کد خبر 167841
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۴

ساکنان مناطق کوهستانی کایبلیه واقع در الجزایر که از سال‌ها آدم‌ربایی اعضای القاعده خسته‌ شده‌اند در نهایت تصمیم گرفته‌اند که با این گروه شبه‌نظامی به مبارزه پرداخته و به نیروهای امنیتی کمک کنند تا به تعقیب و گریز آن‌ها بپردازند.

به گزارش مشرق، ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس پیوست: این تصمیم از سوی ساکنان این منطقه کوهستانی، بهترین فرصت را پیش روی الجزیره قرار می‌دهد تا این گروه تروریستی را از این کشور خارج کنند.

شبه‌نظامیان القاعده اگرچه در بیشتر مناطق الجزایر با شکست مواجه شده‌اند، اما آن‌ها هنوز هم در منطقه کوهستانی کایبلیه فعال هستند؛ بخشی از دلیل این مسئله این است که بربرها در این منطقه حضور دارند؛ مردمی که پیش از عرب‌ها از ساکنان الجزایر بودند و مدت‌هاست که با دولت مرکزی در مبارزه هستند و حاضر نیستند اطلاعات مربوط به مکان و فعالیت‌های شبه‌نظامیان القاعده را در اختیار القاعده قرار دهند.

اما اوضاع در تابستان تغییر کرد؛ زمانی که شبه‌نظامیان القاعده در تابستان سال جاری میلادی در یکی از روزهای گرم‌ به یکی از پاسگاه‌های پلیس حمله کردند و مقامات این کشور را بر آن داشتند تا با برگزاری یک جلسه امنیتی اضطراری یک راهبرد جدید را برای مبارزه با شبه‌نظامیان طرح‌ریزی کنند. دولت الجزایر از ناکامی‌ها و سرخوردگی‌های بربرها به نفع خود برای مقابله با شبه‌نظامیان القاعده استفاده کرده است.

مقامات امنیتی الجزیره در اولین اقدام خود توانستند یکی از فرمانده‌های نظامی این گروه را در ماه گذشته میلادی دستگیر کنند. پس از آن در تاریخ 14 اکتبر آن‌ها توانستند "بکای بوآلم" که همچنین با نام خالد المیغ شناخته می‌شود و رییس روابط خارجی القاعده بود، بکشند. همچنین آن‌ها توانستند از طریق گزارش‌های محرمانه‌ به دست‌آمده از سوی مردم محلی چهار تن دیگر از شبه‌نظامیان را به قتل برسانند.

این مسئله موجب شده تا برخی از مردم الجزایر امیدوار شوند که الجزایر در نهایت می‌تواند به اقدامات این گروه شبه‌نظامی که بیش از یک دهه به طول انجامیده پایان دهند.

اعضای این گروه شبه‌نظامی در حالی در این منطقه کوهستانی محصور شده‌اند که قدرت‌های جهان از سوی دیگر در حال انجام تمهیدات لازم برای اجرای یک مداخله نظامی در مالی و بیرون راندن شورشیان طوارق هستند.

در ماه ژوییه، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش کرد که چگونه گروه شبه‌نظامیان القاعده در الجزایر که زمانی موجب ایجاد ترس و وحشت همگان بودند الان به عجز و ناتوانی افتاده و جز انجام حملاتی کوچک به پاسگاه‌های ارتش در این منطقه کوهستانی کار دیگری نمی‌توانند صورت دهند.

در حال حاضر نیز با همکاری نیروهای امنیتی با مردم محلی این احتمال وجود دارد که آن‌ها از این منطقه خارج شوند.

تدابیر محلی یک نکته کلیدی برای رسیدن به این هدف است. یکی از دلایلی که القاعده توانست این منطقه را به مکان امنی برای خود تبدیل کند این بود که مردم کایبلیه مدت‌ها بود که با دولت مرکزی الجزایر کشمکش داشتند. اگرچه آن‌ها هیچ وقت با ایدئولوژی این گروه تندرو مشارکت نداشتند اما به شدت نسبت به ارتش، ژاندارم‌ها و پلیس این کشور بدگمان بودند. مردم منطقه کوهستانی کایبلیه نیروهای دولتی الجزایر را به عنوان نمایندگان سرکوب‌گر دولت مرکزی تلقی می‌کردند.

آن‌چه موجب شد تا دیدگاه مردم این منطقه در چند ماه اخیر تغییر کند عملیات مداوم شبه‌نظامیان القاعده و آدم‌ربایی‌های آن‌ها علیه تجار برجسته این منطقه برای تامین هزینه‌های مربوط به عملیات خود بود. مقامات محلی اعلام کردند که در سال گذشته میلادی بیش از 70 تن از تجار آماج آدم‌ربایی‌های این گروه شبه‌نظامی قرار گرفتند و این مسئله موجب شد تا باقی آن‌ها از این منطقه فرار کنند. کارشناسات تخمین زده‌اند که گروه شبه‌نظامیان القاعده توانسته‌اند طی چند سال اخیر با استفاده از باج‌گیری‌های خود بیش از میلیون‌ها درآمد داشته باشند.

یکی از مقامات امنیتی که خواست نامش فاش نشود، گفت: این آدم‌ربایی‌ها در نظر مردم کایبلیه تلاشی از سوی تروریست‌های القاعده برای تقویت اقتصاد محلی است؛ منطقه‌ای که در آن مشکل بیکاری بیداد می‌کند.

محمود بلابس، رییس شورای منطقه‌ای کایبلیه گفت که اگرچه اکثر ساکنان این منطقه هنوز همان دید را نسبت به ارتش و ژاندارم‌ها دارند اما فضای اعتماد بین آن‌ها و پلیس کشور روز به روز در حال افزایش است.

"مجید همیشه"، یکی از اعضای نیروهای دفاع غیر نظامی محلی گفت: اگرچه مردم منطقه کایبلیه به دلیل سرکوب‌گری‌های دولت مرکزی و مخالفت‌های دولت با درخواست این مردم برای تشکیل یک منطقه خودمختار سیاسی و فرهنگی، هنوز هم نسبت به صحبت کردن با نیروهای امنیتی بی‌میل هستند، موفقیت‌های اخیر نیروهای امنیتی علیه شبه‌نظامیان به دلیل‌ گزارش‌های محرمانه‌ای بوده که مردم این محل ارائه کرده‌ اند.

شبه‌نظامیان القاعده پس از آن‌که ژنرال‌ها در سال 1992 انتخابات پارلمانی را که در آن‌ یک حزب اسلامی برنده شده بود لغو کردند با دولت الجزایر به مبارزه پرداخت. در جنگ بین دولت و شبه‌نظامیان القاعده 200 هزار تن کشته شدند.

دولت الجزایر توانست این شبه‌نظامیان را که در سال 2006 نسبت به القاعده اعلام وفاداری کردند مجبور به عقب‌نشینی کند و آن‌ها را منطقه کوهستانی کایبلیه براند.

شاخه‌ای از این گروه به جنوب الجزایر یعنی به صحراهای بی‌قانون شمال مالی، نیجریه و موریتانی رفته تا دوباره بتوانند به آدم‌ربایی‌های خود ادامه داده و مسیرهای قاچاق خود را احیا کنند. آن‌ها به دور از دستان ارتش الجزایر توانسته‌اند موفقیت کسب کنند در حالی که اعضای این گروه که در پناه‌گاه‌های خود در منطقه کایبلیه مستقر هستند در حال تحمل رنج و عذاب و ضعیف شدن هستند.

ریکاردو فابینی، تحلیل‌گر گروه اوراسیا مستقر در لندن درخصوص مسائل شمال آفریقا گفته است که بسیار زود است که بگوییم این پایانی برای القاعده است چرا که دولت الجزایر اطلاعات چندانی برای مبارزه با این گروه شبه‌نظامی در اختیار ندارد. هم‌چنین آمار دقیقی درخصوص شبه‌نظامیان القاعده در الجزایر وجود ندارد. هیچ کس نمی‌داند آن‌ها سالانه چند نفر را استخدام می‌کنند و چند نفر اعمال تروریسی را بر اساس چارچوب برنامه آشتی ملی ترک می‌کنند و چند تن از آنان کشته می‌شوند.

این تحلیل‌گر گفت با اشاره به این مسئله که تروریسم در برخی‌ موارد در راستای منافع دولت الجزایر است، گفت: تروریسم نقش مهمی را در سیستم سیاسی الجزایر ایفا می‌کند. ما نمی‌گوییم که دولت الجزایر تروریسم را کنترل می‌کند اما مطمئنا ایجاد سطح پایینی از ارعاب و وحشت برای ایجاد موازنه سیاسی کارآمد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس