرایطی را ایجاد کنیم که برای کسی صرفه اقتصادی نداشته باشد که خانه خود را خالی بگذارد تا دو سال بعد با افزایشهای حبابی خانه خود را به فروش برسانند.
در این مسئله لازم است جلوی رشد حبابی افزایش قیمت مسکن گرفته شود و اگر این رشد وجود نداشته باشد دلیلی برای خالی نگهداشتن مسکنها نیست.
در تهران برای یکصد هزار نفر خانواده واحد مسکن ویژه برنامهریزی شده است که در مرحله نخست در تهرانسر در حال ساخت است و ساختو سازهای مسکن ویژه به سرعت ادامه دارد.
امیدواریم در دولت جدید نیز به موضوع مسکنهای ویژه و مهر توجه کنند برای اینکه در بازار مسکن باید تقاضاها را پاسخ دهیم و از رشد حبابی قیمت مسکن جلوگیری کنیم.
ساخت و سازهای غیرمجاز را جرم نمیدانند/بخش عمدهای از مدیریت بنده برای برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز اختصاص پیدا کرد
*چه اقداماتی برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیرقانونی و تخریب باغات در تهران صورت گرفته است؟
تمدن: در دولت نهم و دهم اختلافنظرهایی وجود داشت که در مناطق حاشیه متصل به تهران اراضی کشاروزی به صورت غیرقانونی تبدیل به مسکونی میشود اختلافنظر از اینجا ایجاد شده که آقای احمدینژاد در زمان ریاست جمهوری خود معتقد بود که اگر این زمینها را به صورت مدیریت شده در اختیار مردم در قالب باغ شهرها بگذاریم جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز و تبدیل باغات به واحدهای مسکونی گرفته میشود.
یکی از دغدغهها و نگرانیهای بنده وضعیت ساخت و سازهای غیرمجاز در شهرهای اطراف تهران بوده است.
در شهر تهران جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز تا حدودی گرفته شده است ولی در شهرهای اقماری به خصوص در مناطق ییلاقی تبدیل اراضی کشاورزی به اراضی مسکونی وجود دارد و در بعضی از شهرهای شرق تهران نیز شاهد این مسئله هستیم.
قانون ساخت و سازهای غیرمجاز را جرم نمیداند و این موضوع منشأ بسیاری از تخلفات است. این موضوع باید در مجلس مورد بررسی قرار گیرد و قانون اصلاح شود و ساخت و سازهای غیرمجاز نیز به عنوان جرم تلقی شود.
شهرداری با ماده قانونی 100 و بخشداری با ماده 99 فردی را که اقدام به ساخت و ساز غیرمجاز کرده باشد جریمه یا بنا را تخریب میکند و در موارد خیلی کم حکمی در خصوص تخریب آن واحد صادر میشود.
بخش عمدهای از مدیریت بنده در استانداری تهران برای برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز اختصاص پیدا کرد و در حال حاضر نیز ادعایی برای موفقیت در این زمینه نداریم.
اگر به تقاضاهای مسکن پاسخ منطقی بدهیم و اصلاح قانون را انجام دهیم قطعاً شاهد ساخت و سازهای غیرمجاز نخواهیم بود.
در صورتی که مسکن مهر در کشور ساخته نمیشد امروزه شاهد عرصههای متعدد ساخت و ساز غیرمجاز بودیم.
تحقیق و تفحص مختص استانداری نبوده است
* تحقیق و تفحص از استانداری تهران به کجا رسید؟
تمدن: تحقیق و تفحص از استانداری تهران توسط مجلس به تصویب رسید و استانداری نیز نهایت همکاری را برای اجرای این امر قانونی داشته است البته ناگفته نماند تحقیق و تفحص مختص استانداری نیست بلکه مربوط به شهرداریها و شوراها است.
شهرداری و شورای شهر تابع قوانین خود هستند و این تحقیق و تفحص نیز بخشی از آن مربوط به توزیع بودجه عمرانی در شهرداریهاست و این بودجه نهایتاً از طریق شوراها به استانداری ارائه میشود و استانداری نیز حداکثر 10 تا 20 درصد میتواند در بودجه پیشنهاد شده تغییرات اعمال کند.
احمدینژاد هیچگاه با نظام و انقلاب قهر نکرد
*آیا شما در جریان خانهنشینی آقای احمدینژاد استعفا دادید؟
تمدن: احمدینژاد هیچگاه از نظام و انقلاب قهر نکرد و کسانی که مطلب را اینگونه جلوه دادند حتماً نزد خداوند جوابگو هستند. او فرزند انقلاب و سرباز ولایت بود و تا آخرین لحظه بر این عقیده ماند، فرمایشات مقام معظم رهبری در ماههای پایانی دولت دلیل بر این ادعاست.
وقتی که استاندار، تاکسی دار میشود/وقت به روستاها نرسید
* درباره سرکشیهایی که به صورت منظم از مردم داشتهاید بگویید؟
تمدن: معمولاً پنجشنبه و جمعهها مختص سرکشی به مناطق اطراف تهران بوده است.
سرکشی و ملاقات عمومی با مردم در دو بخش انجام میشد که در مواردی بعد از نماز جمعه بود که از سال 88 تاکنون 90 سفر به شهرستانهای استان تهران داشتهام و از نزدیک با مشکلات مردم روبهرو شدم.
با همه وقت شبانهروزی که صرف کردم یکی از ناراحتی های بنده این است که هنوز نتوانستم روستاهای تهران را آنطور که دوست داشتم بررسی و نسبت به حل مشکلات آنها اقدام کنم.
بعضی وقتها نیز اگر فرصت میشد بنده به عنوان مسافر در تاکسی مینشستم و با هماهنگی با راننده تاکسی که از همکاران بنده در استانداری بود با مردم صحبت میکردم.
با وزیر کشور در مقاطعی افتخار همکاری داشتهام
*با توجه به سابقه همکاری که با آقای رحمانی فضلی "وزیر کشور" داشتهاید آیا پیشنهادهایی به شما برای همکاری شده است؟
تمدن: بنده به آقای رحمانی به دلیل موفقیت در اخذ رأی اعتماد تبریک میگویم. در چندین دوره به عنوان همکار خدمت وی انجام وظیفه کردهام و در بخشهای مختلفی نیز آقای رحمانی مدیر ارشد مجموعهای بودهاند که بنده در آنجا کار میکردم ولی بنده هیچ انتظاری از بابت این دوستی و رفاقت از وزیر کشور ندارم و نخواهم داشت.
بحث دوستی و همکاری به یک طرف و اراده وزیر کشور طرف دیگر؛ اگر اراده وزیر کشور به شکلی است که مدیریت جدید را به کار بگیرد دوستی ما نباید مانع این اقدام شود بنابراین از این بابت هیچ انتظاری ندارم و از اینکه مدیریت وزارت کشور به یک فرد شایسته رسید خوشحالم.
درباره کلمات زیر اولین جملهای که به ذهنتان میرسد بگویید؟
احمدینژاد: خادم بیادعای مردم و پاک سرشت.
روحانی: برگزیده ملت و در معرض آزمونی بزرگ.
رحمانی فضلی: مدیری توانمند با مأموریتی خطیر.
چمران: مردی مهربان و دوست داشتنی.
شورای شهر تهران: نگو و نپرس اما به این مجموعه ارادت دارم.
شهرداری تهران: مجموعهای پرتلاش و زحمتکش.
قالیباف: به آرای مردمی مراجعه کنید.اما شخصا به وی احترام میگذارم.
مترو: یک ضرورت اجتنابناپذیر.
اختلاس: منفورترین واژهای که میشنویم.
اختلاس بیمه: آش نخورده و دهان سوخته(عاقبت نفهمیدیم چرا نام استاندار تهران به میان آمد).
تقلب: رمز شروع فتنه.
انتخابات: حماسه سیاسی.
تخریب: عمل نامأنوس و غیراخلاقی.
آلودگی هوا: معضل جامعه بشری.
غرضی: مرد بیغرض.
اتباع بیگانه: موضوع مهم و اولویتدار کشور.
مسکن مهر: نجات انسانهای بیسرپناه.