به گزارش مشرق، مهر نوشت: موضعگيري غيرشفاف مسئولان اجرايي درباره سرنوشت کالابرگ در اقتصاد ايران اين روزها زمزمه حذف کوپن از چرخه اقتصادي کشور را بيشتر بر سر زبانها انداخته است.
133 روز از آغاز سال 89 مي گذرد؛ اما تعداد روزهايي که کالابرگ اعلام نشده حتي پا را از اين رقم فراتر گذاشته و 157 روز را به ثبت رسانده است. همچنان هم خبري از اعلام کالابرگ جديد تا اطلاع ثانوي نيست.
آخرين اعلام کالابرگ به چهارشنبه 5 اسفند 89 برمي گردد کالابرگ شماره 559 شهري قند و شکر براي خانوارها اعلام شد، هم اکنون که نه مردادماه سال 89 است و 157 روز از اعلام آخرين کالابرگ مي گذرد، خبري از اعلام کالابرگهاي جديد نيست.
اين درحالي است که دولت نيز موضع گيري شفافي در اين زمينه ندارد و همين امر سبب مي شود تا کارمندان، کارگران و ساير اقشار جامعه از اين وضعيت گلايههايي داشته باشند؛ اگرچه ميزان وزني کالاهاي اعلام شده در قالب کالابرگها، دردي را دوا نمي کند و تنها مي تواند بخش کوچکي از نياز مردم را تامين کند.
اما نگراني زماني بيشتر مي شود که روزها براي اجراي قانون هدفمند کردن يارانه ها به شماره مي افتد. براساس اعلام دولت، اجراي اين قانون در نيمه دوم سال جاري آغاز مي شود و اعلام نشدن کالابرگها اين تداعي را در ذهن به وجود مي آورد که ظاهرا دولت ديگر قصد ندارد به بهانه هدفمند کردن يارانه ها، کالابرگي را اعلام کند. آيا کالابرگها از چرخه اقتصادي کشور حذف مي شوند؟ اين سئوالي است که با موضع گيري غيرشفاف مسئولان ذي ربط مواجه شده است.
اگرچه مهدي غضنفري، وزير بازرگاني وقتي در معرض سئوال خبرنگاران مبني بر حذف تدريجي کالابرگها با اجراي قانون هدفمند کردن يارانه ها قرار مي گيرد، مي گويد: در قانون مشخص شده است که در سال اول اجراي قانون هدفمند کردن يارانه ها، 20 هزار ميليارد تومان از يارانه انرژي کسر شود اما در ساير مورد يارانه ها تقسيم بندي خاصي وجود ندارد و بايد در مدت 5 سال آزادسازي صورت گيرد. بنابراين در مورد کالاهاي اساسي و کالابرگ به طور مشخص نمي توان صحبت کرد؛ چراکه دولت اختيار دارد در سال اول يارانه کالاهاي اساسي را آزاد نکند.
سابقه ورود کوپن به اقتصاد ايران
سابقه ورود کوپن به اقتصاد ايران به ابتداي دهه 60 برمي گردد و در اين راستا، ستاد بسيج اقتصادي با توجه به شرايط خاص کشور تشکيل شد. البته کوپنهاي مرحله اول تا هشتم زيرنظر ستاد بسيج اقتصادي کشور مستقر در نخست وزيري چاپ و با همکاري بانک صادرات توزيع مي شد. کوپنهاي ارزاق عمومي 10 نوع بود و از آن زمان توزيع شد تا در صورت لزوم کالاهايي که ممکن بود به علل مختلف کم يا گران عرضه شود، سهميهبندي شود.با پايان يافتن جنگ و عادي شدن شرايط اقتصادي کشور، لزوم ادامه فعاليت ستاد بسيج اقتصادي به صورت گسترده منتفي شد و برهمين اساس، وظايف اجرايي اين ستاد به وزارت بازرگاني انتقال يافت. از اوايل دهه 60 تاکنون نيز 13 مرحله کالابرگ منتشر شده است.
به هر حال به نظر مي رسد اگر دولت هم در حال حاضر قصد دارد يارانه کالاهاي کالابرگي را حذف کند به صورت شفاف، مردم را در جريان قرار دهد تا کارگران و کارمندان و جامعه از سرگرداني خارج شوند.
اجراي اين قانون در نيمه دوم سال جاري آغاز مي شود و اعلام نشدن کالابرگها اين تداعي را در ذهن به وجود مي آورد که ظاهرا دولت ديگر قصد ندارد به بهانه هدفمند کردن يارانه ها، کالابرگي را اعلام کند.