کد خبر 23150
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۱۸

نقش آفريني بي بي سي فارسي در جريان کودتاي 28 مرداد شباهت فراواني به نقش آفريني اين رسانه در جريان فتنه سال 88 دارد

به گزارش وبلاگستان مشرق، آرش فهيم در جديدترين مطلب وبلاگ "کارگري در روزنامه" نوشت: اين روزها "بي بي سي فارسي" در حال جشن گرفتن هفتادمين سالگرد تأسيس خودش است. رسانه اي که در قالب هاي شبکه تلويزيوني، راديويي و سايت اينترنتي در اين هفت دهه ايران را نشانه امواج و سخن پراکني هاي خود قرار داده است. نکته جالب توجه اين است که نقش آفريني بي بي سي فارسي در جريان کودتاي 28 مرداد شباهت فراواني به نقش آفريني اين رسانه در جريان فتنه سال 88 دارد.

 

سعيد مستغاثي، پژوهشگر و مستندساز درباره کارکرد بي بي سي فارسي در جريان کودتاي سال 1332 مي نويسد:

نگاهي به وقايعي که طي سالهاي 1327 تا 1332 اتفاق افتاد ، روشن مي سازد که چرا کانونهاي جهاني صهيونيسم ، عليرغم پايگاه هايي که در سالهاي پس از شهريور 1320 در ايران ايجاد کرده بودند ، در اوايل دهه 30 به اين نتيجه مي رسند که بايستي يک کودتا ، شرايط موجود را غبار آلود ساخته و اذهان را متوجه مسائل فرعي گرداند ، ضمن اينکه فضاي سياسي ايران را چنان درون ديکتاتوري وابسته غرق سازد که فرصت هرگونه مخالفت را سلب نمايد و افزون بر آن ، زمام امور نيز به دست امپرياليسم تازه نفس يعني آمريکا سپرده شود. نگاهي به اوضاع جهاني در آن روزگار نشان مي دهد که مسئله اصلي جهان سياست در آن ايام ، تاسيس رژيم نامشروع اسراييل بود که برطبق اسناد و مدارک متعدد ، از 3-4 قرن پيش در دستور کار کانون هاي جهان وطن صهيونيستي قرار داشت و به عنوان استراتژي برپايي حکومت جهاني صهيون ، دو جنگ جهاني به خاطرش برپا شد. در چنين شرايطي مخالفت و اعتراض آزاديخواهان مسلمان مي توانست به جنبشي جهاني منجر شده که موقعيت اسراييل را در همان سال اول تاسيسش به خطر اندازد.

"...اينجا لندن است ، راديوي BBC ، اکنون دقيقا نيمه شب است..." .

اين جمله رمز کودتاي سياه 28 مرداد 1332 بود که درست در ساعت 12 نيمه شب 25 مرداد 1332 به جاي جمله هميشگي "اکنون نيمه شب به وقت لندن است" از راديوي BBC پخش گرديد و شاه را نسبت به حمايت سازمان هاي جاسوسي انگليس (يعني MI5 و MI6) از کودتا عليه دولت دکتر محمد مصدق مطمئن ساخت.(خاطرات دانالد ويلبر و کتاب "انگلستان و سرنگوني دولت دکتر مصدق" نوشته ويليام راجر لوييس) مارک گازيوروسکي (استاد علوم سياسي دانشگاه لوييزياناي آمريکا که کتاب ها و مطالب متعددي درباره سياست خارجي آمريکا و روابط اين کشور با کشورهاي جهان سوم دارد ) در کتاب خود تحت عنوان "کودتاي سال 1332 عليه مصدق" در اين باره مي نويسد :

"...اسدالله رشيديان (جاسوس رسمي انگليس که در هنگام انجام کودتا همراه برادرانش به خدمت سفارت آمريکا گرفته شد)در روزهاي 30و31 ژوييه (8 و 9 مرداد) با شاه ملاقات کرد. وي براي اثبات اين امر که از جانب انگلستان سخن مي گويد ترتيبي داد که يکي از عبارت هاي انتخاب شده شاه از راديو BBC پخش شود..."

اگرچه حکم شاه مبني بر برکناري مصدق با بازداشت حامل آن يعني سرهنگ نعمت الله نصيري ( که بعدها رييس ساواک شد) بي نتيجه ماند ، اما از همان زمان کليد انجام کودتا که تحت عنوان عمليات "چکمه" توسط مسئول آن در MI6 يعني کريستوفر مونتاگ وودهاوس و با نام عمليات " آژاکس" توسط عامل مستقيم CIA يعني کرميت روزولت هدايت مي شد ، زده شد.

شب قبل از کودتا نيز راديو BBC در برنامه فارسي خود ، شعري از فردوسي را قرائت کرد که دوازده سال پيش در شب سوم شهريور 1320 و در آستانه ورود ارتش هاي اشغالگر متفقين به ايران خوانده بود :

"چو فردا برآيد بلند آفتاب من و گرز و ميدان و افراسياب "

به اين ترتيب همه نيروهايي که مي بايست در کودتا شرکت نمايند ، از آغاز عمليات مطلع گرديدند.

در يکي از قسمت هاي مجموعه مستند تلويزيوني "راز آرماگدون 4: پروژه اشباح" بخشي از اسناد بي بي سي فارسي افشا شد. در قسمت يازدهم اين مجموعه که با عنوان "کريدور شوک" 6 دي از شبکه خبر سيما پخش شد، ابتدا به پيشينه تاسيس بنگاه سخن پراکني بريتانيا يا همان BBC در سال 1927 و سپس تشکيل بخش فارسي آن در آستانه اشغال ايران در جنگ جهاني دوم توسط قواي متفقين و براي توجيه اين اشغال اشاره شد و نقش بي بي سي فارسي در برخي از وقايع و حوادث تاريخ نيم قرن اخير اين سرزمين ( به خصوص کودتاي سياه 28 مرداد و همچنين فتنه سال 1388) نمايش داده شد . پس از آن اسناد تکان دهنده اي از نقش محافل بهايي و شخصي به نام حسن موقر باليوزي(از موسسين و مديران ارشد بي بي سي فارسي در طي دو دهه) در اين رسانه راديو و تلويزيوني ، به نمايش در آمد . توضيح اينکه حسن موقر باليوزي چند ماه پيش از اخذ مسئوليت در BBC به عضويت محفل بهاييان در آمده بود و رياست محفل بهاييان بريتانيا را نيز تا زمان مرگش در سال 1982 برعهده داشت.

نکته مهم اين است که برخي از اسناد ياد شده توسط يکي از کارشناسان برنامه (متخصص بررسي اسناد و مقيم انگلستان) از آرشيو افشاء شده وزارت امور خارجه بريتانيا بدست آمده است. برخي ديگر از همين اسناد ، حکايت از مديريت انکار ناپذير وزارت امورخارجه انگليس و نهاد جاسوسي اين کشور (MI6) بر سرويس جهاني بي بي سي و از جمله بي بي سي فارسي دارد و روايت تکان دهنده اي از عباس دهقان (يکي از کارکنان نسل اول بي بي سي) به نقل از همان اسناد حاکي است که چگونه مطالب برنامه هاي آنها به طور مستقيم از سوي مديريت انگليسي سرويس بي بي سي در اختيارشان قرار داده مي شد و آنان مجاز به تغيير حتي يک کلمه از اين مطالب نبودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس