به گزارش سرویس فرهنگی مشرق به نقل از فارس، آیتالله محمد علی جاودان در جلسه درس اخلاق خود به بیان سخنانی درباره ساختمان سرنوشت انسان پرداخت و گفت: انسان وقتی به دنیا میآید مانند یک زمین آماده ساخت است که با اعمال خود ساختمان وجودی خویش و ساختمان سرنوشت و آینده خود را میسازد.
وی با اشاره به آیه 24 سوره مبارکه ابراهیم مبنی بر «مَثَلًا کَلِمَةً طَیِّبَةً کَشَجَرةٍ طَیِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِی السَّمَاء» اظهار داشت: انسان ظرفیت دارد که ساختمان سرنوشتش تا بینهایت رشد کند و یک سر آن در زمین و یک سر دیگرش در آسمان هفتم باشد.
* میزان قوت اعمال انسان باعث رشد وجودی او میشود
این استاد اخلاق عنوان کرد: رسول خدا(ص) نیز در معراج ملائکی را مشاهده کرد که وقتی مصالح دریافت میکردند مشغول ساخت و ساز بودند و وقتی مصالحی نبود از کار میایستادند و به ایشان گفتند که مصالح این ساختمانها ذکر «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر» است، این ذکر یک مثال است بنابراین هر کار نیکی که شما انجام دهید تدارکاتی برای ساختمان سرنوشت و آینده شماست.
وی ادامه داد: انسان هرکاری انجام دهد، در واقع ساختمان سرنوشت خود را میسازد. گاهی تلخ و گاهی شیرین، گاهی رو به صعود و گاهی رو به سقوط میسازد؛ «غُرَفٌ مِّن فَوْقِهَا غُرَفٌ مَّبْنِیَّةٌ» طبقهای روی طبقه دیگر.
آیتالله جاودان تصریح کرد: هرچه اعمال شما کاملتر باشد مصالحی که برای ساخت این ساختمان میفرستید، کاملتر است و اگر عمل شما عیب و نقصی داشته باشد مانند این است که آجرهای ساختمانتان شکسته و ناقص باشد. مثلا اگر در نیمی از نماز حضور قلب داشته باشید، نیمی از آن بالا میرود و در ساختمان سرنوشت شما استفاده شده و نیم دیگر به باد فنا میرود.
وی یادآور شد: میزان قوت اعمال انسان به ویژه نماز باعث خواهد شد ساختمان وجودی انسان نیز رشد کند و پس از این رشد، علایق، محبتها، خوشحالیها و ناراحتیهای انسان بیدلیل نخواهد بود و همه از روی اساس و دلیل خواهد شد. چنین فردی توانایی مقابله با گناه را نیز پیدا میکند. بنابراین قوت اعمال، خود را در حوادث روزگار نشان میدهد.
* چگونه میتوان عملی کامل و مورد قبول درگاه الهی انجام داد
استاد اخلاق تهران با بیان اینکه برای رسیدن به اعمال درست و کامل دو نکته را باید مدنظر داشت، گفت: یکی پیکره عمل که همان ظاهر عمل است، همانند قواعدی که باید در حج، نماز، روزه و... رعایت شود و دیگری باطن عمل و آن این است که هر عملی را با عشق و محبت انجام دهید؛ مثلا در نماز وقتی میگویید «الحمدلله رب العالمین» واقعا خدا را شکر کنید و وقتی میگویید «اهدنا الصراط المستقیم» واقعا برای هدایتتان دعا کنید. نه اینکه فقط به الفاظ که کمترین حد حضور قلب است، توجه داشته باشید. مانند زمانی که از خوشحالی برای قبولی در امتحان خدا را شکر میکنید یا زمانی که کاری برای پدر و مادرتان انجام میدهید واقعا با عشق و علاقه آن کار را انجام دهید.
وی با تأکید بر اینکه باید توجه داشت کارهایی که انجام میدهیم را با کارهایی مثل نگاه نادرست و غیبت خراب نکنیم، تصریح کرد: ذکری که اینگونه گفته میشود و عملی که اینگونه انجام شود آنقدر ارزشمند است که ملائکه کرام الکاتبین قادر به ثبت آنها نیستند، از آن طرف هر خُلق بد مانند حسادت ناشی از یک عمل نادرست در آن زمین آماده کشت است و باعث روییدن خار در آن زمین خواهد شد.
* همه ما مستحق صدقه پروردگار هستیم
آیتالله جاودان اظهار داشت: بر اساس آیات 88 و 89 سوره مبارکه واقعه کسانی که از ابتدا تجربه گناه نداشتهاند باغستانی از گل خواهند شد و ساختمانشان به خوبی و به سرعت رشد خواهد کرد البته کسانی که نیز گناهی مرتکب شدهاند نباید ناامید شوند چرا که اگر به خوبی جبران کنند، آن خارها از آن زمین کنده خواهد شد.
وی در پایان گفت: شب نیمه شعبان، شب تقدیرات است. شایسته است این شب را بیدار مانده و برای مقدرات کشورمان دعا کنیم، همه ما مستحق صدقه پروردگار هستیم. دست به دامان امام زمان علیهالسلام شویم و از خدا در این شب طلب خیر کنیم.