به گزارش مشرق، یکی از ‌مناظره‌های انتخاباتی‌ امشب با حضور نمایندگان سعید جلیلی و حسن روحانی حول موضوع سیاست داخلی و خارجی در «دیروز، امروز، فردا» با اجرای رنجبران برگزار شد.

علی باقری به نمایندگی از سعید جلیلی و محمود واعظی به نمایندگی از روحانی روبه روی یکدیگر قرار گرفته و در مورد مسائل مختلف، از جمله پرونده هسته‌ای ایران به مناظره پرداختند.

باقری در ابتدای برنامه در پاسخ به اینکه آیا اختیارات رئیس جمهور را متناسب با وظایف وی می‌دانید، گفت: قانون اساسی بر اساس بررسی‌های دقیق و کارشناسی در اوایل انقلاب توسط جمعی تحت عنوان خبرگان قانون اساسی به تصویب رسید. بعد از حدود ده سال از اجرای آن، با توجه به برخی اشکالات اجرایی، بخشی از این قانون از جمله حیطه اختیارات و دامنه وظایف رئیس جمهور با دستور حضرت امام این قانون مورد بررسی مجدد قرار گرفت. چیزی که در قانون اساسی داریم، مطابق با واقعیات جامعه امروزی ماست، البته در اجرا و عمل شاید با فراز و نشیب‌هایی مواجه باشیم اما این چالش‌ها معلول کاستی اختیارات یا وظایف رئیس جمهور در قانون اساسی نیست.

وی ادامه داد: در همه دنیا این وجود دارد که برای یک مقام یا دستگاه و نهاد وظایف و اختیاراتی را مشخص می‌کنند اما در عمل ممکن است اشکالاتی وارد باشد. چیزی که ما تصور می‌کنیم، این است که قانون اساسی ما در مورد اختیارات و وظایف رئیس جمهور متناسب است و رئیس‌جمهور می‌تواند با داشتن این اختیارات، وظایف محوله خود را به خوبی انجام دهد.

باقری افزود: ظرفیت‌های مختلفی هم در این مسیر در اختیار رئیس‌جمهور است که می‌توان به ارتباط با مجلس و همی‌نطور ارتباط با مقام معظم رهبری اشاره کرد. هرگاه که رئیس‌جمهور با معضل و مشکلی برخورد کند، می‌تواند از این طریق آن موانع و معضلات را با راه‌حل‌های درست و منطقی برطرف کند تا این تصور به وجود نیاید که قانون اساسی ما نواقصی دارد که باعث عدم تناسب ماموریت رئیس‌جمهور با اختیارات وی می‌شود.

واعظی نیز در پاسخ به همین سوال گفت: من با آقای باقری هم عقیده هستم که قانون اساسی ما کامل و برگرفته از مطالعه دقیقی است. حضرت امام وقتی در پاریس تشریف داشتند، تیمی را در این مورد و به سرپرستی حبیبی مامور کردند. آقای روحانی با توجه به تجربیات گسترده‌ای که در مسئولیت‌های مختلف کسب کرده‌اند، معتقد هستند که با این قانون اساسی می‌توان به راحتی کار کرد.

وی ادامه داد: ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا یک عده ای حرف دیگری می‌زنند و بعضی دولت‌ها وقتی با مشکل و ناکارآمدی روبه‌رو می‌شوند، به جای بازگشت به خودشان، به دنبال ایراد گرفتن از قانون اساسی هستند؟‌ به نظر من این قانون‌گریزی است. چیزی که در هشت سال گذشته در مورد اختلاف دولت و مجلس و اجرا نشدن قانون و اختلاف با قوه قضاییه شاهد آن هستیم، به عدم تفسیر درست از قانون اساسی و جایگاه دولت باز می‌گردد. رئیس جمهوری که به جایگاه خود واقف و قانونمدار باشد، هیچ وقت دیگران را متهم نمی‌کند.

نماینده روحانی همچنین گفت: من فکر می‌کنم این دوران هشت ساله و اختلافات بین قوا، باید سرمشقی برای آیندگان باشد تا بتوانند قانون را اجرا کنند.

باقری در بخش دیگری از برنامه در پاسخ به این سوال که نامزد مورد حمایت شما برای پاسخگویی به مردم چه سازوکاری اندیشیده است، گفت: یکی از سازو‌کارهای مشخص برای پاسخگویی دولت به مردم، روابط عمومی‌های دستگاه‌های مختلف است که البته این روابط عمومی‌ها کفاف نیاز واقعی جامعه را در گستره کشور پهناور ما نمی‌دهد. یکی از عرصه‌های دیگر ارتباط مستقیم مسئولان دستگاه‌های مختلف با مردم است که یا با سفرهای مسئولین به مناطق مختلف و یا جلسات عمومی که با حضور مردم برگزار می‌شود، این امر محقق می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از روش‌هایی که می تواند موجب پاسخگویی مسئولین در مقابل مردم شود و این پاسخگویی منجر به رفع نواقص و معضلات شود، اجرای دقیق اصل 8 قانون اساسی در مورد امر به معروف و نهی از منکر است. باید این واقعیت را بپذیریم که در یک جامعه دینی زندگی می‌کنیم. ما به این اعتقاد داریم که دین برای همه ابعاد زندگی ما دستورهای مشخص و معینی صادر کرده که همگی راه‌گشاست. امر به معروف و نهی از منکر یکی از فروع دین ماست که در قانون اساسی نیز به آن توجه شده است. در قانون اساسی این موضوع تصریح شده که رابطه بین دولت و مردم و مردم نسبت به دولت باید در این چهارچوب تعریف شود.


 باقری افزود: یکی از سازو‌کارهایی که در کشورهای غربی برای این امر مورد استفاده قرار می‌گیرد، نهادهای حزبی است‌ اما چون در ایران نتوانسته‌ایم نهاد حزب را به صورت سازمان‌یافته شکل دهیم، تصور می‌کنم ما اگر بتوانیم سازو کار معین و مشخصی را برای نهادینه کردن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ایجاد کنیم، دولت می‌تواند به بهترین روش در مقابل جامعه و مردم پاسخگو باشد و از طرف دیگر نیازها، پیام‌ها و مطالبات مردم به مسئولان منتقل می‌شود. این رفت و برگشت منجر به اطلاع‌رسانی شفاف به بخش‌های جامعه می‌شود و هم مسئولان خودشان را مقابل این خواسته‌ها پاسخگو می‌دانند.

واعظی هم سازوکار روحانی برای پاسخگویی به مردم را اینطور شرح داد که هردولتی باید این اصل را بپذیرد که خدمتگزار مردم است‌ البته نه فقط در ادعا، بلکه باید در رفتار و عمل که یکی از آنها پاسخگویی است و دولت باید نشان دهد که خدمتگزار مردم و جامعه است.

وی ادامه داد: به نظر من پاسخگویی چهار اصل دارد. اصل اول این است که ما به نهادهای نظارتی کشور احترام بگذاریم. نهادهای نظارتی در دوبخش هستند، یکی در بخش دولت و دیگری در قوه قضاییه؛ آن که در بخش دولت هست، معنایش این است که قبل از ارتکاب جرم، سازوکارهایی انجام شود که مسئولین دولتی اصلاً نتوانند به طرف جرم و خلاف بروند. سازوکارهایی مثل شورای اقتصاد، شورای پول و اعتبار، سازمان برنامه و بودجه جزو سازوکارهای دولتی هستند که متاسفانه طی هشت سال گذشته به طور کلی منحل شده است.

واعظی افزود: سازوکارهای قوه قضاییه هم در قالب نهادهای نظارتی مختلف وجود دارند که این ها عملاً رقیب دولت نیستند و به دولت کمک می‌کنند. اصل دوم از سازوکار پاسخگویی دولت به مردم، سازوکارهایی است که در ارتباط با مردم است. به نظر من آمار دادن به مردم، شفاف بودن با آن‌ها و مردم را محرم دانستن مسائل مهمی است. سومین اصل سازوکار‌های مرتبط با مطبوعات و رسانه است. ما باید اجازه دهیم رسانه نقد کند و شفاف باشد. ما نباید رسانه را درمقابل خود ببینیم بلکه باید آن را به عنوان پلی بین دولت و مردم بدانیم.

نماینده روحانی همچنین اظهار داشت: دخیل کردن نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه در تصمیم‌سازی و در تصمیم‌گیری‌های دولت هم چهارمین اصل پاسخگویی است. اگر به این چهار عامل به خوبی توجه داشته باشیم، قطعاً شاهد این نخواهیم بود که دولت در یک فضای غبار آلود تصمیم بگیرد و در نتیجه فقط یک عده خاص از این فضا بهره‌برداری کند.

باقری در ادامه در مورد سفرهای استانی دولت و نظر جلیلی در این مورد اظهار داشت: سفرهای استانی معلول یک نقیصه در سامانه اجرایی کشور است. به دلیل نقص موجود در این سامانه نیاز متقابل مردم و دولت تامین نمی شود و تعامل دوجانبه برقرار نمی شود. بر این اساس یک ضرورت وجود دارد که دولت در عرصه ها و مناطق جغرافیایی مختلف ورود پیدا کند.

وی افزود: تصور می‌‌کنیم سفرهای استانی به عنوان یک راهکار موقت برای  دستیابی به سامانه کارای دولتی قطعاً مورد نیاز است و باید ادامه پیدا کند. البته این موضوع هدف نیست و دولت باید به سمت افزایش کارایی حرکت کند و اشکالات اجرایی را برطرف کند و بعد از آن اگر سفراستانی هم هست، نباید برای رفع معضلات و گره‌ها باشد.

نماینده روحانی نیز در پاسخ به همین سوال اظهار داشت: به نظر من سفر استانی بسیار خوب است و حتماً باید ادامه پیدا کند اما نه به شکلی که امروز شاهد آن هستیم. ما الان بیشتر شاهد یک نمایش از سفرهای استانی هستیم. من بارها درجلسات هیات دولت شرکت کرده ام. کدام هیات دولت در دنیا وجود دارد که ظرف دو ساعت 185 مصوبه داشته باشد؟ این یک نقص است و معنایش این است که ما کارهایی که می توانیم به خود ِ استان محول کنیم، آن را در دست خودمان می‌گیریم.

وی ادامه داد: به نظر من سفر استاتی باید انجام شود و هیات دولت به آگاهی برسد اما باید قبل از آن کار کارشناسی انجام شود نه کار نمایشی.

 نماینده جلیلی در بخش دیگری از برنامه در مورد نگاه نامزد مورد حمایت خود راجع به آزادی رسانه‌ها و مطبوعات گفت: رسانه پل ارتباط بین حاکمیت و مردم است. اما ممکن است در این میان مشکلی ایجاد شود و آن این است که امکان دارد نهادهای قدرت و ثروت برای پیشبرد اهداف خود از ابزارهای مختلف سوء‌استفاده کنند. یکی از ابزارهایی که این نهادها از آن سوء‌استفاده می‌کنند، ابزار رسانه است. ما اگر بتوانیم سازوکاری پیش‌بینی کنیم که این نهادهای قدرت و ثروت نتوانند روی رسانه‌ها تسلط پیدا کنند، قطعاً آزادی رسانه‌ها در چهارچوب قانون هم می‌تواند تامین کننده اهداف دولت در مسیر کشور باشد و هم می‌تواند ابزار ارتباط واقعی مردم و دولت باشد.

وی افزود: رسانه در این صورت می‌تواند در ابعاد مختلف بستر‌ساز پیشرفت و توسعه باشد. ما فکر می‌کنیم آزادی رسانه‌ها در چهارچوب قانون و مقررات می‌تواند این هدف را تامین کند، اما باید مراقب بود که این تهدید متوجه رسانه‌ها نشود. گاهی ملاحظه می‌‌شود در بک شهر دور‌افتاده‌‌ای دچار خسارت شدیدی می‌شود اما رسانه‌ها به آن هیچ توجهی نمی‌کنند اما یک اتفاق کوچک در تهران به شدت در رسانه‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد. این همان نکته مهم است که کسانی که در تهران زندگی می‌کنند، این امتیاز را دارند که کوچکترین مشکل خود را سریعاً به اطلاع مردم برسانند‌ اما کسانی که از پایتخت در هستند، بزرگترین مشکلشان هم به درستی منعکس نمی‌شود. این امر باعث می‌شود اولویت‌های جامعه و دولت دچار اخلال شود.

واعظی نیز در مورد نگاه روحانی راجع به آزادی مطبوعات اظهار داشت: من با نظر آقای باقری موافقم و معتقدم مطبوعات باید آزادی‌هایی داشته باشند. بنده با ساختار‌شکنی مخالفم و فکر می‌کنم آزادی باید تعریف شفافی داشته باشد. ما باید پذیرای انتقاد دلسوزانه باشیم. اگر دولتی انتقادهای دلسوزانه را نپذیرد، منجر به خودسری و در نهایت دیکتاتوری می‌شود.

وی ادامه داد: به عنوان مثال اگر سال اولی که آقای احمدی‌نژاد به سازمان ملل رفتند و بعد از بازگشت مساله هاله نور را مطرح کردند، مطبوعات ما به یک نوع بلوغ رسیده بودند و این آزادی را در اختیار داشتند که این موضوع را نقد می‌کردند، قطعاً امروز شاهد جریان خرافاتی و انحرافی در دولت نبودیم. به نظر من راه جلوگیری از خودسری هر دولتی این است که ما باید آزادی بیان و مطبوعات داشته باشیم و از نقد و انتقاد نترسیم.


واعظی افزود: وقتی جلوی نقد گرفته می‌شود، هم سیستم دولت فشل می‌شود و هم مسیر به سمت این می‌رود که دولت حس می‌کند هرکاری که انجام می‌دهد، درست است. ما در ایران تشکل‌های مختلفی داریم، وقتی دولت با این‌ها برخورد می‌کند و مطبوعات در مقابل آن سکوت می‌کند. مثلاً خانه سینما منحل شد،آیا این در راستای توسعه سیاسی و مشارکت عمومی است یا خیر؟

نماینده روحانی گفت: اگر انتقاد دلسوزانه و آزادی بیان و مطبوعات را در کشور پذیرا باشیم، شاهد بسیاری از نابسامانی‌ها و انحراف نخواهیم بود.

باقری در ادامه مناظره تلویزیونی خود در مورد دیدگاه سعید جلیلی راجع به قانون آزادی اطلاعات و نوشتن آیین‌نامه اجرایی آن اظهار داشت: شفاف بودن اطلاعات یکی از ابزارهای نظارتی است که هم در اختیار قوه مجریه است و هم می‌تواند به تناسب در اختیار دیگر دستگاه‌های نظارتی قرار بگیرد. خیلی از مشکلاتی که امروز در قوه مجریه مشاهده می‌کنیم، معلول همین عدم شفافیت است. مثلاً وقتی اختلاس سه هزار میلیارد را به صورت دقیق نگاه می‌کنید، متوجه می‌شوید ‌این مساله چیزی است که سیستم بانکی ما باید مدعی آن باشد چون سیستم بانکی ما به نوعی مورد تعرض قرار گرفته اما چرا این اتفاق نیفتاد و دستگاه دیگری باید بیاید و به این مساله رسیدگی کند؟ یکی از دلایل اصلی‌اش همین عدم شفافیت اطلاعات و عدم تقاطع اطلاعات است.

وی ادامه داد: مجموعه‌ای از اطلاعات در یک بخش از دستگاه است و مجموعه‌ای دیگر از اطلاعات در بخش دیگری از آن دستگاه، حتی گاهی در یک دستگاه واحد اطلاعات مختلف تولید می‌شود اما با هم ارتباط داده نمی‌شود. اگر این ارتباط برقرار شود، جلوی خیلی از مفسده‌ها را می‌توان گرفت و نیازی به دخالت یک دستگاه نظارتی نخواهد بود.

باقری افزود: شفافیت اطلاعات برای جلوگیری از مفاسد مختلف یک ضرورت است. من فکر می‌کنم یکی از دستورکارهای اولیه دولت آینده باید این باشد که در عرصه‌های مختلف ‌با اولویت دستگاه‌های حساس در عرصه‌های مختلف، سازوکارهایی شکل بگیرد که این اطلاعات به موقع و کارا تولید شود و در جا و موقعیت مناسب با هم ارتباط برقرار کنند تا بتواند وضعیت خوبی را نمایش دهد و فضا را برای بازنگری اقدامات فراهم کند.

واعظی نیز در این مورد گفت: فکر می‌کنم اجرای این قانون خیلی دیر شده است. هر نظام و دولتی باید در رفتار خود بامردم شفافیت را سرلوحه کار خود قرار دهد. در گذشته هم به نوعی برای مبارزه با فساد انوع و اقسام جلسات برگزار شده، جلساتی که بعضاً در سطح سران قوا و معاونین آن‌ها تشکیل می‌شده اما در عمل دیدیم که توفیقی حاصل نشد و دلیلش هم عدم وجود شفافیت و وجود خط قرمزها و نگاه قانون‌گریزی است.

وی افزود: ما نیازمند نوشته شدن آیین‌نامه اجرایی این قانون هستیم. ما با مساله رانت‌خواری و فساد برخورد خوبی نداشتیم و بیشتری شعاری عمل کرده‌ایم. چرا باید دزدی 3 هزار میلیارد تومانی انجام شود. آیا بخش خصوصی این توان را دارد که بدون کمک دیگران به چنین ثروت عظیمی دست پیدا کند؟ آن هم در شرایطی که مردم ما الان برای گرفتن 20 میلیون وام جهیزیه با مشکلات زیادی روبه رو هستند.

واعظی ادامه داد: وضعیت بد اقتصادی امروز نتیجه عدم وجود شفافیت است. امروز شاهد این هستیم که در کشور یک سری افراد که تا چند سال پیش نمی‌شناختیمشان، ثروتمند شده‌اند و این نتیجه عدم شفافیت است. عدم شفافیت این است که مردمی که الان دارو و مواد اولیه ندارند، ‌شاهد واردات بیش از 500 دستگاه پورشه و مازراتی هستند. یک سری مسائل شفاف نیست. حتماً لازم است که به این وضعیت بی‌سامان دولت، سامان داده شود.

 علی باقری نماینده سعید جلیلی در پاسخ به این سوال که نگاه جلیلی به مفاسد اقتصادی چیست، گفت: بحث مفسدی اقتصادی مهم است چراکه مفاسد اقتصادی با نگاه ارزشی ما مغایرت دارد بنابراین باید بر اساس وظیفه دینی با آن مقابله کرد ضمن آنکه مفاسد اقتصادی سامانه‌های اجرایی دچار خلل می‌کند و از حرکت رو به جلو باز می‌دارد.

وی با بیان اینکه 2 نگاه در خصوص مفاسد اقتصادی وجود دارد، گفت: نگاه اول پیشگیرانه و نگاه دوم درمان‌گرایانه است و من معتقدم باید نگاه پیشگیرانه‌ای را داشته باشیم.

باقری با بیان اینکه وظایف و اختیارات شهروندان با کارگزاران نظام متفاوت است، اظهار داشت: باید مسئولان جمهوری اسلامی ایران با مسئولان نظام‌های دیگر تفاوت ماهوی داشته باشند بر این اساس معتقدم باید یک کارویژه‌ای تحت عنوان اخلاق و اعمال کارگزاران در نظام دینی تعریف کنیم، ‌در این صورت می‌توانیم از مفاسد جلوگیری کنیم و اجازه ندهیم کسانی که در چارچوب نیستند، در نظام رشد کنند.

محمود واعظی نماینده حسن روحانی نیز ضمن تائید مطالبی که از سوی علی باقری بیان شد، گفت: متاسفانه اخلاق در جامعه ما جایگاه خود را از دست داده است. در حالی که انقلاب ما انقلاب فرهنگی بود، بر این اساس باید اخلاق و باورهای دینی را تقویت می‌کردیم ولی امروز شاهد برخی از بداخلاقی‌هایی هستیم که شکل گرفته است، مخصوصا اینکه این بداخلاقی‌ها از سوی گروه‌هایی انجام شده است که باید سرمشق جامعه باشند، به همین جهت حجت‌الاسلام حسن روحانی یکی از شعارهای انتخاباتی خود را احیای اخلاق و منشور حقوق شهروندی اعلام کرده است.

نماینده حسن روحانی با بیان اینکه در نظام اسلامی مسئولین باید متدین و خودساخته باشند و خود را خدمتگزار مردم بدانند، به انتقاد از عملکرد دولت فعلی پرداخت و گفت: برخی‌ها معتقدند که ما هر تصمیمی گرفتیم، مردم باید آن را عمل کنند. این موضوع در دولت جا افتاده است و هر تصمیمی که می‌خواهد، به اسم مردم انجام می‌دهد.

وی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی 3 اصل را مورد توجه قرار داد.

مبارزه دولت با مفاسد، مبارزه جامعه مدنی با مفاسد و مبارزه مردم با مفاسد 3 اصل مهمی بود که نماینده حسن روحانی به آن پرداخت و گفت: در مبارزه دولت دست قوه مجریه باز است و در جامعه مدنی باید احزاب و مطبوعات جایگاه خود را پیدا کنند، در خصوص مردم نیز باید بگویم که مردم باید این احساس را پیدا کنند که دولت مال آنهاست. الان شکافی بین بخشی از مردم با دولت ایجاد شده است و مردم احساس می ‌کنند که دولت متعلق به آنان نیست در حالیکه قوه مجریه متعلق به همه اقشار است.

 در ادامه این برنامه تلویزیونی مجری برنامه از علی باقری نماینده سعید جلیلی پرسید نگاه جلیلی به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری در عرصه سیاست خارجی چیست که وی در پاسخ تاکید کرد: سیاست خارجی باید به‌گونه‌ای باشد که برای کشور ایجاد فرصت کرده و باید از تهدید پیشگیری کند، ضمن آنکه باید منافع ملی ما را به نحو مطلوب تامین کند.

نماینده سعید جلیلی با بیان اینکه سیاست خارجی فقط وظیفه تامین منافع امنیتی را ندارد بلکه می‌تواند منافع اقتصادی را جلب کند، اظهار داشت: ما روابط خوبی را با کشورهای  منطقه برقرار کرده‌ایم و این روابط باعث شده است که بستر مناسبی را در بخش اقتصادی برای خود به دست آوریم، از این رو سیاست خارجی فعال می‌تواند تامین‌کننده منافع اقتصادی در داخل کشور باشد.

وی با بیان اینکه سیاست خارجی باید به‌گونه‌ای باشد که اجازه تهدید داده نشود، افزود: اگر هم تهدید ایجاد شد، باید آن تهدید را دفع کنیم یا آن را به‌گونه‌ای مدیریت کنیم که به فرصت تبدیل شود.

 محمود واعظی نماینده حسن روحانی در ادامه برنامه «‌دیروز امروز فردا»‌ با بیان اینکه نمی‌شود سیاست داخلی و خارجی را از هم جدا کرد، اظهار داشت:‌ سیاست خارجی و داخلی بر روی همدیگر اثر می‌گذارند ولی مهم این است که مسئولین تصمیم‌گیری کنند که سیاست خارجی در خدمت چه اهدافی قرار گیرد. در چشم انداز 20 ساله کشور که تقریبا سندی است که همه جریان‌های مختلف در  تنظیم آن مشارکت داشتند و مقام معظم رهبری آن را تایید فرمودند، تعامل موثر و سازنده با جهان به عنوان راهبردی که باید به این هدف رسید مشخص شده است، همچنین در این سند بر الهام بخشی جمهوری اسلامی در جهان اسلام و جایگاه اول فناوری در منطقه تاکید شده است.

وی افزود:‌ باید نگاه‌کنیم که آیا سیاست‌خارجی در این عرصه حرکت می‌کند؟‌ سیاست خارجی ما در یک مسیر بی‌راهه در حال حرکت است و قطعا باید این سیاست خارجی باز تعریف و تغییر پیدا کند. امروز سیاست خارجی ما کمکی به اقتصاد ایران نمی‌کند،  بلکه هزینه‌های زیادی را متوجه سیاست خارجی ایران می‌کند.

نماینده حسن روحانی ادامه داد:دلیل اصلی تحریم‌ها این بوده است که رئیس دولت نتوانست از ادبیاتی استفاده کند که این ادبیات در خدمت سیاست خارجی ما باشد.‌‌ در دستگاه سیاست خارجی‌ کشورمان نیروهای بسیار زبده داریم که توانایی بالای تجزیه و تحلیل دارند و از همه جا شناخت دارند.

واعظی خاطرنشان کرد:در این دولت از موضوعاتی مانند هولوکاست ا‌ستفاده و از عمق تاریخ درآورده شد و ما نفهیمیدم با چه هدفی این انجام شد‌ یا کارهای عجیب و غریبی که انجام می‌شد و مواضعی که امروز علیه کشور و روز بعد مخالف آن کشور اتخاذ می‌شد لذا ‌در مجموع باید پرسید که این چه سیاست خارجی است که نه در خدمت اقتصاد است و نه در خدمت سیاست خارجی است. با این سیاست خارجی ما با همسایگان روابط خرابی داریم و رابطه ما با اروپا و بسیاری از کشورها خراب است. ما امروز همسایه مان را رها کرده‌ایم و به سمت آمریکای لاتین رفته‌ایم. من مخالفتی ندارم که سیاست‌خارجی‌ ما تا آمریکای لاتین کشیده‌ شده است ولی زمانی رابطه با آمریکای لاتین خوب محسوب می‌شود که ما با کشورهای منطقه روابط خوبی داشته باشیم.

همچنین در ادامه این مناظره، علی باقری در پاسخ به این سئوال که مذاکرات ایران با 1+5 را چگونه می‌بینید،‌گفت: مذاکرات هسته‌ای صرفا مخصوص مذاکرات هسته‌ای نیست یعنی این موضوع مربوط به نظام قدرت جهانی در تقابل با جمهوری اسلامی ایران است. آنطوری که مقام معظم رهبری فرمودند، آنها با ایران هسته‌ای مخالف نیستند، بلکه با ایران اسلامی مخالف هستند. ما دو تجربه در مورد موضوع هسته‌ای داریم. یک تجربه در دوره اوائل 80 بود و یک تجربه‌ای‌هم امروز در این مقطع که بر اساس آن پیش می‌رویم. تجربه‌ای که در مقطع اول داشتیم، با این نگاه بود که ما باید به دنبال سهم خودمان در نظام بین‌الملل باشیم نه به دنبال حق خودمان. همانطور که آقای روحانی هم در سخنان خود مطرح کردند، ما باید با کدخدای دنیا کار بکنیم. پذیرش کدخدا در دنیا مخالف تعالیم حضرت امام و مخالف مبانی حکومت جمهوری اسلامی ایران است. اصلا ما یکی از اهدافمان مقابله با نظام سلطه است.

وی تصریح کرد: وقتی ما پذیرفتیم در دنیا کدخدایی وجود دارد، قائل به این هستیم که سهم ما را آنها بدهند و به دنبال احیا حق خود نیستیم. در همین چارچوب روند تعامل با کشورهای غربی و اروپایی در آن مقطع انجام گرفت که مذاکرات مختلفی را در تهران، بروکسل و پاریس داشتیم. نهایت این روند تعاملی این بود که هرچه آنها می‌خواستند، پذیرفتیم و به آنها دادیم. در پایان این دوره و در تاریخ 10 مرداد 1384 جناب آقای روحانی نامه‌ای را به آقای البرادعی می‌نویسند که این نامه در کتاب ایشان آمده است.

نماینده سعید جلیلی در ادامه بخش‌هایی از کتاب روحانی را قرائت کرد و گفت: این  نامه سرنوشت نگاه هسته‌ای از منظر کسی که قائل به تعامل کدخدا گونه و دریافت سهم خود ازنظام سلطه است. ایشان در نامه خود اینگونه می‌نویسند "علی رغم تلاش‌های صادقانه خود و حداکثر انعطاف (‌چون کشورهای اروپایی در انتهای این مذاکرات به ما پیشنهادی دادند که آن پیشنهاد گفته بودند که شما باید چرخ سوخت را جمع بکنید و دیگر فعالیت هسته‌ای نداشته باشید) سه کشور نه‌تنها حقوق ایران را برای توسعه صلح‌آمیز هسته‌ای مورد توجه قرار نمی‌دهند، بلکه حتی در حد اصلاح محدودیت‌های غیر قانونی و ناموجهی که بر اقتصاد و توسعه فناوری ایران اعمال شده نیز پای‌بند نیستند و ایران مابه‌ازای بسیار اندکی دریافت کرده است، پیشنهاد سه کشور اروپایی در زمنیه تقاضاها از ایران بسیار طولانی اما در مورد پیشنهادهای ارائه شده به ایران به صورت مضحکی کوتاه و نارساست. فقدان هر گونه تلاش برای ایجاد ظاهری متوازن این پیشنهاد را به دستور استعماری کاپیتولاسیون شبیه می‌سازد. پیشنهاد یاد شده توهینی به ملت ایران است که سه کشور اروپایی باید به خاطر آن از ملت ایران پوزش بطلبند.

باقری با خواندن بخش‌های دیگر نامه حسن روحانی خاطر‌نشان کرد‌: در ادامه آقای روحانی می‌گویند که "اگر در مقابل نگوییم هیچ، ایران مابه ازای اندکی دریافت کرد و بارها اقدام‌های اعتماد‌ساز خود را افزایش داد و تنها با قول‌های انجام نشده و درخواست های بیشتر روبه‌رو شد." عرض من این است که اگر ما قائل نشویم که باید به دنبال احقاق حقوقمان در جامعه بین‌الملل حرکت نکنیم، نه به دنبال گرفتن سهم خودمان از کدخدا، ما در صورتی که تعامل هم نکنیم، به یک چنین سرنوشتی دچار خواهیم خواهیم شد، بنابراین ما باید به دنبال  احقاق  حق خودمان باشیم.

به گزارش تسنیم، محمودواعظی در واکنش به سخنان باقری که بیان کرده بود نباید به دنبال گرفتن سهم خود بلکه باید به دنبال گرفتن حق خود در نظام بین‌الملل باشیم،‌ گفت: در این بحث مشخص است که نگاه آقای جلیلی و دولت ایشان در استمرار سیاست خارجی دولت آقای احمدی‌نژاد است. این سیاست خارجی یک سیاست خارجی تقابل‌جویانه است، یعنی اینکه سر جنگ با همه داشتن این سیاست خارجی قطعا نمی‌تواند منافع ملی و امنیت ملی ما را تامین بکند. اینکه ما یک سیاست تندروانه پیش گرفتیم و این اینکه با همه کشورهای‌ مختلف سر جنگ داریم، این ما را یاد سیاست دولت طالبان می‌اندازد. طالبان وقتی بر سر کار آمد، از همین مبنا استفاده می‌کرد، حتی ممکن است خط‌دهنده آنها به طوری القاعده باشد. این سیاست غلط است. نتیجه غلط بودن را نیز به عهده مردم می‌گذاریم. طبیعی است که ما دو طرف نمی‌توانیم یکدیگر را متقاعد بکنیم، زیرا دو اندیشه متقابل در زمینه سیاست خارجی داریم.

وی افزود: بنده از سال 64 تا به امروز در کار سیاست خارجی‌ هستم و انواع و اقسام مذاکرات را کردم و پرونده‌های مهمی را داشته‌ام و در این زمینه هم درس خوانده‌ام‌ لذا دلم برای کشور می‌سوزد و لذا فکر می‌کنم این سیاست نتیجه‌اش این می‌شود که با مطرح کردن بحث هولوکاست، اسرائیل مظلوم می‌شود. سیاست خارجی که به نوعی تحریم اقتصادی برای ما به ارمغان می‌آورد و پنج قطعنامه سازمان ملل و دو بیانیه برای ما می‌آورد. امروز برای من خیلی تعجب‌آور است که برخی از این کاندیداها در مورد اقتصاد صحبت می‌کنند، چگونه است که نمی‌دانند ‌با برخی از برنامه‌های داخلی تمام مشکلات اقتصادی را حل می‌کنیم.

نمایند حسن روحانی در ادامه این مناظره با بیان اینکه دولت آقای جلیلی به دنبال استمرار سیاست خارجی آقای احمدی‌نژاد است،‌گفت: این سیاست خارجی بزرگترین ضربه را به اقتصاد کشور می‌زند و تا زمانی این سیاست حاکم است، نه موضوع مذکرات هسته‌ای حل می‌شود و نه اقتصاد کشور. ما از حقوق هسته‌ای کشورمان به هیچ وجه نباید کوتاه بیاییم. سطح مذکرات هسته‌ای پایین آمده است. آقای روحانی با نماینده سه وزیر مذاکره می‌کردند ا‌ما امروز با توجه به اینکه جایگاه آقای جلیلی به عنوان د‌بیر شورای عالی امنیت ملی بسیار بالاتر است، با معاونین وزرا صحبت می‌کنند و انگلیس هم مدیر‌کل می‌آید و آلمان هم مدیر‌کل می‌آید. حتما باید این روش تغییر پیدا کند. شما نمی توانید که از یک طرف با همه بجنگید و از یک طرف با 1+5 بر سر میز مذاکره بنشینید.



باقری در واکنش به سخنان نماینده حسن روحانی با بیان اینکه باید اجازه بدهیم که مردم خودشان در مورد صحبت‌های ما قضاوت کنند، گفت: ما باید به مخاطب احترام بگذاریم تا خودش از صحبت‌های کارشناسان برداشت کند. سیاست خارجی آقای جلیلی وقتی در وزارت خارجه بودند، سیاست مشخصی بود. خیلی از سیاست‌های اعمالی را قبول نداشتند و امروز  هم همینگونه است. ایشان مسئول سیاست خارجی ایران نیستند‌، بلکه مسئول پرونده هسته‌ای کشورمان هستند. می‌توانیم بهترین رویکرد ایشان را ‌در مذاکراه با 1+5 و مذاکراتی که در زمینه هسته‌ای انجام شده است، ببینیم. این گفت‌وگو‌ها هم رو به جلو است و در طول چند سال گذشته ما وضعیتی را شاهد بودیم که طرف مقابل یک زمانی می‌گفتند ‌اصلا ما وارد گفت‌وگو نمی‌شویم تا ایران تعلیق نکند اما بعد مجبور شدند و بعد از اینکه ما تعلیق نکردیم، وارد گفت‌وگو ها شده‌اند و  عقب‌نشینی‌های دیگر که آخرین عقب‌نشینی‌های‌شان در همین آلماتی یک بود، یعنی از پیشنهادی که در بغداد دادند‌، در آلماتی یک عقب‌نشینی کردند.

وی با بیان اینکه روند گفت‌وگوهای ایران با 1+5 یک روند پویا و رو به جلو بود، تصریح کرد: عمدتا این گفت‌وگو ها با ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران همراه بود. این را طرف مقابل هم اذعان کرده است. حتی خود آمریکایی‌ها در مقاله‌ای مهم در گفت‌وگوهای آلماتی نوشتند که دلیل شکست گفت‌وگوها این بود که اولا غربی‌ها آمادگی مذاکرات را نداشتند و دوم اینکه آنها کیف تحریم‌ها را همراه خودشان نبردند. اینکه طرف گفت‌وگوی ما در چه سطحی یک بحث است اما مهم نتیجه گفت‌وگو است. آیا ما در گفت‌وگو ها به دنبال این هستیم که با یک مقام بالاتر یا پایین‌تر مذاکره کنیم و باهم دست بدهیم و بخندیم یا اینکه به دنبال تامین منافع ملت ایران هستیم؟

نماینده جلیلی خاطر‌نشان کرد:‌ در آن دوره روند به‌گونه‌ای شد که ما به جایی رسیدیم که همه فعالیت‌های هسته‌ای را تعلیق  کردیم و وضعیت  اصلاً به نفع ما نبود. من مثالی در این زمینه بزنم. درسا1387 بنده گفت‌وگویی داشتم با کوپر معاون سولانا در وین و ایشان این حرشف را زد که شما چرا این پیشنهاد را در وین به ما دادید؟ گفت ما آن زمان هر‌چه به شما می‌گفتیم، شما گوش می‌کردید و ما بر این اساس قدرت شما را کم ارزیابی کردیم و فکر کردیم شما خیلی ضعیف شدیم و چنین پیشنهادهایی را به شما کردیم‌ ولی در عین حال دیدیم که وقتی دولت عوض شد ما اشتباه کرده‌ایم.‌ اگر ما با این نگاه به سمت طرف مقابل برویم که آمریکا به عنوان دشمن در راس آن قرار دارد؛ قطعاً حق خودمان را بدست نمی‌آوریم.

باقری اظهار داشت: نکته آخر این است که ما باید به دنبال حق خود باشیم نه اینکه بر سر حقوق خود معامله کنیم. در دوره قبل ما بر سر حقوقمان معامله کردیم ولی در حال حاضر ما در مسیر تثبیت حقوقمان گام بر می‌داریم.

محمود واعظی در ادامه با بیان اینکه باید قضاوت را به مردم محول کنیم، اظهار داشت: من از مردم این سئوال را دارم که آیا شما از نظر سیاست خارجی وضعیت کشورمان بهتر است یا در‌گذشته؟ آیا ایرانیان خارجی  کشور در حال حاضر در وضعیت بهتری به سر می‌برند یا در گذشته؟ آیا گذرنامه ایرانی امروز عزت بیشتری دارد یا در گذشته؟ وضعیت اقتصادی، معیشتی و ... امروز بهتر است یا در گذشته؟ اینکه ما شش سال مذاکره بکنیم و دلمان را به این خوش کنیم که برای طرف مذاکره کلاس درس گذاشته‌ایم و ... و آنها را توجیه کرده‌ایم، آیا این مذاکره است. به نظر من این مذاکره نیست. مذاکره یک‌هنر است و این است که افراد بتوانند از حقوق ملت‌شان دفاع بکنند.‌ ‌در دو سالی که آقای روحانی مذاکره کردند، قرار بود پرونده را به شورای امنیت ببرند اما ما در این زمان پرونده نداشتیم، قطعنامه هم نداشتیم. آیا اینکه امروز مذاکره شده ‌و اینهمه تحریم شده، بهتر است یا دوران قبل که این مسائل نبوده است.

