به گزارش ویژه نامه ضیافت مشرق به نقل از ایرنا، دكتر محمد رضا وفا گفت :مبتلايان به این بیماری ها باید توصيه كرد با انتخاب وعده غذايي مناسب و مشاوره با متخصصين مربوطه روزه بگيرند.
وي خاطرنشان كرد:با توجه به اينكه روزهاي ماه رمضان امسال كمي طولانيتر و گرمتر از سالهاي گذشته است ، روزه داران بايد نكات و اصول خاصي را در انتخاب و مصرف خوراكي ها در فاصله بين افطار تا سحر در نظر بگيرند.
اين متخصص تغذيه با اشاره به اينكه با انتخاب ميان وعده هاي مختلف مي توان تمام نيازهاي بدن را تامين كرد و به وزن ايده آل رسيد، گفت: توصيه مي شود روزه داران در وعده افطار، ابتدا روزه خود را با مقداري مايعات ساده ، سالم و نسبتا گرم مانند شير يا چاي گرم و البته كمرنگ همراه با مقدار اندكي شيريني هاي طبيعي مانند خرما، انجير، كشمش و توت باز كنند.وفا ادامه داد: سپس مي توان يك وعده سبك غذايي، مانند صبحانه يعني نان، پنير و گردو و سبزي خوردن مصرف كرد.
وي اضافه كرد: وعده افطار به هيچ عنوان نبايد سريع و با عجله مصرف شود چرا كه دستگاه گوارش حدود ۱۶ تا ۱۷ ساعت خالي بوده است و اگر با عجله غذا مصرف شود، منجر به بروز مشكلات گوارشي براي فرد خواهد شد.
اين دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: همچنين مصرف مايعات سرد مي تواند استرس حرارتي (استرس ناشي از شرايط محيطي و فيزيكي بدن ناشي از روزه داري كه موجب تحميل بار حرارتي اضافي به بدن مي شود) را در دستگاه گوارش ايجاد كند.
وفا افزود: قند خون فرد روزهداري كه ساعتهاي زيادي را در اين روزهاي گرم ناشتا بوده، به شدت افت ميكند و اين افت قندخون با خوردن يكي از مواد شيريني طبيعي مانند خرما به سرعت جبران ميشود.
دانشيار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ايران به روزه داران عزيز توصيه كرد: در فاصله كوتاهي مانند ۱۰ تا ۲۰ دقيقه پس از صرف افطاري(كه معمولابايد يك غذاي سبك باشد) از گروه ميوه ها و صيفي هاي تازه فصل تابستان مانند هندوانه ، طالبي و خربزه استفاده كنند و سپس با يك فاصله كوتاه، بسته به شرايط خود شام را مصرف كنند.
وفا افزود: در وعده شام نيز مي توان از گروه هاي اصلي خوراكي يعني گروه نان و غلات ، سيزيها و صيفي ها و گروه گوشت ها استفاده كرد تا به اين ترتيب تمام مواد مغذي مورد نياز براي بدن فراهم شود.
وي با بيان اين مطلب كه ايده آل ترين حالت براي صرف غذا در وعده سحر اين است كه روزه داران حداقل ۴۵ دقيقه قبل از اذان صبح از خواب بيدار شوند ، اظهار داشت: با توجه به اينكه وعده سحر مانند وعده ناهار مي باشد ، ابتدا در وعده سحر مي توان از گروه ميوه ها و سبزي ها يا صيفي ها همراه گروه لبنيات بصورت مقداري ماست و خيار استفاده كرد.
وي يادآور شد: بهتر است هر فردي سهم اصلي گوشت و مواد پروتئيني مورد نياز را در فاصله افطار تا سحر بگنجاند چرا كه متابوليسم اين مواد نياز به دفع آب از بدن دارد. بنابراين مصرف پروتئين در وعده سحر موجب احساس تشنگي و كم آبي شديد در ساعات اوليه روز مي شود.
وفا افزود: بهتر است سهم اصلي چربي مصرفي روزانه هر فرد، در وعده سحري او گنجانده شود چون چربيها جزو آخرين موادي هستند كه معده را ترك ميكنند و ميزان انرژي آنها نسبت به پروتئين و كربوهيدرات بيشتر است بنابراين ميتوانند براي مدت بيشتري احساس سيري را در فرد روزهدار تداوم بخشند.
اين متخصص تغذيه، بهترين نوشيدني در ماه رمضان را آب دانست و گفت: اگر ميخواهيد در طول روز احساس تشنگي نكنيد در وعده سحر، آب را به اندازه كافي و جرعه جرعه بنوشيد و از نوشيدن چاي، نسكافه، نوشابه و انواع نوشيدنيهاي شيرين كه منجر به ايجاد تشنگي در ساعات اوليه روز مي شوند، بپرهيزيد.
وفا در خصوص بوي بد دهان هنگام روزه داري گفت: هنگام روزهداري دهان، خشك و ترشح بزاق كم مي شود بنابراين يك مقدار بوي دهان، طبيعي است كه با رعايت كامل بهداشت دهان و دندان ميتوان جلوي اين بوي نامطبوع را گرفت.
وي افزود: اما مصرف غذاهاي خيلي چرب و سنگين، موجب توليد گاز در دستگاه گوارش مي شود كه بخشي از آنها از دهان خارج مي شود. مصرف ميوه و سبزيجات همراه با تمام وعده هاي غذايي ماه رمضان احتمال بروز اين مشكل را حل مي كند.
دانشيار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ايران به نوجواناني كه براي اولين بار روزه مي گيرند توصيه كرد: نياز به مواد مغذي به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن ،درنوجوانان خيلي بيشتر از افراد بالغ است، بنابراين كيفيت غذاهاي مصرفي در ماه رمضان به دليل اينكه نوجوانان در سن رشد هستند، بسيار مهم است چرا كه از مهم ترين شاخص هاي كيفيت زندگي و توسعه در تمام جوامع، رشد مطلوب به شمار مي رود.
وي در خصوص روزه داري سالمندان نيز گفت: سالمندان به شرط نداشتن مشكل خاصي مانند بيماري هاي قلبي، عروقي، ديابت و بيماري هاي كليوي، مي توانند روزه بگيرند.
وفا خاطر نشان كرد: كم آبي سالمندان را بيشتر از هر گروه سني ديگري دچار آسيب مي كند. بنابراين توصيه ها براي پيشگيري از كم آبي در مورد سالمندان بسيار جدي تر است و سالمندان بايد روزانه از گروه شير و لبنيات ، غلات و نان سبوس دار، سبزي، ميوه،گوشت و تخم مرغ استفاده كنند تا دچار كمبود مواد مغذي نشوند.
وي خاطرنشان كرد:با توجه به اينكه روزهاي ماه رمضان امسال كمي طولانيتر و گرمتر از سالهاي گذشته است ، روزه داران بايد نكات و اصول خاصي را در انتخاب و مصرف خوراكي ها در فاصله بين افطار تا سحر در نظر بگيرند.
اين متخصص تغذيه با اشاره به اينكه با انتخاب ميان وعده هاي مختلف مي توان تمام نيازهاي بدن را تامين كرد و به وزن ايده آل رسيد، گفت: توصيه مي شود روزه داران در وعده افطار، ابتدا روزه خود را با مقداري مايعات ساده ، سالم و نسبتا گرم مانند شير يا چاي گرم و البته كمرنگ همراه با مقدار اندكي شيريني هاي طبيعي مانند خرما، انجير، كشمش و توت باز كنند.وفا ادامه داد: سپس مي توان يك وعده سبك غذايي، مانند صبحانه يعني نان، پنير و گردو و سبزي خوردن مصرف كرد.
وي اضافه كرد: وعده افطار به هيچ عنوان نبايد سريع و با عجله مصرف شود چرا كه دستگاه گوارش حدود ۱۶ تا ۱۷ ساعت خالي بوده است و اگر با عجله غذا مصرف شود، منجر به بروز مشكلات گوارشي براي فرد خواهد شد.
اين دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: همچنين مصرف مايعات سرد مي تواند استرس حرارتي (استرس ناشي از شرايط محيطي و فيزيكي بدن ناشي از روزه داري كه موجب تحميل بار حرارتي اضافي به بدن مي شود) را در دستگاه گوارش ايجاد كند.
وفا افزود: قند خون فرد روزهداري كه ساعتهاي زيادي را در اين روزهاي گرم ناشتا بوده، به شدت افت ميكند و اين افت قندخون با خوردن يكي از مواد شيريني طبيعي مانند خرما به سرعت جبران ميشود.
دانشيار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ايران به روزه داران عزيز توصيه كرد: در فاصله كوتاهي مانند ۱۰ تا ۲۰ دقيقه پس از صرف افطاري(كه معمولابايد يك غذاي سبك باشد) از گروه ميوه ها و صيفي هاي تازه فصل تابستان مانند هندوانه ، طالبي و خربزه استفاده كنند و سپس با يك فاصله كوتاه، بسته به شرايط خود شام را مصرف كنند.
وفا افزود: در وعده شام نيز مي توان از گروه هاي اصلي خوراكي يعني گروه نان و غلات ، سيزيها و صيفي ها و گروه گوشت ها استفاده كرد تا به اين ترتيب تمام مواد مغذي مورد نياز براي بدن فراهم شود.
وي با بيان اين مطلب كه ايده آل ترين حالت براي صرف غذا در وعده سحر اين است كه روزه داران حداقل ۴۵ دقيقه قبل از اذان صبح از خواب بيدار شوند ، اظهار داشت: با توجه به اينكه وعده سحر مانند وعده ناهار مي باشد ، ابتدا در وعده سحر مي توان از گروه ميوه ها و سبزي ها يا صيفي ها همراه گروه لبنيات بصورت مقداري ماست و خيار استفاده كرد.
وي يادآور شد: بهتر است هر فردي سهم اصلي گوشت و مواد پروتئيني مورد نياز را در فاصله افطار تا سحر بگنجاند چرا كه متابوليسم اين مواد نياز به دفع آب از بدن دارد. بنابراين مصرف پروتئين در وعده سحر موجب احساس تشنگي و كم آبي شديد در ساعات اوليه روز مي شود.
وفا افزود: بهتر است سهم اصلي چربي مصرفي روزانه هر فرد، در وعده سحري او گنجانده شود چون چربيها جزو آخرين موادي هستند كه معده را ترك ميكنند و ميزان انرژي آنها نسبت به پروتئين و كربوهيدرات بيشتر است بنابراين ميتوانند براي مدت بيشتري احساس سيري را در فرد روزهدار تداوم بخشند.
اين متخصص تغذيه، بهترين نوشيدني در ماه رمضان را آب دانست و گفت: اگر ميخواهيد در طول روز احساس تشنگي نكنيد در وعده سحر، آب را به اندازه كافي و جرعه جرعه بنوشيد و از نوشيدن چاي، نسكافه، نوشابه و انواع نوشيدنيهاي شيرين كه منجر به ايجاد تشنگي در ساعات اوليه روز مي شوند، بپرهيزيد.
وفا در خصوص بوي بد دهان هنگام روزه داري گفت: هنگام روزهداري دهان، خشك و ترشح بزاق كم مي شود بنابراين يك مقدار بوي دهان، طبيعي است كه با رعايت كامل بهداشت دهان و دندان ميتوان جلوي اين بوي نامطبوع را گرفت.
وي افزود: اما مصرف غذاهاي خيلي چرب و سنگين، موجب توليد گاز در دستگاه گوارش مي شود كه بخشي از آنها از دهان خارج مي شود. مصرف ميوه و سبزيجات همراه با تمام وعده هاي غذايي ماه رمضان احتمال بروز اين مشكل را حل مي كند.
دانشيار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ايران به نوجواناني كه براي اولين بار روزه مي گيرند توصيه كرد: نياز به مواد مغذي به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن ،درنوجوانان خيلي بيشتر از افراد بالغ است، بنابراين كيفيت غذاهاي مصرفي در ماه رمضان به دليل اينكه نوجوانان در سن رشد هستند، بسيار مهم است چرا كه از مهم ترين شاخص هاي كيفيت زندگي و توسعه در تمام جوامع، رشد مطلوب به شمار مي رود.
وي در خصوص روزه داري سالمندان نيز گفت: سالمندان به شرط نداشتن مشكل خاصي مانند بيماري هاي قلبي، عروقي، ديابت و بيماري هاي كليوي، مي توانند روزه بگيرند.
وفا خاطر نشان كرد: كم آبي سالمندان را بيشتر از هر گروه سني ديگري دچار آسيب مي كند. بنابراين توصيه ها براي پيشگيري از كم آبي در مورد سالمندان بسيار جدي تر است و سالمندان بايد روزانه از گروه شير و لبنيات ، غلات و نان سبوس دار، سبزي، ميوه،گوشت و تخم مرغ استفاده كنند تا دچار كمبود مواد مغذي نشوند.