به گزارش مشرق به نقل از روزنامه اعتماد، بالاخره دیروز دوره ریاستجمهوری احمدینژاد به پایان رسید و پس از دو دوره چهار ساله محمود احمدینژاد ریاستجمهوری را تحویل حسن روحانی داد. در این دوره 8 ساله اتفاقات زیادی رخ داد، چه در سیاست داخلی و سیاست خارجی و چه در اقتصاد داخلی و اقتصاد خارجی. بدون شک دستاوردهای این سیاستها روشن است.
اگر حدود 5 سال پیش احمدینژاد، قطعنامههای صادر شده علیه ایران را «کاغذپاره» نامید و اظهار میکرد که آنقدر قطعنامه صادر کنید تا قطعنامه دانتان پاره شود، اکنون میتوان ثمرات این قطعنامهها را در سرمایهگذاریها و ارزش پولملی کشور مشاهده کرد، سرمایهگذاریهایی که تقریبا منفی شده است و ارزش پول ملی کشور هم حدود 3 برابر کاهش یافته است.
هر چند این شاخصها و شاخصهای دیگر – البته به جز ارزش پول ملی - زیاد برای مردم محسوس نباشد اما واقعیت این اتفاقات را میتوان در سفره غذایی مردم مشاهده کرد. سفرههایی که هر ساله از وسعت آن کاسته شده است. چگونه میتوان اندازه وسعت سفره مردم را اندازه گرفت؟ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هر هفته شاخصهای قیمت مواد خوراکی در سطح شهر تهران را منتشر میکند.
هر چند که طی یک سال گذشته انتشار این شاخصها به روز نبوده است و مهمتر آنکه دوره 84 تا 86 را از روی سایت برداشته است اما حافظه مردم و آرشیو روزنامهها خوشبختانه «خالی بردار» نیست.
با نگاهی به سال 1384 و مقایسه آن با آخرین هفته دوره احمدینژاد متوجه کاهش وسعت سفره غذایی مردم خواهیم شد. اما قبل از هر چیز بهتر است نگاهی به قیمت مواد خوراکی مردم در یک هفته مانده به آخر دوره احمدینژاد بیندازیم و ببینیم که بانک مرکزی قیمتها را چگونه اعلام کرده است.
بانک مرکزی در طول هفته قیمت حدود 45 قلم کالا را میگیرد و آنها را با هفته مشابه سال قبل، ماه قبل و هفته قبل از دوره قیمتگیری مقایسه میکند. این اقلام تقریبا کالاهای اساسی یک خانوار را در برمیگیرد. بنابر گزارش بانک مرکزی قیمت هر کیلو ماست پاستوریزه 2236 تومان بود که نسبت به هفته مشابه سال قبل حدود 3 درصد افزایش دارد.
نکته قابل توجه این است که این قیمت در سال 1384 معادل 1200 تومان بود که تقریبا 80 درصد یا حدود 8/1 برابر افزایش دارد. همچنین قیمت پنیر پاستوریزه – 450 گرمی – در هفته آخر دوره احمدینژاد 3709 تومان بود که مقایسه آن با ابتدای دوره احمدینژاد نشان میدهد که این کالا 2/3 برابر شده یا به عبارت دیگر 220 درصد افزایش نشان میدهد.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که قیمت پنیر نسبت به دوره مشابه پارسال 5/30 درصد افزایش داشته است.
اما قیمت شیر چگونه بوده است ؟ همواره مسوولان کشاورزی گلایه میکنند که مصرف شیر ایرانیها در مقایسه با مصرف متعارف جهانی کم است و ایرانیها را تشویق میکنند که شیر مصرف کنند. حال با این تشویق ببینیم که چه اتفاقی بر سر قیمت شیر در طول این چهار سال افتاده است. قیمت هر لیتر شیر پاستوریزه در سال 1384 معادل 600 تومان بوده است.
اکنون گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که این قیمت به 2178 تومان رسیده است، به عبارت دیگر در طول این 8 سال حدود 6/3 برابر شده است یا به عبارت دیگر 260 درصد افزایش داشته است. با این حال گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که قیمت شیر نسبت به هفته مشابه پارسال 33 درصد رشد داشته است.
تخم مرغ هم یکی از مهمترین اقلام خوراکی مردم است. در سال 1384 هر شانه تخم مرغ حدود 1700 تومان بود اما اگر گزارش بانک مرکزی در هفته آخر دوره احمدینژاد را بخوانید به هیچوجه تعجب نکنید که هر شانه تخم مرغ به 7632 تومان رسیده است. یعنی یک افزایش 5/4 برابری یا 350 درصدی. بانک مرکزی معتقد است که قیمت تخم مرغ در این هفته نسبت به هفته مشابه پارسال 2/43 درصد رشد داشته است.
اگر خانوادهیی را دیدید که مصرف روزانه برنج خود در هفته را یک روز کم کردهاند یا شاید هم بیشتر اصلا نباید تعجب کرد زیرا با این افزایش قیمت، تعداد خانوادهیی که مصرف روزانه برنج خود را کم کردهاند کمتر شده است. در حال حاضر قیمت هر کیلو برنج داخله درجه یک 7166 تومان و درجه دو 5623 تومان است، هر چند که این قیمتها نسبت به پارسال به ترتیب 62 درصد و 80 درصد افزایش داشتهاند اما اگر نگاهی به سال 1384 بیندازیم متوجه میشویم که بین 5/4 برابر تا 5/5 برابر افزایش قیمت داشته است.
در بخش حبوب نمیخواستیم وارد شویم چون افزایش قیمت در این بخش بهشدت وحشتناک است، اما متاسفانه مجبور شدیم. برای مثال در سال 1384 قیمت هر کیلو عدس مرغوب حدود 1000 تومان بود و درجه دو آن 700 تومان، که اگر آن را با قیمت حال مقایسه کنیم میبینیم که تفاوت قیمت بسیار بالا است. در حال حاضر قیمت هر کیلو عدس 6461 تومان است که به احتمال زیاد درجه دو آن است که نسبت به سال 1384 حدود 2/9 برابر یا 800 درصد افزایش دارد.
در بخش میوههای تازه قیمت هر کیلو سیب تازه در هفته آخر دوره احمدینژاد 4123 تومان بوده است اما در سال 1384 این قیمت چقدر بوده است؟ در سال 1384 قیمت هر کیلو سیب 700 تومان بود. به بیان دیگر میتوان گفت که در این 8 سال به قیمت سیب 8/5 برابر اضافه شده است. قیمت بقیه میوهها را میتوان در جدول مشاهده کرد.
اگر در دورهیی از ریاستجمهوری احمدینژاد قیمت گوجه گریبان دولت را گرفت امسال این سیب زمینی است که دست از گریبان دولت برنداشت. در سال 1384 قیمت هر کیلو سیب زمینی 230 تومان بود اما امسال این قیمت به 2183 تومان رسیده است یعنی 5/9 برابر یا 850 درصد افزایش. گوجه فرنگی نیز از 240 تومان به 1890 تومان رسیده است. یعنی 8/7 برابر یا 680 درصد.
در بخش گوشت گوسفندی که هر روز لایههای آن در قابلمه کم میشود قیمتها حرف دیگری میزنند. در سال 1384 قیمت هر کیلو گوشت گوسفند 5100 تومان بود که این قیمت در هفته آخر دولت احمدینژاد به 29649 تومان رسید؛ به عبارت دیگر 8/5 برابر. گوشت گاو و گوساله هم دست کمی از گوشت گوسفند ندارد. در سال 1384 قیمت هر کیلو گوشت گوساله 4580 تومان بود که در هفته آخر دولت احمدینژاد به 30808 تومان رسید، یعنی 7/6 برابر. گوشت مرغ هم همین طور. در سال 1384 قیمت هر کیلو گوشت مرغ 1470 تومان بود که این قیمت به 6183 تومان رسید که یک رشد 2/4 برابری را نشان میدهد.
امروز به مقایسه قیمت مواد خوراکی در هفته اول و آخر دولت احمدی نژاد پرداختیم.