به گزارش مشرق به نقل از برنا برخي از خانواده ها، تعيين مهريه از سوي دختر و پسر را کاري ناپسند مي دانند و آن را امري مختص به بزرگتر هاي فاميل و خانواده قلمداد مي کنند در صورتي که گاهي مشاهده مي شود در جلسات تعيين مهريه از سوي خانواده ها، چشم و هم چشمي ها و مشکلاتي اتفاق مي افتد و در روند ازدواج 2 شخص مشکلاتي بهوجود مي آورد.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامي درباره ازدواج جوانان و تعيين مهريه ميفرمايند: "در ازدواج، اصل قضيه يک امر انسانى است؛ نه يک امر مادى. اسلام مهريه را قرار داده است؛ اما مهريه اين را بهصورت يک معامله دادوستدى نمىکند. اينجا دادوستدى نيست؛ بلکه طرفين در يک جاى مشترک سرمايهگذارى مىکنند. اينطور نيست که شما مثل خريد و فروش، يک چيز بدهيد و يک چيز بگيريد. نه، اينجا چيزى دادن و چيزى گرفتن نيست؛ بلکه هر 2 نفر موجودى خودشان را در صندوق و کاسه مشترکى مىگذارند و هر دو از آن استفاده مىکنند. در ازدواج، قضيه اين است.
متأسفانه گاهي مشاهده ميشود برخي از خانوادهها به اين نکات اساسي در ازدواج توجه نکرده و همچنين اجازه دخالت 2 طرف (دختر و پسر) در زمينه تعيين مهريه را نمي دهند و دليل اين کار را کم تجربه بودن فرزندشان عنوان مي کنند.
حکم فقهي اين مسأله از مراجع اعزام تقليد پرسش شده که به شرح زير است:
سؤال: تعيين مهريه حق چه کسي است؟ آيا پدر و مادر دختر بايد تعيين کنند يا خود دختر؟
رهبر فرزانه انقلاب اسلامي حضرت آيتالله العظمي خامنهاي(مدظله العالي): تعيين مقدار مهريه در صورتي که دختر و پسر به سن رشد رسيده باشند با اختيار و توافق خود آنها است.
حضرت آيت الله مکارم شيرازي: مهريه حق زوجه است و تعيين مقدار آن به توافق زوجين بستگي دارد، هر چند رعايت احترام والدين لازم است، اما هرگاه آنها با مسائل مهم و سرنوشت ساز فرزند بدون دليل کافى مخالفت کنند، جلب رضايت آنها لازم نيست.
حضرت آيت الله سيستاني: بايد با موافقت دختر و پسر باشد.
همچنين يکي از مجتهدين و استادان حوزه عليمه اين چنين پاسخ دادهاند:
آيت الله علوي گرگاني: تعيين مهريه از لحاظ شرعي حق دختر است و پدر و مادر نمي توانند دختر را به مهريه خاصي اجبار کنند.
از مراحل اوليه ازدواج، تعيين مهريه از سوي خانواده هاست.