به گزارش مشرق به نقل از پرس تی وی، معترضان با برپایی تظاهرات در استانبول، بزرگترین شهر ترکیه و استان ختای در جنوب این کشور، انفجارهای اخیر دو بمب در شهر ریحانلی را محکوم کردند و این خشونت را به رویکرد رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در حمایت از شبهنظامیان معارض دولت در سوریه، نسبت دادند.
تصویر سوگواری بستگان یکی از قربانیان انفجارهای شهر ریحانلی ترکیه.
نیروی پلیس استانبول در تلاش برای متفرق کردن تظاهراتکنندگانی که به سمت دفتر اردوغان حرکت میکردند، از گاز اشکآور و فشار آب قوی استفاده کردند.
انفجار همزمان دو بمب، روز شنبه (۱۱ می، ۲۱ اردیبهشت)، شهر ریحانلی را در استان ختای در جنوب ترکیه لرزاند که در اثر آن دست کم ۴۶ نفر کشته و بیش از صد نفر زخمی شدند.
در پی این انفجارها، تظاهرات مشابهی نیز روز شنبه در آنکارا برگزار شد.
دهها تن از شهروندان ترکیه در تظاهرات روز شنبه از سیاستاردوغان، نخست وزیر این کشور در حمایت از شورشیان در سوریه انتقاد کردند و کنارهگیری وی را خواستار شدند.
معترضان همچنین با راهپیمایی در خیابانهای آنکارا، در انتقاد از اردوغان و احمد داوود اغلو، وزیر امور خارجه این کشور شعار سر دادند.
ترکیه احتمال میدهد دستگاه اطلاعاتی سوریه در انفجارهای شهر ریحانلی دخالت داشته باشد، در حالی که عمران الذوبی وزیر اطلاع رسانی سوریه روز یکشنبه (۱۲ می، ۲۲ اردیبهشت) در یک کنفرانس خبری، این موضوع را تکذیب کرد و گفت: سوریه به علت پایبندی به ارزشها هرگز دست به چنین اقدامی نمیزند.
وی انفجارهای ریحانلی و نیز ناآرامیهای سوریه را به آنکارا و اقدامات آن در تسهیل انتقال مرزی تسلیحات، مواد منفجره، خودرو، شبه نظامیان و پول به خاک سوریه، نسبت داد و افزود: «این اردوغان است که باید از وی سؤال شود... او و حزبش مسئولیت مستقیم این اقدام را به عهده دارند.»
الذوبی گفت، ترکیه این حملات را طراحی کرده تا از آنها به عنوان بهانه برای توجیه دخالت خارجی در سوریه استفاده کند.
وی افزود، دولت ترکیه مناطق مرزی این کشور در نزدیکی سوریه را به مراکز تروریسم بین المللی تبدیل کرده است.
ذوبی در حالی که به معمر گولر، وزیر کشور ترکیه اشاره داشت، تاکید کرد: «هیچ کس حق ندارد اتهامهای بیحساب و کتاب مطرح کند. وی ابتدا ما را متهم میکند و بعد میگوید، مدرک پیدا خواهد کرد.»
ترکیه، یکی از منتقدان و مخالفان سرسخت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه به شمار میآید و در سیاستهای ضد سوری خود، از شبهنظامیان مورد حمایت خارج در سوریه حمایت میکند.
احزاب مخالف در ترکیه نیز همواره از دولت این کشور به علت دخالت در امور داخلی سوریه انتقاد کردهاند.
رهبر «حزب جمهوری خلق»، حزب اصلی مخالف در ترکیه، جولای گذشته (۲۰۱۲ میلادی)، به دولت این کشور هشدار داد، در صورت ادامه موضع خصمانه خود علیه سوریه، این کشور را به «باتلاق خاورمیانه» میکشاند.
سوريه از مارس ۲۰۱۱ صحنه ناآرامي بوده است. در خشونت و ناآراميهاي این کشور بسیاری از سوریها از جمله تعداد زيادي از نيروهاي امنيتي و نظامی اين کشور کشته شدهاند.
صدها تن از شهروندان ترکیه در ادامه اعتراضات ناشی از انفجارهای اخیر مرگبار در این کشور، تظاهرات برپا کردند.