به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در همایش "اخلاق انتخاباتی، حماسه سیاسی" با اشاره به اینکه «سختترین جایی که انسان میتواند اخلاق و تقوا را رعایت کند عرصه سیاسی است» گفت: رعایت اخلاق و تقوا در عرصه سیاسی اجر و ثواب بالایی دارد و از حساسیت ویژهای برخوردار است بنابراین کسانی که اساسا در عرصه سیاسی حضور مییابند باید از شخصیت خودساخته و باثبات برخوردار باشند.
وی خاطرنشان کرد: جامعه هوشمند، جامعهای است که انتظار زیادی از افرادی که دارای ضعف نفس هستند ندارد، لذا باید شخصیتهایی را در نظر بگیرند که از خوشخلقی، سعه صدر و تقوای سیاسی برخوردار هستند.
پناهیان با بیان اینکه «کسانی که وارد عرصه سیاست میشوند بر اساس روایات باید دارای خانواده خوب و تربیت مطلوب باشند» افزود: دشوار است کسی در این عرصه یعنی عرصه سیاست، تقوا و اخلاق را رعایت کند. گاهی اوقات نیز ما مردم مقصر هستیم و توجه نمیکنیم که مسئولیتها را به چه کسی میدهیم و این عرصه را عرصه آزمایش چه کسانی قرار میدهیم.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: باید انتظاراتمان را بالا ببریم و از سیاسیون بخواهیم که از اخلاق و تقوای سیاسی بالایی برخوردار باشند. اگر مسئولان تقوا را رعایت کنند بر اساس روایات معصومین (ع) فرزندان نیز تحت تاثیر آنها قرار خواهند گرفت در غیر این صورت در جوانان بیتقوایی رواج خواهد یافت و تربیت خانوادگی در آنها بیتاثیر خواهد بود.
وی با بیان اینکه «فرهنگ جامعه ما جدای از نهادهای فرهنگی و رسانهها متاثر از وضع اخلاقی مسئولان سیاسی جامعه است» گفت: پست سیاسی یک پست اخلاقی است که نیاز به تقوا دارد همانگونه که برای امام جماعت این شرط را قائل هستیم باید برای سیاسیون که مسئولیتی بسا مهمتر بر عهده دارند را قائل باشیم، اما گاها این شرط را برای یک شخص سیاسی قائل نمیشویم در حالی که عدالت یک رییسجمهور بسیار ضروریتر از عدالت یک امام جماعت است، چون او تریبون جمهوری اسلامی را در اختیار دارد و از موقعیت خاصی برخوردار است.
پناهیان فرصت انتخابات را محل نمایش تقوا و اخلاق عنوان کرد و گفت: اگر ما تمام پستها و جایگاههای سیاسی را یک پست اخلاقی بدانیم توقع مردم بالا میرود و در این صورت کسانی که از شخصیت اخلاقی برخوردار نیستند جرات نمیکنند خود را در معرض رای مردم قرار دهند.
مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با تاکید بر اینکه «ایام انتخابات فصل بداخلاقی نیست زیرا مردم آنها را میسنجند» گفت: آن چیزی که ما نیاز داریم تقوا است نه اخلاق، زیرا احتمال دارد اخلاق به رابطه خلق و خوی انسان با خداوند کاری نداشته باشد. شاید فردی به خاطر خداوند متواضع نباشد بلکه از سر بیعرضگی یا ویژگیهای ارثی خوش خلق و متواضع باشد، به طوری که امام رضا (ع) میفرمایند مواظب باش تواضع یک شخص تو را فریب ندهد زیرا معلوم نیست او در بحرانها دوام آورد و نلرزد.
وی اظهار کرد: ما اخلاق خوب کسی را قبول داریم که به خاطر خدا باشد و اسم آن تقوا است و آنچه دستگیر افراد در بحرانها و شرایط سخت است تقوا میباشد.
پناهیان ادامه داد: متاسفانه بعضیها در عرصه سیاسی اسیر خوشاخلاقی خود میشوند. اگر کسی صرفا اخلاقش خوب باشد اما تقوا نداشته باشد سه حالت دارد؛ یا محبت بیش از حد میکند، یا اسیر خوشاخلاقی دشمنان میشود و یا در بحرانها کم میآورد، بنابراین بهتر است به جای کلمه اخلاق از تقوا و به جای اخلاق سیاسی از تقوای سیاسی استفاده کنیم.
مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با طرح این سوال که چرا تقوای سیاسی دشوارترین نوع تقوا است؟ گفت: در تاریخ اسلام اتفاقات زیادی گواه بر این مساله داریم که چه تلفاتی به خاطر کمبود تقوای سیاسی داده شد، زیرا کسانی که اشتباه میکردند به خاطر ترس از اعتبار و آبروی خود و به خاطر اینکه در برابر یک ملت عذرخواهی کنند پافشاری میکردند و راه ابلیس را میپیمودند و این بسیار دشوار است.
این کارشناس مسائل دینی معتقد است: یکی از راههای گمراه کردن قویترین سیاسیون این است که اشتباهاتشان را تئوریزه و توجیه کنیم در این صورت آن شخص شیفته شما خواهد شد.
پناهیان با بیان اینکه «در مسیر عدالت رعایت تقوا بسیار دشوار است» گفت: برای اجرای عدالت نیاز به قدرت است و وقتی فردی قدرت پیدا کرد میتواند از آن هر طور که دوست دارد استفاده کند، بنابراین اگر در مسیر اجرای عدالت تقوا را رعایت کردیم به شما خواهند گفت که بیعرضه هستید.
وی خاطرنشان کرد: گاهی در مسیر عدالتخواهی نیز بیتقوایی صورت میگیرد و یکی از سختترین آزمایشهای الهی این است که به کسی بگویند در مسیر اجرای عدالت تقوا را رعایت کن و این بسیار سخت است، زیرا تقوا دست و پای عدالتگرایان را میبندد و مردم باید فوقالعاده هوشیار باشند.
مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با تاکید بر اینکه «رعایت تقوا کار عدالتخواهان و عدالتگرایان را دشوار خواهد کرد» با اشاره به دو مصداق از تقوا با عنوان رفتار سیاسی و گفتار سیاسی، افزود: اگر در رفتار سیاسی کسی تقوا را رعایت کند دیگر رفیقی نخواهد داشت. درباره گفتار سیاسی نیز باید توجه کرد که انسان با دو پهلو حرف زدن میتواند بیتقوایی کند.
پناهیان با اشاره به اینکه «بداخلاقی در دو نوع بداخلاقی پنهان در گفتار و بداخلاقی پیدا در گفتار نمود پیدا میکند» گفت: بداخلاقی پیدا آن است که آبروی کسی را سریعا و با افشاگری و سرزنش ببری و بداخلاقی پنهان، دوپهلو سخن گفتن است تا مسیر حق را تضعیف کنی.
وی خاطرنشان کرد: این نوع بداخلاقی بسیار بد است. سالهای قبل وقتی بعضیها در روزنامههایشان مینوشتند دانستن حق مردم است و با زیرکی بداخلاقی میکردند من به آنها گفتم که جواب این بداخلاقی را خواهید گرفت. آن زمان آنها لبخند میزدند و میگفتند اینقدر رعایت اخلاق لازم نیست اما آنها جواب خود را گرفتند.
مشاور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها ادامه داد: باید دید بداخلاقیها از کجا آغاز شد. آنجا که رقیب خود را با اصطلاح طالبان خطاب کردند او نیز در جواب آنان بعضی چیزها را گفت.
پناهیان با بیان اینکه «امیدواریم دوران بداخلاقیهای پیدا و پنهان گذشته باشد» گفت: من دست کاندیداهایی را که به خاطر رای نیاوردن بداخلاقی نکنند، میبوسم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: یادمان باشد که علی (ع) دشمنان خود را که با او میجنگیدند به شرک و نفاق متهم نمیکرد، بلکه میفرمود آنها برادران ما هستند که به ما ستم میکنند، بنابراین همواره باید رعایت تقوا را به ویژه در عرصه سیاسی مدنظر قرار دهیم و مسئولان تقوای سیاسی را رعایت کنند تا در جامعه نیز شاهد گسترش آن به صورت پیدا و پنهان باشیم.
کد خبر 216627
تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۷:۲۶
- ۰ نظر
- چاپ
یک استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر لزوم رعایت تقوای سیاسی در جامعه از سوی سیاسیون، گفت: رعایت اخلاق و تقوا در فضای سیاسی بسیار سخت است و من دست کاندیداهایی که به خاطر رای نیاوردن بداخلاقی نکنند را میبوسم.