تمام کشورها بر آن هستند تا از طریق رسانه ها به بسط سیاست های خود و انتقاد از سیاست های دیگر ملت ها بپردازند، و با اتخاذ راهبردهای رسانه ای، مدام در پی زیبا جلوه دادن چهره و ظاهر خود هستند. در این گزارش به بررسی دکترین رسانه‌ای ترکیه در جنگ نرم می‌پردازیم.

گروه گزارش ویژه مشرق - با پایان جنگ دوم جهانی و شروع جنگ سرد، دنیا دوران جدیدی به خود دید، دورانی که دیگر در آن فقط رهبران و نظامیان نقش آفرین نبودند، دنیایی که داشت با واژگانی همچون انقلاب، خیزش مردمی و ... آشنا می‌شد.

جنگ سرد و رقابت شوروی با آمریکا بر سر صدور تفکر خود باعث به راه افتادن جنگی بزرگ و ناجوانمردانه با عنوان جنگ تبلیغانی یا همان جنگ نرم شد.

در این جنگ دو طرف نبرد بدنبال این بودند که خود را قدرتمندتر و کامل‌تر معرفی نمایند تا مخاطبان و مشتاقان بیشتری را به خود جذب کنند. این امر موجب شد تا کشورها، تلاش‌هایی گسترده برای ایجاد تصویری مثبت و قدرتمند از خود نزد دیگر ملت‌ها انجام دهند، تلاشی که بعدها دیپلماسی رسانه‌ای نام گرفت، نوعی از دیپلماسی که در آن روزنامه‌نگاران بیش از پیش و با شدت بیشتری درگیر رویدادها و روند‌های دیپلماتیک شده‌اند. 

با سقوط شوروی و تک قطبی شدن معادلات سیاسی، به نظر می‌‌رسید که جنگ نرم نیز دیگر فایده ندارد اما پایدار ماندن نظام‌های سیاسی مستقلی همچون ایران و چین که از طوفان‌های برنامه‌ریزی شده جان سالم به در برده بودند، باعث شد تا قدرت نرم نه تنها کم اهمیت نشود، بلکه توجه بیشتری نیز به خود جلب کند؛ جلب توجهی که امروز نشان داده نه تنها بی‌دلیل نبوده بلکه کمتر از میزان نیاز هم بوده است.

بیداری اسلامی و اعتراضات خیابانی، مدنی و حتی مسلحانه در جای جای جهان ثابت کرده است که اعمال قدرت نرم را از طرق مختلف می‌توان دنبال کرد و در این میان، رسانه‌ها بی‌شک مهم‌ترین ابزارهای این قدرت به شمار می‌آیند.

در جهان امروز رسانه به ابزار سیاسی کارآمد و نیز به ابزاری برای دفاع ملی تبدیل گشته است. تمام کشورها بر آن هستند تا از طریق رسانه‌ها به بسط سیاست‌های خود و انتقاد از سیاست‌های دیگر ملت‌ها بپردازند، و با اتخاذ راهبردهای رسانه‌ای، مدام در پی زیبا جلوه دادن چهره خود و همچنین دفاع از آن تلاش کنند، و از اینجاست که پی به نقش مهم رسانه‌‌ها در معرفی اعتبار کشورها می‌بریم. در این بین کشورهای خاورمیانه از جهت این که دارای موقعیت ویژه‌ای هستند، بیشتر از سایر کشورها مورد توجه قدرت‌ها و رسانه‌های بزرگ قرار گرفته‌اند.

ترکیه یکی از کشورهای شاخص منطقه است که طی دو دهه اخیر مسیر توسعه سیاسی - اقتصادی را پیگیری کرده و همزمان توانسته از پتانسیل رسانه و دیپلماسی عمومی، طی چند سال به یکی از کشورهای صاحب جایگاه در این حوزه تبدیل شد. در ادامه دکترین رسانه‌ای و دیپلماسی عمومی ترکیه را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
 

ترکیه و قدرت نرم

با گذر زمان و پیشرفت فناوری و توسعه کشورها، قدرت‌های منطقه‌ای نیز از یک سو برای مقابله با قدرت نرم قدرت‌های جهانی و از سوی دیگر برای افزایش نقش‌آفرینی خود در عرصه بین‌المللی رو به استفاده از رسانه‌ها و قدرت نرم آوردند. در این مصاف دولت ترکیه سرمایه‌گذاری کلانی در حوزه رسانه کرده است بطوریکه امروز نفوذ این کشور در عرصه رسانه‌ای بسیار قابل توجه بوده و پیش‌بینی می‌شود این کشور به غول رسانه‌ای منطقه تبدیل گردد.

در سال‌های اخیر تغییرات عمده‌ای (مانند گسترش شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی) در عرصه رسانه‌ای کشور ترکیه رخ داده به گونه‌ای که این تغییرات موجب شده است تا این کشور بتواند نظر کارشناسان تراز اول رسانه‌ای را نیز به خود جلب کند. حوزه توجه رسانه‌ای ترکیه بیشتر کشورهای قفقاز، آسیای مرکزی، ایران و کشورهای عرب زبان است.

رسانه‌های داخلی این کشور از یک طرف به سیاست داخلی می‌پردازند و از طرف دیگر رویدادهای منطقه‌ای را مورد کنکاش قرار می‌دهند. در رسانه‌های این کشور تمرکز ویژه‌ای بر روی موضوعات کشورهای آسیای جنوب غربی، آسیای مرکزی و کشورهای اروپایی همسایه مانند یونان، بلغارستان، روسیه و گرجستان وجود دارد و البته ایران جایگاه مخصوص به خود را در این میان داراست؛ نوعی فازبندی که در آن هم طرح "مدل ترکی" دنبال و هم پروسه "جذب مخاطب" طی می‌شود.
 


ترکیه علاوه بر راه‌اندازی شبکه‌های ترک زبان ویژه‌ کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز، و یک شبکه به زبان عربی برای حوزه خاورمیانه، شبکه تلویزیونی کردی تی. آر. تی6 (TRT6)، را با شعار "ارائه غنا و رنگ‌های مختلف ترکیه" در سال 2009 میلادی تاسیس نمود.

این شبکه به طور 24 ساعته به زبان کردی برنامه پخش می‌کند و عمده مخاطبان برنامه‌های این شبکه کودکان و زنان کرد هستند.
     
 
 
علاوه بر آن وبگاه رادیو و تلویزیون ترکیه (تي. آر. تي، TRT) در اواخر سال ۲۰۰۸ میلادی به 31 زبان دنیا تاسیس شده بود؛ وبگاهی که در مراسم افتتاح آن مقامات رسمی ایران از جمله معاون سفیر ایران در ترکیه نیز حضور داشتند.

برخی آمارهای نهادهای بین‌المللی از این حکایت می‌کند که در حال حاضر "تي. آر. تي" پنجمین گروه رسانه‌ای بزرگ جهان بعد از رادیو صدای آمریکا، رادیو چین، رادیو روسیه و بی‌بی‌سی انگلیس از جهت گستردگی برنامه تلویزیونی اینترنتی است. 

    

وبگاه رادیو و تلویزیون ترکیه با زبان‌های مختلف جهان فعالیت می‌کند

در وب سایت اینترنتی جدید "تي. آر. تي" اخبار در بخش‌های مختلف سياسي، اقتصادي، اجتماعي، ورزشي، هنري و همچنین تفسيرهاي خبري تقسيم‌بندي شده‌اند و اخبار هر کشور متناسب با نیاز مخاطبین قرار گرفته است. عزم دولت ترکیه در این راه به حدی جدی است که حتی می‌خواهد به زبان دشمنان قسم خورده خود یعنی کردها و ارامنه نیز برنامه رادیویی آغاز کند.

     

شبکه تلویزیونی"‌تي.آر.تي آواز" نیز در نوروز سال 2009 میلادی شروع به فعالیت کرده است.

این شبکه‌ به زبان‌های هشت کشور, یعنی ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، آذربایجان، بوسنی هرزگوین، آلبانی و در راس آن ترکیه و توسط مجریان همان کشورها برنامه پخش می‌کند.

سریال‌ها و فیلم‌های ساخت این کشورها نیز در این شبکه پخش می‌شوند و مدیریت این شبکه از افتتاح بخش فارسی آن در آینده نزدیک خبر می‌دهد.
     

     
در حال حاضر رسانه‌های ترکیه سعی می‌کنند به شکل چراغ خاموش حرکت کنند. آنها سعی می‌کنند به امور داخلی کشورهای باثبات یا دارای منافع اقتصادی قابل توجه، کاری نداشته باشند و به همین خاطر نیز برنامه‌های مختلف رادیو و تلویزیونی این کشور به راحتی موافقت بیشتر کشورها را جهت فعالیت کسب کرده‌اند.

در نتیجه فعالیت‌های رسانه ای انجام شده از پیشرفت ترکیه، این کشور تبدیل به الگوی پیشرفت برخی جوامع نیز شده است، بطوری که نمی‌توان از تاثیر این کشور بر کشورهای ترک و بالاتر از آن جهان ترک، شامل اقوام ترک از قزاقستان گرفته تا ازبک‌های افغانستان، از ترکستان شرقی(اویغور یورد) تا بالکان، از تاتارستان تا ترک‌های قشقائی در جنوب ایران و ... چشم‌پوشی کرد.

این کشورها ترکیه را به عنوان "پیشرو ترک" پذیرا و در صدد آن هستند تا الگوی دموکراتیک ترکیه را در جوامع خود پیاده کنند.

رجب طیب اردوغان فعالیت‌های سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه، که می‌خواهد بین ترکیه و دنیای ترک ارتباط، وحدت زبانی و اندیشه برقرار سازد را، موفقیتی بزرگ محسوب کرده است.

در این میان غربی‌ها نیز، ظاهراً مخالفتی ندارند و حتی به نظر می‌رسد که بی‌تمایل به افزایش نقش‌آفرینی ترکیه نیستند، زیرا آن‌ها از حکام عرب حاشیه خلیج فارس در رقابت با ایران ناامید شده و اکنون در حال گذاشتن تخم مرغ‌های خود در سبد عثمانی نوین‌اند.
 

رسانه‌های ترکیه خطوط قرمز سیاسی این کشور را رعایت می کنند.
برخی کلماتی که استفاده از آن‌ها در رسانه‌های کرد زبان ترکیه ممنوع است.
در حالیکه اغلب این کلمات عمومی هستند، اما به علت استفاده در شبکه مستقل کردی Roj-TV ،
در رسانه‌های ترکیه استفاده نمی شوند.


دکترین رسانه‌ای ترکیه

قدرمسلم این است که دکترین رسانه‌ای ترکیه حول محور توسعه نفوذ خود با یک برنامه سیاسی می‌چرخد، و همانطور که در عمل معلوم است ترک‌ها سعی می‌کنند طرحی جایگزین اسلام سیاسی بوجود آورند که هم غربی‌ها سد راه آنان نشوند و هم با این عنوان، محبوب قلوب مردم منطقه نیز معرفی شوند.

از آنجا ترکیه تلاش می‌کند میان اسرائیل و کشورهای عربی، صلح و سازش برقرار  نماید و همچنین مدل ترکی و قدرت نرم آن نیز مشکلی با استعمار غرب ندارد، در نتیجه کشورهای غربی با بلند پروازی‌های نرم این کشور مخالفتی نداشته فلذا طبیعی است در این راه ترکیه را یاری هم کنند.
     


راهبرد رسانه‌های ترکیه این است که تجارب خود را به عنوان یک جایگزین قابل قبول برای نظام‌های سیاسی عنوان نماید.

به عنوان نمونه‌ای از اثرگذاری این راهبرد می‌توان به کنفرانس حزب عدالت و توسعه ترکیه که در میانه سال گذشته برگزار شد، اشاره کرد؛ نخست وزیر ترکیه در این کنفرانس بیان کرد: «حزب عدالت و توسعه اکنون بصورت نمونه‌ای برای دیگران در کشورهای اسلامی درآمده است»؛ در پی آن خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین- حماس- درباره این کنفرانس چنین گفت: «حزب عدالت ترکیه چهره درخشان اسلام را نمایان گرداند» وی همچنین خطاب به نخست وزیر ترکیه افزود: «آقای اردوغان شما در جهان اسلام نیز یک رهبر به  شمار می‌آیید».
     

رجب طیب اردوغان                                           خالد مشعل

این فقط خالد مشعل نیست که از گاهی در رویارویی با غرب تردید پیدا کرده است، بلکه بسیاری از رهبران سیاسی کشورهای منطقه نیز اظهار می‌دارند که برنامه‌های سیاسی آنان همانند طرح ترکیه است؛ اظهار‌نظری که می‌توان چرایی آن را در راضی نگهداشتن غرب دید.

از سوی دیگر این رهبران ریاکار در پشت چنین اظهاراتی، رسمی شناختن رژیم صهیونیستی و برقراری روابط دیپلماتیک با آن را در نظر دارند و این برای کشورهای غربی دستاورد مهمی است. بدین ترتیب آن‌ها می‌توانند نیروهای به زعم خود افراط‌گرا، که از شناسائی کشور مجعول اسرائیل و همچنین از قبول دستورات غرب خودداری می‌کنند، را به محاصره خود در آورند. گروه‌هائی که تلاش می‌کنند در حوزه روابط خارجی، عملکرد مستقلی از خود داشته باشند.
 


در کنار تلاش دولت ترکیه جهت بسیج تمام توان رسانه‌ای خود، دولتمردان آنکارا از تسلیحات نرم متنوعی بهره می‌برند، که در این میان مهمترین سلاح آنان محصولات فرهنگی در قالب فیلم و بالاخص سریال است.

اغلب سریال‌ها توسط شبکه‌های تلویزیونی ساخته می‌شوند و هم اکنون تقریباً 300 شبکه تلویزیونی در ترکیه فعالیت می‌کنند. خصوصی‌سازی شبکه‌های تلویزیونی موجب شده است که این شبکه‌ها سرمایه‌های عظیمی را به دست بیاورند تا بتوانند سریال‌های جذاب و مخاطب پسندی را تولید نمایند.

امروزه در اقصی نقاط جهان سریال‌های تلویزیونی به ابزار کارا و مؤثری در جنگ رسانه‌ای تبدیل گشته‌اند و هنگامی که مخاطبان در مقابل چنین آثاری قرار می‌گیرند، زمینه ی نفوذ بیشتری برای جذب فرهنگ کشور مبدأ در آن‌ها ایجاد خواهد شد. این روند با دقت ویژه‌ای در کشور ترکیه پیگیری می‌شود و سازندگان سريال‌های ترکیه با رعايت حداقل معيارهاي بین‌المللي موفق به عرضه جهاني اين سريال‌ها شده‌اند.
 


سریال‌هایی در ترکیه ساخته می‌شوند که غرب‌گرايي، همجنس‌بازي، اهانت به خانواده، خیانت به همسر، روابط بی‌ضابطه جنسی و ... در آنها به نمایش در می‌آید و همچنین ترويج مُد، لباس، مبلمان و بطور کلی تجمل‌گرایی نیز از جمله اهداف تجاري و سودمحور نهفته در پس ساخت اين آثار است. همچنین درآمد حاصل از صادرات سریال‌های تلویزیونی ترکیه در سال 2011 میلادی، بالغ بر ۱۵۰ میلیون دلار و در سال 2012 میلادی، حدود ۴۰۰ میلیون دلار بوده است. 

نقش رسانه‌های ترکیه در پیش‌برد سیاست‌های آنکارا چیست///نقش رسانه‌های ترکیه در اجرای دکترین جنگ نرم آنکارا/// رسانه‌های ترکیه چگونه به تحقق رویای امپراطوری عثمانی کمک می‌کنند+تصاویر////برای انتشار در روز جمعه/// آماده انتشار///

سریال‌ها تصاویری خاص از کشور ترکیه ارائه می‌دهند و به واسطه افرادی ساخته می‌شوند که در پی پیاده کردن مبانی غربگرائی و لائیسیته هستند. این افراد قصد دارند با نمایش دادن این مسائل، خود را به عنوان چهره‌های روشنفکر و آزاداندیش معرفی کنند.

با وجود اینکه محصولات و آثار شبکه‌های این کشور در مقایسه با کشورهای مطرح، از جهت بار فنی و محتوایی قابل رقابت نیستند، توانسته‌اند محبوبیت زیادی در بین مردم خاورمیانه به دست بیاورند.
 


در این مصاف بزرگترین گروه مخاطبان سریال‌های ترکیه ، جوامع  عرب هستند. این جوامع در گذشته به دلیل تعصبات قومی و نژادی سعی در استفاده از تولیدات خود در سطح کشورهای عرب زبان داشتند و از سوی دیگر از موسیقی گرفته تا فیلم و سریال، خود را به محصولات عربی محدود می‌کردند. به دلیل نبود زیرساخت‌های کافی پس از مدتی تولید آثار به مصر و سوریه محدود شد، این دو کشور نیز در گذر زمان با کاهش ساخت فیلم و مجموعه‌های تلویزیونی روبرو شدند و به همین دلیل به استفاده از تولیدات دیگر کشور‌ها روی آوردند.

در ابتدا صدا و سیمای ایران با دوبله عربی برخی از محصولاتش که بیشتر با مضامبن قرآنی و اسلامی تولید شده بودند، نظر جوامع عرب را به خود متوجه کرد. با گذشت زمان، احساس ترس وهابیون باعث شد تلاش کنند تا پخش فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی محدود شود تا از مسئله‌ای به نام "نفوذ تشیع در قالب سریال‌های ایرانی در کشور‌های عربی" جلوگیری کنند.
     


با محدود شدن پوشش رسانه‌ای ایران، کشور ترکیه توانست با عرضه آثارش نظر این جوامع را به خود جلب کند. سازندگان آثار این کشور برعکس ایران، مسائل دینی و اخلاقی مدنظرشان نبوده و توانسته‌اند به سرعت جایگاه خود را در میان مخاطبان عرب کسب کنند.

محصولات فرهنگی ترکیه فیلم و سریال‌هایی است با مضمون عاشقانه که در آن روابط عاطفی مجاز و غیر مجاز به نمایش در می‌آید و شبکه‌های عربی با پشتیبانی دولت‌هایشان، این آثار را در جوامع خود نشان می‌دهند. در این مسیر موج گسترده‌ای از مردم عرب، علاقه‌مند به نمایش اینگونه فیلم و سریال‌ها شدند، در حالی که همین آثار منجر به مشکلات زیادی در بین خانواده‌ها مانند جدایی زنان از همسرانشان شد. مفتی اعظم یکی از کشورهای عربی در فتوایی تماشای اینگونه فیلم و سریال‌ها را حرام اعلام کرد ولی مردم به علت همان علاقه ایجاد شده علیه وی به مخالفت برخاستند.
 


شاید بتوان صحنه دیگری از قدرت‌نمایی فرهنگی ترکیه را در زمانی دید که بسیاری از مردم کشورهای درگیر بیداری اسلامی با وجود علم به شجاعت ایران در دفاع از مقاوت اسلامی، و سابقه آشکار و طولانی مدت ایران در مبارزه با غرب و خصومت علنی غرب با ایران، همچون کودکان فریاد می‌زدند: «ما دوست داريم شبيه تركيه شويم!».

ممکن است در دید اول به نظر برسد شنیدن سخنان دولت مردان این کشور یا بعضاً تماشای تصاویر کشته شدن ترک‌ها در کشتی آزادی به دست صهیونیست‌ها، منجر به علاقه‌مندی مردم کشوری همچون تونس به ترکیه شده است ولی پر واضح هست که آن‌ها صرفاً به علت تماشای محصولات ترک خواستار سیستمی حکومتی شبیه این كشور هستند.
 
در واقع کشور ترکیه مدل زندگی و سیاست مورد نظر خود که بر اساس سكولاريسم، تسأهل و تسامح در رفتارهاي اجتماعي، اولويت اقتصاد بر مسائل ديني و ... است را، به واسطه محصولاتش به ذهن و قلب جوامع دیگر به خصوص جوامع عرب تزریق می‌کند. یکی دیگر از اهداف ترکیه که اصرار به نمایش فیلم و سریال‌های خود در کشورهای همسایه دارد این است، که میخواهد خود را در عرصه سیاسی نیز خیرخواه مردم منطقه معرفی کند.
 


همچنین این کشور توانسته است با گسترش دادن شبکه‌های تلویزیونی خصوصی، میزان تولید این قبیل سریال‌ها را بالا ببرد. شبکه‌های اسلام‌گرا با تولید آثاری مبتنی بر مدل ترکیه‌ای مذهبی و پایبند به اصول اخلاقی و شبکه‌های لائیک با نشان دادن ترکیه‌ای سکولار و مدرن توانسته‌اند نظر طیف‌های مختلفی از مخاطبان را متوجه خود کنند و در جوامع منطقه از جهت متنوع بودن آثار غالب شوند.


راهبرد رسانه‌ای ترکیه در قبال ایران

در حالی که افکار عمومی داخل ایران با امواج تلویزیونی ده‌ها شبکه فارسی‌زبان ایرانیان خارج از کشور مواجه هستند (لس آنجلسی‌ها) و قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای نیز اقدام به راه‌اندازی شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی فارسی‌زبانی چون شبکه تلویزیونی صدای آمریکا(VOA)، بی‌بی‌سی انگلیس و ام بی سی عربستان (MBC) برای بمباران روانی ملت ایران کرده‌اند.

کشورهای تازه پا گرفته نیز ندای راه‌اندازی شبکه‌های فارسی زبان می‌دهند، ندایی که واضح‌ترین آن از سوی ترکیه، کویت و حتی اسراییل می‌آید. ترکیه که در نخست اولویت را به کشورهای آسیای مرکزی داده‌ بود، از سال 2010 فعالیت‌های رسانه‌ای خود به زبان‌های فارسی و عربی نیز گسترش داد. شبکه‌های فارسی ترکیه حوزه عملکردشان را بیشتر بر روی برنامه‌های ورزشی، فرهنگی و سرگرم‌کننده قرار داده‌اند و کمتر به برنامه‌های سیاسی توجه دارند.

با وجود دوری رسانه‌های ترکیه از دخالت در امور ایران به نظر می‌رسد اغراق رسانه‌های ترک با همراهی شبکه‌های فارسی‌زبان غرب در پیشرفت ترکیه باعث شده است که در داخل ایران هم بعضاً بخشی از اصلاح‌طلبان و ملی – مذهبی‌ها خواستار مدل ترکیه‌ای شوند.
 


برای نمونه محمد قوچانی در سرمقاله‌ای در روزنامه شرق، عملکرد حزب عدالت و توسعه را مورد تحسین قرار داده و به اصلاح‌طلبان توصیه می‌کند تا "دموکراسی در ترکیه" را به جد دنبال کنند، چرا که ایران همیشه تحت تأثیر اتفاقات ترکیه بوده است و انقلاب مشروطیت هم در ایران ملهم از "تنظیمات” امپراطوری عثمانی بوده است و حتی شعر نو و ادبیات نو هم از ترکیه وارد ایران شده است.

در هر حال رسانه‌های ترکیه به طور جدی به دخالت در امور داخلی ایران نمی‌پردازند و بیشتر سعی در دخالت‌های فرهنگی و ارائه سبک زندگی جدید به ایرانیان کرده و در بیشتر مواقع اهداف فرهنگی خود را به واسطه شبکه‌های فارسی‌زبان به ذهن جامعه ایرانی تزریق می‌کنند. در حال حاضر رسانه‌های این کشور برنامه‌های خود را بر دو محور زندگی اجتماعی و تاریخ عثمانی گذاشته‌اند، هدف‌گذاری که احتمال می‌رود از محور اول بدنبال معرفی مدل ترکی به ایرانیان و در محور دوم خواهان اثرگذاری بر اقلیت قومی بویژه آذری‌های ایران باشند.
 


در این میان شبکه ماهواره‌ای "جم تی وی" (GEM TV) یکی از دلایل جذب مخاطبان ایرانی به سریال‌های ترکیه‌ای است. این شبکه فارسی‌زبان ماهواره‌ای که با نمایش فیلم‌های ایرانی پیش از انقلاب نتوانست نظر مخاطبان چندانی را به خود جلب کند، به فکر پخش متعدد سریال‌های ترک افتاد و آن‌ها را با دوبله از ترکی به فارسی به مخاطبان خود ارائه داد. از این شبکه تاکنون برخی از سریال‌های ترکیه‌ای همچون: «عشق ممنوع»، «عشق و جزا»، «عاصي»، «نور»، و ... پخش شده است. بدین ترتیب بدون در نظر گرفتن تفاوت‌های فرهنگی میان مردم ایران و ترکیه و اعمال ملاحظات اخلاقی، سریال‌های ترک در بین مخاطبان ایرانی جای پای خود را باز کرده و به سرعت در شبکه‌های قارچ‌گونه فارسی زبان پخش شدند.

     
     
از سوی دیگر شبکه فرهنگی ترکیه توانست با تولید محصولات پر هزینه‌ای همچون "فاتح۱۴۵۳" و سریال پر سر و صدای "صدسال محتشم" یا "حریم سلطان" احساسات قوم‌گرایانه ترکی را تحریک کرده و برای خود نوعی رهبری تاریخی برای مسلمانان قائل شود، و بدین وسیله آن را به اذهان مسلمین تزریق کند.

در ادامه به بررسی اجمالی یکی از محصولات فرهنگی ترکیه، سریال "حریم سلطان"، می‌پردازیم که علاوه بر 44 کشور جهان، توسط شبکه جم تی‌وی وابسته به سرمایه‌دار صهیونیست مشهور به زبان فارسی نیز پخش می‌شود.

داستان سریال حریم سلطان(Muhteşem Yüzyıl به معنای سده باشکوه) بر پایه زندگی سلطان سلیمان قانونی، مشهورترین سلطان امپراتوری عثمانی و خرم سلطان (روکسلانا)، کنیز و برده‌ای که ملکه شد، نوشته شده‌است.
 
**گزارش ویژه مشرق درباره سریال حریم سلطان که مدتی قبل از شبکه‌های فارسی‌زبان ترکیه پخش می‌شد.

از آنجا که همواره دشمنان اسلام در تلاشند با استفاده از قدرت نرم، بر جوامع اسلامی مسلط شده و افکار عمومی این جوامع را به دست گیرند، دست به الگوسازی زده و با نمایشی از گذشته کشور ترکیه، این کشور را به عنوان الگویی مناسب برای کشورهای اسلامی معرفی می‌کنند.

در حال حاضر بین انقلاب اسلامی ایران به عنوان الگویی مناسب برای کشورهای بحران زده و در حال انقلاب و از سوی دیگر کشور سکولار ترکیه، به عنوان جامعه مد نظر غرب به عنوان الگوی مناسبی برای کشور های عربی، کشمکش‌های متعددی وجود دارد که پخش سریال حریم سلطان به عنوان نمادی از تمدن قدرتمند دوران عثمانی و مورد تایید جهان غرب در راستای این هدف تعریف شده است.
 


سوق دادن افکار عمومی کشور‌های عربی و اسلامی به سمت تمدن مد‌نظر جهان غرب به خوبی در این سریال به تصویر کشیده می‌شود.

درباره‌ این سریال در رسانه‌های فارسی و همینطور گزارش‌های پیشین مشرق، صحبت‌های بسیاری شده و قریب به اکثر آن‌ها از ضد‌ایرانی بودن فیلم و نکات توهین‌آمیز موجود در آن اعلام انزجار کرده‌اند. بدون شک ساخت و پخش این سریال در سطح جهانی و به رخ کشیدن امپراطوری عثمانی که درست هم زمان با دوران صفویه و حکومت شاه طهماسب است، تحقیر ایران دوران صفویه (که به گواه تاریخ از بهترین دوران‌های تاریخ کشور ایران بوده است) در لوای فیلم، و به نوعی تقابل بین دو جبهه شرق و غرب است.
 


تأثیرات راهبرد رسانه‌ای- فرهنگی ترکیه بر ایران

مسلم است که هدف ترکیه از به راه انداختن چنین شبکه وسیع رسانه‌ای- فرهنگی، اعمالی نوعی از تأثیرگذاری‌های مطلوب آنکارا در کشورهای هدف است. از این رو به بخشی از آن‌ها که درباره ایران است، اشاره می‌شود.

1- جذب سرمایه از ایران(خروج سرمایه ایرانی)

یکی از سیاست‌های ترکیه در سال‌های اخیر، جذب سرمایه خارجی با تبلیغ «اهدای اقامت و تابعیت در این کشور با سرمایه‌گذاری یا خرید ملک»، است و نوع تعریفی که از این کشور در رسانه‌ها می‌شود و همچنین نشان دادن ترکیه  به عنوان کشوری صنعتی، مدرن و مرفه، موجب جذب سرمایه خارجی شده است.

برخی از خبرنگاران ایرانی ساکن ترکیه بیان می‌کنند که بر اساس برآوردها حدود ۵۰۰ خانواده ایرانی در هر ماه درخواست اقامت در ترکیه یا خرید ملک یا سرمایه‌گذاری در ایجاد یک شرکت را می‌دهند. حال اگر هر خانواده حدود 500 تا یک میلیون دلار سرمایه از ایران به این کشور وارد ‌کند، نتیجه آن می‌شود که سالانه بین 2 تا 3 میلیارد دلار سرمایه ایرانی خارج می‌شود، و از اینجاست که می‌توان به موفقیت روش تبلیغاتی کشور ترکیه پی برد.
     


 2- قومیت گرایی

کشور ترکیه علاوه بر این که به طور آشکار در مسائل داخلی سوریه دخالت می‌کند و سیاستش پیرامون این کشور اجرای طرح آمریکاست، در شمال عراق و کشور آذربایجان نیز به فکر افزایش نفوذ خود می‌باشد و تا حدودی سیاست‌های دولتش در راستای این هدف نیز متمرکز شده  و توانسته‌اند آذربایجان را به حیاط خلوت خود تبدیل کنند؛ همچنین درباره تبلیغات پنهان و آشکار قوم‌گرایی و ناسیونالیسم مبتنی بر نژاد این کشور در استان‌های شمال غرب ایران هم تقریباً وضعیت بر همگان محرز است.

در واقع سریال‌های ترک به تبلیغی برای این کشور و امکاناتش تبدیل شده است. بالاخص در دوران اخیر که شاهد هستیم شبکه فرهنگی ترکیه به دنبال مشروعیت‌بخشی برای سلسله عثمانی و اسطوره‌سازی از این امپراطوری است.
     


در حالی که عثمانی‌ها بارها با لشکرکشی به ایران و اشغال برخی از شهرهای کشور، دشمنی آشکار خود را با حکومت و مذهب ایرانیان اعلام کرده‌اند. بردن زنان ایرانی به کنیزی و گذراندن مردانشان از دم تیغ، ویران کردن مسجدی در تبریز و همچنین کشته شدن بسیاری از شیعیان در شهرهای ابهر و سلطانیه، به دست این جنایتکاران، انجام شده است اما رسانه‌های ترکیه نه تنها به هیچ کدام از این موارد اشاره نمی‌کنند، بلکه فقط در تلاشند تا چهره‌ای اسطوره‌گونه از این جباران ارائه دهند و به نوعی سلسله عثمانی را سلسله متعلق به تمام ترک‌ها (اعم از ترک ترکیه یا ترک ایران) نشان دهند.
     


3- تضعیف بنیان‌های اخلاقی جامعه

اکثر شخصیت‌های سریال‌های ترکیه دارای حالات سرخوردگی و کینه‌توزی هستند و رفتار و ارتباطات این شخصیت‌ها با یکدیگر به هیچ وجه "سالم" نبوده و بی‌شک رابطه افراد یک خانواده نیز با یکدیگر، "سالم" نیست.

عقده دست یابی به ثروت و قدرت، حس انتقام جویی و خشونت و سوء زن‌های افراطی و ... در این سریال ها به حدی است که اثری از مهربانی و محبت وجود ندارد یا اگر هم باشد، مصنوعی و غیرواقعی است و فرد با محبت "احمق و ساده لوح" به نظر می‌رسد. مخاطب این سریال‌ها در طول زمان و به شکل ناخودآگاه این صفات مذموم را پیدا خواهد کرد.

هدف از تولید این آثار در وهله ی اول تبلیغ و ترویج "سبک زندگی مدرن" است، سبکی  که عامل اصلی طلاق در بین جوامع به شمار می‌رود. در آیات و روایات از طلاق به عنوان منفورترین حلال خداوند یاد شده است ولی در این سریال‌ها نه تنها به طور نظام‌مند قبح طلاق ریخته می‌شود بلکه زندگی بعد از طلاق را بهتر و شیرین‌تر نیز جلوه می‌دهد.

همچنین در مواردی خیانت همسران به یکدیگر، در مقابل دیدگان مخاطب امری پسندیده و عادی نمایش داده می‌شود. همچنین این آثار ترویج فرهنگ و ارزش‌های  مادی‌گرایانه را دنبال می‌کنند، مانند: انحرافات جنسی، خشونت، خرافه‌پرستی، جادوگری، گرایش داشتن به زندگی بی بندو بار، رابطه آزاد با چند نفر، گسترش فمینیسم و ... . می‌توان گفت این سریال‌ها هدف از زندگی را فقط در خوشگذرانی‌هایی شامل همین موارد توصیف می‌کنند و به آن می‌پردازند.
 


زمانی که افراد یک خانواده به تماشای سریال‌هایی که در آن موضوعاتی همچون خیانت، روابط آزاد زن و مرد و حتی کمرنگ کردن نقش والدین و دوری فرزندان از والدین و ... پرداخته می‌شود، می‌نشینند، و ناخودآگاه این احساس به آن‌ها دست می‌دهد که تمام کاراکترهای سریال موررد علاقه‌شان شخصیت‌های موفقی هستند که در زندگی خود هیچ مشکلی ندارند، در نتیجه به آن سمت و سو گرایش پیدا می‌کنند که این خود پوسیدگی و از هم پاشیدن آن خانواده را به دنبال خواهد داشت.

به علاوه تماشای این آثار تبعات منفی  دیگری نیز در جوامع دارد که به عنوان نمونه به از بین رفتن حریم اعضای خانواده و همچنین الگوپذیری‌های نادرست نوجوانان و جوانان که موجب مشکلات شخصیتی که شایع‌ترین آن بلوغ زودرس است، در آن‌ها می‌شود.

به جهت اینکه پیاده‌سازی مبانی فرهنگی در هر جامعه‌ای، به زمان زیادی احتیاج دارد تا میزان اثرگذاری آن عمیق‌تر و غیرقابل بازگشت‌تر باشد، در سریال‌های ساخت این کشور، سعی شده تا فرهنگ مورد نظر آرام آرام به مخاطب تزریق شود و همچنین تاثیرگذاری این قبیل سریال‌ها در حوزه خانواده بسیار جدی تلقی می‌شود.

4- ناکارآمد نشان دادن نظام اسلامی

محرز است که غرب و ایادی منطقه‌ای اش مي‌خواهند در ایران تغيرات سياسي به‌وجود بياورند. آنان با به تصویر کشیدن ترکیه سکولار و دوست با اسرائیل در قامت کشوری مرفه، صنعتی و باشکوه سعی می‌کنند این گونه وانمود کنند که نظام اسلامی ایران ناکارآمد بوده و با وجود اینکه ایران کشوری غنی است؛ جمهوری اسلامی از ترکیه جامانده است.

سازندگان این سریال‌ها با ارائه تصاویری متنوع مانند دکوراسیون‌ و خانه‌های لوکس، برداشت صحنه‌های مختلف در مکان‌های زیبایی از این کشور و پوشش‌های تجملاتی بازیگران و ... تلاش کرده‌اند تا فرهنگ و مفاهیم غیراخلاقی مورد نظر خود را در قالب سبک زندگی ترکی، به بیننده انتقال دهند و  به این ترتیب این آثار می‌تواند باعث دلسردی جامعه ایرانی از خود و نظام اسلامی شود، بالاخص در بین نسلی که ترکیه سابق را طوری دیگر دیده بودند.
 


تاثیرات منطقه‌ای رسانه‌های ترکیه و محصولات تولیدی آن‌ها


1-    سنی گرایی

رسانه‌های ترکیه و محصولات فرهنگی آن با به قدرت رسیدن دولت اردوغان تحولاتی نوین به خود دیدند. یکی از این تحولات گرایش هر چه بیشتر رسانه‌ها و محصولات فرهنگی ترکیه، به اسلام دارای قرائت سنی است. رسانه‌های ترک در محصولات و برنامه‌های خود همواره دیدی منحصراً سنی گونه از اسلام ارائه می‌دهند. در حقیقت این رسانه‌ها در برنامه‌های خود به جنبه سنی اسلام تأکید دارند و هرگاه هم بخواهند در مورد اختلاف نظر بین جوامع اسلامی برنامه ای ارائه دهند، بیشتر به محدود کردن اختلاف نظرات بین فرق درون مذهب سنی(حنفی، شافعی و ...) گرایش دارند.

با نگاه به محصولات فرهنگی ترکیه درباره تاریخ اسلام، با بزرگنمایی نقش سه خلیفه اول اهل تسنن روبرو می‌شویم، برای مثال رسانه‌های ترکیه ماجرای پناه بردن پیامبر(صلی الله علیه و آله) به غار ثور را طوری نشان می‌دهند که ابوبکر منجی حیات پیامبر(صلی الله علیه و آله) بوده است، و حتی اشاره‌ای نمی‌کنند که بسیاری معتقدند پیامبر(صلی الله علیه و آله) ابوبکر را بخاطر عدم اطمینان به راز داری او با خود برده است. و همچنین کوچکترین اشاره‌ای نیز به حضرت علی(علیه السلام) به عنوان اولین مردی که مسلمان شد و فداکاری ایشان با خوابیدن در بستر پیامبر(صلی الله علیه و آله)، نمی‌کنند؛ در حقیقت رسانه‌های ترک نقش سه خلیفه را طوری نشان می‌دهند و آنچنان برای آنان قهرمان‌سازی می‌کنند که ذهن مخاطب ناآگاه، اسلام را فقط محدود به نگاه اهل سنت می‌کند.

از سوی دیگر این رسانه‌‌ها در محصولات خود هنگام نشان دادن تاریخ صدر اسلام به بسیاری از وقایع مهم دیگری مانند واقعه غدیر، ضربت خوردن حضرت علی(علیه السلام)، شهادت حضرت فاطمه(سلام الله علیها)، واقعه عاشورا،  و ... اشاره نمی‌کنند و با معرفی گزینشی اسلام، شیعه را یک حاشیه نشان می‌دهند و توجه و تمرکز مخاطب را فقط به مذهب سنی هدایت می‌کنند. و حتی طوری به تصویر آفرینی از زندگی خلفای اموی و عباسی می‌پردازند که گویی اسلام عزت و گستردگی خود را مدیون اینان است و اینان نبودند که فرزندان فاطمه(سلام الله علیها) دختر رسول خدا(صلی الله علیه و آله) را یکی پس از دیگری به شهادت رسانند. در حقیقت آن‌ها سعی می‌کنند با تمرکز و تخصیص محصولات خود به مذهب سنی و متعلقات آن موجب قدرت گرفتن موج سنی مآبی می شوند و مخاطب ناآگاه را نسبت به حقانیت تشیع مهجور سازند و در نهایت شکاف بین سنی و شیعه را دامن بزنند.

2-    پان ترکیسم

با وجود اینکه دولت فعلی ترکیه در دست سنی‌ها معتقد است و گرایشات سنی‌ در این کشور شدت یافته است، اما نباید این گونه نتیجه گرفت که با ظهور مذهب‌گرایی در نخبگان و رهبران ترکیه، رسانه‌های ترکیه قومیت گرایی(ترک مداری) را فراموش کرده اند. بلکه عنصر قومیت‌گرایی همچنان باب طبع این اقشار است، تمایلی که وجه سیاسی آن را می توان ثابت قدم ماندن دولت فعلی ترکیه در گسترش نفوذ سازمان اتحادیه کشورهای ترک زبان دید و در وجه فرهنگی و رسانه‌ای‌اش به فعالیت‌های فرهنگی و هنری ترک‌ها اشاره کرد.
     


ترک‌ها در رسانه‌ها و محصولات فرهنگی خود دیدی خاص به امپراطوری عثمانی دارند، و در تعریف امپراطوری عثمانی تصویری داخلی و درون مرزی ارائه نمی‌دهند بلکه به هویت سازی قومی -  نژادی می‌پردازند.

از سوی دیگر آنها در محصولات فرهنگی- هنری خود همواره نگاهی وسیع به قومیت ترک و چگونگی پدید آمدن آن دارند، و بر سمبل‌ها و نماد‌های قومیت ترک تمرکز ویژه‌ای دارند. قداست بخشیدن به گرگ(حیوان نماد اتراک)، درام سازی از پراکندگی ترک‌ها، قهرمان‌سازی از سازمان تروریستی"گرگ‌های خاکستری" و ... بخشی از برنامه آنان برای همبسته کردن اقوام ترک است.
     


رسانه‌های ترکیه پان ترکیسم و ناسیونالیسم ترکی را در دو فاز دنبال می‌کنند، یکی فاز کشوری که در آن  محوریت خود را بر کشورهای ترک زبان همچون آذربایجان، ترکمنستان و ازبکستان متمرکز کرده‌اند و دیگری فاز محلی مداری که به دنبال اهدافی در مناطق ترک نشین ایران، عراق(ترکمن‌های عراق)، افغانستان(ازبک‌های ترک زبان)، سوریه(ترکمنان) و ... هستند.

در فاز کشوری، تأثیری که این رسانه‌ها می‌گذارند، ائتلاف‌سازی برای آنکارا در قفقاز، ماورأالنهر و ... است، آنها با ترک گرایی سبب پیوند فرهنگی نوین و دارای پشتوانه خونی بین ترکیه با کشورهایی چون جمهوری آذربایجان و ترکمنستان و موجب نقش آفرینی هر چه بیشتر و توسعه نفوذ ترکیه در این کشورها می‌شوند. اما در فاز محلی، تاثیر این رسانه باعث می‌شود که ترکیه در تقابل احتمالی با کشورهای دارای اقلیت ترک همچون ایران، افغانستان و ... از ابزاری داخلی علیه این کشورها استفاده کند. در حقیقت ترکیه که خود سال‌ها از این مسئله رنج برده و رویارویی با اقلیت کرد کشور برایش معضلی شده است، حال بدنبال شبیه‌سازی این موقعیت برای کشورهای دارای اقلیت ترک است.

3-    تشدید نزاع شیعی- سنی

همان‌طور که گفته شد، رسانه‌های ترک اسلام را صرفاً با قرائت سنی معرفی می‌کنند و نقشی حاشیه‌ای و فرعی برای تشیع قائل‌اند. این رسانه‌ها ضمن جعل تاریخ و قهرمان‌سازی از سه خلیفه اول، در عمل شیعه را یک فرقه جعلی و خود ساخته نشان می‌دهند و با رهبر سازی از امپراطوری عثمانی و جهادی معرفی کردن نبرد عثمانی‌ها با غرب، شیعیان (ایران، عراق عرب، علوی‌های ترکیه، قزلباش‌ها و ...) را عامل و مانعی برای امپراطوری عثمانی معرفی و ادعاء می‌کنند نبرد با شیعیان مانع پیروزی عثمانی‌ها در غرب و تصرف وین توسط مسلمین شد.
 


همچنین این رسانه‌ها با اسطوره‌سازی از دوران عباسی و اموی (بالاخص عباسی) این ظالمین را عامل ترویج و شکوه اسلام معرفی می‌کنند، عاملین و بانیانی که شیعیان برای آنان همیشه دردسر ساز بودند. برای مثال ترک‌ها وقتی عصر هارون الرشید را به تصویر می‌کشند، عصری طلایی را نشان می‌دهند که خلیفه تمام تلاش خود را برای اوج و تعالی اسلام می‌کند اما شیعیان مانع اقتدار او و شکوه هرچه بیشتر اسلام می‌شوند.

رسانه‌های ترک حتی خون‌خواهی مختار را قیامی خشن و بی‌رحمانه معرفی می‌کنند و در برنامه‌های خود شیعیان را افرادی نشان می‌دهند که همواره دست به مبارزه مسلحانه می‌زنند و باعث خون ریزی و کشتار می‌شوند. از طرف دیگر این رسانه‌ها سلسله شیعه مذهب صفوی را سلسله‌ای جعلی معرفی می‌کنند که توسط غربی‌‌ها (براداران شارل و ...) مسلح شده بود تا جلوی پیشرفت عثمانی (به زعم آنان اسلام) را در اروپا بگیرد.


 
در نهایت باید متذکر شد که رسانه‌های ترک پروژه ضد شیعی خود را در چند محور جعلی معرفی کردن، عامل بیگانه و کفار دانستن و در نهایت متفرق و چند دسته بودن شیعه، دنبال می‌کنند و از این راه سعی در ایجاد دلسردی و دل زدگی نسبت به تشیع دارند.
 


4-    تبلیغ مدل ترکی

رسانه‌های ترکیه همواره در آثار و خروجی‌های خود نظیر محصولات فرهنگی اعم از مطبوعات، فیلم، آهنگ و ... تصاویری پر طمطراق از ترکیه ارائه می‌دهند. آنها ترکیه را کشوری صنعتی و ثروتمند معرفی می‌کنند که مردمش روز به روز در حال ثروتمندتر شدن و جهانی شدن‌ هستند. و با هرچه پر زرق و برق‌تر نشان دادن و مدرن معرفی کردن آن، سعی می‌کنند ترکیه معاصر را کشوری نشان دهند که با اتخاذ راه حلی جدید و الگوسازی نوین توانست از بحران، فقر و همه مصائب گذشته نجات پیدا کند.
 


در فیلم‌های ترکی، شهروندان ترکیه با سرعت تمام پیشرفت می‌کنند در صورتی که پدران آنان همگی کارگر و فقیر بودند، و نسل جدید ترک نسلی کارآمد هستند که از دل خانواده‌های فقیر و ضعیف بیرون آمدند.

در تعریف این رسانه‌ها، ترکیه صنعتیِ معاصر، مذهبی نیز هست. سخنان اردوغان در مورد اینکه «نوشیدنی ترک‌ها دوغ است نه الکل» را بزرگ می‌کنند، مساجد خود را به رخ می‌کشند و زنان محجبه دولتمردان را نشان می‌دهند تا بگویند ترکیه با وجود صنعتی شدن، ارزش‌های اسلامی را همچنان حفظ کرده است.

آنها در کنار پیشرفته و مرفه نمایش دادن ترکیه، تلاش می‌کنند آن را کشوری آزاد نیز نشان دهند، کشوری که جوانان تفریح خود را دارند، مردم در زندگی اجتماعی راحت اند، توریست‌ها با آسایش کامل می‌آیند و پول خرج می‌کنند و ... . ترکیه‌ای که رسانه‌های آن به تصویر می‌کشند، هم صنعتی و غربی (بی قید و بند) است و هم کشوری اسلامی و پایبند به ارزش‌های مذهبی.
 


رسانه‌های ترکیه این تصویرسازی را در کنار خبر رسانی لحظه به لحظه اخبار تلخ مربوط به افول اقتصادی و افزایش بیکاری و تورم در ایران نشان می‌دهند. آنها جامعه ایران را متعصب و خشک نشان می‌دهند و اینگونه وانمود می‌کنند که با انقلاب اسلامی، جوانان ایرانی برای تفریح مجبور به سفر به خارج از کشور هستند و دیگر توریستی به ایران سفر نمی‌کند.

ترک‌ها این نبرد ناجوانمردانه را در حالی پیش می‌برند که مردم در کشورهایی که بیداری اسلامی به آن‌ها رسیده است، به خاطر بی‌ثباتی سیاسی، در نبرد با فشار اقتصادی و مشکلات معیشتی اند و سخت بدنبال راه حل و الگویی می‌گردند. 
     
     

رسانه‌های ترکیه سعی می‌کنند با بهره بردن از موج ایران هراسی که غرب به راه انداخته است، ایران را کشوری نشان دهند که به خاطر نظام سیاسی و مدیریت کشوری اش دستخوش مصائب معیشتی است و از سوی دیگر مردمش به شدت تحت فشار و زیر ظلم و استبداد حکومت دینی قرار دارند. این در حالی است که ترکیه با وجود پایبندی به اسلام(به زعم آنها)، رو به رشد است و کشورهای غربی به آن اعتماد می‌کنند، و جوانانش دست به هر عمل خلاف اخلاقی که بخواهند می‌زنند و با این کار دغدغه‌های مردم منطقه را تحریک می‌کنند.

آنان با آزاد معرفی کردن و مطلوب بودن ترکیه برای توریست‌ها سعی می‌کنند مصری‌های در هراس نبود توریست (یکی از مهمترین منابع درآمد مصر)، و لیبیایی‌های در وحشت از استعمار و تحقیر و ... را به خود جلب کنند و مدل حکومتی خود را برای آنان تبدیل به الگو کنند.
 


5-    ترک سازی

رسانه‌های ترک در کنار تأثیر پان ترکیسم خود، باعث ترک سازی و جعل هویت برخی اقوام منطقه می‌شوند، و به طور گسترده ای سعی در همانند‌سازی اقوام ترک کشورهای هدف با ترک‌های ترکیه دارند. در این راستا آنان سعی می‌کنند در قالب ریشه شناسی قومیت به تمام ترک‌ها منشاء واحد بدهند. و با توجه به دامنه گسترده مخاطبان خود و بالاخص اشتراکات زبانی _ فرهنگی موجود بین خود و سایر اقوام همچون ترکمن‌ها، آذری‌های ایران و ... باعث نفوذ زبان ترکی استانبولی در زبان ترکمن ها و ترک‌های ایران و آذربایجان می‌شوند تا بتوانند با توجه به همسان‌سازی زبانی، نوعی همبستگی قومی پدید آوردند و پروژه ترک‌سازی خود را ادامه دهند.
 


6-    ایجاد احساسات ایران ستیزی

رسانه‌های ترک در راستای جعلی و انحرافی معرفی کردن تشیع، ایران را به عنوان کشوری نشان می‌دهند که این مذهب را ساخته و عامل تفرقه شده است. رسانه‌های ترک، صفویان را دست پروده خارجیان معرفی می‌کنند که ماموریت‌شان جلوگیری از پیشروی جهاد عثمانی‌ها در اروپا بوده است. آنها در فیلمی همچون "سرزمین عثمانی" ایرانی‌ها را مردمی تروریست و خشن نشان می‌دهند که شاه شان در حد یک رییس قبیله مشتی اوباش را به دور خود جمع کرده است تا حاکم عادل و حکیم عثمانی را بکشد، یا در فیلم "حریم سلطان" ایرانی‌ها، مردمانی گروگان گیر هستند و کشورشان را سلطان عثمانی تا قبل از هم بستر شدن با زنی ایرانی نمی‌شناخت.
 


از سوی دیگر خبرگزاری‌های ترکی بالاخص رسانه‌هایی همچون "تودی زمان" و "حریت" با تحریف وقایع سوریه، ایرانی‌ها را قاتلان مسلمانان سوری معرفی می‌کنند که اسد را مجبور به بمباران شیمیایی کرده‌اند، یا فرماندهان سپاه ایران به پ ک ک فشار می‌آورند تا به صلح با ترکیه تن در نداده و همچنان به شورش ادامه دهد.
     


بر این اساس رسانه‌های ترک در دو محور به ضدیت با ایران می‌پردازند. آنها در محور سریال و فیلم به تاریخ‌سازی علیه ایران مشغول‌اند و در فاز خبررسانی نیز سعی در معرفی کردن ایران به عنوان کشوری فرقه گرا و عامل مصائب منطقه دارند.

در مجموع همان طور که اشاره شد امروز بیشتر کشورهای اثرگذار در معادلات بین المللی برای پیشبرد اهداف منطقه‌ای و جهانی خود به استفاده گسترده از رسانه‌ها تحت قواعد دیپلماسی عمومی روی آورده‌اند. در این میان رویکردهای فرهنگی دولت ها با زیرکی و هوشمندی خاص و ویژه ای دنبال می‌شود.

رژیم‌های سیاسی مختلف از محصولات فرهنگی متنوعی که از رسانه‌‌های خود پخش می‌کنند، برای تغییر در مبانی عقیدتی، فکری و نیز المان‌ها و عناصر سازنده سبک زندگی کشورهای دیگر استفاده می‌کنند. در این میان ترکیه به عنوان رقیب منطقه‌ای جمهوری اسلامی نشان داده است به خوبی این ظرفیت را شناخته و از آن استفاده می‌کند.
     


با توجه به ضعف آشکاری که دستگاه های گوناگون فرهنگی و رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی دارند، روز به روز به تاثیرپذیری افراد جامعه از سریال‌ها، فیلم‌ها و سایر برنامههای رسانه‌های ترک بیشتر می‌شود که در دراز مدت صدمات جبران نشدنی و غیرقابل قبولی را بر سبک زندگی ایرانیان برجای خواهد گذاشت؛ چرا که می‌توان قبول کرد رسانه‌های غربی به لحاظ تفاوت پارادایمی قادر به ایجاد دگرگونی‌های گسترده در فرهنگ ایرانی – اسلامی نیستند، اما درباره رسانه‌های ترک وضع به گونه ی دیگری است. 

به علت قرابت فرهنگی میان دو ملت روند خزنده رسانه‌های ترکیه در دراز مدت می‌تواند باعث نفوذ مبانی سکولاریسم، اباحی گری و لائیسیته در سطوح مختلف زندگی ایرانیان شود. از این رو به نظر می‌رسد رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی دیگر زمانی برای از دست دادن نداشته و ضروری است هرچه زودتر خود را از یک رقیب ضعیف و دست بسته به یک ابر رسانه که در شأن جمهوری اسلامی است، تبدیل کنند.


     


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 118
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 26
  • امیر ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    15 17
    ای کاش راجع به تاریخ ترکیه هم می نوشتید . می نوشتید که عده ای از اقوام ترکمن با مهاجرت به آن منطقه و تسخیر آنجا کشور روم شرقی را نابود کردند و ترکیه را به وجود آوردند . ای کاش می نوشتید که مردم ترکیه قبل از ترک شدن زبانی شبیه کردم ایتالیا داشتند و اقوام ترکمن به زور شمشیر آنها را به ترکی حرف زدن مجبور کردند
  • ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    بیدار شدی؟ چقدر دیر!
  • دانشجو ۰۱:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 0
    خیلی کامل و جامع بود....امیدوارم مسئولین مملکتم این مقاله ها رو بخونن و یه فکری کنن شاید این جمعه بیاید شاید.... برای ظهور دعا کنید یا علی
  • امید ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    5 4
    مشرق جان از رسانه هایی که در سریال هاشون اول شخصیت عثمانی رو هواس باز و هر لحظه با یک زن نشون میده چه توقعی داری؟ اینها به تاریخ خودشون هم رحم نمی کنن چه برسه به دروغ بستن به ایران اسلامی
  • امید ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 1
    مشرق جان از رسانه هایی که در سریال هاشون اول شخصیت عثمانی رو هواس باز و هر لحظه با یک زن نشون میده چه توقعی داری؟ اینها به تاریخ خودشون هم رحم نمی کنن چه برسه به دروغ بستن به ایران اسلامی
  • ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    6 12
    ایول اردوغان
  • سعید ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 2
    ما که ماهواره نداریم فیلماشونو ببینیم!آخه ماهواره داشتن هم شد جرم!!عجبا
  • ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 3
    پان ترکیسم با ناسیونالیسم ترکی بشدت متفاوت است. نویسنده‌ی متن قلم بدست گرفته و تخیلات خود را نوشته است. مصطفی کمال پاشا بشدت مخالف پان ترکیسم و طرفدار ناسیونالیسم ترکی بود اما گروه‌های نژادی مذهبی مثل گرگهای خاکستری دنبال پان ترکیسم هستند.
  • ایمان ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    2 0
    با سلام. مقاله بسیار آگاه کننده و روشنگرانه ای را خواندم و از شما تشکر می کنم.
  • هموطن شما از تبریز ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 0
    مطلب بسیار جامع، روشنگر و مفیدی است. انصافاً جای سپاسگزاری دارد. شایسته است عزیزان قلمدار مشرق نیوز از این تحلیل های ارزشمند بیشتر داشته باشند. اجرتان با حضرت رب العزة ان شاء الله، چرا که بهترین پاداش ها نزد اوست.
  • ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    4 4
    روز افول تو هم خواهد رسید اتاترک امروز
  • امین ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    مطالبی که در این مقاله خواندم مرا واقعاً به فکر فرو برد. اولا تشکر از نویسنده و یا نویسندگان محترم و ثانیاً خدای علی اعلی در عرصه فعالیت های موثر فرهنگی، هر یک از ما را وسیله ای برای به رخ کشیدن و نشان دادن ظرفیت های عظیم و با شکوه حکومت اسلام ناب محمدی ص و همچنین بالا برنده علم ریشه های ایمان و عقائد اسلام حقیقی قرار دهد. خدایا رویای رویاپردازان و امید فرصت طلبان بی هویت را قطع و بشریت تشنه کام در عالم را از چشمه زلالت سیراب کن. آمین یا رب العالمین
  • ابی ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 0
    سخت است اما باید این ها را گفت و باید راهی پیدا کرد تا فرهنگ ناب شیعه دستخوش تغییر نشود . واضح است که دست استعمار این بار از آستین ترکیه بیرون زده و با ظاهری خیرخواهانه در جستجوی راهی برای تسلط بر خاور میانه است. انشاالله با لطف خداوند و صاحب این مملکت آقا امام زمان (عج) و درایت مسئولین این توطئه هم خنثی خواهد شد.
  • حسین ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    سلام از اطلاع رسانی خوب شما متشکرم امیدوارم مسئولان فرهنگی کشورعزیزم ایران از خواب غفلت بیدار شوند. خدای متعال رهبر فرزانه و بیدار و.... ما را در پناه توجهات امام زمان عج محفوظ بدارد. انشاالله آقا می آید. صلوات
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 0
    ما هم به جایی اینکه فیلمی در مرود تاریخ ایران بسازیم میام هفت سنگ میسازیم
  • معلم علوي ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 2
    مشرق سپاس اين معلم دانشگاه بر تو باد . درود خدا بر تو باد . چندين سال است كه در حاشيه كلاس درس اين نكات را براي در هم كوبيدن هجمه عثماني منحوس براي دانشجويان فرياد مي زنم . سپاس براي بصيرت نويسندگان و دبيران و سردبيران خبر شما
  • سعید ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 0
    یکی از بازو های جنگ نرم ترکیه ... پیشرفت اقتصادی و حضور محصولاتشان در خاورمیانه است ... اینان از این طریق می خواهند الگو دیگر کشور ها برای پیشرفت باشند ولی ما همچنان اصرار داریم الگوی شوروی را پیاده کنیم
  • محمد از کرمانشاه ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    5 1
    اولین بار همین صدا و سیمای خودمون بود که رفت از سریال های محصول ترکیه استفاده کرد مثل کلید اسرار و ... ، چرا؟؟؟ از طرفیم معلومه با ایجاد محدودیت برای مردم و نادیده گرفتن بخشی از جامعه که خلاف نظر حاکمیت تفکری اسلامی ندارند ، آنها را مجبور به رفتن به کشوری مثل ترکیه(آنتالیا و...) برای تفریحاتشان می کنیم و با برخی اقدامات موجب سرخوردگی بخشی از جوانان شده و باعث هرچه دورتر شدن آنها از فرهنگ اصیل کشورامان می شویم از دگر سو با وجود برخورداری از پیشینه ای قوی هیچ اقدامی در جهت ساخت و تولید سریال ها و فیلم هایی که روحیه وطن دوستی را در ما تحریک کند انجام نمی دهیم ، اگر دیاکو،هوخشتر ، داریوش و آریوبرزن و ارشک و سورنا و انوشیروان ،بابک و یعقوب و شاه اسماعیل و شاه عباس کبیر و نادر شاه افشار و کریم خان زند متعلق به ترکیه بودند امروز با آب و تاب فراوان چندین سریال و فیلم درباره آنان ساخته بودنن ، ولی در کشور ما آوردن نام آن بزرگان یا دست کم بخشی از آنان یک تابو محسوب می شود ، به امید روزی که تنگ نظری ها از جامعه ما رخت برببندد.
  • عبداله ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    سلام.همه حرفای شما درست،حالابرسی کنید ما برای تقابل چه کردیم،کارگردان وفیلم سازان ماچه کردند،اکثرفیلم ها شده برخ کشیدن خانه وزندگی های آن چنانی،به دنبال زن دوم ویا سوم مردان،راحت دوست بودن وکافی شاپ رفتن دختران و پسران وحتی ازدواج مخفیانه وبچه دارشدن شان،و........ ،تاکی حرف بزنیم و دشمنانمان عمل کنند.ازهزاران سال پیش زمانیکه اکثر قوم هابت واجرام دیگر را میپرستیدند ایرانیان یکتا پرست بودندو دین اسلام وتشیع رابخاطر حقانیتش پذیرفتن نه بازور شمشیر عربها ،که آنهاخودشان بعد ازرحلت حضرت رسول(ص)ازحق فاصله گرفتند،ما غنی ازفرهنگ سالم چه قبل وچه بعد اسلام هستیم،خوب ماهم بسازیم ،آیا تمام پادشاهان ما بدبودند،کوروش که دربعضی روایات به ذوالقرنین نیزمشهور است که درکشورگشایی ومملکت داری رعایت اخلاق که درتمامی ادیان وجود دارد رامی کرد ویاخیلی ازپادشاهان دیگر ،بد بودند،آیاهمه کارهای دولت صفویه که مذهب رسمی ایران راتشیع اعلام کرد بد بود،اگر پادشاهی وفرمانروایی بد بود،طالوت،داود وسلیمان هم پیامبر بودند هم فرمانروا،یک مقدارعوامل ذیربط به خودشون بیان ،دیگه حرف بسه وعمل کنن.
  • ناشناس ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    4 2
    ما خیلی وقته میگیم سیاست های ترکیه علیه ایرانه و ضد شیعی هست حالا تازه ایران میاد تو تبریز قرارداد ساختن بزرگراه رو به ترکیه های ها میده مگه خودمون نیروی کار نداریم
  • ابوالفضل ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    فقط عکساش رو دیدم مشرق- زیاد بود حوصله خوندن نداشتم
  • رحمن ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    راهی که ترکیه می رود همان راه اتاترک با رنگ و بوی اسلامی که الآن مد روز است و مردم دوست دارند این رنگ را بیشتر بتن کنند تمام این کنشها در رابطه با اول موفق بودن در اقتصاد است و آن هم باحفظ منافع ملی و حزبی و دوم در این بین تقویت حس ملی گرایی با استفاده از تاریخ خود هستند تاریخی که بوی مذهبی هم دارد و حتی کشورهای اسلامی هم طرفدار آن تاریخ هم هستند مانند تصرف بیت المقدس و شکست مسیحیان .البته دولت ترکیه این قسمت را هرگز بزرگ نمی کند تا بتواند در بستر آرامی بدنبال اهداف خود برود و آن اهداف جا باز کردن مکانی عملی برای ترکیه است تا بتواند بیشتر مطرح و مورد وثوق باشد.
  • lak ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    ....... حرف معنا داری بهت زدم چندتا تصویر بگم که شما بلد کردین سال 88و89مراسم عاشورا کشتی ازادی وغیره که انو شما وهم پیمان هاتون بلد کردین ازدواج هاشون خاک................. وتو روزنامه جوان خاک
  • ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    11 5
    فعلاًبه ترکیه حسادت می کنید
  • هرمزچرم شیر ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    با سپاس از این دوستمان اما گذشه دیدن را برای درس گرفتن نسبت به آینده می توانیم داشت . بنویسید بنویسید ترکیه اکنون در تحت لوای اردوغانیسم خطرناک ترین حکومت منطقه برای مردم و انقلابات آزادیبخش آنها در منطقه می باشد که با حمایت 100% تمامی استکبار جهانی و دو رکن اصلی آن صهیونیسم و فراماسونری به آرامسازی این مردم و در خواب جهالت نگاه داشتن آنها کوشش دارد و در ضمن این اعمال اهریمنی ، نهایت تلاش را برای بازگشت به دوران جنایتبار عثمانی در سر می پروراند و احتمال زیاد این که این برنامه آنها هم در نهایت با حمایت امپریالیست های غربی امید دوران عثمانی را در چشمان تنگ و کوربین امثال داود اوغلو و اردوغان زنده نگاه دارد در این میان وظیفه نیروهای انقلابی اسلامی است که با شدت تمام در هر جبهه ای از این برنامه اهریمنی پیشگیری و جلوگیری نمایند حتی اگر لازم شو.د با قدرت های رقیب ترکیه نظیر عربستان و امارات نزدیکتر شویم چرا که آنها به هر حال حکومت های فاسدی هستند متعلق به ده ها قرن پیش و نه امروز و دیر یا زود محکوم به فنا می باشند اما این ترکیه است که هم بخاطر موقعیت بی نظیر جغرافیایی هم بخاطر فرم سکولار دلخواه بسیاری از زنان و جوانان امروز و در عین مسلمان ولی متجدد و امروزی نشان دادن خود است که باز هم می گویم خطرناک ترین حکومت برای مردم منطقه از مومنین وفادار به اسلام واقعی گرفته تا مردم کرد و ارمنی و یونانی می باشد بخاطر تکمیل این مقاله روشنگرانه تان خواهشمندم حتما و حتما منتشر نمائید
  • saerid ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    سوال اینجاست ما چه کار کردیم..
  • علی ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    4 1
    همانطور که این مقاله توضیح داده سیاست ترکیه در رابطه با اذربایجان ایران ترویج زبان ترکی استانبولی و پان ترکیسم است. در این راستا طرفدازان پان ترکیسم با جعل تاریخ به مردم اذربایجان میخواهند بفهمانن که دراصلترک بوده انددرصورتیکه تاریخ حتی کتابی مانند تاریخ ماد دیاکانوف که در جمهوری اذربایجان تدوین شده مشخص میکند اذربایجان جزو ماد بوده و اریایی بوده اند ولی زبان انها در طول تاریخ تدریجا عوض شده. حال در برابر این جعل تاریخ ما چه سیاستی داریم. تاریخ باستان را ازکتب درسی حذف کردیم . ترک ها تاریخ و شکوه گذشته خودرا به رخ میکشند افراد ی مانند دکتر عباسی که خودش فکرمیکنداستراتژیک است گذشته باشکوه تاریخی ما را سعی میکند تحقیرکند. تاکنون صدا و سیما یک سریال در مورد تاریخ باشکوه باستانی ما نساخته
  • دکتر مشدی حسن ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 2
    در عمل کشور ضعیفیه کشوری که با شکلات اقتصاد بگردونه زیاد دووم نمیاره
  • ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    5 7
    باستان گرایی و هخامنشیزم روی دیگر سکه پان ترکیسم است بیماری تاریخ پرستی که به جان ملتهای خاورمیانه افتاده ... با پانترکیسم و پان عربیسم امپراطوری عثمانی رو تجزیه کردن و از دلش رژیم صهیونیستی رو بیرون کشیدن ... حالا هم وقت اجرای مرحله دوم این نقشه با دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی در خاورمیانه است تا کشورهای این منطقه به واحدهای ضعیف وقومی تبدیل بشن و اسرائیل یکه تاز منطقه بشه هخامنشزیم و کوروش پرستی در ایران در قالب هویت سازی یک توطئه خطرناکه که نتیجه ای جز تحریک برادران و خواهران هموطن ما از قومیتهای دیگر به دنبال نداره
  • ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    میخونن خبرهم دارن ولی ریخت پاش بیت المال نمی ذاره تکون بخورن
  • کلاقرمزی ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    4 0
    خوب بود ولی اخرهاش یه جوری دیگه نوشتی که انگار ترکیه شمشرش رو از رو بر علیه ایران بسته . ترکیه پیشرفت داشته مخصوصا اقتصادی اونهم در حد جهانی و قابل حسادت در میان کشورهای منطقه نمیشه انکارش کرد و الان هم با رسانه ای کردن پیشرفتش کاری رو میکنه که باید بکنه میدونین تو خاور میانه امنیت و اقتصاد حرف اول رو میزنه هر حکومتی این دو تا رو بتونه فراهم کنه دیگه برا مردمش مخصوصا عوام فرقی نمیکنه حکومتش پادشاهیه. سلطانیه.دموکراسیه و یاچیز دیگه تازه اگه یه رنگ و لعاب اسلامی هم داشته باشه چه بهتر
  • ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 1
    با این طرز تفکرت معلومه سیکل هم نداری
  • ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    2 0
    کسانی که درباره پیشرفت اقتصادی ترکیه حرف میزنن،کافیه یه زمستون ترکیه باشی خودت خونه گرفته باشی.اگه مثل ایران گاز مصرف کنیو مجبور باشی داروندارتو بدی،بعد میفهمی مملکت دسته کی هست(این یکی از نمونه هاش بود).مردم ایران فقط ظاهربین هستند والسلام
  • YasharTurk ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 0
