در حالي که علوم هنوز جوابي براي هيچ يک از اين سوالات ندارد، محققان اسرار کشف نشده علم عصب شناسي را مورد بررسي قرار دادند که چگونه مغز اطلاعات غيرضروري را کنار مي گذارد و خود را خالي نگه ميدارد.
پاکسازي و دفع در بدن توسط سيستم لنفاوي اداره ميشود که هيچ نمودي در مغز ندارد. اين عمل محققان را به تفکر واداشته است که چگونه مغز مواد مولکولي زائد را بيرون مي ريزد. در حال حاضر آنها پاسخ خود را دريافتند: مایع مغزی نخاعی محل جمعآوري دورريزهاي مغز است که مدتهاست نقطه مورد شك براي دانشمندان بوده است.
مایع مغزی نخاعی مواد غيرضروري مغز را تصفيه كرده و سپس آنها را به سمت لولههايي که شبيه ساختار پوشيده شده اطراف سلولهاي خوني در مغز هستند، تخليه مي کند. اين ساختارها با فشار شگفت آوري، بيشتر دورريزها را با سرعت هرچه تمام از مغز تخليه ميکنند.
دانشمندان در مرکز پزشکي دانشگاه روچستر، سري جديدي از سلولهاي مغزي را سيستم گليمپاتيک نامگذاري کردهاند، زيرا عملکرد آن شبيه سيستم لنفاوي تصفيه و بازيافت پلاسماي خون در بدن است که توسط گروهي از سلولهاي مغزي بنام سلولهاي گليال مديريت مي شود.
از شنيدن اينکه چطور يک سيستم کامل لوله مانند در مغز، تا کنون کشف نشده است، تعجب نکنيد، چرا که سيستم گليمپاتيک تنها در مغز زنده و سالم عمل مي کند. يافتن اين سيستم در تصاوير قديمي از مغز يا در حين کالبد شکافي کار آساني نيست. اگرچه محققان با استفاده از تکنولوژي جديد تصويربرداري به نام ميکروسکوپي دو فوتون توانستهاند براي اولين بار تصاويري از عملکرد جريان مایع مغزی نخاعی در مغز موش مشاهده کنند. تشابه زياد عملکرد مغز انسان و موش، شرط امني است که نشان مي دهد دفع روزانه در مغز ما و موشها طبق اصول يکسان انجام ميشود.
اين پژوهش مي تواند بر بهبود بيماريهاي مغزي مانند آلزايمر که با تقويت پلاکهاي تخريب شده سلولهاي اطراف مغز مرتبط هستند، کمک کند.