به هر حال او علاوه بر مسائل فنی از بی وفایی جامعه ورزش هم سخن گفت، اینکه جامعه ورزش به فرزندانش وفادار نیست و این بیوفایی را متوجه کسانی دانست که او از آنان به عنوان«نوکسیگان ورزشی» نام میبرد.
گفت و گوی تفصیلی تسنیم با رسول خادم را بخوانید:
* قانون و ضابطه باید جایگزین سلیقه های فردی شود
رسول خادم مدیر تیم های ملی کشتی در ابتدای سخنان خود به جایگزینی قانون و ضابطه به جای سلیقههای فردی اشاره کرد و گفت: فرآیند و چارچوبی برای پوشیدن دو بنده تیم ملی تعریف و در این مسیر ضابطههایی مشخص و روشن شده است. کار دشواری پیش رو داریم چون در گذشته بیشتر بر اساس سلیقههای فنی کادر موجود تصمیمگیری میشده است اما امسال فرآیند و چارچوبی مشخص و در چند نوبت اطلاعرسانی عمومی نیز انجام شده است. جلسات متعددی نیز با کارشناسان، هیاتهای کشتی و آنهایی که حرف هایی برای گفتن داشتهاند برگزار شده است و بعد از نقد و اصلاح های متعدد مقرر شد این چارچوب و نظام در فضایی که هم به لحاظ فرهنگی و هم عملی از نظمپذیری مناسبی برخوردار نیست، اجرا شود. دراین شرایط بیشترین فشار روی مجموعه ای خواهد بود که میخواهند با اجرای این نظام، به گونهای دست خودشان را ببندند تا با ایستادن پای یک قاعده مشخص و معین این نظام جابیافتد. در واقع چارچوبی مشخص شده تا بتوان هر سال یک بار کنتور کشتی را صفر کرد، که این کنتور همان مسابقات قهرمانی کشور بعنوان نقطه ورود در هر سال خواهد بود. بعد از رقابتهای قهرمانی کشور و مرحله نخست انتخابی تیم ملی سعی شده است مبنای قالب انتخاب نفرات منتخب برای مسابقات بینالمللی، آیندو مسابقه باشد. مطمئناً چون اجرای این طرح در دوره گذار قراردارد به ناچار باید با شیبی منطقی شرایط گذار و اجرای این ضوابط را فراهم کرد.
* با نگاه نتیجه گرا به هند نرفتیم
رسول خادم افزود: کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد امسال تلاش کرد یک خواسته به حق و منطقی در کشتی یعنی "توجه به پشتوانههای فنی" را بر مبنای نتایجی که در رقابتهای قهرمانی کشور و مرحله اول انتخابی تیم ملی کسب شده بود و همچنین با بهرهگیری از برخی چهرههایی که گرچه در جام جهانی تهران حضور داشتند اما جزء ترکیب و نفرات اصلی تیم ملی محسوب نمیشدند، برای حضور در مسابقات آسیایی هند دنبال کند.طبیعتا نگاه کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد به رقابتهای آسیایی هند یک نگاه نتیجهگرا نبود. مطمئنا اگر قرار بود به دنبال نتیجه باشیم همانند سال گذشته که بر حسب ضرورت، ترکیب اصلی را به مسابقات آسیایی فرستادیم، حداقل دو تا سه نفر از چهرههای اصلی را به همراه تیم به هند اعزام میکرد.
وی اضافه کرد: با آگاهی و تجربیاتی که عزیزان و علاقمندان به کشتی دارند میدانند استفاده از پشتوانهها، چه آنهایی که جوان هستند و چه آنهایی که گرچه جوان به حساب نمیآیند اما نفر اصلی هم محسوب نمیشوند، ریسکپذیری بالایی دارد. یعنی به طور کلی نفرات و چهرههای پشتوانه اعم از جوان و غیرجوان کشتیگیرانی هستند که هنوز از ثبات و پایداری لازم در ارائه کلاسهای فنی برخوردار نیستند و با کوچکترین تزلزلی شرایط فنی و روانیشان دچار افت میشود.
* دغدغه کسب نتیجه ریسک پذیری را از بین می برد
وی ادامه داد: باید پذیرفت که دغدغه کسب نتایج همیشه موجب میشود که یک نگاه منطقی و آیندهنگر و در عین حال ریسکپذیربه کشتی با استفاده از مسابقات آسیایی و رقابتهای همطراز با آن از بین برود. البته این نگاه پشتوانهنگر هم نباید موجب شود ضعف در عملکرد برخی از کشتیگیران نادیده گرفته شود. ما هم اکنون نیز با کاهش برخی از ضعفهای فنی در پشتوانهها، میتوانیم جایگاه برتر را در مسابقاتی در سطح مسابقات آسیایی هندوستان که نسبت به سطح مسابقات بازیهای آسیایی رقابتهایی متوسط در آسیا محسوب میشد، داشته باشیم. بایدمقداری تامل و صبور بودن را سرلوحه کار خود قرار داد چرا که میتوان اطمینان داشت با توجه به قابلیتهای فنی همین جوانها و غربالگری پشتوانههای فنی غیرقابل بازده، در صورتی که سیستمگرا و برنامهمحور حرکت شود، در چند سال آینده بتوان جایگاه برتری را که با ترکیب اصلی در مسابقات آسیایی داریم با استفاده از پشتوانه های فنی تکرار کنیم.
* پشتوانه های قدرتمندی نداریم
خادم در ادامه گفت و گو با تسنیم تصریح کرد: به هرحال در سالهای گذشته زمان کافی برای میدان دادن به نفرات دوم و سوم و ردههای پایینتر فراهم نشده و باید پذیرفت شرایط کشتی در پشتوانههای تیمهای ملی همین است. الان مردم این دغدغه به حق را دارند که بطور مثال اگر روزی مهدی تقوی و احسان لشکری به هر دلیلی نخواهند کشتی بگیرند، نفرات پشت سر آنها هم که فاصله فنی زیادی با نفرات اصلی دارند ، تا جایگزین شدن نفرات شایسته دیگر چه باید کرد. خروجی کارگاهای فنی و شناخت و معرفی کشتی گیرانی چون محمدحسین محمدیان یا عزت اکبری گرچه برای تسریع در ساخت پشتوانهها لازم است اما کافی نیست. باید فرصت و جسارت میدان دیدن را به آنان داد. از طرف دیگر باید در چنین میادینی پشتوانههای غیرجوان و ناکارآمد را شناخت و غربال کرد. این ارزیابی در آسیایی هند صورت گرفت و البته باز هم ضرورت دارد دنبال شود.
* رویارویی جدی و حساسی با آمریکا خواهیم داشت
مدیر فنی تیم ملی کشتی آزاد در مورد رقابت های روز کشتی که قرار است در کشور آمریکا برگزار شود نیز،گفت: مسابقات روز کشتی جزو برنامههای فنی تیم ملی کشتی آزاد در سال 92 نبودو ناخواسته و بنا بر شرایطی که الان کشتی دارد و در آستانه حذف از المپیک قرار گرفته است با تقاضا و دعوت فدراسیون کشتی آمریکا از کشورهای ایران و روسیه در برنامهها قرار گرفت. مسابقات روز کشتی رویارویی جدی و حساس دو تیم ملی کشتی آزاد ایران و آمریکاست و به همین دلیل از نظر فنی برای ما بسیار حائز اهمیت است. کشتی گرفتن با کشتی گیران آمریکایی در آمریکا کار دشواری است چون تجربه نشان داده آنها وقتی در کشور خودشان کشتی می گیرند به لحاظ روانی شرایط متفاوتی دارند. سابقه رقابت آنها و برتریشان بر تیم روسیه در مسابقاتی که در آمریکا برگزار شده است، مصداق این موضوع است. ضمن اینکه تبلیغات گستردهای برای نشان دادن جایگاه کشتی در دنیا روی این موضوع صورت گرفته و این موضوع بار روانی و به طور کلی رقابت فنی را دشوارتر میکند.
وی افزود: از طرف دیگر از آنجایی که برگزاری این مسابقه جزو برنامههای فنی سال ٩٢ تیم ملی نبود، کشتیگیران ما ناچار شدند بار مضاعفی را به لحاظ فنی در تمرینات تحمل کنند تا بتوانند خودشان را برای ارائه نمایشی از کشتی ایرانی و اثرگذاری روی مسئولان کمیته بینالمللی المپیک با قابلیت های فنی که از خودشان ارائه میدهند، آماده نمایند. به هرحال کشتی ایران یکی از پرچمداران اصلی کشتی در جهان است و کشتیگیران ما در این رقابتها باید برای حفظ این رشته ورزشی استراتژیک برای ایران، که کارکردی ورزشی، اجتماعی و سیاسی در رقابت های بین المللی برای کشور ما دارد، با حضور در میدان حریف، نمایشی از جسارت و شیوه کشتی ایرانی ارائه کنند. امیدوارم آن نتایجی که مورد انتظار مردم است را بتوانیم بدست بیاوریم.
* دوره گذار فیلا برای کشتی ما پر هزینه خواهد بود
قهرمان المپیک 1996 آتلانتا عنوان کرد: متاسفانه در رقابتهای قهرمانی آسیا 50 درصد انرژی کادر فنی را همین درگیر شدن با مباحث داوری گرفت. شرایط داوری امسال مقداری از آن شکل طبیعی و متعارف هر سال خارج شده بود که البته روشن است برای چه اینگونه نسبت به کشتی ایران رفتار کردند. فیلا در شرایط تغییر و در دوره گذار است و در این دوره، کسانی که مدعی مدیریت جدید فیلا هستند نیاز دارند بتوانند رای کشورهایی که هیچ خواستگاهی در کشتی ندارند اما با کشورهای صاحب کشتی رای برابر دارند و میتوانند تاثیرگذار باشند را در اختیار بگیرد. بر همین مبنا تلاش دست اندرکاران فیلا این بود که از طریق تقسیم مدالها به هر طریقی، بتوانند نظر کشورهای صاحب رای را جلب کنند. در این خصوص نهایت تلاششان را در مسابقات آسیایی انجام دادند. این تلاش به گونهای بود که کادر سرپرستی ایران هر چه بیشتر از ناداوریها به مقامات فیلا اعتراض کرد، بهتر متوجه شد موضوع کاملا هماهنگ شده است و کاری نمیتوان انجام داد.
خادم گفت: بهترین قربانی برای این جلب آرا و تقسیم مدالها، طبیعتا کشور ایران بود که به خاطر جایگاه فنیاش در کشتی میتوانست سهم بیشتری از مدالها داشته باشد. فیلانشینان اگر میخواستند مدالها را تقسیم و نظر سایر کشورها را جلب کنند طبیعتا باید ایران را محدود میکردند که صد البته این اتفاق افتاد. به همین دلیل عرض میکنم داوریها بسیار غیر طبیعی بود چون ما سالهاست در فیلا جایگاهی نداریم و طبیعتا نفوذی هم نمیتوانیم در مجموعه فیلا داشته باشیم اما با موضعگیری و برخورد مدیران فیلا در این سطح از تبعیض تاکنون مواجه نبودهایم. دوره گذار فیلا متاسفانه دوره بسیار پرهزینهای برای کشتی ما شده است.
* در مورد فرنگی ورود فنی نمیکنم، فقط مدیریتی
خادم اظهار داشت: در مورد کشتی فرنگی تمامی مباحث فنی را شورای فنی کشتی فرنگی دنبال میکند. من به عنوان مدیر تیمهای ملی تلاشم این است که در جهت تحقق تصمیمات شورای فنی تیم های ملی کشتی فرنگی، پیگیریها و حمایتهای مدیریتی لازم را دنبال کنم. قبل از اینکه شورای فنی کشتی فرنگی تشکیل شود چارچوبی از ضوابط و قواعد در قالب فرآیند انتخاب تیمهای ملی برای تمامی سطوح سنی در دو رشته آزاد و فرنگی تعریف شده بود. این فرآیند پس از تشکیل این شورا مجددا در شورای فنی مطرح شد و شورای فنی ضمن بررسی و ارائه برخی نقطه نظرات خود به جمعبندی رسیدند تا کار در چارچوب همین فرآیند دنبال شود.
* ظرفیت داشتن 4 تیم ملی همطراز را داریم
مدیر تیمهای ملی کشتی خاطرنشان کرد: ما ظرفیت این را داریم که بتوانیم تیم های دوم، سوم و حتی چهارمی را در اختیار داشته باشیم که به لحاظ فنی همطراز با تیم اول حرکت کند. برای اینکه به این مهم برسیم لازم است دو رویکرد را در قالب یک سیستم با هم دنبال کنیم. نخست شناسایی استعدادهای بالقوه که باید در قالب کارگاههای فنی دنبال آنها بود و دوم گزینش استعدادهای برتر از میان استعدادهای بالقوه موجود در کارگاه های فنی و پرورش آنها در قالب اردوهای تیم ملی (مدل گلخانه ای).
وی گفت: در فرآیند ارتقاء سطح کیفی پشتوانههای فنی کشتی و انتخاب تیمهای ملی کشتی کشور این دو مورد دیده شده است اما به دلیل ضعف ساختاری که در ورزش ما وجود دارد در اجرای آن با مشکلاتی مواجه هستیم. ما سیستم کشف، جذب و پرورش استعداد را در ساختار ورزشمان نداریم. از این رو ناچار در کشتی از بالا به سمت پایین حرکت میکنیم. باید بپذیریم این امکان وجود ندارد که صرفاً با تمرکز بر تیمی خاص و نفراتی خاص پاسخگوی نیازها و انتظارات جامعه کشتی و دوستداران این ورزش بود و در حفظ جایگاه کشتی ایران در جهان پایدار عمل کرد.
خادم ادامه داد: بر همین اساس از طریق تعریف سیستم "کارگاهی" در کشتی در کنار فضای گلخانهای، ضرورت دارد این گلخانه را در درون زمینی حاصلخیز(کارگاههای فنی) تعریف کنیم. تا این رویکردها بتوانند در قالب مکانیزمهای رفت و برگشتی همدیگر را حمایت کنند. یعنی خروجی اردوهای تیم ملی، کارکردی نتیجه گرا داشته و در ضمن به عنوان الگوی موثر بر رفتارهای فنی کشتی گیران مستعد کارگاه های فنی، نقشی راهبردی در هدایت کارگاه های مذکور داشته باشد و خروجی کارگاه های فنی ، فضای گلخانه ای را همواره از کشتی گیران مستعد و برتر انباشته نگه دارد.
وی افزود: به هر حال بهره مندی از رویکرد اردویی صرف، که به صورت گلخانه ای هم قابل تعریف است، فقط بر پرورش استعدادهای بالقوه و برتری که دریک دوره زمانی خاص، باید به نهایت نتیجه ممکن دست یابند متمرکز است و این تمرکز روز به روز با نزدیک شدن به المپیک که رأس هرم نتیجهگیری است، محدودتر شده و در واقع نگاه پرورشی به استعدادهای برتر نیز، صرفاً بر یک سری چهره های خاص معطوف می شود. اما این رویکرد بعد از المپیک و یا پس از اتمام عمر قهرمانی ستارگان گلخانه ای، خلا و ضعف خود رانشان میدهد.
خادم یادآور شد: اگر نخواهیم این اتفاق رخ دهد و بخواهیم جریان پرورش استعدادهای بالقوه به شکل مرتب و ادامه دار در کشتی به شناسایی مستمر استعدادهای برتر و حیات دائم جایگاه کیفی کشتی ایران در سطح جهان ختم شود، باید فارغ از کار گلخانهای که هر چقدر به سمت قله (المپیک) میرود محدودتر و تنگتر میشود، دامنه را از دست ندهیم. و اگر بخواهیم دامنه را حفظ کنیم باید سیستم کارگاهیمان همواره فعال بوده و برای اردوهای تیم ملیمان و رویکرد گلخانه ای مان استعداد برتر پرورش داده و شناسایی کند. باید دقت کرد که رویکرد کارگاهی گرچه شناسایی و پرورش استعدادهای بالقوه و تبدیل آن ها به استعدادهای برتر را تسریع می بخشد اما «سرهم بندی» نمی کند. یعنی کارگاه فنی، کارگاه سازندگی و پرورش است نه کارگاه "مونتاژ. "بنابراین در امرپرورش تسریع دارد اما تعجیل نمی تواند داشته باشد.
* فکر می کنید چرا بعضی ها قانون گریزند؟
قهرمان دو دوره جهان اظهار داشت: فکر میکنید چرا بسیاری از مربیان ما از مسابقات انتخابی تیم ملی نگران هستند و دغدغه دارند؟ چرا سعی میکنند به هر طریقی از مسابقات انتخابی بگریزند؟ دلیلش روشن است چون انتظارات به گونهای است که باید پاسخگو باشند و نتایج کسب شده را پاسخ دهند. واقعیت این است فاصله بین نفرات اول و دوم در برخی از اوزان بسیار زیاد است. به خاطر رعایت قانون و حضور در انتخابی هم به هیچ کادر فنی پاداش نمیدهند و کادر فنی تمام اعتبارش را برای اجرای قاعدهای مشخص خرج میکند و تا آنجایی که میتواند و امکانش وجود دارد شرط عدالت را رعایت می کند و در نهایت منجر میشود به کسب نتیجه توسط افرادی که به لحاظ فنی شاید در مسابقات داخلی نفرات خوبی باشند اما براساس تشخیص کادر فنی در مسابقات بینالمللی و میادین خارجی جزو نفرات برتر نیستند.
خادم گفت: این مساله بسیار پرهزینه است وقتی چنین فرآیندی رقم میخورد کادر فنی ناچار میشود به سمت راههای فرعی برود و با توجیهات مختلف به هر حال نفرات برتری که خودش میخواهد را انتخاب کند. اصل آنچه برخی از جماعت اهل فن را نیز به دفاع از یک رفتار مدیریتی غلط ، اما کم هزینه سوق میدهد این است که پای چنین ضوابطی ایستادن بعضاً تاوانهای سنگینی دارد . یعنی هیچگاه به دلیل اجرای نظامی مشخص در پوشیدن پیراهن تیم ملی، عوامل اجرایی مورد حمایت قرار نمی گیرند که هیچ، در صورت عدم کسب نتیجه متهمان ردیف اول هستند . این تجربه تاریخی است که کادر های فنی را از قانونمند کردن شرایط پوشیدن تیم ملی گریزان می کند.
* بدون انعطاف، تثبیت قانون سخت است
مدیر تیم های ملی کشتی در ادامه گفت و گو با تسنیم تاکید کرد: در مواقعی لازم است در این دوره گذار و تثبیت قوانین جدید و دشوار که معمولا بین یک تا سه سال اول دشوار ترین شرایط خود را دارد، انعطافهایی هم به خرج بدهیم تا این قانون بماند و تثبیت شود و کادر فنی بتواند فشارهای روانی که به تیم یا خودشان برای پاسخگویی ایجاد میشود را تحمل کنند. اما راهحل اساسی این نیست. یعنی فقط نمی توان به اجبار قانون مداری مسئله ی پشتوانه و حداکثر رعایت انصاف در کشتی را حل کرد.
وی گفت: راه اصولی، منطقی و پایدار آن است که ضمن لحاظ حداکثری ضوابط در پوشیدن پیراهن تیم ملی،از طریق جا انداختن سیستم کارگاهی ـ اردویی (گلخانهای)، فاصله نفرات حاضر در اردوهای تیم ملی کم شود . یعنی تعداد افراد حاضر در این گلخانه ها (اردوهای ملی) از حد 3 یا 4 نفر در هر وزن کمتر نشود تا در انتخابی تیم ملی کادر فنی دغدغه جدی در خصوص اینکه چه نفراتی انتخاب می شوند نداشته باشد و کار به افراط و تفریط کشیده نشود. البته تا جا افتادن این سیستم باید مجریان آن که مطمئناً فاقد حمایتهای ساختاری و مدیریتی نیز خواهند کردهزینههای سنگینی را متحمل میشوند.
* می توانیم جایگاه شوروی سابق را پیدا کنیم
خادم با اعلام اینکه ما می توانیم همچون شوروی سابق قدرتمندترین تیم های ملی کشتی دنیا را داشته باشیم، خاطرنشان کرد: من به داشتن ظرفیتی معادل چهار تیم ملی در کشتی ایران اعتقاد دارم . منظور از چهار تیم یعنی در هر وزن به طور متوسط داشتن چهار کشتیگیر، که فاصله قابلیتهای فنی شان نسبت به هم فاحش نباشد. ضمن اینکه دارای کلاس های فنی قابل ارائه در سطح جهان باشند. در واقع من اعتقاد دارم این امر باید یک حدفاصلی در قالب برنامه ای 8 ساله برای کشتی ایران باشد.
وی اضافه کرد: با تشکیل این چهار تیم منسجم و نزدیک به هم کشتی ایران می تواند جایگاه شوروی سابق را در جهان کشتی پیدا کند. برای رسیدن به این مهم باید پای قانون و برنامهریزی توامان بایستیم. از این رو امیدوارم هر کسی سکاندار کشتی ایران است از اجرای ضوابط حاکم بر فرایند انتخاب تیم های ملی، و نیز اجرای نظام (کارگاهی – گلخانه ای) حمایت کند و تا جای ممکن پای هزینه های مقطعی آن بایستید. البته این سیستم باید با تعریف لایههای زیرین «استعدادیابی پایهای» ، تکمیل شده و در کل ورزش ما پیاده شود . یعنی می شود سه رویکرد در قالب نظام «بستر سازی – کارگاهی– گلخانه ای».
* رفع نواقص در اردوهای ملی وقتگیر و آزاردهنده است
خادم در پاسخ به این سئوال که چرا در اردوهای آماده سازی به کار وقت گیر رفع نقص اساسی و پایه ای می پردازید؟ گفت: قطعا اردوهای آمادهسازی تیم ملی جای برطرف کردن نواقص اساسی و پایهای نیست. این کار باید از باشگاهها آغاز شود. متاسفانه یکی از مشکلات جدی که ما امروز در سطح تیم ملی داریم این است که ناچارا روی اشکالات پایهای کار میکنیم. چیزی که نه تنها تغییر در آن بسیار سخت است، بلکه وقت بسیاری را هم تلف میکند. در واقع کار اصلی ما در سطح تیم ملی باید معطوف به شناخت استراتژیها و کلاسهای فنی باشد. ما زیرگیریهای کلاسیک را داریم که باید در پایه تدریس شود. در حالی که امروز در سطح ملی هم کشتیگیران اصلی ما در زیرگیریهای کلاسیک هنوز مسئله دارند.
وی ادامه داد: ما در سطح تیم ملی فقط باید زیرگیریهای ترکیبی را کار کنیم. شاید این واژههای تخصصی خیلی عمومی و ملموس نباشد چون بحث بسیار تخصصی است. مثلا ما باید روی انواع زیرهای «دو گامها»، «سه گام ها»، «چند مرحله ای» و غیره بیشتر کار کنیم. باید روی گرفتن «گام مخالف» و گرفتن گام جامانده که به نوعی از سادهترین انواع زیرگیریهای ترکیبی محسوب میشوند و در عین حال پیچیدگیهای خاص خود را دارند، تمرکز بیشتری داشته باشیم. امروز ما در سطح تیم ملی و در سطح نفرات اول هر وزن، تازه پس از المپیک و قبل از جام جهانی توانستیم مفهوم «زیرگیریهای ترکیبی» را مطرح کنیم یعنی الان بچهها به جایی رسیدند که میتوان در خصوص موضوع زیرگیریهای ترکیبی صحبت کرد. امیدوارم به روزی برسیم که بتوانیم در مورد کلاسهای فنی ترکیبی، استراتژیهای فنی ترکیبی و بعد سبکهای فنی کشتی صحبت کرد و برنامههای فنی در این خصوص داشت.
* امروز در دنیا کشتی گیر صاحب سبک نداریم
خادم در مورد فقر حضور کشتی گیران صاحب سبک در دنیا به تسنیم گفت: معمولا کشتیگیرانی که در سطح دنیا شناخته شده هستند کمتر میتوانند با حرکات و تکنیک های کلاسیک به نتیجه برسند. چون استراتژیها و تکنیک های فنیشان به سرعت شناسایی می شود. در حالی که یک کشتی گیر صاحب کلاس در سطح جهانی باید با استراتژیها و تکنیکهای ترکیبی قدرت فنی خود را به حریف دیکته کند. کشتیگیرانی که کشتی آنها پیچیده میشود و ما آنها را کشتیگیران صاحب سبک مینامیم.
وی گفت: افرادی هستند که روی حرکت ششم، هفتم و حتی هشتم هم کشتی میگیرند. حریفان آن ها و تمامی کارشناسان ذیربط سالها برای مقابله با تکنیک های محدود و مشخص او برنامهریزی میکنند، اما کشتی گیر صاحب سبک باز هم تکنیک خود را اجرا می کند. فکر می کنید این چه معنایی دارد؟ اینجا تکنیک به هنر تبدیل شده است «یعنی برای کشتی، کشتی گرفتن». الان در دنیای کشتی،کشتیگیر صاحب سبک نداریم. نه اینکه فقط در ایران از این موضوع رنج ببریم بلکه این خلا در دنیا هم احساس میشود. البته در ایران کشتیگیر صاحب کلاس داریم اما چون از بیثباتی روانی رنج میبرند عملکرد آنها از ثبات لازم برخوردار نیست. اکنون به تدریج در سطح ملی پوشان و تیم اصلی ایران، سه یا چهار کشتی گیرصاحب کلاس جدید در حال تولد هستند. این موضوع حرکت مثبتی به لحاظ فنی برای کشتی ایران است.
* سعی می کنم از کشتی ام با خاداراتسوف مثال فنی نزنم
خادم در پاسخ به این سوال که چقدر از سه دیدار جذاب و آموزشی خود با ماخاربک خاداراتسوف در سه فینال جهانی و المپیک به عنوان نکات آموزشی استفاده می کنید؟ گفت: واقعیت این است که هر کشتیگیر، کشتی خودش را میگیرد. به نظرمیرسد به جای اینکه بخواهیم روی نوع کشتی و کشتیگیران قبلی متمرکز بشویم بهتر است روی مفهوم درست کشتی گرفتن هر کشتی گیر تمرکز کنیم. این مهم حتی فراتر از پیروزی است چون اگر تمرکز بر درست کشتی گرفتن باشد پیروزی همراهش میآید. البته از کشتی هایم با خاداراتسوف شاید در صورت سوال مستقیم کشتی گیران در خصوص آن کشتی به عنوان مصداق استفاده کنم. اما خیلی تمایل ندارم وارد جزئیات این کشتی شوم.
* قهرمانی کشور احیا شدنی است
مدیر تیم های ملی کشتی با اذعان به این مسئله که مدتهاست سطح کیفی رقابت های قهرمانی کشور افت کرده است، به تسنیم گفت: به نظر میرسد امسال نیز حرکت رو به جلویی در رقابتهای قهرمانی بزرگسالان کشور ملاحظه خواهد شد. مطمئنا اگر سال به سال مبنای گزینشها بیشتر به سمت قهرمانی کشور برود این جایگاه از دست رفته و تنزل یافته قویتر میشود. با شیبی ملایم اما پایدار میتوان غفلت بیتوجهی به رقابتهای قهرمانی کشور در دو دهه گذشته را به تدریج کاهش داد.
* در دوره ارزیابی سرمربی نداریم، فقط مربی ارشد
خادم در ارزیابی واژه و کاربرد مربی ارشد نیز عنوان داشت: سرمربی باید از یک ثبات اولیهای برخوردار باشد و وقتی تعیین می شود شما مطمئن باشید اگر مورد خاصی پیش نیاید او در جایگاهش تثبیت شده است. وقتی ما دوره ارزیابی را طی میکنیم طبیعتا نمیتوانیم به شخص اول کادر فنی مفهوم سرمربی اطلاق کنیم. من از مفهوم و واژه «مربی ارشد» در سال2003 میلادی هم برای حضور «غلامرضا محمدی» استفاده کردم . فکر میکنم در دوره ارزیابی بکار بردن این مفهوم منطقی به نظر می رسد. البته مربی ارشد اختیارات کامل سرمربی را دارد.
* در مصاحبه و حضور در رسانه ها ناتوانم اما به نقدها دقت میکنم
وی ادامه داد: شاید برای حضور در رسانهها و مطبوعات یک ناتوانی سابقهدار در من وجود داشته باشد اما مشکلی با انتقادات ندارم. تلاش من این است از نقدهایی که تفکر و آگاهی در آن ملاحظه میشود فارغ از اینکه از سوی چه فرد یا جریانی باشد، استفاده کنم.
* جامعه ورزش به فرزندانش وفادار نیست
دارنده سه مدال طلای جهان و المپیک افزود: ورزشیها قطعا اگر تخصصی در حوزههای غیرورزشی نداشته باشند، حضورشان در عرصههای ورزشی همان علامت سوالی را ایجاد میکند که با حضور غیرورزشیها در ورزش ایجاد میشود. در ورزش هم یکی از مسائل امروز ورزش حضور غیرورزشیها در ورزش نیست، این مساله مربوط به 20 سال پیش بود و پرداختن به آن امروز دیگر سطحی نگری است. امروزه مساله و مشکل ورزش ما حضور «نوکیسگان ورزشی» است که موقعیتهای برتر تصمیمسازی را در ورزش اشغال کردهاند و محسوس و نامحسوس اکثریت اجتماعی در ورزش محسوب میشوند و دست فراخی هم درحوزه رسانه ورزش دارند. البته جامعه ورزش هم به فرزندانش وفادار نیست.در واقع یکی از علل اصلی شکل گیری قشر«نوکیسه در ورزش» بیوفایی جامعه ورزش به فرزندانش بوده است.
* تا جایی که اجازه بدهند در کشتی می مانم؛ چه در شورای شهر باشم چه نباشم
خادم در پایان به تسنیم گفت: من احساس میکنم حضور من در کشتی تا جایی که امکان داشته باشد هم وظیفه من است و همان انتظار به حق مردم که البته حدود 10 سال با مانع مواجه شد. از این رو چه در صورت ادامه حضور در شورای شهر و یا عدم حضور در آن، همانطور که بارها گفتهام ، تا جایی که بگذارند بمانم، در کشتی خواهم ماند.