    دولت ترکیه وگرداننده گان پشت صحنه دولت ترکیه هماننده دیگر حکومتهای کشورهای اسلامی دست نشانده و مزدور امریکا وصهیونیستها هستندتا امریکا را در رسیدن به نظم نوین جهانی (البته نظم از نوع شیطانی) یاری کنند چون که مسلمانان جهان تنها مردمی هستند که نظم نوین شیطانی را قبول ندارند واین نظم را (بی بند باری و فرد گرایی در حد افراط)بنابر اموزه های دینی اسلام مخرب بنیان خانواده،جامعه و فرد می دانند پس با نفوذ در حکومتهای مسلمانان و تبدیل حکومتهای مسلمانان به مزدور خودشان پروژه [جنگ نرم] بی دین کردن ملتهای اسلامی را شروع کرده اند البته با حکومتهای به ظاهر اسلامی که اسم حزب خود را هم اسلام گرا گذاشته اند تا به آرزوی خود که همان استعمار کل جهان در قالب زیبای نظم نوین هست برسند اما در میان حکومتهای مزدور مسلمانان حکومت مزدور ترکیه بیشترین و بزرگترین صدمات را به مسلمانان وکل بشریت زده و میزند که سایت روشن کننده مشرق به زوایای گسترده ان پرداخت از مسئولین صدا وسیما کشور عاجزانه تقاضا داریم تا برای اگاه شدن همه مردم از این جنگ نرم برنامه های کامل و واقع گرایانه از نفوذ کانالهای ماهواره ی در بین خانواده ها وتخریب بنیان خانواده ها را تولید کنند تا از گزند جنگ نرم امریکا و حکومتهای مزدور همچون حکومت ترکیه به دور باشیم
  • ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 0
    ای بینواها با حلوا حلو گفتن دهان شیرین نمی شود
  • ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 1
    ترکیه مسیر درستی راانتخاب نموده والگوی کشورهای منطقه خواهدشد
  • امید ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    مین که اردوغان انتخاب شد و پیش بینی شما اشتباه بود کافیه.. توهمات بسه دیگه بیسوادها.. شماها میگفتید ما منتظر انتخابات ترکیه هستیم و مردم دیگه اردوغان رو نمیخوان اما...
  • سروش ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    2 0
    كي جز حسن عباسي كه اسم سورنا رو سر زبونا انداخت؟ كي جز دكتر عباسي ماه رمضان تو برنامه راز از خشايارشا دفاع كرد؟
  • حسن ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 1
    امثال تو زیادن که وضع ما اینه
  • ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 1
    رجب طیب اردوغان آدم حقه باز و متقلبی است که سیاست های اسراییل را در منطقه پیاده میکند
  • ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    4 1
    ترکیه بالاترین تعداد روزنامه نگار زندانی را دارد. یعنی مقام اول زندانیان روزنامه نگار در دنیا.
  • ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    2 1
    راستی این که میگن ترکیه با داعش دوسته حقیقت داره؟
  • عمواحمد ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    همان بهترکه آدمای کم ظرفیت ماهواره نداشته باشند . نداشتنش به نفع شماست بعدا" می فهمی.چون ماهواره به جزبی عفتی و ابتذال چیزدیگری نداره.
  • عموعلی ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    هرشخص عاقل ودانایی می داند که ترکیه کشوری است دردست استکبار و از خوداراده ای ندارد ودرحقیقت مجری فرامین کاخ سفیدنشینان بوده وبرای جلوگیری از دخالت های آمریکا وغرب درامور داخلی اش (قضیه پ.ک.ک) وعلویان مجبور به اطاعت ازغرب است .تمام سیاست هایش هم درامتداد سیاست های غرب است .آنها حداقل بیست سال است که به هردری زدندتا در اتحادیه اروپا پذیرفته شوند ولی اروپایی ها آنها را هنوز آدم حساب نمی کنند وگرنه الان عضوی از آن اتحادیه بودند.کسانی هم که فکرمی کنندترکیه مدینه فاضله است اشتباه می کنند.فقط کافیست آماربگیرند تا معلوم بشه چند درصداز مسافران ترکیه به دنبال تجارت ویا امثالهم هستندوچند درصد به خاطر مسایل شخصی!وچیزهای دیگه که نمیشه عنوان کرد به آن کشورسفرمی کنند.متاسفانه بخشی ازقشرجوان ما که توی کوچه وخیابان هم میشه آنهارا با آن تیپ های عجق وجقشان جداکرد با تعدادی از هم وطنان نه چندان پایبند به دین ودیانت شاید موافق با رویه عملکردی کشور ترکیه باشند ولی اگرشخصی که ادعای ایرانی بودن را یدک می کشدحتی یک سرسوزن هم غیرت سرزمینی ودینی می داشت قطعا با خواندن این گزارش به جای تمجیداز عثمانی های (هوسباز) به قول فیلمهای خودشان به خودش می بالیدکه حداقل محب اهل بیت علیهم السلام است نه محب دشمنان اهل بیت. خدابه دادمان برسدآنجا وآنروز؟
  • ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    حمله کنیم ترکیه رو بگیریم
  • 1400 ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    ممنون مشرق عزيز--- بسيار بسيار جالب و خواندني بود خدا خيرتان بده كه جهت آگاهي مردم قدم مي‌گذاريد
  • kambiz ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    از این قشر ادمایی هستی که میری نمایشگاه کتاب یک ساندویچ به بدن میزنی و بر میگردی خونه
  • kambiz ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    2 3
    فعلا که الگوی تروریست پروری و فاحشه پروری و دودره کردن ثروتهای عراق و سوریه شده
  • shadman ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    پیچ تاریخی ما رو به قله ی رفیع پیشرفت و سعادت حتی بشریت بنا به وعده ی قران خواهدرساند اینده برای ما روشن و برای انان ظلمات و تاریکی است اگر خدا بخواهد هیچ کس نمیتواند جلودارش باشد ولو کره المشرکون
  • سید مصطفی ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 0
    تنها راه جمع کردن همه این شبکه های فارسی زبان بر علیه جمهوری اسلامی ساخت یک شبکه عبری زبان است. و شوروندن یهودی ها و به جان هم انداختن آنهاست. با این کار خود اسرائیل میاد میگه شبکه تون رو جمع کنین. اونوقت ما هم میگیم همه این شبکه ها رو جمع کن تا ما اینو ببندیم... فارسی وان-جم بی بی سی فارسی و ... همه ماله رابرت مورداک صهیونیسته
  • ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    یکی از روشهای ترکیه خاموش کردن سریال سازی ایران است که به نظر من بسیاری از کارگردانهای با ما را با افکارشان خرده اند و از سکوت رسانه ای ایران کمال استفاده را کرده اند و یا کارگردانها علیه خودمان سریال می سازند کاش هنرمندهای ایرانی ذره ایی غیرت ایرانی داشتند.
  • ناشناس ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 1
    ترکیه یک کشور جعلی است.کردها و ارمن ها و علوی ها و شیعیان و یونانی تبارها و ایزدی ها در این کشور هیچ حقی ندارند.
  • محمود ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    3 0
    ترکیه درمدل اقتصادی میتونه مدل خوبی باشه ولی در سایر مدلها به هیچ دردی نمیخوره کشوری که ناموس ومردمش روبرای اروپائی شدن زیر پا بذاره واونهارو به حراج بزاره بدرد لای جرزمیخوره
  • ۲۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    امیربه زور شمشیر افتخار داره ؟
  • محمد آذری ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    1 0
    به چه چیزی باید حسادت کرد که آنها ندارند و ما داریم ما تاریخ جندین هزارساله وتوانایی های زیادی و....................داریم در آلمان که کار میکنند آنها را به چشم بد نگاه میکنند و نام خوش آوازه است
  • مصطفی ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    سلام.متاسفانه الان از شبکه افق سریالی ترکیه ای پخش می شود که به نظر من این سریال بسیار خطرناک است .این سریال می گوید می شود بی حجاب بود و مسلمان خوش قلبی هم بود و کار نیکو هم کرد.می توان در فضای لائیکی ترکیه و با اعتقاد به آن مبانی بود و دین خود را جدای از سیاست هم داشت و....
  • رضا ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۷
    0 0
    ما فقط در مقابله با تهاجم های نظامی ، پیشرفت کردیم! چرا تهاجم فرهنگی رو کسی به حساب نمیاره؟؟؟؟؟؟؟؟
  • یاسر ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    داریم اما انقدر بی عرضه ان که تا صد سال هم نمیتونن بزرگراه رو تموم کنن،حال آنکه ترکیه در عرض یک سال اتوبان زد از استانبول به مرز ایران :|
  • یاسر ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    گفتن آرزوها در خبرگزاری ها تبدیل به یک اصل شده :)
  • ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    به نظر نویسنده این مقاله توهم توطئه دارد و خود از تفرقه افکنان و کینه پاشان در میان مسلمین می باشد.
  • علی ۰۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    1 0
    ای حسود
  • جلال ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    1 0
    باهات موافقم ولی متاسفانه تبلیغات کار خودشو کرده و بسیاری از هموطنان واقعیت های عینی را در نظر نمیگیرند و اگر امثال من و شما هم حرفی بزنیم زود میگن شما حسودید.
  • احسان ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    به نظرم هر كاري هم كه كنيم اخرش كاه از ما نيست ولي كاه دان از ماست ، يعني ما بايد كاري كنيم كه مردم و جوانهامون تمايل و وقت براي ديدن اين كانال ها نداشته باشن منظور اينكه. ١- همين الان كمپين اشتغال و كار أفريني در شهر مون را راه بندازيم و منتظر دولت نشينيم خيلي از روش ها زبان به زبان هست چطور يك خبر دروغ همه جا سريع ميپيچه پس چرا حالا كه پاي منافع كشور كان هست خبر هاي راست را به هم نگيم ٢- غنا و أصالت فرهنگي خودمون را بشناسيم و همه جا در رسانه ها به خاطر انها به خودمون اميدواري و اعتماد به نفس بديم، ٣- حالا كه رسانه هاي ما ضعيف هستند خودمون جنگ نرم را با رسانه ها و فكر مردم تركيه و ديگر كشور ها از طريق فضاي سايبري و رسانه هاي اجتماعي شروع ميكنيم ، مثلا يك نفر يك حقيقت يا مستند تاريخي را به زبان تركي يا انگليسي اماده كنه بقيه هم أون رو تو دست به دست كنند ٤- تبليغات داخلي و خانوادگي را هم براي تشويق مردم به خرج كردن پول شان تو يك كشور دوست ديگه غير از اين كشور هاي دورو دورنگ يا داخل ايران زياد كنيم ٥- نكات منفي و دروغ رسانه هاي انها را براي ايجاد جو احتياطي توسط مردم خودمون ، براي هم بيان كنيم، ٦- أقايان تاريخ دان و از طريق همين شبكه هاي اجتماعي از دولت و صدا وسيما انتقاد و خواسته هاشون را مطرح كنند و پيشنهاد سوژه بديد برخي كارهاً هست كه مردم عادي راحت تر ميتونن إنجام بدن تا دولت مردان خوب چرا كمپين نمي كنيم ، راه حل بديد شايد يك نفر بشنوه و عمل كنه أصلا ان قدر بگوييد كه مجبور بشن عمل كنند، تاريخ همان چيزي است كه مولا علي ما را به ان حساس كرده ،( عبرت ها زيادند اما عبرت گيرندگان كم ) امروز اگر سستي كنيم و دلسوز نبأشيم خدا نكرده احتمال تكرار حوادث منفي سر زمين مان همواره وجود داره، پس سربا زان امام زمان و سربا زان كوروش خود را اماده كنند و به ديگر هموطنان هم براي اماده شدن كمك كنند، متشكر
  • اميرعباس ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    2 0
    سلام ، سال ٩٢ ، ٣ ميليون ايرانى به شهرهاى مختلف تركيه رفتند، اگر هر نفر ٤ ميليون هم خرج كرده باشه ميشه ١٢٠٠٠٠٠٠٠٠٠٠٠٠ تومان... بيشتر ايرانى ها به شهرهاى ساحلى مى رند ، واقعا حيفه وقتى كشور ما اين همه امكانات داره ولى مردم...
  • امیر ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 1
    نقل است عثمانی ها بعد از حمله به شهر ابهر بالغ بر 5000نفر از مردان این شهر را در مسجد جامع گردآوردند وهمه را از دم تیغ گذراندند و بسیاری از زنان ابهر از خوف اسیر شدن خود را در تنور سوزان انداختند
  • ارش ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    4 0
    فقط تبلیغ کارساز نیست وگرنه الان قطر با اینهمه تبلیغاتش باید ابرقدرت شده بود. ابرقدرتی یکسری آیتم داره که ترکیه نداره. حتی وحدت داخلی ندارن و از درون دارن فرو میپاشند. اینکه چهارتا جوان به خاطر بعضی جاذبه های جنسی سریالهای ترکی نگاه کنند دلیل بر غلبه ی فرهنگی نیست
  • ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    ملت های عرب بعضی ها شون احمق هستن و حیف به اون نونی که خدا به خورد این ها میده اگه ایران نبود اسرائیل تا بحال نسل عرب رو ریشه کن میکرد حتی ترک ها رو هم به بردگی میگرفتن
  • ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    1 1
    من همیشه گفتم و میگم که دشمن شماره یک ایران همین ترکیه ست.
  • اسمال ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    7 0
    ترکیه از بابت جنگ ایران وعراق و درگیری های خاور میانه تونسته به یک نون نوایی برسه و خودشو بالا بکشه .ترکیه هیچ پخی نیست الکی گنذش نکنید به موقعش این بادکنک متورم یک روزی میترکوننش
  • kambiz ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    صادر کردن انقلاب و پرداختن هزینه های اون
  • ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    اخ اخ اخ اخ مسئولین دنیا کوتاه است نکند مدیون مردم شوید
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    2 0
    منفی ها نشان دهنده تاثیرات است ماهواره +ترکیه=نابودی ایران
  • بعله ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    22 0
    این نتیجه واردات بی رویه تشک و تختخواب و پوشک بچه! و... از ترکیه است.
  • تاریخدان ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    اسمعیل صفوی- شاه عباس-نادر قلی افشار-شاه طهماسب بهتر از خرم سلطان است.
  • بله قارداش! ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    ایول اردوغان- هم با ما رابطه داره هم با داعش هم با امریکا هم با اسرائیل(با اسرائیل البته زیر زیرکی!) به این میگند یک ترک زرنگ!
  • بعله ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    اقای عمو احمد!ما با کسانی بیشترین مراودات را داریم که بخشی از کارشان تولید همین فیلمهای ماهواره ایست!مثل ترکیه
  • محقق ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    در مورد دیدار کمال اتاترک با رضا شاه ملعون !و استقباب گرم ایشان از رضا شاه چه نظری داری علی اقا
  • لبو ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    اخه خیلی خرجش گرانه!
