به گزارش مشرق به نقل از مهر، يکي از اساتيد تاريخ حوزه علميه که در تدوين اين کتاب نقش اساسي داشته است در جمع اساتيد و دانشجويان دانشگاه باقرالعلوم (عليه السلام) با اشاره به اهداف و انگيزههاي تأليف اين کتاب اظهارداشت: کتاب مقتل جامع حضرت سيدالشهدا (ع) هرگز حاصل تلاش يک نفر نيست چون بررسي وقايع و حوادث مسئله عظيم عاشورا از چنان حجمي برخوردار است که از عهده يک نفر خارج است، بنابراين اين کتاب حاصل تلاش 12 نفر از محققين موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و جامعه المصطفي العالميه و با همکاري دو تن از بزرگان عرصه تاريخ اسلام است که در مدت 8 سال تهيه و تنظيم و منتشر گرديده است.
حجت الاسلام مهدي پيشوايي با اشاره به تاريخچه ورود خود به حوزه، افزود: بنده در ايامي که به تبليغ ميرفتم، مانند بسياري از مبلغان آن دوران از کتابها و مقاتل قديمي زمان صفويه و قاجار استفاده ميکردم اما به مرور زمان مطالعاتم در زمينه تاريخ اسلام بيشتر شد و متوجه نادرستي بسياري از مطالب درج شده در اين کتابها و مقاتل شدم.
اين استاد حوزه تصريح کرد: کم کم اعتمادم از اين کتابها سلب شد و هر چه بيشتر در مسائل تاريخ اسلام پيش ميرفتم متوجه ضعف و سستي مطالب اين کتابها ميشدم و ديگر اين مطالب و تذکر به روضه خوانها مرا خسته کرده بود تا اينکه بعد از انقلاب اسلامي کتابهايي در زمينه تحريفات عاشورا نوشته شد و انتقادات وسيعي در اين زمينه به وجود آمد و روشنگريهايي از سوي آيات عظام و علما و انديشمندان حوزوي در جامعه صورت گرفت.
وي بيان داشت: به مرور زمان اين فکر در من پديد آمد که گرچه طلاب و مبلغين جوان را انتقاد ميکنيم که روضههاي ضعيف و سست نخوانند و از کتابهاي قوي و غني استفاده کنند ولي بايد کتاب معتبري در اختيار آنها گذاشت تا با بنيه علمي و قوي بالاي منبر رفته و روضه خواني کنند.
آرزويي که چند سال به دنبال تحققش بودم
حجت الاسلام پيشوايي ادامه داد: قصد داشتم مقتلي که معتبر و جامع و متناسب با نيازها و به قلم روز باشد بنويسم تا از اين راه گامي در آگاهي بخشي و ارتقاي علمي مبلغان بردارم و به دنبال فرصت مناسب بودم تا اينکه گروه تاريخ موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) از من طرحي خواستند و بنده نيز فرصت را مناسب ديده و ايده خود را مطرح کردم، آرزويي که چندين سال به دنبال تحقق آن بودم.
وي افزود: در گروه تاريخ اين موسسه طرح خود را مطرح کرده و شوراي علمي آنجا اين طرح را قبول و تصويب نمود و پشتوانه مالي و اداري آن را عهدهدار شد، تا جايي که تمام هزينههاي جلد اول اين کتاب که هزينه بسيار بالايي داشت را اين موسسه متقبل شد و مقتل جامع شيد الشهدا منتشر گرديد.
ويژگيهاي منحصر به فرد مقتل سيدالشهدا (ع)
اين استاد تاريخ حوزه با اشاره به ويژگيهاي اين کتاب جديد و امتيازات آن نسبت به ساير مقاتل موجود اظهارداشت: در اين کتاب روش و سنت شيخ عباس قمي پيش گرفته شده و همان طور که ايشان با تاليف مفاتيح الجنان بديلي براي کتابهاي زيارتي نامعتبر آن زمان نوشتند، اين کتاب نيز همين گونه است و مقاتل مختلف را بررسي کرده و مطالب نامعتبر و جعلي را با تحقيق و استدلال حذف کرده است.
وي افزود: از ديگر مزاياي اين کتاب جامعيت آن است، در اين کتاب هر آنچه تصور ميشود يک خطيب و مبلغ براي روضه خواني نياز دارد گنجانده شده و بسيار معتبر و غني و علمي است.
هرآنچه منبريها نيازدارند در اين کتاب هست
پيشوايي گفت: در اين کتاب تمامي فصولي که يک خطيب جوان نياز دارد مطرح شده است، مباحث ريشهاي و حتي جريان سقيفه و تأثيرات آن در وقوع عاشورا بررسي شده، همچنين مباحث فرهنگي و اجتماعي قيام عاشورا، فلسفه قيام امام حسين(ع) و ديدگاههاي مهمي که در اين مورد وجود دارد را مطرح کرديم، در اين کتاب ديدگاههاي عارفان، صوفيان، مادي گرايان، غربيها و حتي تفکرات غلط مطرح شده و ديدگاه اهل بيت(ع) نيز در پاسخ به آنها مطرح گرديده است.
وي بيان داشت: اين کتاب حاوي مباحث بعد از واقعه عاشورا نيز ميباشد، به عنوان مثال سير تاريخي عزاداري سيدالشهدا (ع) در طول تاريخ، تحولات عزاداري از عاشورا تا پيروزي انقلاب اسلامي، پيامدهاي اجتماعي و سياسي قيام حسيني و حتي زندگي نامه ياران امام حسين(ع) مطرح شده است.
استفاده از 500 منبع علمي و تاريخي
وي گفت: از آنجايي که برخي کتب و مقاتل موجود خالي از ضعف نبوده و اتقان لازم را ندارند اين کتاب که از بيش از 500 منبع علمي و تاريخي بهره برده، ميتواند منبع و ماخذ جامعي براي مراجعه مبلغان و واعظان باشد
اين استاد حوزه خاطرنشان کرد: در پايان اين کتاب بيش از 30 سوال و شبهه مبتلا به، مطرح و پاسخ آنها مستدل بيان شده تا جلوي بسياري تحريفات عاشورايي گرفته شود.