کد خبر 215677
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۹

رئیس مجلس گفت: موضوع سلامت موضوعی بسیار مهم و همردیف با امنیت است و اگر جامعه‌ای سلامت را محور قرار دهد، از نظر پیشرفت اقتصادی رشد جدی خواهد داشت.

به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست هم‌اندیشی سلامت که به همت مرکز پژوهش‌ها و با حضور اساتید برجسته پزشکی کشور برگزار شد، در سخنانی گفت: در حوزه سلامت اقدامات خوبی انجام شده و امیدوارم در این زمینه با هم‌فکری اساتید و پزشکان حاضر در جلسه گام‌های اساسی در حوزه تقنین و نظارت برداشته شود.

وی افزود: یکی از اساتید در حین سخنرانی در این جلسه تاکید داشتند که بحث سلامت نباید سیاسی شود، اما من معتقدم که ای کاش سیاسی می‌شد و اگر چنین بود، در شعارهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری درباره سلامت هم مطلبی گفته می‌شد. این در حالی است که در شعارهای نامزدها کمتر راجع به سلامت حرف زده می‌شود.

رئیس مجلس ادامه داد: این در حالی است که در کشورهای دیگر و در زمان انتخابات حوزه تامین اجتماعی و سلامت، مسئله‌های اصلی است در حالی که در کشور ما چنین نیست.

لاریجانی با بیان اینکه سیاست باید ریشه در عقلانیت داشته باشد، تصریح کرد: موضوع سلامت موضوعی بسیار مهم و هم ردیف با امنیت است و اگر جامعه‌ای سلامت را محور قرار دهد، از نظر پیشرفت اقتصادی رشد جدی خواهد داشت.

وی یادآور شد: در یکی از مقالاتی که اخیرا مطالعه کردم نوشته شده بود که 11 درصد رشد اقتصادی در 53 کشور در 3 دهه اخیر به دلیل توجه به حوزه سلامت بوده است، اما در کشورهایی که از نظر توسعه‌یافتگی عقب هستند و کشورهای در حال توسعه، نیم‌درصد رشد اقتصادی مربوط به حوزه سلامت است.

رئیس مجلس با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در حوزه سلامت می‌تواند به رشد اقتصادی کمک کند، تصریح کرد: با سرمایه‌گذاری در این حوزه شاهد بازگشت سرمایه و افزایش رشد اقتصادی خواهیم بود.

لاریجانی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات جدی در حوزه سلامت مربوط به مدیریت است، تصریح کرد: در کشور ما تغییرات زیادی انجام می گیرد که گاه این تغییرات بسیار عجیب و غریب است و به نظر میرسد اگر سیاست در کشور چند رکن را رعایت کند، گرفتاری در مدیریت ایجاد نخواهد شد.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین این ارکان عقل و عقلانیت است، تصریح کرد: عقل یکی از موهبت های بزرک خداوند به انسان ها است.

رئیس نهاد قانونگذاری کشور ادامه داد: امام حسین (ع) می‌فرمایند اگر انسان 5 چیز را رعایت کند، سعادتمند خواهد شد که این 5 چیز عقل، دین، ادب، حیا و خوش خلقی است.

لاریجانی تاکید کرد: عقل پایه اصلی رفتارهای انسان است و چنانچه رفتارها معقول باشد، مدیریت در جامعه درست اعمال خواهد شد.

رئیس مجلس افزود: نکته دیگر برای داشتن مدیریت بهینه در کشور اعتدال است، چرا که افراط گری مشکل ایجاد می‌کند و چنانکه شهید مطهری تاکید داشتند روش اسلامی روش اعتدال است، زیرا اسلام چند ارزشی است و نه تک ارزشی.

وی با بیان اینکه متعادل بودن یعنی همه ارزشها را با هم جلو بردن، گفت: اعتدال به قدری مهم است که شهید مطهری می‌فرماید یکی از مهمترین دلایلی که کشورها و تمدن‌ها و جوامعی که از بین می‌روند، تمرکز بر روی یک ارزش و غفلت از سایر ارزش‌هاست. بر این اساس همانطور که اعتدال در خانواده آرامش ایجاد می‌کند، در جامعه نیز منجر به ارتقای مدیریت و آرامش می‌شود.

رئیس مجلس توجه به فکر جمعی را یکی دیگر از مولفه‌های برطرف کردن اشکالات مدیریتی در کشور دانست و گفت: کسانی که تصور می کنند با تک‌روی می‌توانند مدیریت کنند در اشتباه هستند، چرا که افراد ذوالفنون نبوده و بر این اساس باید از نظر متخصصان و کارشناسان در مدیریت امور استفاده کنند.

لاریجانی با تقدیر از مرکز پژوهش‌های مجلس برای گردآوری علما و متخصصان حوزه سلامت تصریح کرد: این اقدام یعنی احترام گذاشتن به عقل جمعی و این مسئله مدیریت سالم در کشور ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه اظهارات پزشکان و اساتیدی که در این جلسه صحبت کردند، می‌تواند برای مرکز پژوهش‌های مجلس یک پروژه برای پیگیری باشد، گفت: به طور مثال در اظهارات یکی از پزشکان گفته شد که اگر می‌خواهیم بر روی اطبا فشار بیاوریم تا ساعات زیادی در بیمارستان بمانند، باید برای آنان مکانی تعبیه شود که بتوانند بیماران خود را پذیرش کنند و لازم به ذکر است که اگر این مسئله احتیاج به قانون دارد، باید قانون آن تدوین شود.

رئیس مجلس افزود: اخیراً در مجمع تشخیص مصلحت نظام سیاست‌هایی درباره سلامت مورد بررسی قرار گرفت که در آن آمده بود که برنامه‌ها در دست وزارت بهداشت و درمان باشد اما پول آن به سازمان تامین اجتماعی واریز شود که من معتقدم با توجه به اینکه در بسیاری از مواقع پول به موقع به آنان داده نمی‌شد، از اول پول به وزارت بهداشت و درمان داده شود.

لاریجانی اظهارداشت: همچنین گاهی از این پولها در جای دیگری استفاده می‌شد که این مسئله تخلف قانونی است و بر این اساس مشکلات مدیریتی ایجاد می‌شد و بنابراین در مجمع چنین تصویب شد که پول از همان ابتدا به وزارت بهداشت و درمان داده شود.

وی تصریح کرد: یکی از اقداماتی که میتواند در حوزه بهداشت و درمان و سلامت تغییر ایجاد کند، این است که برای نخبگان شرایطی ایجاد شود که کارهای تحقیقاتی انجام دهند و ایده‌ها و برنامه‌های خود را منتقل کنند که مرکز پژوهش‌های مجلس می‌تواند پیشنهادات را بررسی و در قالب تدوین طرحی به مجلس ارسال کند.

رئیس مجلس یادآور شد: در شرایطی که معضلاتی در زمینه دارو وجود دارد و برخی از آن مربوط به شرایط کلی کشور و مقداری مربوط به مدیریت است.

لاریجانی دردادامه گفت: باید چند نکته در اولویت‌های مربوط به حوزه بهداشت و سلامت قرار گیرد که سمتگیری در بخش سلامت یکی از این اولویتها است به طوری که باید فرهنگ توجه به سلامت در مجلس و دولت مبنا قرار گیرد و سمت‌گیری‌ها مشخص شود که سلامت در کشور چه جایگاهی دارد و باید در این زمینه جهت‌گیری‌ها به خوبی روشن شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های بعد از انقلاب اقداماتی در حوزه بهداشت و سلامت انجام شد که بسیار ستودنی بود، تصریح کرد: ایجاد شبکه بهداشت و تاثیر آن در امید به زندگی و کاهش مرگ و میرها می‌تواند تاثیر بسزایی در بهبود وضعیت سلامت در کشور داشته باشد.

رئیس نهاد قانونگذاری کشور برنامه‌ریزی برای تحقق اهداف در حوزه سلامت را یکی دیگر از اولویت‌ها در این حوزه دانست و گفت: گاه سیاست‌هایی نوشته می‌شود اما چون در برنامه‌ریزی نقص وجود دارد به مرحله اجرا درنمی‌آید، این در حالی است که از این دست در اسناد بالادستی زیاد در کشور وجود دارد اما در مقام اجرا باید به گونه‌ای فرمول‌بندی شود که اشکالات رفع گردد.

لاریجانی ساماندهی سیستم سلامت را از دیگر اولویت‌ها در حوزه سلامت و بهداشت و درمان دانست و گفت: پیشنهاداتی که ارائه می‌شود باید از طریق قانون عملیاتی شود و تغییرات زیاد در حوزه بهداشت و درمان مشکلات زیادی را در این حوزه به وجود خواهد آورد.