  • اگاه ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    من چند وقت پیشها به مشهد رفته بودم برای زیارت در صحن حرم نشسته بودم دیدم یک پسر خردسالی که می گفت از روستاههای یزد امده است در حالیکه لباسش نقش گرگهای خاکستری را داشت بر تنش کرده بود می خواستم بدانید که پانترکیسم در اثر سادگی مردم ما تا کجا ها نفوذ کرده است.
  • شاهد ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    0 0
    پس چرا اینجا این نماد(گرگهای خاکستری) در بخصوص در ورزشگاهها تبلیغ زیادی می شد؟!
  • بعله ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۸
    1 0
    خطر هلال شیعی! این شده نوندونی خوبی برای کشور هایی مثل ترکیه!
  • سیامک میرزایی ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۹
    0 1
    سلام . من یک اذری الاصل هستم و تو تبریز زندگی میکنم و چند روز رفته بودم ترکیه . من با تمام توان از کشورم حمایت میکنم و تا جایی که جان دارم بیرو رهبر عزیزم سید علی خامنه ای هستم و خونم رو بای انقلابم میدم و این را هم بدانید این حرف هارو دارم از ته دل میزنم فکر نکنید که جوگیر شدم . و یک شهروند مستقل هستم و به هیچ سازمان یا جایی هم وابسته نیستم . و در یک خانواده مفرح زندگی میکنم. جانم فدای اسلام درود بر خامنه ای.
  • ناشناس ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۹
    3 3
    از ترک مغول تبار چه انتظاري داريد؟
  • آذري ضد ترک ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۹
    3 1
    اين ترکها در هجوم مغولان به ايران همراه و هم پيمان آنها بودند و خوانديم که چه ويراني و کشتاري که اين ترک ها و مغولان به ايران وارد آوردن.اين ترکها حتا زبان آذري را به زور تبديل به زبان ترکي کردند و نام زبان آذري را تاتي گفتند.و هنوز هم که هست ترک تازي مي کنند تا آنجا که ما ايرانيها را دارند از اين کشور بيرون مي اندازند.
  • ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۹
    1 0
    در عمرم کمتر مقاله ای به این مزخرفی مشاهده کرده ام
  • ۲۲:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۹
    1 1
    ناشناسی که نوشتی ایول اردوغان لابد میدانی شیوه او شیوه تمام زنهای بدکاره است که هم با این وریها رابطه دارند هم اون وریها و تو این شیوه را می پسندی پس تو هم ؟؟
  • ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    0 0
    منظورت مرفه است دیگه؟
  • ناشناس ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۰
    1 2
    ترکهاي عثماني به همراه هجوم مغولان به ايران پايشان به آناتولي و آسياي غربي و ايران باز شد.اين ترکها با خشونت توانستند زبان ترکي را در ايران به ويژه در آسياي کوچک گسترش دهند.در اين ميان ارمنيان و يوناني ها و کردها و آذري ها قتل و عام و پاکسازي قومي شدند.در ايران با زور سر نيزه ترکان زبان آذري نابود شد.الآن آذري ها چون زبانشان ترکي شده خود را ترک به حساب مي آورند.در حالي که آزمايشهاي ژنتيکي ژن آذري ها را هماهنگ با ژن ايراني ها مي داند و ارتباط ژني آذري ها با ترک ها خيلي کمتر است.از نظر چهره شناسي نيز آذري ها به ايرانيان شبيه هستند تا ترکها و مغولان.پان ترکها در سال هاي اخير بسيار فعال شده و سعي در بر هم زدن آرامش ايرانيان و گسترش عقايد پان ترکي را دارند.که فعاليت ترکها براي امنيت ايران بسيار مخرب خواهد بود.
  • ناشناس ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۲
    1 0
    ترکيه فعلي مرکز پرورش تروريست هاي داعش و پان ترک و روسپي گري و ...است.
  • آرمان ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۲
    0 0
    آره به نظر من هم کشوری که از لحاظ صنایع مادر مشکل داشته باشه نمیتونه با صنایع جزء و ظاهر سازی کاری از پیش ببره این عظمت ساختگی کار غربه
  • رضا ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۲
    0 0
    نیاز های اساسی ترکیه رو دیدیم شکلات و لباس صادر میکنه کالای مادر وارد این به درد نمیخوره
  • ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۲
    1 0
    میزان رفاه شهروندان ترکیه را با یه سفر میشه فهمیدومطمینم که خیلی ها رفتندودیدند بیایید بجای همیشه بدگفتن وبدخواستن درسهایی هم بگیریم ترکیه یک لیترنفت استخراج نمیکنه وجدانا اسایش شهروندان کجابیشتره؟؟
  • ۲۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۲
    1 0
    اگر تبلیغات روزنامه همشهری رو نگاه کنید داخلش پر شده از آموزش زبان ترکی -استانبولی که موجش چند ماهی نیست راه افتاده..........
  • ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۳
    0 0
    مگه روش مصرف گاز در ایران درسته؟ حالا که اونا اشتباه نمیکنن و با ساختن خانه مناسب و پوشیدن لباس مناسب در گاز صرفه جویی میکنن تا پیشرفت کنن بده؟
  • ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۳
    0 0
    بهتر بود بگی حمله کنیم ترکیه را بگیرید
  • ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۳
    2 1
    ترک های ایران کدام حق را دارند که علویان ترکیه ندارند؟
  • نادر ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۴
    1 1
    این را هم بگویید که مخالفین تاریخ باستانی ما در داخل چه کسانی هستند؟
  • نادر ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۴
    0 0
    عرب پرستی چطور؟ چرا ناسیونالیسم عربی خوبه ولی ناسیونالیسم ایرانی بد،تصویر مخدوشی که در فیلمهای خارجی از ایران ارائه می شه رو کسانی مانند شما آقای ناشناس، به خارجی ها ارائه کردید.
  • ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۵
    0 0
    عاقبت اردوغان مثل مرسی است
  • ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۶
    2 0
    همه بدن فقط ما خوبیم ... عرضه داشتند پیشرفت کردند... اینجا همش اختلاس و دزدی هست ... همش خیانت هست... اونقدر شرافت داشتند تا مملکت خودشون رو آباد کنند نه اینکه مثل ماها سر همدیگر کلاه بگذاریم
  • سيد ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۶
    2 1
    تركيه بايد الگوي كشورهاي اسلامي
  • ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۷
    1 2
    ترکهای ایران چه حقی ندارند؟؟؟!! حرف میزنی منطقی و مستند باشه حرف بیهوده زدن که هنر نیست
  • ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۷
    0 0
    ترک سن؟ از نوع ترکیه ایش
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۷
    0 1
    چی؟ بشه یا نشه؟ خیلی دوستشون داری برو پیششون
  • حزب الله ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۱
    0 0
    مقاله رو سیو کرده بودم امانخوند بودم ..مقاله خوب و مفیدی بود ممنون از کشورهای عربی منطقه هم لطفا مقاله بزارید..
  • ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۱
    2 0
    ای بابا یکم انصاف داشته باشین همین عثمانی ها بودن که اسلام رو به شرق اروپا و شبه جزیره بالکان بردن.اگه با ترکیه مشکل دارین چرا تاریخشو زیرسوال میبرین.عثمانی ها خدمات زیادی به اسلام کردن.البته کارهای بدشون بیشتر بوده
  • شاندیزی ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 1
    مواظب دشمنان ایران عزیز باشید بعدازاستعمارواستکباروصهیونیستها متاسفانه عربها بویژه عربستان وترکها یعنی ترکیه باایران دشمنی دیرینه دارند .انشاالله ایران اسلامی و پارس وشیعه پیروزاست
  • جلالیان ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    4 0
    ترکیه را متهم می کنند به فاحشه پروری , آخر فاحشه های آنها ما را تغذیه می کنند یا برعکس است ؟! هفته پیش در استانبول دیدم که سرو وضع بعضی از هموطنانم از فواحش انها بدتر و رفتارشان جلف تراست. انگار زنان ایرانی از قفس آزاد شده اند که چنین رفتارغیرمتعارفی از خود نشان می دهند ! به ننظر می رسد همانطور که اتاتورک و رضاخان نتوانستند به زور حجاب را از مسلمانان بگیرند امروز جمهوری اسلامی هم بازور نمی تواند آنها را باحجاب کند! اما واقعا علت هجوم غیرمتعارف گردشگران ایرانی به ترکیه صرفا بی بندوباری و خرید است ؟ من خودم هتل را تحویل داده و ممنتظر اعزام به فرودگاه بودم. جهت قبله را گم کردو و متاسفانه وقت نماز داشت از دست می رفت. از کارکنان هتل جهت قلبه را پرسیدم. اولش می خواستند اتاقی برای نماز در اختیارم بگذارند ولی دیدم دور از انصاف است.اصرار کردم که فقط جهت قبله را نشان دهند. این بار گفتند که باید به من سجاده بدهند. نیم ساعت چند تن از عوامل هتلی که تحویلش داده بودم بسیج شدند تا سرانجام سجاده ای پیدا شد و نمازی خواندم. ایا خود ما در مشهد با زائر امام رضا ( ع ) چنین مهربانی می کنیم. ترک ها تا می فهمند مسلمانی روی سر جایتان می دهند وای به وقتی که قرآن را با تلاوت برایشا بخوانی که پادشاهشان می شوی! روی هم رفته , احساس می کنیم بعضی از مقامات ما به پیشرفت های عمرانی , اقتصادی , بین المللی و... ترکیه در دوره اسلامگرایان حسودیشان می شود . غبطه خوردن خوب است که باعث می شود خودمان را به انها برسانیم و حتی از انها جلو بزنیم ولی حسادت...؟!
  • آذري ضد ترک ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۴
    1 3
    جلاليان جان به چه ترکيه حسادت کنيم؟ترکيه جز فساد پروري و تروريست پروري همچون داعش و تکفيري ها چيزي هم دارد؟توليدات کالاهاي ترکيه اگر به ايران و عراق و سوريه صادر نشود ترکيه در فقر عرق خواهد شد.اين ورود کالاهاي ترکيه تعطيلي کارخانجات ايران و بيکاري را به ارمغان آورده است.فکر کنم پان ترکي که سينه چاک از ترکيه حرف مي زني.آن مواردي که اشاره کردي ترکها خيلي تحويلت گرفتند همه اش براي خالي کردن افراد ساده اي همچون تو است.براي مثال اين دفعه رفتي به سرزمين موعود ترکها يعني ترکيه از آنها درخواست پول کن اگر يک لير به تو ساده و خوش باور دادند.راستي در کشورمان اينهمه جاهاي ديدني وجود دارد چرا ترکيه را انتخاب کردي؟آنجا زنان ولنگار زيادند.آره نماز خون.
  • ناشناس ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۴
    2 0
    فعلا که مملکت دست ترکهاست.ديگه چه حقي بالاتر از اين.چه حقي ترکها ديگر مي خواهند.ما فارسها از ايران بريم همه کشور را به ترکها بديم چطوره؟آنوقت ترکها به حقشون مي رسند؟
  • ناشناس ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۴
    0 0
    نقد وبررسی خوبی بود.ولی درسریال حریم سلطان بخصوص از زبان شاه سلیمان چند مرتبه حدیث وسخن مولی علی(ع) نقل شد همچنین درکتیبه مساجد باشکوه وتمیز آنها علاوه بر نام خلفای راشدین نام مبارک حسن وحسین وفاطمه(ع) رادیدم ونیزدرکتیبه آثار سقا خانه های گذشته دراستامبول لفظ سلام بر لبان عطشان حضرت سیدالشهدا حکاکی شده است
  • آرش ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۶
    1 0
    اینا به فارسی نمی تونن برنامه درست کنن حالا برن عبریشو درست کنن؟
  • آرش ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۶
    1 2
    حکایت ترکها تو ایران مثل سیاها تو آمریکاست،همه کار می کنن، رئیس جمهورشون هم سیاهه، هرچی زن خوشگل بلونده شوهرش سیاست، بازم می گن حق ما رو خوردن، ما تحت تبعیضیم، معلوم نیست چه جوری می شه اونا رو راضی کرد!
  • امیر ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
    1 0
    واقعا نوشتار جامع وخوبی بود وکاملا همه چیز را گفته بود من یادمه در سالهای اوایل انقلاب در کتابهای تاریخ دبیرستان به حکومت صفویه انتقاد میشد که در همکاری با غربیها ی ان زنان از پشت به عثمانیها ضربه زده وچرا با ان دولت جنگیده اند در صورتی حکومت عثمانی در ان موقع همانند داعش فعلی عمل کرده و حتی خود این قوم موسوم به ال عثمان از مناطق داخلی اسیا به اناتوتولی واروپای شرقی حمله و به جای تبادل وتعامل فرهنگی کمر به نابودی ومحو کشورهای مستقل وفرهنگ انها بسته بودند که نمونه ان کشتار مردم تبریز توسط سلطان سلیم یا محو اثار تمدنی یونان در کشور اصلی یونان یا کشتار ارامنه و....میباشد
  • ۲۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۷
    3 0
    چرت و پرت محض. نویسنده دچار حسادت مزمن به پیشرفتهای اخیر ترکیه است و بس
  • محسن ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۵
    1 1
    بعععععله ما خودومون آذری هستیم. :)))
  • aamer ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۰۴
    2 0
    با سلام حضور هموطنان با عرض پوزش من چند انتقاد حضورتان عرض میکنم لطفا بدور از حب و بغض و مطلق دانستن ایل و طایفه و زبان و ... عقیده تان را مرقوم بفرمائید . اینکه چرا ما ایرانیها خودمان را برتر از دیگران میدانیم , اگر صحبت از علم و دانش است ما اولیم و اگر فرهنگ و قدرت و گذشته و افتخار و هزار مورد دیگر همیشه خودمان را بالاتر از سایر انسانها میدانیم , یک سئوال رایج را از هر کدام از ایرانیان در تمام شهرها و روستاها و استانها پرسیده شود اولین جواب این است که مردم شمال یا جنوب یا شرق و غرب ایران همگی خودشان را خونگرم و مهمان دوست معرفی میکنند . انشاله که همین گونه باشد که نیست و یا در مورد تمام کشورهای همسایه و یا دور و نزدیک , حتما یک صفت بدی را به آنها نسبت داده و خودمان را بری از هرگونه پلشتی میدانیم و اگر صحبت از دینداری و تشرع باشد که ماشااله بازار ریا و تظاهر همیشه گرم است . چرا فکر میکنیم که خداوند نظر ویژه ای بما داشته و ما از آنها بهتر آفریده شدیم و یا جنس و مواد اولیه ما اصل میباشد . ما که این رذیله اخلاقی , تفاخر و تکبر را همیشه با خود همراه داریم دیگر جائی برای عرض اندام و نباید داشته باشیم . همین بس که ریاکاری که همان شرک به خداوند است برای ما یک مطاع همیشه در دست میباشد.
  • بکتاش ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۴
    3 3
    جدا که ما ایرانیها عجب انسانهای شایسته و قابل احترامی هستیم . در همه دنیا بگردید لنگه اش پیدا نمی شود . اصلا خلقت و آفرینش فقط به خاطر ما بوده ، است و خواهد بود . ما پاکیم البته از انصاف ، انسانیت ، درک و پریم از حسادت ، ساده لوحی ، بد بینی به دیگران و جهالت به معنای واقعی کلمه . جمع کنید این اراجیف بی سر وته را

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس