اردوگاه متشتت اصلاح طلبان این روزها در برزخ چگونه آمدن به عرصه، بهتر از هر کسی می داند که انتخابات ریاست جمهوری یازدهم روزنه ای است که می توانند با اتکای بر آن حیات سیاسی خود را ادامه دهند، انتخاباتی که به نوعی در حکم مرگ و زندگی این جریان است.

گروه سیاسی مشرق _  اردوگاه متشتت اصلاح طلبان این روزها در برزخ چگونه آمدن به عرصه، بهتر از هر کسی می داند که انتخابات ریاست جمهوری یازدهم روزنه ای است که می توانند با اتکای بر آن حیات سیاسی خود را ادامه دهند، انتخاباتی که به نوعی در حکم مرگ و زندگی این جریان است.

آنها در بیم و امید اقبال عمومی مردم نسبت به جریان شکست خورده خود قرار دارند و این روزها مهمترین دغدغه رهبران جریان اصلاحات چگونگی ورود به عرصه انتخابات و رویارویی با آراء مردم هستند، آنها که چندین دوره را با عدم استقبال مردم از نمایندگان جریان اصلاحات پشت سر گذاشته اند، انتخابات 92 را به نوعی در حکم مرگ سیاسی و زندگی سیاسی این جریان به حساب می آورند، ولی در حال حاضر دیالوگ «در انتخابات شرکت می کنیم» تنها توافق جمع  کثیری از اصلاح طلبان است که از جبهه متشتت اصلاحات به گوش می رسد،‌ اگر چه برای همین گزاره نیز مخالفانی در میان اصلاح طلبان وجود دارد.

_ اصلاح طلبان و سودای بازگشت به قدرت
رقیب سنتی اصولگرایان، جناح جامانده از قدرت و وامانده از آنچه از سال 88 به این سو بر آنها گذشته است؛‌ حالا روزگار  متفاوتی دارد. روزگاری که افرادی چون عباس عبدی تمام تلاششان را می کنند تا شباهت هایی برایش بیابند یا بیافرینند با سال 76 تا شاید به اصلاح طلبان  خواهان بازگشت به عرصه قدرت رسمی با رویای دوم خردادی دیگر، امید « رقابت » دهند.

واقعیت این است که آنها سودای بازگشت به قدرت کرده اند؛‌ قدرت از دست رفته ، سال هاست نه به پاستور راهی دارند و نه روزگار سابق در پارلمان.

_ وقتی شوق نشستن بر سر یک میز هم در اصلاح طلبان وجود ندارد
گروه های مختلف  آنها  اما امروز هر یک به گونه ای متفاوت   می اندیشند. بسیاری از نیروها سیاسی متفرق شده و برخی  حتی شوق نشستن  بر سر یک میز با رفقای دیروز را ندارند.  حاصل جمع همه اینها بی شک به یک دوران احتیاج دارد؛ «سازمان مجدد» و این بی تردید می تواند مهم ترین دلیل تلاش برای  بازگشت شان به قدرت باشد. به دیگر سخن اینکه تصمیم سازان آنان نیک می دانند چنین رقابت بزرگی که طعم سودای بازگشت به قدرت از دست رفته را دارد، بهترین بهانه برای آوردن و نشاندن رفقای دیروز در گعده های سیاسی است.



 اصلاح طلبان می دانند این فرصت سیاست ورزی را اگر از دست دهند دیگر نباید خیلی امیدی به رجعت دوباره داشته باشند. پنجره ای جدید مقابلشان گشوده شده و آنها از بیم دچار نشدن به سرنوشت نهضت آزادی اصرار به حضور و حرکت در چارچوب قانون دارند. این گزاره ها را می شود به صورت محسوسی در اظهارات این روز های حسین مرعشی، مجید انصاری،‌ غلامحسین کرباسچی و دیگرانی از آنها یافت.

_ اصلاح طلبان چگونه وارد انتخابات خواهند شد؟/ اجماع یا اقناع ؟

«اصلاح طلبان بنای حضور در انتخابات را دارند» ؛‌ حالا دیگر کسی در این گزاره شکی ندارد. اما آنها چگونه وارد انتخابات خواهند شد؟ آیا به واقع باید وقوع دوم خردادی درگیر را در گمانه های انتخاباتی  لحاظ کرد؟ «نامزد واحد» آیا ماحصل گعده های سیاسی آنان خواهد بود؟

اگر بر این نتیجه متفق القول باشیم که اصلاح طلبان در مورد حضور در انتخابات به « توافق حداکثری» رسیده اند، اما در مورد نحوه حضور در انتخبات تحلیل غالب این است که قرائت های متفاوت درباره نوع حضور مانع از اجماع آنان تاکنون شده است.



چنانچه طیف هایی  از آنان که در میانشان تصمیم سازان رادیکال وجود دارد بر حضور مشروط در انتخابات تاکید دارند؛  شروطی همچون آزادی برخی چهره های سیاسی،‌ استفاده از ابزارهای فراقانونی در انتخابات مانند هیات های نظارت، تایید  بی حرف و حدیث هر نامزدی که مدنظر آنها باشد...

 این عده معتقدند که در وقایع سال 88 هیچ حرکت  خطایی از اصلاح طلبان سر نزده و آنها نه تنها نیاز به شفاف سازی  در آن باب نمی بینند،  بلکه جایگاه بالا دستی تر خود را در این مورد طلبکار می دانند نه بدهکار.

این طیف اکنون بر آن است که حتی المقدور یک نامزد به اصطلاح «حداکثری» را برای حضور در انتخابات روانه میدان کند؛‌ نامزدی  که شانس رای آور بالاتری داشته باشد و البته از جانبی دیگر اگر با مهر عدم تایید صلاحیت مواجه شد به زعم آنان هزینه ای به نظام تحمیل شود.

بخش هایی از این نوع نگاه را می توان به خوبی در سخنان رسمی موسوی خوئینی ها یافت؛ آنجا که با طرح دولت وحدت ملی مخالفت می کند،‌ آنجا که در مورد و قایع سال 88 موضع گیری می کند و آنجا که مولفه های نامزد اصلاح طلبان را بر می شمرد.

هرچه هست این طیف اکنون بیش از ماه های گذشته در اقلیت قرار گرفته است.

_ حضور بی شرط / فرصت حضور در انتخابات را نباید از دست داد

عبد الله نوری می گوید: « فواید حضور اصلاح طلبان در انتخابات سال 1388، از عدم حضور آنها در انتخابات مجلس نهم بیشتر بوده است. موضع  تند و افراطی گرفتن جز اینکه عده ای ما را قهرمان بدانند و سازشکار نخوانند خاصیت و ارزش دیگری ندارد. به جای کوشش برای قهرمان شدن نزد افکار عمومی به این ببندیشیم که سخنان و اقدامات  ما چه تاثیری در بهبود وضعیت مردم و آتیه کشور دارد.»



غلامحسین کرباسچی می گوید: «اینکه شرط حضور در صحنه، آزادی دوستانی که گرفتار زندان و حصر شده اند باشد بسیار ژست  جوانمردانه، آزادمنشانه و نگاهی از موضع  است استغنا به قدرت است. این پشت پا زدن به مردار قدرت و اقتدار است و افسار این شتر سرکش را به گردنش انداختن، اما واقعیت این است که درون ناپیدای این نگاه به رادیکال روشنفکران محافظه کاری غریبی  آرمیده است.  اگر قرار بود زندانیان سیاسی ازاد شوند، وضعیت اقتصاد و فرهنگ و سیاست داخلی و خارجی رو به بهبود رود پس اصلاح طلبان برای چه باید به قدرت برسند؟ اصلاح طلبان حتما باید در انتخابات شرکت کنند.»

این جملات در کنار مصاحبه های اخیر چهره هایی همچون موسوی لاری،‌ مجید انصاری، علی یونسی،‌اسحاق جهانگیری و ... نشان از آن دارد که بخش دیگری از اصلاح طلبان که چندی است در پوزیشن اکثریت قرار گرفته اند، معتقدند نباید فرصت حضور در انتخابات را از دست داد. در این میان برخی از آنان به باز آفرینی شرایط سال 76 می اندیشد، حال آنکه آنها هنوز نتوانسته اند به چهره ای مورد اجماع برای حمایت برسند.

برای رسیدن به این تحلیل که اکنون در میان مدافعان حضور بدون شرط در انتخابات چه می گذرد باید  به بررسی  افرادی پرداخت که احتمال نامزدی شان وجود دارد.

- محمد علی نجفی یک تکنوکرات است؛‌ تکنوکراتی که سابقه  حضور در دولت های هاشمی و خاتمی را دارد. عضو شورای شهر تهران می گوید در انتخابات آتی شوراها کاندیدا نخواهد شد، اما همزمان اعلام می کند شاید کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود.

یک عارضه جسمی را پشت سر گذاشته است، اما گویا سلامتی اش را باز یافته. او چهره ای نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی به شمار می رود و بر اساس برخی شنیده ها از  گزینه های مدنظر رئیس دولت اصلاحات هم هست.



او حامیانی  همچون عبد الله نوری هم دارد. نجفی البته منتقدانی در طیف های اصلاح طلب هم دارد؛ منتقدانی که معتقدند او سبد رای لازم را برای پیروزی اصلاح طلبان ندارد.

او یک مشکل اساسی دیگر هم دارد و آن اینکه چهره هایی همچون محمدرضا عارف که سبد رای مشترکی با او دارند نیز عزم حضور کرده اند. پس از محمد علی نجفی این اسحاق  جهانگیری است که احتمال نامزدی اش وجود دارد.

او نیز همچون محمد علی نجفی یک تکنوکرات است و البته مانند او کاندیداتوری اش را رد نکرده است. جهانگیری  البته گفته است که حالا دوره نسل دوم اصلاح طلبان است.

او اما در قیاس با محمد علی نجفی از اقبال کمتری میان اصلاح طلبان برخوردار است.

دراین میان محمد رضا عارف هم ماه هاست که از تمایلش  برای کاندیداتوری در انتخابات سخن می گوید.

عارف البته منتقدان متعددی در میان نیروهای شناخته شده اصلاح طلب دارد. موسوی خوئینی ها، قدرت الله علیخانی، محمد رضا تابش و... به صورت واضحی از او انتقاد می کنند و البته حتی برخی او را چهره اصلاح طلب به شمار نمی آورند.

منتقدان می گویند عارف در سال های گذشته ترجیح داده که سکوت پیشه کرده و وارد مجادلات نشود.
هر چه هست عارف می گوید توجهی به این انتقادات ندارد و اگر تصمیمش قطعی شود، کاندیدای انتخابات خواهد شد.

حال آنکه در روزهای اخیر  می توان افزایش  شیب انتقادات نسبت به وضع موجود را در سخنان و مصاحبه های محمد رضا عارف یافت؛  اتفاقی بدیع که شاید به جهت کاستن از انتقادات اصلاح طلبان نسبت به او باشد.

_ آیا اصلاح طلبان به رئیس جمهور سابقشان باز می گردند
اگر چه برخی هنوز اصرار دارند که رئیس دولت اصلاحات بار دیگر عزم پاستور خواهد کرد،  اما هم او و هم افراد نزدیک  به او می گویند چنین مساله ای هرگز به واقعیت تبدیل نخواهد شد.

حتی نقل است  که رئیس دولت اصلاحات اخیرا پاسخی  تند به دعوت کنندگان انتخاباتی داده است. او اگر چه تلاش داشت در قامت رهبر اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو به  ایفای نقش بپردازد اما مخالفت ها با تصمیمات و رویکردهای چند وجهی او موجب شده که گروهای اصلاح طلب هر یک به گونه ای مجزا عمل کرده و چنین شود که خلاء رهبری اصلاحات بیش از هر زمان دیگر نمایان شود.

حال باید دید آیا جریان متشتت اصلاح طلبان که برخی در 2 خرداد سال 76 توقف کرده و برخی دیگر که در توهمات 22 خرداد 88 گیر کرده اند، روی گزینه ای به توافق جمعی خواهند رسید و یا اینکه گوی رقابت های انتخاباتی را چهره هایی چون عارف، جهانگیری، نجفی و کمالی در دست می گیرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 55
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۶
    0 0
    از ۷۶ تا الان اینها خط و مشی مشخصی نداشتند و معلوم نیست رییسشون کیه... عاقبت همین کارشون هم میشه اینکه به اجماع نمیرسن ...
  • فارسان ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۶
    0 0
    فقط خاتمی....میدونم همتون ازش میترسید !فقط ایشان میتواند این وضع رو جمع کند....جرآت داری نظرمو چاپ کن البته میدونم جنمشو نداری...!
  • ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    جلیلی دلاور پیرو خط رهبر.
  • ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    طیف هایی از اصلاح طلبان که در میانشان تصمیم سازان رادیکال وجود دارد بر حضور مشروط در انتخابات تاکید دارند؛ شروطی همچون آزادی برخی چهره های سیاسی،‌ استفاده از ابزارهای فراقانونی در انتخابات مانند هیات های نظارت، تایید بی حرف و حدیث هر نامزدی که مدنظر آنها باشد... این عده معتقدند که در وقایع سال 88 هیچ حرکت خطایی از اصلاح طلبان سر نزده و آنها نه تنها نیاز به شفاف سازی در آن باب نمی بینند، بلکه جایگاه بالا دستی تر خود را در این مورد طلبکار می دانند نه بدهکار
  • از طرف جمع کثیری از مردم ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    هرکس از فتنه اعلام برائت نکند و قصد زیر سوال بردن شورای نگهبان را داشته باشد حق حضور در انتخاباتی که مال ما مردم هست را ندارد!
  • ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    برو بابا
  • ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    مگه رهبر نگفت هیچ کاندیدایی را به من نچسبانید؟
  • کردان ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    خودت هم میدانی منظورت از جمع کردن این وضعی که میگی فقط وفقط از طریق امتیاز دادن به غرب است و میدانی که تنها کسانی که به غرب امتیاز میدهند اصلاح طلبان میباشند!
  • علیرضا ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    انسجام در طیف اصلاح طلب به مراتب بیشتر از جناح اقتدار گراست ، شما فکری بحال خودتون کنید
  • mohammadbagher ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    ریس شان موسوی خوئینی هاست و خوب هم بلده چیکار کنه که اگر سر نخ بیشتر گره های سیاسی جامعه را بگیری به ان برمیگرده اولین جنگ با نظام را در تیر ۷۸ او اعلان کرد و نتیجه اش را تا الان داری میبینی
  • ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    آقای کردان حرف شما اشتباست با یه برنامه صحیح و منطقی و درست که تمام ابعاد و زوایای اقتصاد و کلیت نظام اقتصادی ما رو در بر داشته باشه میشه این وضع فلاکت بار رو درست کرد ، یادمون نره تحریم ها در بدترین حالت فقط 30 تا 40 درصد در این وضعیت ما نقش دارند . البته این برنامه باید بدست کسی اجرا بشه که دارای ایده و طرح نو و جدید باشه نه آقایون امتحان پس داده آقای خاتمی اگه واقعا" به کلمه "گردش نخبگان" اعتقاد داره باید اجازه بده یه کس جدید وارد کارزار بشه تا اگه مردم بهش رای دادند بتونه این طرح و نقشه اقتصادی رو پیاده کنه
  • ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    خوب شد زنده موندیم تعریف جدید از واژه "انسجام" رو هم فهمیدیم !
  • ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    بابا خاتمیتونم دیدیم ! هی گفتگوی تمدن ها ، گفتگوی تمدن ها کرد آخرش سر از محور شرارت در اورد ! خدا بیامرزتش
  • ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    دوره خاتمی تمام شد کم خیانت کردن این اصلاح طلبها بعضی از بازی هایی که سر کشور دراوردند منافقین وطن فروش ها هم درنیاوردند
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    ازچه کنم چه کنم های اصلاح طلبان پیداست که چقدر انسجام دارن !!!!!!!!!!
  • سعید امامی ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    از طرف جمع کثیری از مردم صحبت نکن
  • ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    خاتمی بهترین گزینه ریاست جمهوری هست.
  • هادی ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    هشت سال پیشو نگاه کنید وضع مملکت چجور بود حالا رو ببینید امیدوام خاتمی در انتخابات شرکت کند واین وضع بد مملکت رو سروسامان دهد
  • صدرا ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    اميدوارم كسي بياد كه عزت نفس كشورمون رو حفظ كنه و اهل امتياز دادن به دشمن نباشه
  • ممد ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    میدونی پرتقال، پرتقال کیلویی چنده؟
  • ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    رئیسشون که معلومه هاشمی رفسنجانی
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    عجب خوب اومدی اقای کردان تنها کسانی که به غرب امتیاز میدهند اصلاح طلبان میباشند
  • ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    همه دقت کردین به عکس حضرات بالا !!!!!!!!
  • ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    خاتمی پایان کارش بود از اسمش هم پیداست که دیگه برگشتی تو کارش نیست
  • بهزاد ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    خاتمی و اطرافیانش همگی امتحانشونو پس دادن به نظر من اگر عاقلانه فکر کنن بهترین کاری که میتونن انجام بدن اینه که فقط رای خودشونو به صندوق بندازن ! چه برسه به اینکه بخوان کاندیدا ریاست جمهوری بشن !!!
  • بهزاد ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    دوستان عزیز امیدوارم هر کسی که میاد برا ریاست جمهوری اولا تابع خط ولایت باشه ثانیا واقعا به فکر مردم و بالخصوص قشر آسیب پذیر جامعه باشه و ثالثا حرفش با عملش تا آخر یکی باشه انشاالله
  • مهدی ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    کاش اونقدر عقل و فهم داشتید و می فهمیدید که خبر تحلیلی نباید جانبدارانه باشد.
  • ۱۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    محمدرضا عارف یکی از کاندیداهای احتمالی جریان اصلاحات روز گذشته در مراسم ختم سیدجوادی که در منزل وی برگزار شده بود حضور یافت. در این مراسم از عناصر فعال در فتنه 88 و مرتبط با حلقه پاریس تا سران گروهک نهضت آزادی و جنبش مسلمانان مبارز حضور داشتند.
  • ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    میرحسین موسوی نیز در سال 88 برای جلب نظر این گروهک به دیدار آنان شتافت و بر همگان روشن شد که سر دادن شعارهای خط امامی توسط وی تنها برای فریب افکار عمومی ودورغی آشکار بود
  • دوست دار هدایت ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    شعور سیاسیتون رو ببرید بالا بصیرت رو محور کارتون قرار بدهید این یعنی حماسه سیاسی نه اینکه هی دم از افراد بزنید افراد، ملاک حال فعلیشون است که فعلا جزو فتنه گران اند منتظر چه برگشتی هستید؟ نظام با سرعت رو به جلوست بیدار بشین و دست از لج بازی بر دارید.
  • ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    بهتر بود از لحاظ تاریخی بررسی می کردید که از کجا اصول گرا و اصلاح طلب پیدا شدند؟
  • علی ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    شروط حضور اصلاح طلبان در انتخابات : 1- مرزبندی صریح علنی و آشکار با جریان فتنه 2-عدم به کارگیری عناصر احزاب منحله ی مشارکت و مجاهدین 3-قبول سازوکارهای نظارتی و اجرایی انتخابات
  • عابد ۲۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    خاتمی با توجه به نقش خودش در برنامه ریزی اتاق جریان فتنه در سال 88 رد صلاحیت میشه/خودش هم اعلام کرده که رد صلاحیته/بهتره بیش از این بهش نپرداخت
  • امیر ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    فقط خاتمی. جز خاتمی اشتباه دو دوره پیش صورت میگیره دوباره پشیمون میشید
  • امیر ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    ان شاءالله
  • ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۷
    0 0
    هه هه هه
  • ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    عزیزم کجای این مقاله جانبدارانه بود آخه ؟ مگه این چیزهایی که مشرق گفته بود غیر از اینه ؟!
  • ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    به نظرم آقای روحانی گزینه بهتر و معقول تر و از همه جهات شایسته تری به نظر میاد
  • ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    من با ولایتی و روحانی موافقم
  • بابک ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    با BMW X6
  • مونا ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    خاتمی به خاطر خودت نیا
  • ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    از اونجایی که هاشمی از ابتدا دو طیف راست و چپ را پایه ریزی کرد افتاد ؟؟؟؟
  • ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    آمريكا مايل به تمام شدن مذاكرات هسته اي نيست. آمريكايي ها دوست ندارند گفتگوهاي هسته اي تمام شود و مناقشه هسته اي حل شود؛ وگرنه چنانچه آنها مايل به اتمام اين مذاكرات و حل اين مشكل بودند، راه حل، بسيار نزديك و بسيار آسان بود
  • امیر ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    عزیزم علی آقا یه کم مطالعه بکن خبرها رو و حرفهای آقای خاتمی رو بخون متوجه میشی
  • ناشناس ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    حیف ازخاتمی که بیاد
  • ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    رای ما کاندید جبهه ی پایداری یا علی مدد
  • ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    مظهر ايمان به ربوبيت تشريعي در امت اسلام، پذيرش ولايت حضرت علي(ع) است.
  • ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    لذا قرآن هم مي‌فرمايد "كان من الكافرين" يعني شيطان از اول، و حتي زماني كه خدا را عبادت مي‌كرد، هم كافر بود ولي تاكنون زمينه‌اي براي او پيش نيامده بود تا عدم ايمان خود به ربوبيت تشريعي را ابراز كند، و با سجده نكردن بر آدم مشخص شد كه از اول ايمان نداشته است.
  • ۲۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۸
    0 0
    حجه الاسلام پناهیان : اگر ما الان به آن رشد مطلوب رسیده بودیم، مظلوم‌های منطقه اینقدر قتل‌عام و غارت نمی‌شدند. اگر به آن نقطه‌ای که باید می‌رسیدیم رسیده بودیم، به واسطۀ توان اقتصادی ما، مستضعفان عالم بهتر نجات پیدا می‌کردند. اگر به آن رشدی که باید می‌رسیدیم، رسیده بودیم، طبیعتاً دشمن برای ضربه زدن به ما، عاجزتر از الان بود. مانند مثال «اقتصاد مستقل از نفت» که مقام معظم رهبری فرمودند، که اگر برای تحقق آن تلاش کرده بودیم الان اصلا آسیب نمی‌دیدیم
  • ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۹
    0 0
    سید حسن خمینی
  • ۰۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۹
    0 0
    برنده اتخابات یک انسان گم نام خواهد بود....که در عرض یک سال ایران رو به ابر قدرت هسته ای تبدیل می کنه و امریکا و 3 کشور اروپایی مجبور خواهند شد تحریم ها رو برداشته و مثل چین و هند و ...با ایران کنار بیایند عاقبت سازشکاری لیبی و عراق نشون داد که برنامه اتمی برای غرب فقط یک تاکتیک در برابر دشمنانشان است
  • نگین ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۹
    0 0
    از قدیم گفتن با دوستان مروت با دشمنان مدارا
  • نگین ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۹
    0 0
    این حناها دیگه رنگی نداره. یعنی حرف از فتنه و فتنه بازی دیگه رنگی نداره . دستتون واسه مردم رو شده . بدجوری
  • علي ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۹
    0 0
    اصلاح طلبان بايد اول به سلماني بروند مخ وسرشان اصلاح كنند وبعد به حمام بروند همه جايشان ر
  • مولا ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۹
    0 0
    خدا كند خا تمي بيايد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس