به گزارش مشرق، محمد قبله در گفتگو با مهر گفت: هم اکنون وضعیت تامین کالاهای اساسی از سوی دولت بسیار مطلوب است و تمام تلاش وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که بتواند حمل کالاهای اساسی را با سرعت انجام داده و آنها را به سردخانهها و محلهای ذخیرهسازی منتقل کند.
رسوب کالاهای اساسی در بنادر
وی افزود: بر این اساس گندم، برنج، شکر، علوفه، ذرت، جو و کنجاله سویا به وفور در بنادر وارد شده ولی مشکل اصلی تخلیه این کالاها در بنادر کشور است.
وی تصریح کرد: هم اکنون کالاهای اساسی به میزانی در گمرکات کشور رسوب کرده است که برای حمل آنها، مشکل کمبود کامیون وجود دارد و بر این اساس، شرکت حمل و نقل خلیج فارس به تنهایی بر اساس آمارها، روزانه 12 تا 13 میلیون تن گندم و 2 تا 3 هزار تن شکر جابجا کرده است.
وی تصریح کرد: از نظر تامین کالاهای اساسی هیچگونه مشکلی وجود ندارد و تامین کالاها به اندازه کافی صورت میگیرد، ضمن اینکه به تازگی به دلیل سردی هوا، از شرکتهای خصوصی راهآهن نیز برای حمل کالاهای اساسی کمک گرفته شده است.
حمل میوه شب عید به زودی آغاز میشود
قبله همچنین در ادامه در خصوص حمل میوه شب عید اظهار داشت: شرکتهای حمل و نقل کشور برای حمل میوه شب عید اعلام آمادگی کردهاند و بر این اساس، قرار است مناقصهای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شود که در آن، برنده باید حمل میوه شب عید را آغاز کند.
وی اظهار داشت: هم اکنون به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، باید گلوگاههای حمل کالا را گرهگشایی کرد، چراکه ممکن است یک کالا به وفور با برنامه ریزی تامین شود و حتی از مبادی خارجی نیز وارد کشور شود، اما به دلیل مشکلات موجود در حمل کالا، ممکن است که برنامههای تنظیم بازار به هم خورد.
قبله با اشاره به گلوگاههای لجستیک کالا خاطرنشان کرد: برای تامین کالاها باید تامینکنندگان بدانند که نیاز واقعی مصرف یک کالا در کشور چقدر است تا بتوانند برآورد دقیقی از میزان تولید داخلی صورت داده و کسری نیاز با تولید را با واردات جبران کنند.
وی اظهار داشت: به عنوان نمونه، اگر قرار است که پرتقال شب عید کشور تامین شود، باید به درستی آمار دقیقی وجود داشته باشد که استان مازندران به عنوان یکی از قطبهای تامین کننده پرتقال شب عید، از چه زمانی محصول خود را به بازار ارایه میدهد و میزان محصول چقدر است، ضمن اینکه از چه زمانی محصول پرتقال استان فارس وارد بازار خواهد شد.
قبله ادامه داد: مشکل اصلی این است که در زمانی که با تکیه بر آمار تولید یک کالا، برنامهریزی برای واردات یا عدم واردات آن صورت میگیرد، متاسفانه تولیدکنندگان عنوان میکنند که میزان تولید بر اساس برآورد نبوده است و بر این اساس دولت مجبور میشود که اقدام به واردات برای جبران کسری بازار کند.
وی افزود: در این زمان تا دولت عزم خود را جزم کند که واردات کالایی را انجام دهد، قیمت به شدت در بازار بالا رفته و از سوی دیگر، محمولههای وارداتی زمانی به کشور میرسند که ممکن است با برداشت یا به ثمر نشستن تولید همان محصول همزمان شود و این کار از سوی تولیدکنندگان ضربه به تولید داخلی تلقی میشود.
قبله اظهار داشت: از نظر نگاه زنجیره تامین، به نقشآفرینان عرصه لجستیک ارتباطی ندارد که کالا از کجا تامین میشود؛ بلکه باید به آنها گفته شود که این کالا باید از کجا بارگیری شود، بنابراین باید برای تخلیه و بارگیری کالاها نیز برنامه داشت.
وی خواستار ایجاد شبکه منسجم لجستیکی در کشور شد و اظهار داشت: این سامانه باید مشخص کند که در یک نقطه از کشور اعم از بنادر یا گمرکات مرزی، چه میزان کالا قرار است در یک زمان خاص وارد کشور شود و چه میزان کالا باید تخلیه و به کجا برود، در حالیکه هم اکنون بیبرنامهگی خروج و توزیع کالا در لجستیک کشور به چشم میخورد.
سرقفلی ارزشمند برای کامیونها
به گفته قبله، مشکل دیگر این است که رانندگان کامیونها در کشور خودمالک هستند و باید مسیر حمل کالا را خود انتخاب کنند، در حالی که باید کامیونها هم سرقفلی داشته باشند و از این امتیاز به عنوان یک برند استفاده کنند؛ نه اینکه در هر زمان که خود خواستند و هر مکانی که خود انتخاب کردند، خدمات ارایه دهند؛ بلکه باید از یک ضوابط خاص سرقفلی پیروی کنند.
وی ادامه داد: در این صورت فردی که کامیون دارد نمی تواند کامیون خود را درب منزل پارک کرده و بار جابجا نکند؛ در این راستا حتی الزامی وجود ندارد که افرادی که وارد ناوگان تجاری و حمل کالا میشوند، از امتیاز خاصی برخوردار باشند که همچون سرقفلی، 500 میلیون تومان ارزش داشته باشد که اگر روزی بار هم جابجا نکرد، مشمول جریمه شده و در صورت تداوم، سرقفلی دیگر به او تعلق نداشته باشد.
به اعتقاد قبله، این یک امر گمشده است که باید با یک پروانه کسب برای کامیونها تحت پوشش پایانههای کشور صادر شود تا مشکل حمل در مورد برخی از کالاهای استراتژیک که باید در زمان مشخصی به بازار برسند، حل شود.
وی همچنین با اشاره به فرسودگی ناوگان حمل کالا در کشور گفت: میانگین سنی ناوگان حمل و نقل کشور بالا است و فرسوده است. در حالیکه ایران کشوری است که ترانزیت کالا را در اولویت خود قرار داده و در آن مزیت دارد؛ بنابراین باید هزینههای خود را کاهش داده و ناوگانی پویا و چابک داشته باشد.
تعرفه واردات کامیون کاهش یابد
قبله خواستار کاهش تعرفه واردات کامیون شد و گفت: قرار نیست که خودروی لوکس وارد کشور شود، بلکه قرار است کامیون برای کمک به ناوگان تجاری ایران وارد کشور شود، بنابراین باید تعرفهها را به حداقل رساند.
وی تصریح کرد: البته باید برآورد دقیقی نیز از میزان توانایی تولید کامیون در کشور وجود داشته باشد که بر اساس آن، کسری تولید با میزان نیاز برای نوسازی ناوگان را از طریق واردات تامین کرد.