وی با طرح این سئوال که اگر آمریکا مشکل دارد، چرا ما در 1+5 مذاکره می‌کنیم، گفت: مگر آمریکا در 1+5 حضور ندارد. بستر ‌هسته‌ای در دوران آقای هاشمی درست شده ‌و بعد در دولت آقای خاتمی ادامه پیدا کرده است. دولت بر یک بستر آماده بوده است. مثل یک پسر حاجی که میراث زیادی به او می‌رسد اما به جای اینکه این میراث را اضافه بکند، ولخرجی و حاتم‌بخشی می‌کند.

واعظی در پایان تصریح کرد: در گفت‌وگوهای هسته‌ای نتیجه برای ما مهم است. دیپلماسی با شعار پیش نمی‌رود و نتیجه‌محور است. آقای باقری می‌گویند که آقای جلیلی جرو سیاست خارجی نبوده‌اند، در صورتی که در طی این 8 سال وی از سیاست خارجی دولت احمدی‌نژاد حمایت کرده‌ است. وظیفه آقای جلیلی در شورای امنیت هماهنگ کردن مسائل  سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... است و بخش زیادی از نابه‌سامانی‌هایی که وجود دارد را باید شورای امنیت پاسخگو باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 68
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    مشخص نبود نماینده حسن روحانی با کی داره مناظره میکنه....این اقا فقط به دولت حمله کرد وخیلی سعی کرد جلیلی رو احمدی نزاد معرفی کنه.جالب اینکه دم از اخلاق میزد ولی بیشترین تخریب وتمسخر علیه دولت انجام داد. ولی خوشم اومد درمقابل حرف های هسته ایی دکترباقری هیچ حرفی برای گفتن نداشت و زد به اون کوچه که زیر فشار حرف های دکترباقری دربره
  • ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    من دیدم تو تلوزیون از این که اقای واعظی گفت تفکرات سیاست خارجه این دوره مثل تفکرات القاعده و بن لادنه واقعا از اقای روحانی و..... خوشم نیومد عزت نفس ایرانیشون کجا رفته.القاعده هفت جد و ابادشه بن لادن هم رییس های واعظیه
  • ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    یکی به این بی هنرهای صدا و سیما بگه از کل برنامه چرا فقط 8 دقیقه به هر کدام فرصت دادند که در مورد هسته ای صحبت کنند که نتیجه آن شد که توسط واعظی به همه زحمات جلیلی و پیروزی های او در مذاکرات توهین شود.
  • علی ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۶
    0 0
    واعظی گل گفت،ایول بالاخره یکی از علل مهم مسائل اقتصادی و سیاسی و تحقیر هم وطنان خارج از کشور همین دیپلماسی ضعیف امثال جلیلی است.
  • ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آقای باقری خوب گذاشتی وقیحانه هر چی از دهنش در میاد به نقاط قوت دولت قبلی ( که طبق نظر آقا باید در دولت آینده باشد) بگه و با سکون جنابعالی به جلیلی هم در مرحله بعد حمله کنه . با حضورت دراین برنامه خوب تریبونی دادی که از عملکرد منفعلانه خودش در هسته ای چماقی بسازه و بر سر جلیلی بکوبه . چرا اونجا که نقاط قوت دولت قبلی رو میگفت دفاع نکردی؟ سکوت کردی در برابر بی انصافی و نتیجه ش هم زیر سوال رفتن جلیلی شد.
  • یوسف ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    باقری خوب از کتاب خود حسن فریدون روحانی، واعظی رو فیتیله پیچ کرد واعظی هم هی می خواست جلیلی رو بچسبونه به احمدی نژاد تا هم اون رو تخریب کنه و هم افتضاحات خودشون رو ماله بکشه
  • امیر تهرانی ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    جناب واعظی از ایجاد قشر پورشه سوار و مازراتی در چند ساله اخیر نگران هستند اما باید توضیح دهند که چرا توصیه های بزرگتر این جریان در مانور تجمل را فراموش کرده اند و چرا اغلب طرفداران نامزد مورد حمایت ایشان همین قشر هستند؟!!
  • هانیه ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    با حرفهای نماینده روحانی به این نتیجه میرسیم که 8 سال دفاع مقدس با نقطه نظرات این اقایان بیخود بوده وانرژد هسته ای کشک چون میخواهیم راحت زندگی کنیم باید به هر خفتی تن بدهیم نباید بر خلاف اسراییل حرف بزنیم نباید با امریکا و....کل کل کنیم چون ممکنه ما را تحریم کنند اگر این اقایان اصلاح طلب میماندد چه بلاهای که سر ما نمی اوردند
  • کمال گنجه ای ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    حالا مردم را از نظر اقتصادی در تنگنا دیدن می خواهند سوار کار شن با شعار اقتصاد. یادمان نرفته اول انقلاب گروهکها شعار نان مسکن سر داده بودن.
  • کمال گنجه ای ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    کسی که شعار کدخدا را می دهد نمی داند که تو ده اگر در منزل کبلعی معدن و چاه نفت باشد مال کدخدا می باشد.
  • محمدحسین ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    چیزی جز شرمندگی از حرفای آقای واعظی نمیتونم بگم. فکر فردا و روز قیامت باش که باید در محضر خدا جواب پس بدی
  • ashkan azizi ۰۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    maloome shoma ham fekret mesle doshmanane irano eslame aghaye vaezi
  • ۰۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    دولت طالبانی تهمت بزرگی است به دولت عدالت محور دکترجلیلی
  • memohammad ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    به هیچ وجه نباید بر سر حقمان معامله و مذاکره کنیم.گل گفتی آقای باقری
  • پیمان ترابی ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    سلام واقعا برای آقای واعضی متاسفم. که از لفظ طالبان برای کسانی که اصولا در برابر ظلم می ایستن استفاده کردن. مگه ما با کسی جنگ داریم؟ حداقل به حرف آقای روحانی که از کتاب خودشون نقل شد احترام بذارن؛ ایشون جای برنامه ارائه ندادن دولت فعلی رو نقد کردن؛ به اعتقاد من اگر ما در برابر ظلم عقب نشینی کنیم اون ها مطالباتشون از ما بیشترخواهد شد؛ بله گرونی وتحریم هست من خودم الان 30سالمه لیسانس دارم وبیکارم اما این حرف به حق همیشه آویزه گوشمه که (امام حسین (ع) زیر سم اسب رفت، ولی زیر بار زور نرفت)
  • لیلا ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    روحانی میگفت مستقل شرکت کرده ام اما در عمل پا جای پای موسوی گذاشته همش میگن زمان ما پرونده ایران نرفت شورای امنیت خب واسه چی باید میرفت وقتی شما تاسیسات هسته ای رو عملا تعطیل کرده بودین !؟ یکی نیس به اینا بگه که آقایون محترم شما عزت مارو ازبین برده بودین ؛پیشرفت هسته ای هم که نداشتیم الان به چی مینازین؟ دوره ی احمدی نژاد هر چی بد کرد خدایی تو هسته ای کم نذاشت تحریم شدیم اما پیشرفت کردیم
  • علیرضا ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    حرفای آقای دکتر واعظی رو هم سانسور میکنید؟؟؟ خیلی باحالین شما ها.البته از تیتیری که انتخاب کردید مشخصه کاملا عدالت دارید. یک مساله ای در مورد این کدخدایی که آقای روحانی فرمودند من بگم. دوستا اگر بدون غرض و پیش فرض خاصی برن و متن کامل اون صحبت ایشون رو بخونن متوجه میشن ایشون نگفتن آمریکا کدخدای ماست و ... که همه دوستان غرض دارو لجوج اینطور فکر میکنند. ایشون گفتند اروپایی ها از آمریکا خط میگیرن.پس آمریکا به قول معروف کدخداست. خیلی زشته اینطور برداشت کردنا با نیروهای انقلاب.
  • ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    واقعا از آقای باقری توقع نداشتم که همین طور آرام بنشیند و بگذارد اون بی سروپا هر سیاه نمایی وهر دروغی را با هوچی گری بگه و هیچ تو دهنی نخوره انشاالله فردا خود دکتر جلیلی عزیز تو دهنی واقعی رو به روحانی بزنه
  • حامی مقاومت ۰۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    کسیکه ادعای احیای اخلاق در زمامداری میکنه خودش و نماینده اش جز تخریب مخالفانشان حرفی برای گفتن ندارند. دکتر باقری با متانت و اخلاق اسلامی و با دلیل خط سازش را ضربه فنی کرد.
  • سبحان ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    یه سوال آقای روحانی شما که تو مرکز تحقیقات استراتژیک کشور هستید در طی این چند سال چه راهکار عملی برای اداره کشور وبرون رفت از این مسائل پیشنهاد دادید ؟راستی آقای روحانی از نظریه اقتصاد نئو کینزی که در مجمع با تصمیم شما وهمکارانتون برای تبدیل و تطبیق اقتصاد کشور با این سیستم چه خبر؟آیا شما نمیدونید که همین سیستم اقتصاد تا الان باعث شده که اقتصاد حوزه اروپا در شرف فروپاشی قرار بگیره مگر شما نمیگید که به رهبر ارادت دارید مگر رهبری نفرمودند از سیستم های اقتصادی که در دنیا امتحان خودشون رو پس دادن وشکست خوردن استفاده نکنید؟کدومشون رو باور کنم؟قسم حضرت عباس یا.....
  • ۰۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    ادامه ی راه احمدی نژاد یعنی نابودی ایران
  • MojICiviL ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    با اینکه طرفدار جلیلی هستم خیلی حال کردم با نماینده روحانی تا قبل از وقت آخر هرچی باقری می گفت تایید می کرد همه رو گذاشت برای تایم آخر تا نتونه از خودش دفاع کنه همه مشکلاتو گذاشت گردن تحریم یکی نیست بگه آخر این تورم ناشی از تحریمه؟؟؟ ناشی از نقدینگی است؟؟؟؟ ناشی از مدریت ضعیف احمدی نژاد بود؟؟؟ هر حریفی ارزش مبارزه نداره آقای روحانی مناظره فردا سیاست خارجه گاردتو محکم بگیر که فردا حرف سیاست خارجست می خوام ببینم از چی دفاع می کنی مناظره فردا حرفهای اصلی جلیلی روحانی و ولایتی می زنن همونطور که حرف اصلی رو در فرهنگ حداد زد
  • حسن صابري ۰۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    اين اصلاَ خوب نيست كه آقاي واعظي بدون منطق صحبت ميكنند.سياست هاي كه آقاي روحاني درپيش گرفته اند چيزي جز حقارت را براي ملت ما به ارمغان نمي آورد.آقاي روحاني ما در جنگ نابرابر تحميلي باج نداده ايم چه رسد به الآن كه در اوج سربلندي و پيشرفت هستيم.
  • ۰۴:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    تسلط باقری و عدم تسلط واعظی نتیجه اش می شود اقدام به تخریب آقای جلیلی آقای واعظی دوره رای آوردن با تخریب گذشته ... حالا باید صادق باشی تا رای بیاوری به هر حال سخنان باقری خیلی بیشتر به دلم نشست و به واقعیات نزدیک بود
  • MojICiviL ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    خدایا واقعا ما مسلمونیم؟؟؟ بابا امام حسین سرشو داد بچشو داد داداششو داد که زیر بار حرف زور نرود اون وقت ما باید بیام بشنیم که آمریکا کدخدا باشد؟؟؟؟ تورا به خدا می گه باید بازیرکی دقل بازی سیاست پیش ببریم بابا اگه این طور بود که امام علی از عمروعاص زیرک تر بود نخواد با دروغ باج دادن جلوی معاویه کنار بیاد آقای روحانی واقعا امام سیاست خارجیش اینطور بود؟؟؟؟ میدونم خیلی ها با دیدن قسمت آخر مناظره راشون برمیگرده چون معملا در مناظره اونی که نفر آخر حرف میزنه افکار بیشتری را جذب می کنه بابا مردم ایران به خدا قسم تحریمها به خاطر برنامه هسته ای نیست اگه اینطور بود چرا پاکستان تحریم نیست؟؟؟؟ "آنها با ایران هسته ایمشکل ندارن با ایران پیشرفته مشکل دارند" امام خامنه ای نه سازش نه تسلیم یار ولایت هستیم
  • امیر ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    نماینده روحانی دستش واقعا خالی بود و دائم سعی می کرد جلیلی رو به احمدی نژاد ربط بده و از این طریق نقاط ضعف احمدی نژاد رو به جلیلی منتقل کنه!!!
  • حاج ميثم ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    جناب آقاى واعظى و روحانى؛ معمر قذافى هم به آمريكا به چشم كدخدا نگاه ميكرد، حسنى مبارك نيز، بن على هم، صدام و ساير ديكتاتورها و مال اندوزان جهان هم همين نگاه را داشتند. سرانجامشان چه شد؟! فأعتبروا يا أوالأبصار.
  • زویا ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    کاملا واضح بود که 1: نماینده روحانی چیزی برای گفتن نداشت 2: برای تخریب جلیلی اومده بود.
  • ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    نماینده روحانی یعنی واقعا خودشو ولایتمدار میدونه؟! مشکل ما رابطه با امریکاس و بعد از این همه چیز گل و بلبل میشه؟! اينكه ميگويند «ما نميگذاريم ايران سلاح هسته‌اى درست كند»، يك تقلب در حرف زدن است. مگر بحث سر سلاح هسته‌اى است؟ در قضيه‌ى هسته‌اى ايران، بحث بر سر سلاح هسته‌اى نيست؛ بحث سر اين است كه شما ميخواهيد جلوى حق قطعى و مسلّم ملت ايران را - كه غنى‌سازى هسته‌اى و استفاده‌ى صلح‌آميز از توان داخلى خود ملت ايران است - بگيريد. البته اين را هم نميتوانيد و ملت ايران آنچه را كه حق خودش است، انجام خواهد داد. بيانات در ديدار مردم آذربايجان‌ ۱۳۹۱/۱۱/۲۸
  • میترا ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    1 سوال از اقای روحانی که اگه جواب بدن من بهش رای میدم : ما که قرار نیست مواضعمون تغییر کنه چرا اونا بقول شما مواضعشون در زمان تصدی احتمالی شما باید مواضعشون تغییر کنه ؟؟؟ تحریما را بردارن و اجازه بدن بدون هیچ مشکلی ما غنی سازی را ادامه بدیم ؟؟؟؟؟مگه اینکه .................
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    اون طالبان رو خوب اومدی
  • لیلا ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    جنجال آفرینی به نفع اوناس تا بتونن دوباره فتنه کنن اتفاقا این هوشیاری تیم آقای جلیلیه که با متانت نقششونو نقش بر آب میکنه
  • میترا ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    دمت گرم++++++++++++++++++++++ این حرفه بدجوری منو یاد ولنگاری های رسانه ای دوران 2 خرداد میندازه
  • ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    نماینده روحانی ظاهرا باقری رو با احمدینژاد اشتباه گرفته بنده خدا این جلیلیه نه احمدی نژاد بگو تو سیاست خارجی خودت چیکار کردی که کل انرژی هسته ای رو خوابوندی بعدم جرج بوش تو سنا بلند شد گفت ایران محور شرارت این سیاست کدخدا بالا سریتونه ؟
  • حاج یوسف ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    رای حامیان انقلاب اسلامی سعید جلیلی
  • ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    نیروهای انقلاب ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • امیرحسین ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    درود بر روحانی
  • مهدی ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    یه بار جمله تو بخون ببین خودت فهمیدی چه گفتی
  • ناشناس ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آقای واعظی اگر آلزایمر گرفته اند چندان تعجبی نداردولی اینکه فکرکنند ملت یادشان رفته چه خیانت بزرگی درزمان آقای خاتمی شد یک توهین خیلی بزرگ است به مردم ولایتمدار ایران برای اینکه آقای واعظی ازاین آلزایمری دربیاید پیشنهاد میکنم که دیپلماسی ذلیلانه خودشان را درزمان ریاست جمهوری آقای خاتمی وعهدنامه ترکمنچایی که برای آمریکا نوشته بودند را درمستند هسته ای تماشا بفرمایند وضمنا درباب آزادی مطبوعات در دولت آقای خاتمی که ادعای توسعه سیاسی و آزادی اندیشه داشتند همین بس که انواع توهین ها به مولایمان امام حسین (ع)که گفتند امام حسین خشونت طلب است به پیامبر که گفتندمعصوم نیست وبه امام زمان که همین اکبرگنجی ملعون وازیاران شفیق خاتمی که گفت اصلا امام زمانی وجودندارد ودرباب مهاجرانی که گفتنی بسیاراست ولی دراین مجال نمیگنجدوبه اندکی بسنده میکنم که به قول معروف ننگ ما ننگ ما وزیرفرهنگ ما ودرباب سیاست که داشت یادم میرفت بایدبگویم که همان اغتشاشات سال78بس که ازاحساسات پاک دانشجویان استفاده کردید وآن بلوا را به راه انداختید واگر نبودمدیریت رهبری شما مملکت را دودستی تقدیم آمریکا میکردید ودرآخر به آقای واعظی توصیه میکنم کمی درباب تاریخ مطالعه داشته باشند تا دررسانه ملی تواضع ذلیلانه خودرادرمقابل غرب رابا عنوان دیپلماسی موفق معرفی نکنند
  • ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    ما دنبال حقمان هستیم و این آقایان دنبال گذرنامه! ما خدا را بزرگ می دانیم و این ها دنبال کدخدا! اینترنت و زبان انگلیسی و دست دادن با ما هم می شود امتیاز! منفع جمعی کوچک هم می شود منافع ملی! خصوصا منافع آنهایی که بچه هایشان خارج تحصیل و یا تفریح می کنند.
  • ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    راستی آقای روحانی از نظریه اقتصاد نئو کینزی که در مجمع با تصمیم شما وهمکارانتون برای تبدیل و تطبیق اقتصاد کشور با این سیستم چه خبر؟آیا شما نمیدونید که همین سیستم اقتصاد تا الان باعث شده که اقتصاد حوزه اروپا در شرف فروپاشی قرار بگیره مگر شما نمیگید که به رهبر ارادت دارید مگر رهبری نفرمودند از سیستم های اقتصادی که در دنیا امتحان خودشون رو پس دادن وشکست خوردن استفاده نکنید؟کدومشون رو باور کنم؟قسم حضرت عباس یا.....
  • سعید ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    عدالت محور احمدی نژادتونم دیدیم!!
  • سعید ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آره چه پیشرفتی! اونم تو اقتصاد!
  • ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    اگر ادامه راه احمدی نژاد یعنی نابودی پس چرا آقای روحانی جدیداً طرفدار سفرهای استانی و پرداخت رایانه و ارتباط مستقیم با مردم و ... افتادند؟! اینها اگر احمدی نژاد نبود صد سال دیگه هم به فمر مردم و ارتباط با مردم نبودند و در کاخ های خود مشغول گذران زندگی خوش بودند.
  • ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    دقیقا. مساله به این مهمی طوری تموم شد که اقای روحانی شد مدعی هسته ای! واقعا که. اگر اینطوره که هسته ای از دولت هاشمی شروع شد، غلطه، چون نیروگاه بوشهر زمان شاه شروع به ساخت شد. پس هسته ای برای شاهه!!!! ضمن اینکه شاه با اونهمه خنگی عقلش رسید وقتی بعضی کشورهایی که بمب دارن npt رو امشضا نکردن، اینم نکنه. ولی دولت اصلاحات نفهمید. npt رو امضا کرد و بیچارمون کرد. حالا نشسته به دولت احمدی نزاد میگه پسر حاجی!!!!!
  • ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    شما الان نگران همطنان خارج از کشوری؟؟؟؟ عربها که انقدر به آمریکا باج میدن، هموطنانشون در اون کشورها حالشون خوبه؟ کسی بهشون نمیگه تروریست؟ ملخ خور؟ تو فیلماشون وحشی نشونشون نمیدن؟ چرا خودتون رو گول میزنید؟؟؟؟
  • ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    دقیقا. یا اینکه چرا بچه روساشون هواپیمای شخصی و کشتی تفریحی دارن.
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    دقیقا
  • ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    یادمونه چطور جلوی کدخداشون سر خم میکردن. روی پله پائینی نگهشون میداشتن. 3 ساعت پشت در اتاق معطلشون میذاشتن. عجب عزتی داشت ایرانی اون روزای دولت اصلاح طلب!!!! حالا هی طرفداراش بیان ماستمالی کنن.
  • ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    احسنتتتتتتتتت. اقتصاد نئوکینزی رو خیلی خوب گفتی دمت گرم.
  • ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    اضافه کنید مدعی هسته ای شدن را.
  • ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    مهدی! نفهمیدن خودتو به بقیه تسری نده. خودت یه بار دیگه بخون میفهمی
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آفرین
  • ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    آنکه با خونه ملیاردی و ماشین آنچنانی و مبل از تخت شاه نرمتر میگه درد مردمو میفهمه این بیشتر به جوک شبیهه
  • صادق ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    حسن خطرناکه حسن من گفتم که خطرناکه.
  • ناظر ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    ایا اون گروهکها با شعار به جائی رسیدن .مردم ما عاقل هستند.
  • ناظر ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    چشم کورت را بازکن سعید کار های انجام شده. تولید برق خود کفائی بنزین و تر مینال کامل لوله کشی گاز در کل کشور و قطع خرید گاز از روسیه
  • مادر ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    ای سعید تو هم خوابت می اید برو بخواب چشم کوچلو.
  • محسن ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    قضافی هم برای کدخدا سر خم فرود اورد چه شد قمه نوش جانکرد.
  • مراد ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    خب خودش را ضعیف دیده دست به تخریب می زند.
  • شناس ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    نه حزب مدار می دانه
  • شناس ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    حتما تو هم امریکائی
  • حسن ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    من همه اینا رو می دونم چکار کنم معمورم و معضور
  • ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    چند رود
  • شناس ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    همون خوب شد که بنز سوار نیامد.
  • ۰۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    خوشم اومد خوب از چشم مردم افتادید چهره واقعی تون داره رو میشه
  • ۰۲:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    پیروزی جلیلی چی بوده ؟ ولایتی زد کرک و پرشو ریخت پایین
  • ۰۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    0 0
    امروز تونونم دیدیم که ولایتی جلیلی رو ضربه فنیی کرد:)

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس