به گزارش مشرق به نقل از رجا، در 10 شهريور ماه 86 دوره مسئوليت 10 ساله سردار رحيم صفوي در فرماندهي کل سپاه به پايان رسيد و سردار "محمدعلي جعفري" که پيش تر فرمانده نيروي زميني سپاه بود و در چارچوب سازماني به نام "عزيز جعفري" مشهور است، از سوي فرمانده کل قوا به مسووليت فرماندهي سپاه پاسداران انتخاب شد.
جعفري از چهره هاي مستقل و فرماندهان خوشنام و مقبول بوده و با انتصاب او به فرماندهي سپاه، سه سال پس از رياست مرکز تحقيقات راهبردي سپاه، وي به دليل داشتن نگاهي جامع به سپاه، به ويژه زماني که مورد هجمه تبليغاتي دشمن قرار گرفته بود، براي سپاه و اين تشکيلات عظيم بسيار سودمند و موثر واقع شد.
برخي کارشناسان دو دليل عمده را در انتصاب وي به فرماندهي کل سپاه مطرح کردند.
نخست آن که با توجه به تجربه بالاي وي در نبردهاي نامتقارن و جنگهاي نامنظم که جعفري از پايه گذاران اين گونه نبردها در سالهاي دفاع مقدس بوده و نيز افزايش تهديدهاي آمريکا مبني بر حمله نظامي به ايران در آن زمان، انتصاب جعفري معطوف به اين مساله بود و چون جعفري در دوران فرماندهي نيروي زميني سپاه، بررسي و ارزيابي نکات ضعف و قوت آمريکا در حمله به افغانستان و عراق را مورد توجه داشت، براي سمت فرماندهي کل سپاه مناسب بود. تحقيقاتي که نتايج آن به يقين در صورت حمله به ايران به کمک نيروهاي نظامي کشور خواهد آمد.
اما دومين احتمال براي اين انتصاب، سابقه حضور جعفري در مرکز تحقيقات راهبردي سپاه بود. جعفري که سه سال رئيس اين مرکز بوده و درواقع مسئوليتي تحقيقاتي و پژوهشي داشته، بي شک به اهميت دانش و تخصص در نيروهاي پاسدار واقف بود و همين کمک ميکرد با رويکردي مبتني بر علم و تخصص به مجموعه تحت امرش نگاه کند.
علاوه بر اين، وي نه تنها دوره هاي عالي نظامي را گذرانده، بلکه داراي تحصيلات مهندسي در رشته معماري هم بود و از اين جهت نگاه علمي- دانشگاهي بازتري نسبت به مسايل پيرامون کشور داشته است.
سردار جعفري به عنوان چهرهاي خوشنام و مقبول در سپاه که سه سال رياست را بر مرکز تحقيقات راهبردي سپاه تجربه کرده، داراي وسعت ديد و نگرشي جامع به بخشهاي مختلف مجموعه تحت امر خود کرده است.
تحليل رسانه هاي بيگانه از انتصاب عزير جعفري
انتصاب جعفري بهعنوان فرمانده سپاه، بازتاب گسترده اي در رسانه هاي غربي داشت.
خبرگزاري فرانسه با غير منتظره خواندن جابجايي اخير در فرماندهي سپاه که به اعتقاد نويسنده آن، در "بحبوحه تنشهاي روزافزون ايران با غرب" صورت گرفت، اين موضوع را با تهديدات اخير غرب عليه سپاه پاسداران مرتبط دانست.
خبرگزاري فرانسه افزوده است: هنوز علت اين اقدام که بهطور غير منتظره و پيش بيني نشده اعلام شد، مشخص نشده است، اما آيت الله خامنه اي با قدرداني از خدمت ارزشمند سردار صفوي به جانشين وي توصيه کرد پيشرفت فزاينده سپاه پاسداران را ادامه دهد.
از سوي ديگر شبکه الجزيره هم از تغيير فرمانده سپاه به اقدامي پيشدستانه براي مقابله با تهديدات امريکا ياد کرد.
اما سي.ان.ان، از اين تغيير در فرماندهي ارشد سپاه، اقدامي براي کاستن از فشارها تعبير کرد. سيانان در مورد فرماندهي جديد سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران گفت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران اکنون فرمانده جديد دارد.
عزيز که بود؟
مي گويند افراد بسياري در دنيا و کشور ما بوده اند که وقتي مسوول يا وزير و مدير ارشد شده اند، مردم و همسايه ها و دوستان خود را فراموش کرده اند و يادشان رفته که، که بوده اند، کجا بوده اند و کدام محله زندگي کرده اند و پدر و مادر و همسايهشان که بوده است! به عبارت ديگر، کمتر کساني هستند که وقتي مسووليت دشوار و بزرگي را به عهده مي گيرند، همچنان زندگي و خلق و خوي خود را مانند قبل حفظ مي کنند و خدمت به مردم براي آنها اصل است.
اما همسايه هاي سردار عزيز جعفري مي گويند که او هنوز در همان محله در جنوب شهر زندگي مي کند و با اين که فرمانده کل سپاه است و فرمانده قدرتمند يکي از مهمترين تشکيلات نظامي جهان است به اصطلاح عرف مردم کوچه و بازار، خاکي و افتاده است و بدون قدرت نمايي با مردم وزندگي و محله و فاميل ارتباط برقرار مي کند.
در استفاده از بيت المال، در رعايت حقوق مردم، در رسيدگي به امور مردم و آن چه از دستش بر مي آيد بسيار مراعات مي کند و توجه دارد که حقي ضايع نشود.
در جبهه هاي جنگ بارها مجروح شده و آماده بوده که جان خود را فدا کند. پس از سال ها فعاليت به عنوان رزمنده، بسيجي و فرمانده و شاهد شهادت بسياري از همسنگران خود، فرصت اين را يافته که در خدمت به مردم، در عرصه بازسازي کشور و حفظ نظام در دوره هاي مختلف تاريخ انقلاب مشارکت وحضوري موثر داشته باشد.
اگرچه عملکرد مطلوب داشتن و کسب رضايت مردم در جايگاه فرمانده کل سپاه و يک مسوول نظام و انقلاب، بسيار سخت تر از فداکاري در جبهه جنگ و برخورد با مردم و دفاع از حقوق همسايه و همشهري و هموطن است اما او مثل هميشه در خدمت گذاري و پذيرفتن مسووليت هاي سنگين آماده است و سال ها جنگ و تلاش در کنار رزمندگان و شهدا، او را خسته نکرده است و همچنان با انرژي و شاداب، براي دفاع از انقلاب، تغيير ساختار و بهبود عملکرد ساختارهاي نظامي سپاه ونهادهاي تحت امر آماده است.
عزيز جعفري اکنون فرمانده سپاه است
محمدعلي جعفري ملقب به «عزيز» ??در تاريخ شهريور ???? در خانوادهاي فقير در يزد متولد شد. او با سختي دوران مدرسه و دبيرستان را طي کرد و دوران تحصيلات ابتدايي تا مقطع دبيرستان را در يزد به پايان رساند. درسال 56 در رشته معماري دانشگاه تهران قبول شد و هم زمان و فعاليت هاي سياسي خود را نيز آغاز کرد.
عمده ترين فعاليت وي در اين دوران، تشکيل انجمن اسلامي دانشکده فني دانشگاه تهران و راه اندازي کتابخانه اسلامي و گروه کوهنوردي در اين دانشکده بود.
جعفري در جريان مبارزات مردم انقلابي تهران، همدوش مردم و دانشجويان، در تظاهرات شرکت مي نمود و در آستانه پيروزي انقلاب نيز دستگير شد و به زندان افتاد.
در سال 58 به عنوان نماينده دانشکده معماري در انجمن اسلامي دانشگاه تهران حضور داشت و در تسخير لانه جاسوسي آمريکا در تهران نيز فعال بود وهمراه با علي رضا افشار -معاون سياسي وزارت کشور- به نمايندگي از سوي انجمن اسلامي به جمع تسخير کنندگان سفارت آمريکا و گروگانگيري 52 ديپلمات پيوست.
عزيز جعفري در گزينش نخستين بسيج، قبول شد و چندي بعد در واحد پاسداران انقلاب فرهنگي خدمت خود را آغاز کرد. وي با آغاز جنگ به عنوان بسيجي به جبهه رفت و عضو اطلاعات سپاه شد. او به کردستان رفت و از خرداد 1360 رسما وارد واحدهاي رزمي سپاه شد و به عضويت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي درآمد و تا پايان جنگ به صورت پيوسته و به عنوان فرمانده قرارگاه هاي عمليات غرب و جنوب حضور داشت که در اين دوره چندين بار مجروح شد.
فرماندهي عمليات سوسنگرد، معاونت سپاه شوشتر، فرماندهي تيپ هاي عاشورا و الغدير، فرماندهي قرارگاه هاي غرب، قدس و نجف بخشي از مسئوليتهاي سردار جعفري در زمان جنگ تحميلي است. مشارکت در عمليات کربلاي 4 و 5 که به مجروح شدن او منجر شد، نقطه برجسته کارنامه جنگي جعفري است. وي پس از بهبودي به ستاد سپاه منتقل شد و در سمت معاون عمليات ستاد کل و سپس جانشين رئيس ستاد خدمت کرد و بعد از مدتي به فرماندهي نيروي زميني سپاه رسيد. او در سال ???? مدرک کارشناسي ارشد در رشته معماري را دريافت کرد. تدريس در مرکز بلندپايه علمي نظامي دافوس از ديگر سوابق اوست.
کساني که در جبهه هاي جنگ بوده اند و او را ميشناسند عزيز را فرمانده اي شجاع، صبور، بيادعا و فداکار و دقيق ميدانند محسن رضايي، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام و فرمانده سپاه در طول جنگ تحميلي در وصف او مي گويد: "عزيز جعفري دقيق ترين فرمانده ما در جنگ بود"
جعفري در آخرين سمت خود پيش از فرماندهي کل، سه سال به مرکز تحقيقات راهبردي سپاه رفت. وي با دارا بودن تحصيلات دانشگاهي و تجربه راهاندازي و حضور در اين مرکز که به قول خود وي "مرکزي بوده براي فکر کردن با فراغت خاطر از مسئوليتهاي اجرايي که در آن نيروهاي فرهيخته سپاهي مشغول به فعاليت هستند"، وي را به فرمانده اي با اعتقاد عميق به علم و تخصص تبديل کرد.
از خصوصيات بارز فرمانده سپاه پاسداران، توجه ويژه وي به جوانگرايي در مجموعه هاي تحت امر خود است. فرمانده سپاه در جايي گفته است: "انقلابي ماندن سخت تر از انقلاب کردن است و ممکن است در اين فضا افرادي که انقلابي بودند و در کنار امام بوده اند دچار مشکل شوند و در غربال انقلاب تصفيه شوند."
وي در حوادث بعد از انتخابات نيز نقش خود را به عنوان مدافع انقلاب اسلامي به خوبي ايفا کرد و در جايي گفته بود: امروز تهديد اصلي را بايد بشناسيم و بدانيم که دشمنان واقعي راه امام(ره) و شهدا چه کساني هستند. امروز پيشکسوتان عرصه دفاع مقدس بايد تهديدات جديد را بشناسند و خط شکن تهديدات باشند...
او بارها تاکيد کرده است که فرماندهان جوان جبهه جنگ نرم بايد به عرصه هاي سياسي و فرهنگي اين ميدان آشنا شوند و در هر مکاني که هستند، عکس العمل هاي مناسب نشان داده و روشنگري کنند.
سرلشکر جعفري ناآرامي هاي پس از دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در ايران را "بزرگترين خطر براي محتواي نظام و انقلاب اسلامي در ?? سال گذشته و حتي خطرناک تر از جنگ ايران و عراق ارزيابي کرد".
سپاه پاسداران در دوره جديد
تغييرات صورت گرفته در سپاه پاسداران بعد از انتصاب سردار جعفري چشمگير و راهبردي است، برخي تغييرات ساختاري در سپاههاي استاني، ايجاد و تقويت چشمگير بخش سايبري سپاه که در فضاي اينترنت به فرماندهي پدافند سايبري مشهور شده و گوشه اي از خدمات آن در سالهاي اخير در قالب عمليات گرداب (برخورد با سايتهاي مستهجن) و از کار انداختن شبکهي جاسوسي سايبري سيا (فروردين 89) مشهود بوده، ورود و مقابلهي بسيج با تهديدات نرم، بهدست گرفتن مسئوليت امنيت خليج فارس و حضور در خليج عدن، گسترش و تقويت نيروي هوافضاي سپاه، برخي تغييرات در راستاي گسترش اشراف اطلاعاتي سپاه... از جمله اين تغييرات بنيادين است.
رضايت رهبر انقلاب از مديريت سپاه در حوادث پس از انتخابات/تحول در سپاه طبق منويات رهبر انقلاب
يکي از مهمترين شواهد موفقيت مديريت جعفري در فرماندهي سپاه، رضايت رهبر معظم انقلاب از عملکرد سپاه در شرايط بسيار بحراني حوادث پس از انتخابات است چرا که چشم اميد تمام بدخواهان و مخالفان نظام و انقلاب اسلامي ايران به اين اغتشاشات دوخته شده بود که سپاه با حضور قاطع خود، نظام اسلامي را استوار نگاه داشت.
سردار جعفري چندي پيش، در مراسم توديع و معارفه فرمانده سپاه محمد رسول الله تهران بزرگ با يادآوري تغيير و تحول اخير ساختاري در سپاه پاسداران گفت: اين تحولات اراده شخص مقام معظم رهبري بود که در راستاي حفظ قوي تر و مطلوب تر انقلاب و نظام اسلامي صورت گرفت.
وي مقابله با تهديدات نرم را مهمترين ماموريت سپاه هاي استاني عنوان کرد و گفت: تيپ هاي عملياتي بسيج نيز در ذيل اين سپاه ها قرار مي گيرند چرا که محور اصلي آمادگي و مولفه اصلي قدرت در سپاه همين يگان هاي مردمي بسيج است.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با بيان اينکه جدا بودن يگان هاي زميني سپاه از بسيج آنها را تقويت نمي کرد، افزود: اينکه نيروي مقاومت بسيج هم کار نظامي بکند، اشتباه بود بلکه بايد تمرکز اصلي بر روي تهديدات فرهنگي و اجتماعي قرار بگيرد.
جعفري تاکيد کرد: سازماني پويا است که بتواند تغييرات شرايط محيطي را در خود اعمال کند و در سپاه نيز وقتي ماهيت تهديد عوض مي شود، بايد اثر خود را در درون سازمان بگذارد.
وي با بيان اينکه اولويت امروز مقابله با تهديدات نرم و تهديدات فيزيکي است که به دنبال آن صورت مي گيرد، خاطرنشان کرد: امروز زمينه براي کار فراهم شده و سپاه هاي استاني در اولويت هستند چراکه مقابله با تهديدات نرم بر عهده اين سپاه ها است.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با تاکيد بر اهميت توجه به حوزه ها و پايگاه هاي بسيج اظهار داشت: بايد با اجراي طرح هاي مختلف از جمله آيه هاي تمدن و صالحين تحول در نشاط را در اين حوزه ها شاهد باشيم.
جعفري اظهار داشت: ما از طرف مقام معظم ماموريم تا انسان هايي همطراز امام و انقلاب تربيت کرده و اشراف اطلاعاتي در ماموريت ها و تشکيل بسيج ده ها ميليوني را در اولويت کاري خود قرار دهيم.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در بخش ديگري از صحبت هاي خود با اشاره به حوادث پس از انتخابات رياست جمهوري گفت: مقام معظم رهبري از اقدامات بسيج و سپاه در فرو نشاندن آتش فتنه، تقدير کرده اند.