کد خبر 154415
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۲

دولت هم اکنون عمده صادرات کشور را در اختیار دارد. بر اساس آخرین اعداد موجود بیش از 85 درصد صادرات کشور در اختیار دولت است. دولت با استفاده از این موقعیت حجم زیادی از ارز را به خود اختصاص می دهد .

به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق، پس از این که نوسان های نرخ ارز پایان سال 90، در اوایل امسال فروکش کرد، بار دیگر در نیمه سال جاری افزایش های نجومی نرخ ارز آغاز شد، به طوری که رکورد دفعه پیش را شکست. این بار اما تفاوتی با افزایش های سال گذشته دارد و آن هم این است که دولت در برابر آن موضع مشخصی نگرفت.

سال قبل دولت از پلیس هم برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز کمک گرفت و حتی سایت های اعلام کننده نرخ ارز را فیلتر کرد، اما این بار نه تنها از این اقدامات خبری نبود، بلکه رییس کل بانک مرکزی در اظهار نظری بی سابقه، اعلام کرد که اجازه نخواهد داد نرخ دلار به سه هزار تومان برسد. این اظهار نظر در واقع چراغ سبزی به دلالان ارز بود که بتوانند نرخ دلار را تا همین حدود افزایش بدهند.

کاهش عرضه ارز به طور طبیعی نرخ آن در بازار آزاد را افزایش داده است. هم اکنون بازار ارز مشتمل بر دو بخش صرافی ها و دلالان است. صرافی ها میزان ارز مشخصی را از دولت دریافت می کنند، بنابراین نظارت بر آنها چندان سخت نیست. اما دلالان بازار ارز هستند که با دست به دست کردن آن، نرخ های کاذب را در بازار ایجاد می کنند.

با ابلاغ بخشنامه ممنوعیت واردات در مقابل صادرات، عملا صادر کنندگان با محدودیت هایی در رابطه با واردات کالاهاب مختلف روبرو شدند و  این روند، در واقع تمام ارز موجود در کشور در اختیار دولت قرار می گیرد، چرا که نهاد دیگری نمی تواند در این زمینه اقدامی انجام دهد. دولت از سوی دیگر تخصیص ارز مرجع را هم محدود کرده فقط آن را به واردات کالاهای اساسی و دارو اختصاص داده است. همچنین ارائه ارز مسافرتی که بنا به آمار موجود سالانه 10 میلیارد دلار را شامل می شد، حذف شده و بنابراین عرضه ارز به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

افزایش قیمت ارز در بازار آزاد باعث می شود که قیمت واردات افزایش یابد، اما در عمل صادرات هم با افزایش قیمت مواجه می شود و در این بین این ابهام مطرح می شود  که آیا دولت از افزایش قیمت های کاذب در بازار ارز، سودی می برد؟

آقای فرزین که علاوه بر سمت های قبلی جدیدا به عضویت شورای پول و اعتبار منصوب شده  ،اخیرا گفته که دولت هیچ سودی از افزایش قیمت دلار در بازار نمی برد ، حال سوال اینست ،چرا با اینکه دولت می تواند با روش های متفاوت دست دلالان را از بازار کوتاه کند عملا شاهد هستیم که برای ساماندهی این بازار انگیزه ای از سوی مسئولان اقتصادی دولت دیده نمی شود و هر کدام از این مسئولان به نوعی از پاسخ به این ابهامات شانه خالی می کنند و اظهار می دارند که بازار ارز دست ما نیست و از دیگری سوال کنید !

دولت هم اکنون عمده صادرات کشور را در اختیار دارد. بر اساس آخرین اعداد موجود بیش از 85 درصد صادرات کشور در اختیار دولت است. دولت با استفاده از این موقعیت حجم زیادی از ارز را به خود اختصاص می دهد .

به هر حال وارد کنندگان باید به هر شکل ارز مورد نیاز خود را از بانک مرکزی یا صرافی ها با نرخ آزاد تهیه کنند، این هم باعث می شود که به جای دلار 1226 تومانی، دلار بیش از 2400 تومانی را تهیه کنند و این ما به التفاوت نرخ ارز هم بالتبع به جیب کسانی می روند که بیشترین ارز را در اختیار دارند .

این تحلیل ساده نشان می دهد که چه گروه هایی از افزایش نرخ ارز منتفع می شوند، بنابراین طبیعی است که نسبت به کاهش قیمت آن انگیزه ای نداشته باشند .

در هر صورت نوسانات بازار ارز طي ماه‌ها و سال گذشته آسيب‌هاي جدي به بخش تجارت خارجي و به خصوص توليد كشور وارد كرده و اميد است تا مسوولان اقتصادي كشور دريابند كه آشفتگي در بازارهاي كشور، نتيجه دسيسه و توطئه يا سودجويي‌هاي دلالان نيست، بلكه نتيجه سياست‌هاي اقتصادي است كه اتخاذ شده و نتايج آن با تاخير چند ماهه نشان داده مي‌شود.

همين منطق در خصوص ساير بازارهاي كشور نيز وجود دارد. افزايش امروز قيمت‌ها، نه نتيجه توطئه مخالفان است و نه سودجويي دلالان خرد، بلكه تنها نتيجه سياست‌هاي نا‌منظم پولي است و چاره‌اي جز كنترل مخارج دولت ندارد. از اين رو لازم است تا سياست‌گذاران اقتصادي كشور از چنين تجربه‌هايي كه با تحميل هزينه زيادي براي كشور ايجاد شده است، درس گرفته و در جهت اصلاح سياست‌هاي اقتصادي برآيند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    كاملا مشخص است كه افزايش نرخ ارز به نفع دولت است
  • ولائی ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    تقصیر کسی نیست! نرخ واقعیش همینه و بلکه بیشتره. چند ساله که به زور دلارهای نفتی دارن نرخ دلار رو پایین میارن و به عبارت دیگه دارن دلار رو بین یک‌سوم تا یک‌پنجم ارزونتر توی بازار می‌فروشن و این یعنی یارانه به واردات! و وقتی فاصله قیمت واقعی و کاذب زیاد بشه دیگه قابل کنترل نیست؛ هرچقدر هم دلار ارزون بریزن توی بازار تأثیری نخواهد داشت.
  • یدی ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    فکر کنم دولت میخواد مثل چین که ارزش یوان رو مقابل دلار پایین اورده تا باعث رونق صادرات بشه داره همین راه رو میره.
  • ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    من فکر میکنم به این سادگیی ها هم نیست ولی دولت هم باید کار اساسی در این زمینه انجام بده. با این حال همانطور که نوشتید می توانید روش های متفاوت کنترل دست دلالان را بیان کنید؟
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    کاملاً مشهوده که دولت تو این موضوع دست داره کی داره از این مسائل سود میبره؟کیه؟منم؟مغازه دار؟کارخونه دار؟ یااااااااااا دولت که همه چی دستش
  • مرتضی ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    دولت می خواهد سوبسیدی که سالها به ارز تعلق میگرفت را قطع کند.البته اینگونه نرخ ارز بالا میرود و ارزش ریال کم میشود.سالهاست که نرخ تورم حدود بیست درصد باقی مانده ولی دلار تقریبا ثابت مانده بود.امری غیر طبیعی ناشی از واریز مقادیر زیاد دلار در بازار توسط دولت که کاری اشتباه بود.ولی اینکه قیمت دلار را بازار تعیین کند،کاری خوب است اما دولت میبایست با مهار تورم و افزایش تولید،ریال را نیز تقویت کند.
  • مهدی ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
    0 0
    درست نیست که به بهانه ی کارهای غلط دولت، زیراب کارهای درستش رو هم بزنین. سالانه 10 میلیارد دلار ارز مسافرتی معلومه که کار غلطی بوده دادنش. یعنی ما یارانه بدیم به کسایی که میخوان برن ترکیه و دوبی و تایلند خوش بگذرونن. مشکل دولت اینه که نمیخواد ارز رو به 1226 تومن عرضه کنه. از اونور هم سیستمی نداره که با نرخ بیشتری عرضه کنه. برای همین هم میخواد بورس ارز راه بندازه. یه راه دیگه اش هم سه نرخی کردن ارزه که مثلا بیاد برای واردات ارز 1800 تومنی (مثلا) عرضه کنه. البته بازم بورس ارز براش سود بیشتر و فشار تبلیغاتی کمتری داره. اگر ارز رو اونجا درست عرضه کنه میتونه هم قیمت بازار رو کنترل کنه هم ارز رو به قیمت بازار بفروشه. مثل کاری که در مورد سکه توی بانک کارگشایی میشه توکل به خدا فعلا که متاسفانه هر روز داره ارز بالا میره و وضع اصلا خوب نیست
  • محمد ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۸
    0 0
    اقایان اینقدر دبی و تایلند و..... نگویند-اوضاع اقتصادی همه جوره خرابه اگه ارز مسافرتی حذف میشد و دلار ارزون میشد اونوقت میگفتیم عملکرد دولت مثبت بوده-هر روز ریال داره ضعیف میشه نه اینکه دلار گرون میشه لطفا متوجه این مطلب باشیم
  • محمد ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۸
    0 0
    اقایان اینقدر دبی و تایلند و..... نگویند-اوضاع اقتصادی همه جوره خرابه اگه ارز مسافرتی حذف میشد و دلار ارزون میشد اونوقت میگفتیم عملکرد دولت مثبت بوده-هر روز ریال داره ضعیف میشه نه اینکه دلار گرون میشه لطفا متوجه این مطلب باشیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس