به گزارش مشرق، محمدرضا سنگري، شاعر مطرح انقلاب اسلامي در گفتوگو با ايکنا، درباره مفهومشناسي ادبيات ديني در فضاي مجازي، آنرا جدا از ديگر حوزههاي امروز ندانست و اظهار کرد: وقتي ميگوييم ادبيات ديني، اين عبارت ترکيبي است از دو واژه، يکي ادبيات و ديگري دين، دين در ذات خودش ادبيات دارد، چراکه خداوند متعال هميشه سخن خودش را هنرمندانه بيان کرده است و قرآن نشاندهنده کامل يک بافت هنري و ادبي است.
وي در اين رابطه ادامه داد: اما وقتي صحبت از ادبيات ديني ميکنيم، يعني عرضهکردن هنرمندانه دين در زيباترين بافت کلامي. وقتي ما از زيباترين بافت و بهترين واژگان بهرهگيري کنيم براي طرح انديشه ديني، آنگاه است که ادبيات ديني خلق ميشود و ممکن است در قالب داستان، نثر ادبي، شعر، ادبيات نمايشي، خاطره و يا زندگينامه داستاني باشد.
مؤلف کتاب «بررسي ادبيات منظوم دفاع مقدس» در مقايسه ذهنيت اوليه در مورد فضاي مجازي و آنچه که امروز شايع است تصريح کرد: در سالهاي ابتدايي پديدآمدن فضاي مجازي انگارهها اين بود که فضاي مجازي موجب آفت دين خواهد شد، به صورتي که عمدتا به مسائل ضدديني اختصاص پيدا خواهد کرد. اما اگر هماکنون با يک نگاه صوري و ظاهري مجموع سايتها و وبلاگهاي مذهبي را بررسي کنيم ميبينيم که آرام آرام در دنياي امروز سايتها و وبلاگهاي ديني و انقلابي بر ساير سايتها و وبلاگها غلبه پيدا کردهاند و فضاي مجازي را فتح کردهاند.
وي افزود: فضاي مجازي يک فرصت و يک مسير است که ما بايد از اين مسير و بزرگراه که در اختيار داريم نهايت استفاده را ببريم. نگاه کنيد هيچگاه به خاطر اينکه يک ماشين در بزرگراهي تصادف ميکند، بزرگراه را تعطيل نميکنند؛ لذا همينطور در فضاي مجازي، اگر کسي از اين فضا بد استفاده کرد به معناي بد بودن فضاي مجازي نيست.
اين شاعر انقلابي گفت: چون جوانان از فضاي مجازي بسيار بيشتر استفاده ميکنند، فضاي مجازي يک موقعيت بسيار مناسب براي آشنايي ايشان با معارف ديني است ولي متأسفانه اين اثبات شده است که هميشه بزرگسالان وقتي با يک پديده نو آشتي ميکنند که جوانان از آن پديده خداحافظي ميکنند. ما بايد مراقب اين مسئله باشيم و اين اختلاف را از ميان برداريم.
سردبير مجله رشد زبان و ادبيات فارسي با اشاره به گروه سني کاربران فضاي مجازي عنوان کرد: با توجه به اين مسئله که اکثر مخاطبان و کاربران جامعه ما در فضاي مجازي جوانان و نوجوانان و حتي کودکان هستند بايد تلاش کنيم تا ادبيات ديني را بايد براي جوانان و نوجوانان و کودکان در فضاي مجازي تدارک ببينيم ونهتنها اين فضا را خالي نگذاريم بلکه از اين فرصت نهايت استفاده را ببريم و مطمئن باشيد که امروزه فضاهاي مجازي از فضاهاي غير مجازي مؤثرتر، گستردهتر و پرمخاطبتر از ديگر رسانهها هستند.
سنگري با اشاره به وجود برخي منکرات در فضاي مجازي عنوان کرد: در مواجه با منکرات، به اين معتقد نيستم که منفعل باشيم؛ منفعل بودن يعني اينکه منتظر باشيم که جبهه مقابل چه ميکنند و بعد ما در مقابل با آن کاري انجام بدهيم و عکسالعملي نشان دهيم.
وي در ارتباط با اين موضوع گفت: ما بايد کار خودمان را بکنيم و معارف اسلامي خودمان را در قالب هنري و اديبانه و جذاب در فضاي مجازي ارائه دهيم و بدانيم هميشه آنها که منفعل عمل ميکنند، شکست خوردهاند. بنابراين ما نبايد منتظر اقدامات آنها باشيم که ما هم در مقابل اقدام آنها اقدامي انجام دهيم و در مقابلشان بايستيم بلکه معتقدم ما خودمان بايد با استفاده از ظرفيتهاي هنر و ادبيات ديني و ديگر ابزارهاي ممکن در اين زمينه فعال باشيم و خودمان با فعاليتهاي وسيع، اين فضا را فتح کنيم.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه با اشاره به آيهاي از قرآن کريم در تشريح اعتقاد خود دراين زمينه اظهار کرد: اگر ما وارد فضاي مجازي شويم، يعني حق وارد شود معلوم است که باطل نميپايد. اگر فضاي مجازي گاهي وقتها انباشته ميشود از مسائل متأسفانه انحرافي، ناشي از اين است که ما از اين فضا بهرهگيري کافي نکردهايم.
وي افزود: مطمئن باشيد که اگر ما خوب وارد فضاي مجازي بشويم و و به طور سنجيده و برنامهريزي شده و با استفاده از شيوههاي اديبانه و هنري از اين فضا استفاده کنيم و اينگونه مثبت و فعال وارد فضاي مجازي بشويم مسلما عرصه بر کساني که در فضاي مجازي به تروج انحرافات و منکرات ميپردازند تنگ خواهد شد.
سنگري در توصيهاي به جوانان تأکيد کرد: توصيهاي که به وبلاگنويسان و صاحبان سايتهاي ديني دارم مطالعه عميق، پرهيز از قشريگرايي، سطحيگرايي، شعارزدگي، کتابزدگي است و مخصوصا اينکه بدون مطالعه و آگاهي مطلبي را در وبلاگ يا سايت خودشان منعکس نکنند.
اين پژوهشگر ادبيات ديني در ادامه توصيه خود اظهار کرد: گاهي پيش ميآيد که افرادي براي اينکه وبلاگها و وبسايتهاي خودشان را بهروز کنند نوعي دچار شتابزدگي ميشوند و ممکن است هر چيزي را در رسانه مجازي خودشان عرضه کنند در حاليکه اين عرصه بيش از عرصههاي ديگر مثل کتاب مخاطب دارد بنابراين صاحبان وبلاگهاي ديني بايد در انعکاس مطالب دقت نظر بيشتري داشته باشند.
وي در پايان سخنان خود در پيشنهادي اظهار کرد: با توجه به اهميت و نقش فضاي مجازي در گسترش معارف ديني در جهان، بنده پيشنهاد ميدهم که صاحبنظران را با هم طي يک ميزگردهاي دعوت کنيد تا اين مسائل و موضوعات به طور دقيقتري بررسي و در رسانهها نيز اين مسائل به صورت گستردهتري منعکس شود.