به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، تحقیقات اخیر نشان میدهد که عنکبوتها تنها با کمک خاصیت چسبندگی تارهای خود، طعمهها را شکار نمیکنند بلکه خاصیت الکتریکی تارهای این حشره نقش اصلی را در شکار طعمهها ایفا میکند.
این مطالعات نشان داده است که تارهای عنکبوت به صورت بالقوه دارای بار الکتریکی منفی هستند و این بار منفی الکتریکی حشراتی را که به دلیل پرواز کردن دارای بار الکتریکی مثبت شدهاند، همانند آهنربایی قوی جذب میکند.
به عنوان مثال زنبورهای عسل در هنگام بال زدن جریان الکتریکی بالغ بر 200 ولت تولید میکند و به کمک آن میتوانند گردهها را از گلها جدا کنند. اما از سوی دیگر تارهای عنکبوت از این خاصیت زنبورها به نفع خود استفاده میکنند و زنبورهایی را که با بار مثبت شارژ شدهاند به سمت خود میکشند.
سایر حشرات نیز در هنگام پرواز به دلیل بال زدن مانند آنچه که به واسطه راه رفتن ما بر روی فرش رخ میدهد با بار مثبت شارژ میشوند در حالی که تارهای عنکبوت بار منفی دارند و از بر هم کنش بارهای مثبت و منفی نیروی جاذبه ایجاد میشود و در نتیجه حشرات را به داخل تار عنکبوت میکشد.
در این تحقیق که از سوی دانشمندان باغ عنکبوتهای اروپا (Araneus diade matus) انجام شده محققان دریافتند هر یک از رشتههای تار عنکبوت با بار منفی به سمت حشره دارای بار الکتریکی مثبت تا حدود دو میلیمتر کشیده میشود و با سرعتی زیاد و مهلک حدود دو متر بر ثانیه طعمه را به داخل تار عنکبوت میکشند. محققان دریافتند این تارهای عنکبوت در مقابل حشراتی که بار الکتریکی ندارند تغییر شکل نمیدهند.
«اورتگا ژیمنز»، سرپرست این تیم تحقیقاتی میگوید: خاصیت جذبکنندگی تارهای عنکبوت قدرت شکار عنکبوتها را افزایش میدهد.
نتایج این مطالعه در نشریه ساینس به چاپ رسیده است.
تارهای عنکبوت به دلیل طراحی مبتکرانه و داشتن خاصیت چسبندگی زیاد یکی از شگفتیهای طبیعت هستند اما کارشناسان حیاتوحش در مطالعات اخیر جنبهای متفاوت و استثنایی از قابلیت تارهای عنکبوت را شناسایی کردهاند که تا پیش از این ناشناخته بوده است.