به گزارش مشرق به نقل از فارس، همایش بینالمللی نکوداشت آیتالله محمدعلی تسخیری به ریاست حجتالاسلام علیاکبر رشاد و با دبیری محمود واعظی، شب گذشته در هتل پارسیان آزادی برگزار شد.
در این مراسم علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، علی اکبر ولایتی مشاور عالی مقام معظم رهبری، سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، آیتالله احمد جنتی امام جمعه موقت تهران، آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری رئیس حوزههای علمیه و حجتالاسلام محمدحسن اختری رئیس مجمع جهانی اهل بیت(ع) حضور داشتند.
* آیتالله تسخیزی به زیباترین وجه از فرصتها بهره میبرد
آیتالله حسینی بوشهری در همایش نکوداشت آیتالله تسخیری اظهار داشت: امروز از یک شخصیت روحانی، عالم، مدافع و پرچمدار وحدت تجلیل به عمل میآید. شخصیت ارزشمندی که در عرصه بینالملل شناخته شده است.
وی گفت: روحانیت یک شغل نیست بلکه یک مسئولیت است و براساس آیه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ» آیتالله تسخیری از مصادیق بارز رابطون و مرزبان دین است، «مرابط» دارای یک سلسله اصول و شرایط است گاهی مرزبانی از مرزهای جغرافیایی و گاهی هم در عرصه اعتقادی است که ایشان در عرصه فقه، کلام، تقریب مذاهب، یک مرزبان خوبی است.
رئیس حوزههای علمیه تصریح کرد: آیتالله تسخیری عالمانه سخن میگوید، عالمانه میاندیشد و از فرصتها به زیباترین وجه بهره میبرد ایشان شیوه مرزبانی را به خوبی میداند و آنجا که به جدال احسن نیاز است حکیمانه سخن میگوید.
وی ادامه داد: حوزههای اخلاق، سیاست، وحدت اسلامی، اقتصاد، حقوق بشر، فقه، تقریب و حتی حوزه حقوق کودک، بیداری اسلامی، رابطه اسلام و غرب، تمدن اسلامی و ذکر و یاد خدا عرصه وسیعی است که یک دانشمند در این حوزهها قلم و قدم میزند.
حسینی بوشهری اظهار داشت: آیتالله تسخیری مصداق بارز این کلام حضرت امیر (ع) است. حضرت میفرماید: خداوند سبحان هرگاه خیر بندهای را بخواهد به او توفیق میدهد که عمرش را در آنچه دوست دارد بگذراند و این توفیق به آیتالله تسخیری عطا شده است.
وی افزود: آیتالله تسخیری متواضعانه و ساده زندگی میکند، تکلیفگراست و آنجا که مسئولیتی متوجه او میشود خیرخواه امت اسلامی است. خستگیناپذیر و تأثیرگذار است و همچنین شخصیتی مطلوب در عرصه بینالمللی به شمار میرود. ایشان قبل از اینکه چیزی را تحلیل کرده و آن را محققانه بیان کند مستمع خوبی است. خوب میشنود، خوب پاسخ میدهد. مرد مبارزه با بدعتها، صبور و متحول و بردبار است.
رئیس حوزههای علمیه گفت: آیتالله تسخیری همواره به دنبال حاکمیت دینی بوده قبل از انقلاب در حضور شهید صدر رشد یافت، با امام خمینی(ره) همراه بود و بعد از انقلاب نیز همواره در کنار مقام معظم رهبری است.
* آیتالله تسخیری قبل از پرداختن به اختلافان، مشترکات را بیان میکرد
ابراهیم جعفری، نخستوزیر سابق عراق در بخش دیگری از همایش نکوداشت آیتالله تسخیری گفت: رابطه بین علم و عمل رابطه بسیار قوی است. علم، عمل را تقویت میکند و عمل باعث تقویت علم میشود و عالمان وارسته آیات الهی را تصدیق میکنند.
وی عنوان کرد: نگرشی که بنده درباره آیتالله تسخیری دارم قدرت ژرفنگری ایشان است که در تمام مراحل از آن سربلند بیرون آمد و با ژرفنگری خود به سفینه عرصه علمی گام نهاد که پرچم آن تقوا بود همچنین علم و عمل را برای خود مجسم کرد و در اجرای آنها موفق بود همانطور که در تئوریپردازی آنها موفق عمل کرد.
نخستوزیر سابق عراق اظهار داشت: آیتالله تسخیری شخصیتی عالم و مربی بود که ملت عراق ایشان را فردی مبارز و زندانی زندانهای رژیم مستکبر که شکنجههای فراوان دیده است، میداند اگر حلقههای زندگی شخصیتی آیتالله تسخیری در کنار هم جمع شوند علم، جهاد و جانفشانی را یک جا دارد.
وی ادامه داد: ایشان در زمینه تقریب مذاهب بسیار موفق بود و سلاح سخنوری را روی منبر برد و با صبر و بردباری خود توانست علیرغم اتهاماتی که علیه وی صورت میگیرد آیات و معارف الهی را به دیگران ابلاغ کند و در این راه بسیاری از زخم زبانها را تحمل کرد.
جعفری خطاب به آیتالله تسخیری خاطرنشان کرد: آیتالله تسخیری خدا بر شما ارج دهد خوشا به حالت که این عرصههای علمی را پشت سر گذاشتی و توانستی از دریچههای استثنایی آن وارد شوی همچنین تمام مشترکات را قبل از پرداختن به اختلافات به دیگران بیان کردید.
وی با بیان اینکه بیش از 3 هزار مسئله مشترک در میان مذاهب مختلف نسبت به مسأله نماز وجود دارد، گفت: بسیاری از دشمنان مذاهب اسلامی نه تنها به دنبال این مشترکات نیستند بلکه درصددند تا تمام آنها را از بین ببرند. متأسفانه فرهنگ توافق در بین ما وجود ندارد و دشمنان توانستهاند میان ما رخنه کنند و آنقدر تفرقه میاندازند که ما با یکدیگر درگیر شویم.
نخستوزیر سابق عراق در خصوص برپایی مراسم نکوداشت آیتالله تسخیری عنوان کرد: برگزاری این همایش برای گرامیداشت مقام آیتالله تسخیری در برابر دستاوردهایی که ایشان کسب کرده واقعاً ناچیز است و کمترین کاری که در این همایش نسبت به مقام آیتالله تسخیری انجام شد یادآوری مبارزات و جانفشانیهای ایشان بود.
* قصیدهای که آیتالله تسخیری در بدو ورود امام(ره) به نجف خواند
حجتالاسلام اختری نیز از دیگر مدعوان این همایش بود که گفت: آیتالله تسخیری تمام عمر را در راه خدا وقف کرد، برای خدا تلاش و حرکت کرد. همچنین ایشان دارای ابعاد و تخصصهایی در زمینههای گوناگون است و به عنوان یک پرچمدار حرکت کرده است.
وی در خصوص عشق و علاقه آیتالله تسخیری به حضرت امام خمینی (ره) اظهار داشت: ابتدای سال 1344 که حضرت امام وارد نجف شد آیتالله تسخیری در آن روز قصیدهای را برای امام راحل خواند و خطاب به ایشان گفت: جایگاه تو آنقدر رفیع است که در قلهها هستید، منزل و مأوای تو در قلههای کمال است مثال منزلت تو همچنان عقابی است که در آسمانها پرواز میکند و کسی یارای رسیدن به آن را ندارد.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت عنوان کرد: آیتالله تسخیری جزو ارادتمندان مخلصی است که در طول جریانهای مختلف، لحظهای تغییر مسیر نداده و ایشان به لحاظ فکر و اندیشه در چارچوب اندیشههای رهبری حرکت کرد و در رساندن این رسالت به جهان از هیچ همتی دریغ نکرد.
وی گفت: یکی از مصادیق انسانهای رسالتپذیر و مسئولیتپذیری که قرآن کریم از آن یاد میکند آیتالله تسخیری است که بدون هیچ ترس و واهمهای در دوران رژیم طاغوتی صدام جلسات خود را با طارق عزیز برگزار کرد و وظایف خود را انجام داد.
حجتالاسلام اختری خاطرنشان کرد: آیتالله تسخیری اولین دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت بود که در همان سالهای نخست، حرکت گستردهای را برای این مجمع انجام داد که هم اکنون برکات این حرکت وجود دارد و ما از آن بهره میبریم.
حجتالاسلام اختری گفت: آشنایی من با آیتالله تسخیری به سال 44 باز میگردد، وقتی که ایشان قصیدهای به یادماندنی را در بدو ورود امام خمینی(ره) به نجف اشرف خواند.