وی ادامه داد: علاوه بر این بسیاری از مشکلات در سیستم سلامت مربوط به سازوکارهای اجرایی است و اقداماتی که در مجمع تشخیص مصلحت و یا در مجلس در حوزه بهداشت و درمان و سلامت انجام میشود برای سهل کردن امور و کمک به مردم است.

رئیس مجلس تاکید کرد: با توجه به نقصی که در کشور وجود دارد و آن نبود احزاب در کشور و ضعف وجه نظارت مدنی است همه چیز از طریق نظارت‌های خشک دیوانی حل نمی‌شود.

لاریجانی ادامه داد: دولت‌ها تغییر می‌کنند و با تغییر آنها نیز سازوکارهای اجرایی تغییر می‌کنند. بر این اساس آنچه که می‌تواند به اجرای قوانین کمک کند نظارت نخبگان است و اگر نخبگان بتوانند بر کار مجلس و دولت نظارت کنند، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

وی گفت: یکی از مزایای نظارت بخبگان این است که حواس مجلس و دولت جمع می‌شود تا تصمیمات درست اتخاذ کنند و همچنین نخبگان می‌توانند ایده و پیشنهاداتی ارائه دهند که منجر به اتخاذ تصمیمات درست خواهد شد.

رئیس مجلس تصریح کرد: بکارگیری نخبگان می‌تواند در اصلاح مسیر، ساماندهی و رشد عقلی در حوزه سلامت به مجلس و دولت کمک کند و بر این اساس از مرکز پژوهش‌های مجلس می‌خواهم که سازوکاری فراهم شود که از ایده و پیشنهادات متخصصان در حوزه بهداشت و سلامت استفاده و سیستم و روش نظارتی بر کارها تعبیه شود که هم بر کار مجلس و دولت نظارت کند تا شاهد رشد عقلانی در حوزه دیوانی باشیم.

همچنین در این جلسه کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به برگزاری جلسه هم‌اندیشی در حوزه سلامت که با همکاری مجلس و مرکز پژوهش‌ها انجام شده است، تصریح کرد: مرکز پژوهش‌های مجلس به‌عنوان بازوی مشورتی و اتاق فکر قوه مقننه است که کمک مشورتی و کارشناسی به نمایندگان در عرصه‌های مختلف ارائه می‌دهد.

وی با تاکید بر نقش حوزه سلامت در کشور تصریح کرد: اصلی‌ترین عنصر یک جامعه انسان است و انسان مورد نظر کسی است که از سلامت کامل برخوردار است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به تعریف سازمان بهداشت جهانی از انسان گفت: براساس این تعریف انسان باید دارای احساس رضایت کامل جسمانی، روانی، اجتماعی و دوری از ناخوشی و بیماری باشد که بهداشت کامل انسان ابعاد مختلف اجتماعی، روانی و معنوی در جامعه دارد.

جلالی با بیان اینکه ایران در منطقه‌ای پرخطر و بلاخیز واقع شده است، گفت: این مسئله و همچنین دلایلی مانند فقر، مشکل مسکن، بیکاری، اشتغال ناپایدار، روشهای غیربهداشتی دفع فاضلاب، مصرف دخانیات، آلودگیهای ناشی از دود و... اشکالاتی در سلامت انسانها به وجود آورده است.

وی با بیان اینکه 42 نوع بلای طبیعی در دنیا وجود دارد تصریح کرد: از مجموع این 49 نوع بلای طبیعی، 33 نوع در ایران و در آمارها مشاهده می‌شود.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: البته در سالهای پس از انقلاب شاهد موفقیت‌هایی در حوزه سلامت هستیم که افزایش 100 درصدی در حوزه بهداشت و درمان و رشد 400 درصدی شاخصهای بهداشت و درمان از جمله این موفقیتها است، اما مسائلی نیز وجود دارد که باید به آن توجه شود. مثلا یکی از شاخص‌های مهم در حوزه بهداشت و درمان بحث سهم هزینه سلامت از تولید ناخالص ملی است که در ایران این سهم از 3.8 درصد از سال 1995 به 5.5 درصد در سال 2009 رسیده است که با توجه به اینکه رشد قابل ملاحظه‌ای است اما در مقابل سایر کشورهای همتراز مانند ترکیه و کره شمالی این سهم کمتر بوده است.

جلالی همچنین درباره سهم هزینه‌های دولت از کل هزینه‌های بخش سلامت گفت: در سال 1995 سهم دولت 44.8 درصد بوده است که این رقم در سال 2009 به 39 درصد کاهش یافته که این رشدی تنزلی است.

وی افزود: همچنین در بخش هزینه مربوط به سلامت 51 درصد هزینه‌ها را باید خانوارها پرداخت کنند که این رقم نسبت به کشورهای توسعه یافته و سایر کشورها رقم بسیار بالایی است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس یادآور شد: همچنین درخصوص سهم مربوط به میزان اعتباری که در مجموعه بودجه به بخش سلامت اختصاص می‌یابد این سهم از 6.9 درصد به 8.7 درصد رسیده است که در این زمینه نیز شاهد بی‌ثباتی در طول سالیان گذشته هستیم.

جلالی با اشاره به اینکه در بخش دارو 55 درصد دارو در داخل تولید میشود و 45 درصد آن وارداتی است، بیان کرد: در میزان داروهای وارداتی نیز بسیاری از مواد اولیه و واسطهای، وارداتی است که این امر نشان می‌دهد سهم واردات در تولید دارو افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: با رویکردی که دولت در ساله‌ای اخیر داشته همه صنایع از جمله صنعت دارویی کشور که قیمت داروها در داخل افزایش پیدا نکرده و بر این اساس صنایع دارویی لطمه دیدهاند و این امر منجر به عدم تطابق قیمت‌ها با تورم و افزایش قیمت دارو شده که سهم قابل توجهی از آن از جیب مردم و خانوارها پرداخت شده است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس یادآور شد: در تحقیقی که از محدوده زمانی سال 1350 تا 1377 انجام شد نشان می‌دهد که در دهه 50 میزان سهم دولت در ارتباط با دارو و هزینه‌های دارو 2 برابر سهم مردم بوده است، اما الان این روند کاملا معکوس شده و سهم مردم در پرداخت هزینههای دارویی 2 برابر یا نزدیک 2 برابر شده است.

جلالی تاکید کرد: بر این اساس مجلس و مرکز پژوهش‌ها می‌توانند در حوزه‌های سلامت و جبران کاستی‌ها و نواقص آن اقداماتی انجام دهد که در این مسیر نیازمند همکاری اساسی متخصصان و کارشناسان است.

وی گفت: برای بهبود وضعیت در حوزه سلامت و بهداشت و درمان لاریجانی ماموریت ویژه‌ای به مرکز پژوهش‌ها داده است تا کاستی‌ها در این عرصه را بررسی کرده و در صورت نیاز به تنقیح قوانین و ایجاد قوانین جدید و همچنین ایجاد سیستم نظارتی صحیح پرداخته شود.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: بر این اساس از مرضیه وحید دستجردی که نماینده مجلس چهارم و پنجم و اولین وزیر زن در وزارتخانه بهداشت و درمان و با کارنامه‌ای خوب هستند، درخواست کردیم تا ریاست شورای راهبردی مرکز پژوهشهای مجلس در حوزه سلامت را بپذیرند که ایشان نیز با پذیرش این دعوت در تلاش هستند تا با همکاری متخصصان و اساتید این حوزه کاستیها و نواقص حوزه سلامت و بهداشت و درمان را رفع کنند.

در ادامه این نشست دکتر مرضیه وحید دستجردی ضمن تشکر از مجلس شورای اسلامی و مرکز پژوهش‌ها تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نهادی که در رأس کشور قرار دارد و مسئولیت قانونگذاری و تقنین قوانین است، می‌تواند در حوزه سلامت و رفاه نقش اساسی و ماندگار ایفا کند.

رئیس شورای راهبردی سلامت و رفاه مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: حوزه اجرایی در حال تغییر است، اما آنچه باقی می‌ماند قوانین است که حاصل تلاش نمایندگان مردم در قوه مقننه است و امیدواریم با اقدامات این قوه حوزه سلامت از برخی تلاطم‌ها و تغییرات که به ضرر سلامت 75 میلیون نفر است، راه شود.

وی گفت: مسائل سلامت باید به تعادل و ایستایی برسد که وزارت بهداشت و درمان و دانشگاههای علوم پزشکی همواره با ترسیم نقشه راه و تحول در حوزه سلامت در این مسیر گام برداشتند که این امر حاصل تفکر جمعی و محصول کار متخصصان و نخبگان در حوزه سلامت است.

دستجردی یادآور شد: اگر امروز به نظام پزشک خانواده و نظام ارجاعی می‌نگریم حاصل تفکر علمی و کار جمعی صاحب‌نظرانی است که در تدوین و تصویب آن نقش داشته‌اند و علاوه بر این ادغام دانشگاه علوم پزشکی ایران و تهران نیز نتیجه این تفکر علمی و جمعی است که امیدوارم نتوانند این نقشه‌هارا تخریب کرده و کارهای بزرگ در حوزه سلامت را به ورطه نابودی بکشانند.

وی ادامه داد: علاوه بر این ما باید به دنبال نظام یکپارچه در حوزه سلامت باشیم، اگر چه در زمینه بهداشت و درمان پیشرفت‌های بزرگی صورت گرفته اما مشکلات و معضلات زیادی وجود دارد که باید آنها را حل کرده و به آنچه رضایتمندی مردم است، دست یابیم.

رئیس شورای راهبردی سلامت و رفاه مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به دیدار جمعی از خیرین حوزه سلامت با رهبر معظم انقلاب که 13 دیماه سال گذشته انجام شد، تصریح کرد: معظمله در این دیدار فرمودند مقوله سلامت و بهداشت و درمان جزو اولویت‌های اصلی کشور است و امیدوارم مسئله اولویت بودن بهداشت و درمان مورد توجه همه دست‌اندرکاران این حوزه قرار گیرد.

دستجردی ادامه داد: همچنین رهبر معظم انقلاب فرمودند مسئولان باید به نحوی در حوزه بهداشت و سلامت برنامه‌ریزی کنند که خیال مردم از بابت درمان آسوده باشد و همه مسئولان باید این فرمایش رهبری را مدنظر قرار دهند.

وی با بیان اینکه مجلس به ‌عنوان نهاد قانونگذار و ریل‌گذار در کشور است، بیان کرد: مرکز پژوهشهای مجلس بهعنوان اتاق فکر 290 نماینده که در قانون‌گذاری‌ها و ریل‌گذاری‌ها در حوزههای مختلف از جمله بهداشت و درمان و آموزش و پرورش نقش اساسی دارند، باید از سرمایه عظیم نظرات و ایده‌های متخصصان و کارشناسان استفاده کنند تا در 3 سال باقیمانده مجلس نهم اقدامات خوبی در حوزه سلامت انجام شود.

رئیس شورای راهبردی سلامت و رفاه مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به اینکه در سال 1391 حدود 40 هزار میلیارد تومان برای حوزه سلامت در کشور هزینه شده است، افزود: 56.4 درصد از این هزینه از جیب مردم پرداخت شده در حالی که در سایر کشورهای جهان حداکثر پرداخت از جیب مردم 17 درصد است که این نشاندهنده سهم بالای پرداخت از جیب مردم ایران نسبت به شاخصهای دنیاست، که متاسفانه نشان میدهد بخش سلامت در دولت جزو اولویت‌ها محسوب نمی‌شود.

دستجردی ضمن تشکر از لاریجانی به دلیل توجه وبژه به بخش سلامت و بهداشت و درمان، تصریح کرد: وی به عنوان رئیس مجلس سلامت را جزو اولویت‌های بالای کشور می‌داند و به تازگی در مجمع تشخیص مصلحت که در مورد حوزه سلامت و تولیت وزارت بهداشت بحث‌هایی مطرح و قرار شد که بودجه به وزارتخانه دیگری اختصاص یابد، اما پاسخگویی در حوزه وزارت بهداشت و درمان باشد، واکنش نشان داد و نتیجه این شد که هم بودجه و هم پاسخگویی در حوزه بهداشت و درمان به وزارتخانه بهداشت و درمان واگذار شد.

وی یادآور شد: همچنین در جلسه‌ای که لاریجانی با معاونان وزارت بهداشت و درمان داشت، گفت که امروز که هدفمندی یارانه‌ها را اجرا می‌کنیم و مردم از جیب خود هزینه‌های واقعی و تمام شده را می‌پردازند، باید کاری انجام شود که مردم اطمینان خاطر داشته باشند که بیمارستان‌ها هزینه‌ای از آنان دریافت نمی‌کنند.

رئیس شورای راهبردی سلامت و رفاه مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: بنابراین 10 درصد منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها را به حوزه سلامت و بهداشت و درمان تخصیص دادند که 2 هزار میلیارد تومان میان دانشگاههای علوم پزشکی توزیع شد که گام بزرگی در حل مشکلات حوزه سلامت است.

دستجردی خاطر نشان کرد: امیدوارم این شورا با همفکری و همیاری کارشناسان و متخصصان از جمله حاضران در این نشست از فرصت و ظرفیت‌های مجلس و مرکز پژوهش‌ها برای ارتقای وضعیت سلامت در کشور استفاده کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس