به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، اریک الیوت، سخنگوی یگان آمریکا - آفریقا یا "آفریکام" ارتش آمریکا اعلام کرد: سیزدهمین رزمایش سالیانه آمریکا و مراکش موسوم به رزمایش "شیر آفریقا" که 1400 نیروی نظامی آمریکایی، 900 نظامی مراکشی و همچنین ناظران خارجی از کشورهایی چون فرانسه و آلمان در آن حضور دارند، قرار بود امروز (چهارشنبه) آغاز شود اما مانور از سوی مراکش لغو شد.
مقامات دیگر آمریکایی که خواستند نامی از آنها برده نشود، اعلام کردند: هنوز اطلاعیه رسمی در خصوص دلایل مراکش برای لغو این مانور منتشر نشده و سخنگوی دولت مراکش تاکنون از اظهارنظر در خصوص این مانور امتناع کرده است.
مراکش در سال 1976 به مستعمره سابق اسپانیا که صحرای غربی است ملحق شد، اقدامی که باعث چند دهه درگیری برای استقلال شده و در نهایت با آتش بسی که در سال 1991 به میانجی گری سازمان ملل صورت گرفت، این درگیریها خاتمه یافت.
مصطفی خلفی، سخنگوی دولت و وزیر ارتباطات مراکش روز سه شنبه خبرنگاران را فرا خواند تا عصبانیت دولت خود را در خصوص افزایش اختیارات هیات ناظران سازمان ملل در صحرای غربی که شامل حضور ناظران حقوق بشر نیز میشود، اعلام کند.
وی هشدار داد: این اقدام حمله به تمامیت ارضی مراکش است و باعث پیامدهای نامطلوب در ثابت کل منطقه میشود، ما بر خردمندی اعضای شورای امنیت برای جلوگیری از چنین اقداماتی حساب میکنیم.
حق مالکیت منطقه صحرای غربی برای مراکشیها موضوع بسیار مهم و حساسی است، مراکش خواستار افزایش سطح خودمختاری صحرای غربی است و با استقلال کامل آن مخالف است اما گروه "جبهه پولیساریو" تاکید میکنند که این منطقه حق دارد تا از طریق رفراندوم سرنوشت خود را تعیین کند.
هیات ناظران سازمان ملل در صحرای غربی موسوم به "مینورسو" در حال حاضر بیش از 200 نیرو در این منطقه دارد و سطح اختیارات سال آتی این نیروها هفته آتی تعیین میشود.
سخنگوی هیات آمریکا در سازمان ملل گفت: ما با جدیت در حال بازبینی اختیارات هیات ناظران سازمان ملل هستیم و کاملا با شرکای خود در شورای امنیت در خصوص این مساله همکاری می کنیم.
آمریکا به حمایت خود از این برنامه تحت رهبری سازمان ملل ادامه میدهد و هدف از آن یافتن راهی برای حل درگیریها در منطقه صحرا غربی است.
وزیر ارتباطات مراکش اعلام کرد: افزایش اختیارات هیات ناظران سازمان ملل در صحرا غربی "بی عدالتی" در حق اقدامات مراکش برای ارتقاء وضعیت حقوق بشر در کشور است.
سخنگوی هیات آمریکا در سازمان ملل نیز در این باره گفت، نیروهای آمریکایی برای شرکت در رزمایش شیر آفریقا از هفته گذشته در مراکش مستقر شدهاند. این رزمایش یکی از بزرگترین مانورهایی است که سالانه توسط یگان آمریکا - آفریقا صورت می گیرد و شامل عملیات با استفاده از گلولههای جنگی، عملیات آبی خاکی و آموزش پرواز در ارتفاع پایین است.
وی افزود: چنین مانورهایی بسیار مهم هستند چرا که این فرصت را به ما می دهند تا با کشورهای آفریقایی همکای کنیم. مراکش دارای یکی از نیروهای نظامی توانا در آفریقا است.
آمریکا اعلام کرد به دلیل حمایت کاخ سفید از اعزام ناظران حقوق بشر سازمان ملل به منطقه مورد مناقشه "صحرای غربی"، مراکش مانور نظامی سالیانه خود با پنتاگون را لغو کرد.